De ce este învățământul japonez atât de eficient + VIDEO




DE CE ESTE ÎNVĂȚĂMÂNTUL JAPONEZ ATÂT DE EFICIENT

Trebuie să recunoaștem, Japonia este una dintre cele mai renumite țări din lume. Peisajul natural de o rară frumusețe, standardul de viață înalt, tradițiile unice și arhitectura deosebită, toate acestea combinate fac ca această națiune să fie privită de întreaga lume cu stimă și admirație. Chiar dacă cei mai mulți dintre noi n-am întâlnit în viața noastră un japonez, cu toții știm ce-i deosebește de restul lumii: sunt plăcuți, zâmbitori, extrem de politicoși, ambițioși, muncitori și cu o voință de fier. Păstrarea acestor valori este atât de importantă pentru societatea japoneză, încât copiii primesc acest tip de educație nu numai în familie, ci și la școală. Cu toate că sistemul lor de învățământ, de la grădiniță până la facultate, pare asemănător cu cel occidental, în realitate este diferit, chiar unic în lume. Aceasta, deoarece, pe lângă căpătarea de cunoștințe temeinice pentru viață, școala japoneză modelează copii fericiți, cu caractere puternice. Iată câteva aspecte care fac învățământul japonez faimos și invidiat în toată lumea.


În primii ani de școală, copiii învață bunele maniere. Ei nu intră direct în materiile de bază, educația lor începând cu comportamentul, etica și valorile umane. Elevii sunt învățați ce înseamnă respectul și amabilitatea. Ei trebuie să învețe să aibă compasiune și să fie generoși. Unor virtuți precum autocontrolul și simțul dreptății li se acordă, de asemenea, o mare importanță. Numai după ce aceste baze au fost puse, se trece la programa școlară propriu-zisă.

Anul școlar se deschide la începutul lunii aprilie, o dată cu apariția primelor flori de primăvară, cele ale cireșilor (sakura). Se crede că în felul acesta copiii încep școala cu sentimentul pozitiv că frigul lunilor de iarnă s-a sfârșit. Acest orar nu mai există nicăieri în lume, unde, de obicei, școlile încep în prima lună de toamnă. Poate n-ar fi o idee rea să facem și noi ca ei...
 

Toți copiii participă la munca de curățenie în școală. Această activitate le imprimă un tip de etică a muncii aproape naturală. Ei se organizează în echipe și învață ce înseamnă igiena și cum se face o curățenie temeinică. Și nu curăță doar clasele, ci și sala de mese și toaletele. Ca urmare, elevii sunt mult mai atenți să nu facă mizerie în școală și învață să nu disprețuiască munca de jos.


În Japonia, masa principală se ia la școală. Este un moment important al zilei, pe care copiii îl petrec împreună. Școala are grijă să le ofere preparate gustoase și sănătoase, iar profesorii sunt întotdeauna prezenți în sala de mese, uneori mâncând la aceeași masă cu ei. Este o ocazie pentru copii să învețe bunele maniere la masă și să-și dezvolte atașamentul față de dascălii lor. Înainte și după fiecare masă copiii rostesc o formulă de mulțumire pentru hrana primită, exprimându-și recunoștința față de pământul care a creat-o, bucătarul care a pregătit-o și asistenții sociali care le-au oferit-o, prezenți și ei în sala de mese.


Tuturor copiilor le plac activitățile extracuriculare. Când un copil japonez nu învață sau muncește, el se joacă. Felul în care își petrece timpul după școală este la fel de important ca și școala însăși. Astfel, timpul lui este împărțit în studiul individual acasă, ori într-una dintre școlile private care-i ajută pe copii să-și îmbunătățească rezultatele la matematică, engleză, muzică sau sport. Toți liceenii aleg un club în care se înscriu pentru a practica înotul, baseball-ul tenisul de masă sau alte sporturi, pentru a juca șah sau pentru a învăța să cânte la un instrument. Astfel, ei socializează cu tinerii din clubul lor și obișnuiesc să-și petreacă și week-endurile împreună.


