CELE MAI SĂNĂTOASE ALIMENTE
CARE NE PROTEJEAZĂ ORGANELE
Care sunt criteriile după care putem alcătui
o listă a celor mai sănătoase alimente din lume? Acestea pot fi variate, dar,
cu siguranță, ele trebuie să aibă un numitor comun: să fie alimentele cele mai
bogate în nutrienți esențiali, pentru a beneficia de o sănătate optimă.
Specialiștii în nutriție determină valoarea unui aliment comparând numărul de
nutrienți cu numărul de calorii al acestuia. Astfel, un aliment este cu atât
mai valoros pentru sănătatea noastră, cu cât numărul de nutrienți este mai mare
în raport cu numărul de calorii conținut de acesta. Prin urmare, introducând
zilnic în dieta noastră unele dintre cele mai sănătoase alimente, recunoscute
de nutriționiști ca atare, vom obține toți nutrienții necesari pentru a ne
proteja organele interne și avea o sănătate excelentă: vitamine, minerale,
fitonutrienți, acizi grași esențiali etc., și toate acestea la numărul cel mai
mic de calorii. Și, slavă Domnului, avem de unde alege, indiferent în ce parte
a lumii am trăi.
Piele/păr
- Pepenele – are foarte puţine calorii şi este un fruct excelent pentru menţinerea
fermităţii pielii.
- Grâul – are calciu, acizi graşi, dioxid de siliciu, adică sănătate pentru piele, păr şi unghii.
- Orzul – conţine substanţe bioactive, înfrumuseţează şi revitalizează.
- Grâul – are calciu, acizi graşi, dioxid de siliciu, adică sănătate pentru piele, păr şi unghii.
- Orzul – conţine substanţe bioactive, înfrumuseţează şi revitalizează.
- Cimbrul – curăţă organismul şi redă strălucirea pielii.
- Hreanul – regenerează părul, pielea şi unghiile, graţie substanţelor
active conţinute.
- Muştarul – reglează fluxul sanguin la nivelul pielii.
Rinichi
- Sfecla roşie – stimulează arderile celulare.
- Vişinele – conţin potasiu, substanţă pe care rinichii o elimină din sânge
când e în exces.
- Castravetele – are multă apă şi stimulează activitatea rinichilor.
- Ţelina – protejează rinichii de virusuri.
- Varza roşie – aminoacizii şi proteinele sale acţionează ca un filtru
pentru rinichi.
- Gulia – vitamina C protejează celulele renale, iar fierul şi fosforul
energizează.
- Ridichea neagră – are proprietăţi de antibiotice naturale.
- Varza murată – detoxifică întregul organism.
- Hrişca – în medicina complementară este folosită ca produs dietetic în
cazul bolilor de rinichi şi în diabet; este eficientă şi pentru cei ce suferă
de hipertensiune arterială.
- Pătrunjelul – are combinaţia ideală de minerale care curăţă rinichii şi foarte
multă vitamină C.
Oase
- Migdalele – conţin magneziu, care menține oasele sănătoase.
- Spanacul – asigură necesarul de calciu pentru rezistenţa oaselor şi
funcţionarea muşchilor.
- Meiul – este foarte bun pentru copii: le întăreşte dinţii şi oasele şi le
stimulează creşterea.
- Secara – este benefică pentru dinţi, oase şi muşchi. Este o sursă
excelentă de vitamine şi oligoelemente: vitaminele din complexul B, potasiu,
magneziu, mangan, fier şi zinc.
- Seminţele de susan (neapărat râșnite) – sunt cea mai bună sursă de calciu.
Intestine/stomac
- Tinctura de fenicul – protejează mucoasele intestinale.
- Păstârnacul – stimulează digestia.
- Mango – are vitamina A şi antioxidanţi care protejează mucoasa intestinală.
- Arpacaşul – aduce necesarul de fibre, magneziu şi fosfor pentru o
digestie sănătoasă.
- Mărarul – ameliorează indigestia.
- Soia – are proprietăţi anticancerigene.
- Nucile – conţin o formă purificată de Omega-3, care reduce riscul de cancer
la intestine.
Ficat
- Anghinarea – conține proteine regenerative, acid folic şi antioxidanţi ce
previn bolile hepatice.
- Sucul de ridiche – stimulează secreţia bilei.
- Conopida – contribuie la protejarea şi îmbunătăţirea activităţii
ficatului.
- Drojdia de bere – este o importantă sursă de vitamina B, care detoxifică
ficatul.
- Năsturelul – conţine uleiuri bune pentru metabolismul bilei şi al
ficatului.
- Păpădia – reduce colesterolul şi ajută la buna funcţionare a ficatului.
- Menta – uleiurile sale esenţiale stimulează secreţia biliară şi ajută la
calmarea crampelor.
Creier
- Lintea – conţine proteine, glucide şi lecitină, de care au nevoie
celulele creierului.
- Quinoa – bogată în fier, întăreşte memoria şi încetineşte procesul de
îmbătrânire.
- Fasolea – creşte puterea de concentrare.
- Oul – este o sursă de proteine; gălbenuşul conţine colină, care ajută la
dezvoltarea memoriei.
- Avocado – e un fruct care combate stresul, nervozitatea şi insomnia.
- Bananele – au substanţe benefice pentru creier: glucoză, vitamine şi
minerale.
- Caisele – sunt un amestec ideal de minerale ce stimulează neuronii.
- Stafidele – au mult zahăr natural (75%), resursă energetică pentru
creier.
- Perele – facilitează circulaţia sanguină, iar zahărul şi substanţele
asemănătoare hormonilor intensifică puterea de lucru a creierului.
- Mazărea – este bogată în proteine bune pentru memorie şi concentrare.
- Salata verde (lăptuca) – substanţele opiacee conţinute calmează sistemul
nervos.
Ochi
- Castanul sălbatic – substanţele sale active calmează iritaţiile şi
senzaţia de usturime.
- Arnica – uleiurile sale esenţiale calmează inflamaţiile oculare.
- Mesteacănul alb – vitamina C, potasiul şi calciul conţinute întăresc imunitatea
ochilor.
- Rostopasca – este eficientă împotriva viruşilor, în special pentru ochii uscaţi.
- Rostopasca – este eficientă împotriva viruşilor, în special pentru ochii uscaţi.
- Gutuia – are pectină şi calciu şi e bună pentru alergii şi febra fânului.
- Silurul – calmează ochii
persoanelor tensionate, care stau mult în faţa calculatorului.
- Grăsimea de găină – împreună cu iarba de silur, face minuni aplicată ca
unguent pe ochi.
- Strugurii – aceste fructe ajută cu precădere ochiul în timpul vederii
nocturne.
- Pătlagina – taninurile sale tratează infecţiile oculare.
- Căpşunile – ajută ochiul în timpul vederii nocturne.
- Ţintaura – tinctura acestei
plante vindecă afecţiunile oculare.
- Ananasul – conţine enzime ce relaxează ochii celor care stau mult la
calculator.
- Rozmarinul – purifică ochii şi protejează vasele de sânge oculare.
Inimă
- Varza – are mult potasiu şi fier, necesare inimii şi circulaţiei
sanguine.
- Broccoli – previne ateroscleroza şi atacurile de cord, având calciu, fier
şi caroten.
- Ridichea – apără împotriva infarctului miocardic.
- Portocalele – conţin vitamina C, care scade valoarea colesterolului din
sânge.
- Morcovul – acidul folic şi bioflavonoidele acestei rădăcinoase protejează
inima.
- Peştele – acizii graşi Omega-3 apără sistemul vascular de inflamaţii şi
calcifieri.
- Ceapa – scade presiunea sângelui, îmbunătăţeşte activitatea inimii şi
circulaţia.
- Usturoiul – alicina conţinută reduce tensiunea arterială, îmbunătățește
circulația periferică și previne accidentele vasculare cerebrale.
- Leurda – este un adevărat detergent natural, substanţele sale curăţând
sângele de toxine.
- Sparanghelul – asparagina conţinută curăţă cordul şi vasele mari de
sânge.
- Cicoarea – scade tensiunea arterială şi colesterolul şi curăţă sângele.
- Uleiul de măsline – energizează cordul şi reduce colesterolul.
- Somonul – e o sursă de acizi graşi Omega-3, care scad nivelul
trigliceridelor din sânge.
- Dovleacul – are efect benefic în cazul hipertensiunii arteriale şi în
bolile de inimă.
- Cartofii – protejează contra accidentelor cerebrovasculare.
- Boiaua de ardei sau paprica – protejează inima şi vasele de sânge.
- Roşiile – sunt diuretice eficiente şi normalizează tensiunea arterială.
- Măslinele – reduc colesterolul rău şi tensiunea arterială.
- Merele – conţin cca 300 de substanţe esenţiale pentru protecţia întregului
sistem vascular.
- Fasolea neagră – o cană din acest aliment furnizează între 120 şi 320 miligrame de magneziu, mineral, ce previne apariţia tulburărilor de ritm cardiac.
- Fasolea neagră – o cană din acest aliment furnizează între 120 şi 320 miligrame de magneziu, mineral, ce previne apariţia tulburărilor de ritm cardiac.
- Coacăzele – au cea mai mare concentraţie de minerale şi de vitamine C, B,
D şi E.
- Zmeura – acţionează ca o aspirină naturală, întărind sistemul imunitar.
- Murele – sunt considerate fructe cardio-active, ajutând la funcţionarea
optimă a cordului.
- Socul – îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.
- Piersicile – au multe vitamine şi oligoelemente care protejează inima.
- Cireşele – împrospătează resursele de potasiu, calciu, magneziu, fier,
fosfor şi siliciu.
- Rubarba – fortifică inima şi scade tensiunea arterială.
- Grepfrutul – are o enzimă specială, care previne obstrucţiile vasculare
şi tromboza.
- Ciupercile shiitake – reduc nivelul colesterolului rău.
- Prunele – previn tromboza.
- Curmalele – sunt bogate în fier, calciu şi potasiu; reduc tensiunea
arterială şi protejează împotriva aterosclerozei.
- Afinele – pigmentul lor albastru ajută la elasticitatea vaselor sanguine.
- Ovăzul – are acizi graşi, benefici în bolile cardiovasculare.
- Porumbul – are vitamina D şi vitamina K, foarte bune pentru inimă.
- Ardeiul iute – previne creşterea zahărului din sânge, care poate duce la
formarea de colesterol pe vasele inimii.
Sursa: aici
Alimentele care ucid creierul vs nutriția enzimatică
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.