La școală, elevilor li se predă poezia și caligrafia. Japonia nu-și uită tradițiile și formele de artă. Ei învață kanji (cele circa 2.000 de litere chineze), precum și Hiragana și Katakana (cele două sisteme tradiționale de scriere). Fiecare literă trebuie scrisă corect, cu partea îngroșată în direcția potrivită și într-o ordine precisă. Pentru realizarea acestora, ei folosesc bețișoare de bambus și hârtie de orez. Tot ca parte a păstrării tradițiilor, la școală, poemele Haiku, care fac parte din bogata istorie literară japoneză, sunt învățate pe dinafară. Fiecare elev înțelege importanța păstrării patrimoniului cultural al nației lor.


Începând cu prima clasă de liceu, uniformele școlare devin obligatorii, atât în cadrul cât și în afara școlii. Și, din moment ce fiecare elev poartă aceeași ținută, orice barieră socială este ștearsă, toți fiind nimic altceva decât elevi ai aceleiași școli. Aceeași regulă este valabilă și pentru tunsoare: băieții trebuie să aibă părul scurt, iar fetele, de lungime medie, cu un breton scurt. Aflați în afara școlii, acești tineri nu vor inspira niciodată teamă, ci vor fi respectați. Prin urmare, există o armonie între generații.


În Japonia, procentul elevilor care chiulesc de la școală este de 0,01%. Sunt rarisime cazurile în care un elev să lipsească nemotivat de la ore. Și nu numai că toți copiii sunt prezenți, dar își și ascultă cu atenție profesorii. Nimeni nu vorbește cu colegul de bancă și nu se îndeletnicește cu altceva în timp ce profesorul predă lecția.


În Japonia, liceele sunt atât de eficiente și de riguroase, încât aici, un absolvent de liceu este considerat egal în pregătire cu un absolvent de facultate din Italia, țară considerată a avea un învățământ de calitate, ai cărei cetățeni au o educație solidă. Prin urmare, pentru tinerii japonezi care vor să urmeze o facultate competiția este acerbă. Ei pot opta pentru o singură facultate și dau un singur examen, care va decide dacă au obținut baremul impus. În cazul în care eșuează, situația lor nu este deloc gravă – vor găsi foarte ușor un loc de muncă în economia japoneză.

După terminarea liceului, facultatea este considerată ca o vacanță. Așa de mare este efortul cerut în sistemul național de învățământ, încât absolvirea este considerată prima mare victorie din viața unui elev. Anii de facultate sunt priviți mai degrabă ca o recompensă binemeritată, decât ca o altă etapă de învățare asiduă. Studenții pot fi văzuți frecvent moțăind la cursuri, motiv pentru care într-o evaluare internațională nu vom găsi pe primele locuri universități japoneze. O explicație ar fi solicitarea excesivă din timpul anilor de liceu. Sau poate sistemul occidental de evaluare nu este cel corect? N-ar fi exclus...

Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)

Cum se desfășoară masa de prânz într-o școală japoneză



Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • 12 fapte curioase despre alte țări din lume pe care probabil că le-ai ratat
    01.06.2023 - 0 Comments
    Se întâmplă adesea ca, atunci când vizitează o țară nouă, oamenii să nu facă un efort pentru a învăța despre obiceiurile și modul de viață local. Cu toate acestea, acest lucru poate fi o greșeală,…
  • Regele Ferdinand al României - un neamț care a jurat să fie un bun român + slideshow
    01.12.2014 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "7154366414"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; REGELE FERDINAND AL ROMÂNIEI – UN NEAMȚ CARE A…
  • 24 Titanic Facts You Probably Didn't Know About + VIDEO
    20.12.2022 - 0 Comments
    1. The richest passenger on board the Titanic was John Jacob Astor IV. His net worth was around $85 million (or $2 billion in today's terms). Astor perished with the Titanic. He was last seen smoking…
  • Cele mai umane închisori din lume + VIDEO + documentar (RO)
    19.02.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CELE MAI UMANE ÎNCHISORI DIN LUME Gradul de civilizație al unei societăți poate fi măsurat vizitându-i închisorile. F.…
  • Contraindicații ale unor plante, alimente și terapii naturiste
    22.03.2012 - 0 Comments
    --> CONTRAINDICAŢII ALE UNOR PLANTE,  ALIMENTE ŞI TERAPII NATURISTE Ca orice medicament, şi plantele medicinale luate în exces au efecte secundare şi contraindicaţii. Comparativ…
  • Oameni-cobai în experimente medicale + documentar (RO)
    06.01.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); OAMENI-COBAI ÎN EXPERIMENTE MEDICALE - ISTORIA ȘOCANTĂ A MEDICINII MODERNE ȘI A PSIHIATRIEI - Statele Unite ale Americii pretind că…
  • Pericolul din ambalajele alimentelor
    05.04.2012 - 0 Comments
    --> PERICOLUL DIN AMBALAJELE ALIMENTELOR Ne fac viața mai ușoară, dar ne pot îmbolnăvi la fel de ușor! Ambalajele care protejează mâncarea și băuturile ne pot face mult rău, dacă nu…
  • Influența geomagnetismului și a rezonanței Schumann asupra sănătății și comportamentului uman + documentar (RO)
    11.03.2013 - 3 Comments
    --> INFLUENŢA GEOMAGNETISMULUI ŞI A REZONANŢEI SCHUMANN ASUPRA SĂNĂTĂŢII ŞI COMPORTAMENTULUI UMAN Aceste informaţii au fost publicate de Annette Deyhle, Ph.D., membru al echipei de…
  • România, colonie a Israelului? (documentar & eBook)
    12.05.2012 - 4 Comments
    --> ROMÂNIA, COLONIE A ISRAELULUI?        prof. univ. Ion Coja    România este azi o ţară ocupată, iar majoritatea ocupanţilor sunt evrei!…
  • Este istoria omenirii scrisă de civilizații extraterestre? + documentare (RO)
    27.12.2013 - 3 Comments
    --> ESTE ISTORIA OMENIRII SCRISĂ DE CIVILIZAŢII EXTRATERESTRE? Dovezi că extratereştrii există În ultimele decenii am fost obişnuiţi cu romane şi filme ştiinţifico-fantastice în…
  • Megaliții gemeni din România + documentar (RO)
    20.11.2013 - 1 Comments
    --> MEGALIȚII GEMENI DIN ROMÂNIA Dragostea de tradiții și patriotismul au făcut ca un cercetător amator al megaliților din România –…
  • 10 obiceiuri alimentare care vă îmbătrânesc prematur
    03.06.2016 - 0 Comments
    Dacă vechea zicală „ești ceea ce mănânci” este adevărată, atunci consumul de alimente nesănătoase vă poate face să arătați îmbătrâniți și obosiți. Nimeni nu-și dorește să arate mai în vârstă decât…
  • Aloe Vera - un miracol științific
    19.03.2012 - 0 Comments
    --> MIRACOLUL NUMIT ALOE VERA Aloe Vera este o plantă cunoscută şi apreciată din cele mai vechi timpuri. Efectele benefice ale acesteia erau cunoscute de civilizaţiile antice, precum…
  • Morcovul - alimentul medicament
    27.03.2012 - 0 Comments
    --> MORCOVUL - alimentul medicament Sute de ani i-au trebuit morcovului să treacă de la stadiul de medicament la cel de aliment. Acum este, după cartof, una dintre cele mai…
  • Fenomenul
    05.06.2012 - 37 Comments
    --> FENOMENUL „DOWNSHIFTING” Interviu cu Aurora Liiceanu, realizat de Eugen Dumbravă Downshifting este un cuvânt cu multe semnificaţii, de la coborârea de pe o treaptă superioară,…
  • Tăblițele cerate de la Roșia Montană + documentar
    01.09.2013 - 1 Comments
    --> TĂBLIȚELE CERATE DE LA ROȘIA MONTANĂ De 16 ani încoace, un lobby deosebit de agresiv, precum și presiuni politice din afara țării încearcă să forțeze autoritățile statului român…
  • Misterioșii giganți ai României + VIDEO
    04.09.2013 - 3 Comments
    --> MISTERIOȘII GIGANȚI AI ROMÂNIEI Teoria conform căreia, cu mii de ani în urmă, pe Pământ ar fi existat oameni giganţi este negată de cei mai mulţi oameni de ştiinţă, pentru că nu se…
  • Adio dializă...
    30.03.2014 - 2 Comments
    --> ADIO DIALIZĂ...  BICARBONATUL CA ALTERNATIVĂ LA DIALIZĂ ÎN CAZURILE DE INSUFICIENȚĂ RENALĂ După un articol de Antje Bultmann, apărut în revista…
  • 4 sfaturi pentru cumpărături de mobilă online
    04.06.2023 - 0 Comments
    Pare o nebunie să cumperi ceva atât de important precum mobila fără să o încerci mai întâi, dar cumpărăturile online de mobilă au cunoscut un adevărat avânt în ultimii ani. Cu toate acestea, mulți…
  • Copil sănătos, chiar și fără doctor + VIDEO
    03.04.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COPIL SĂNĂTOS, CHIAR ȘI FĂRĂ DOCTOR Dr. Robert S. Mendelsohn Atunci când vă duceți cu copilul la medicul pediatru, acesta îi face un…
  • 10 lucruri care sunt considerate „normale” în alte țări, dar care nouă ni se par ciudate
    15.11.2024 - 0 Comments
    Există peste 190 de țări răspândite pe glob, iar fiecare dintre ele are propriul cod cultural unic. Deși stereotipurile ne pot familiariza cu anumite aspecte culturale, există multe fapte care pot fi…
  • 10 random facts - part 2
    13.07.2015 - 0 Comments
    1. Fluturii simt gustul cu ajutorul picioarelor.2. Ochiul unui struț este mai mare decât creierul său.3. Stelele de mare nu au creier.4. Polenul poate călători până la 805 km pe zi.5. Sucul de…
  • 15 sfaturi de frumusețe care pot face orice fată să suspine cu entuziasm
    28.10.2021 - 0 Comments
    Cele mai multe femei din lume își fac griji în legătură cu aspectul lor și vor să arate mereu perfect. Industria frumuseții evoluează rapid, dar majoritatea produselor sunt scumpe și, de cele mai…
  • De ce poate fi supraestimată loialitatea angajaților
    12.08.2023 - 0 Comments
    Interviurile de angajare sunt o oportunitate de a vedea cum se schimbă alianțele în timp real. De obicei, un candidat se va referi la un potențial angajator cu apelativul "dumneavoastră" la începutul…
  • Criza economică pe înțelesul tuturor (slideshow)
    15.08.2012 - 1 Comments
    --> Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 …
  • 9/11 Mitul și realitatea - David Ray Griffin
    07.05.2012 - 0 Comments
    -->    9/11 – FAPTE, NU TEORII ALE CONSPIRAȚIEI Raportul Comisiei de anchetă a atentatelor de la 11 septembrie – capodoperă de omisiuni şi mistificare a lui Philip…
  • Dale Carnegie - Tehnici fundamentale de a te purta în lume
    01.11.2012 - 1 Comments
    --> SECRETELE SUCCESULUI Dale Carnegie Dale Breckenridge Carnegie (24 noiembrie 1888 - 1 noiembrie 1955) a fost un celebru autor american de cărți de dezvoltare personală,…
  • 10 fapte fascinante despre gândaci + VIDEO
    20.12.2022 - 0 Comments
    Majoritatea proprietarilor de locuințe sunt conștienți de riscurile pentru sănătate și siguranță asociate cu infestările cu gândaci, inclusiv alergiile și astmul declanșate de alergenii gândacilor,…
  • Vizionarul Linus Pauling și terapia ortomoleculară
    01.03.2013 - 0 Comments
    --> VIZIONARUL LINUS PAULING ȘI TERAPIA ORTOMOLECULARĂ Cu 35 de ani în urmă, Laureatul cu Premiul Nobel Linus Pauling a…
  • 10 lucruri pe care poate nu le știați despre centrul Pământului + VIDEO
    01.01.2023 - 0 Comments
    Centrul Pământului este, probabil, unul dintre cele mai misterioase locuri de pe planeta noastră, deoarece nu putem merge fizic acolo. Există o mulțime de informații despre nucleul Pământului și au…
  • Pericolele din apa îmbuteliată
    16.12.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PERICOLELE DIN APA ÎMBUTELIATĂ Este apa de la robinet mai sigură decât apa îmbuteliată? Este o întrebare la care n-ar trebui să vă vină…
  • Piramidele bosniace + documentare
    27.06.2012 - 1 Comments
    -->   PIRAMIDELE DIN BOSNIA Semir Osmanagic este un american de origine bosniacă, pasionat de arheologie, care a studiat piramidele din America Latină în ultimii 15…
  • Rețete culinare - Mazăre cu afumatură
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> MAZĂRE CU AFUMĂTURĂ Ingrediente - 1/2 kilogram de mazăre proaspătă sau congelată și pre-fiartă - un cârnat afumat, crud și uscat bine - doi căței de usturoi - o cană de roșii…
  • Rețete culinare - Hrană vie
    07.04.2012 - 0 Comments
    --> HRANĂ VIE – REŢETE I. APERITIVE ȘI MÂNCĂRURI NATURISTE TORT APERITIV DE GOGOŞARI CU BRÂNZĂ DE VACI (SAU CAŞ) Ingrediente: 7 gogoşari, 300 gr. brânză de vaci (sau caş),…
  • 30 de mutații genetice care-i fac unici pe acești oameni + FOTO
    15.10.2021 - 0 Comments
    Genetica este o știință care nu încetează să ne surprindă și să ne uimească. Și, deși mulți dintre noi nu știm prea multe despre asta, este sigur să spunem că natura este capabilă de unele lucruri cu…
  • Ce nu știați despre UE + VIDEO
    06.05.2012 - 1 Comments
    --> CE NU ŞTIAŢI DESPRE UNIUNEA EUROPEANĂ „Constituţia europeană instituţionalizează un sistem care face din om un subiect economic, un sistem care generează şi mai multă sărăcie,…
  • Totul despre banane + VIDEO
    17.06.2014 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOTUL DESPRE BANANE Cremoase, dulci și cu un gust minunat, bananele au și calitatea excepțională de a crește tot timpul anului.…
  • Acest tată îi trimite 20 de fotografii mamei pentru a-i dovedi că bebelușul este bine
    05.12.2021 - 0 Comments
    Când întrebarea „Copiii sunt bine?” devine prea repetitivă, este timpul să rupeți rutina. Kenny Deuss a găsit o modalitate creativă de a dovedi o dată și pentru totdeauna că ei sunt cât se poate de…
  • 15 automobile incredibil de scumpe ale celebrităților + FOTO
    28.11.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pentru cetățeanul de rând, prețul acestor mașini este mai mult decât suficient pentru a-și achita creditul ipotecar, creditul ipotecar al…
  • Risipind fumul - Știința canabisului + documentar (RO)
    10.11.2012 - 0 Comments
    --> RISIPIND FUMUL - ŞTIINȚA CANABISULUI - Un nou documentar lansat liber în 2011 de Montana PBS, un post TV non-profit, susţinut…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *