Ce recorduri mondiale dețin unele țări



CE RECORDURI MONDIALE DEȚIN UNELE ȚĂRI

Țara cu cel mai crescut risc de dispariție: Maldive

Republica Maldive este o țară insulară, alcătuită dintr-un grup de 26 atoli, în Oceanul Indian. Este cel mai mic stat asiatic, atât ca populație, cât și ca suprafață. Însă recordul său absolut este faptul că este statul situat la cea mai joasă altitudine din lume. Având în vedere mult discutata încălzire globală și creșterea constantă a nivelului mării, Maldive are cel mai puternic motiv să se teamă, deoarece stă pe un teren aflat la numai 1,8 metri deasupra nivelului mării.

Țara cu cea mai grasă populație din lume: Nauru

Republica Nauru este o insulă aparținând teritoriului micronezian al Pacificului de Sud. Cu o suprafață de numai 21 km², este cea mai mică republică independentă și singurul stat din lume fără o capitală desemnată oficial. Fiind bogată în depozite de fosfați aflate aproape de suprafață, Nauru a devenit un mare exportator încă din 1907. Datorită acestor exploatări, Nauru a devenit în scurt timp statul independent cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din lume. Însă o dată cu terminarea rezervelor, guvernul a trebuit să recurgă la alte metode pentru a obține venituri. Astfel, în anii 1990, Nauru a devenit un paradis fiscal și centru de spălare a banilor. Pe 15 decembrie 2009, Nauru a devenit a patra țară care a recunoscut independența republicii autonome Abhazia, iar o zi mai târziu a urmat recunoașterea Osetiei de Sud, regiuni ale Georgiei care au fost de facto independente încă din prima jumătate a anilor 1990 și recunoscute ca atare de Rusia. Rapoartele sugerează că această decizie a fost răsplătită cu un ajutor de aproximativ 50.000.000 de dolari americani din partea Rusiei. Această creștere constantă a standardului de viață, datorată politicilor guvernului și importului de fast-food, a dus la obezitatea epidemică a locuitorilor săi.

Cel mai puternic cutremur care nu a făcut nicio victimă: Guam

Guam este cea mai mare insulă din Arhipelagul Marianelor (Micronezia), în vestul Oceanului Pacific. După războiul americano-spaniol din 1898 Guam a devenit posesiune a Statelor Unite ale Americii. Prin urmare, președintele acestei țări este președintele SUA, adică, în momentul de față, Donald Trump. Acest mic stat de numai 541 km² deține câteva recorduri absolute: cel mai mare seism din secolul XX (1993) – 8,2 pe scara Richter – în urma căruia nu a murit nimeni; cea mai joasă presiune atmosferică de pe glob – 657,9 mm, cu 102,1 mm mai puțin decât valoarea presiunii normale, adică 760 mm; singura țară din lume ale cărei drumuri și șosele sunt asfaltate cu un amestec de coral măcinat și petrol, deoarece pe această insulă nu există nisip.

Cele mai multe oi pe cap de locuitor: Insulele Falkland

Insulele Falkland sunt situate în Atlanticul de Sud, la circa 500 km de coasta Argentinei şi la 13.000 km de Marea Britanie. Revendicate de Argentina încă de la independența acesteia din 1810, în prezent ele sunt teritoriu britanic și au fost denumite astfel de către primul european a cărui debarcare în arhipelag este consemnată oficial - căpitanul englez John Strong (1690), în onoarea trezorierului Marinei britanice, vicontele Falkland. Este vorba despre un arhipelag cu două insule principale, Falkland-ul de Vest şi Falkland-ul de Est, ultima găzduind și capitala coloniei, Port Stanley, şi un număr de cca 200 de insule mai mici, printre care Georgia de Sud şi Sandwich de Sud, care nu aparţin arhipelagului, dar sunt dependente de acesta. Insulele constituie poarta de acces spre Antarctica, oferind controlul asupra resurselor naturale în care această regiune este extrem de bogată. Având numai 3.000 de locuitori, în Insulele Falkland trăiesc aproximativ o jumătate de milion de oi. Cu 350 de oi pe cap de locuitor, este de la sine înțeles că lâna este principalul produs care se exportă, asigurând bunăstarea populației.

Cel mai vechi stat suveran: Egipt

Când spunem Egipt, primul lucru care ne vine în minte este marea piramidă a lui Keops, cea mai veche dintre toate cele șapte minuni ale lumii și totodată singura care a înfruntat timpul. O altă piramidă egipteană celebră este piramida în trepte a lu Djoser, construită în jurul anului 2.600 î.e.n. Aceasta este considerată a fi cea mai veche piramidă din lume. Istoria cunoscută a Egiptului începe în jurul anului 3000 î.e.n. Deși pe vremea aceea noțiunea de suveranitate nu era prea bine definită, Egiptul a fost primul stat din lume care și-a declarat oficial suveranitatea, pe baza formării primei sale dinastii, în anul 3.100 î.e.n. Ulterior, a fost invadat și cucerit de o succesiune de puteri străine (caananiți, libieni, nubieni, asirieni, babilonieni, perși, macedoneni și romani), iar în urma morții lui Alexandru cel Mare, generalul acestuia, Ptolemeu I Soter, s-a autoproclamat noul conducător al Egiptului.

Țara cu cele mai multe lacuri: Canada

Canada este o țară care ocupă jumătate din continentul nord-american. Cele zece provincii și trei teritorii ale sale se întind de la Oceanul Atlantic la Oceanul Pacific, iar în nord, până la Oceanul Arctic, acoperind cca 10 milioane km², ceea ce o face a doua țară din lume ca mărime. Iar granița sa cu Statele Unite este cea mai lungă graniță terestră din lume. Dar acestea nu sunt singurele recorduri ale acestei țări. Canada deține 60% din apa tuturor lacurilor din lume. Aproximativ 9% din teritoriul său este acoperit de cele 31.752 de lacuri cu apă dulce, care însumează o suprafață de 400 km².

Țara cu cea mai mică probabilitate de a-ți întâlni vecinul: Mongolia

Cu cei 3 locuitori pe km², Mongolia este cea mai puțin populată țară din lume. Comparați această cifră cu cea din Mong Kok, un district al Hong Kong-ului, care are cea mai mare densitate a populației din lume – 260.000 de locuitori pe km². Deși ocupă o suprafață mare (1,564,116 km²), Mongolia are foarte puțin teren locuibil sau arabil. Predomină stepa, munții în nord și vest și Deșertul Gobi în sud. Capitala Ulan Bator concentrează peste 50% din populația țării, iar 30% dintre locuitori sunt nomazi.

Țara cu cel mai mare număr de tancuri: Rusia

Cu impresionantul număr de 22.710 tancuri aflate în dotarea armatei sale, Rusia este, de departe, țara cu cele mai multe astfel de mașini de război. Este urmată, la mare distanță, de Egipt, cu 9.487 tancuri, și de China, cu 9.000. În acest clasament, România se află pe locul 46, cu doar 530 de tancuri. Vă întrebați, probabil, câte tancuri posedă Statele Unite ale Americii. Ei bine, cu cele 8.725 de tancuri, ocupă un modest loc patru. Dar să nu ne pripim cu concluziile – tancurile americane sunt la ora actuală cele mai avansate din punct de vedere tehnologic, în timp ce cele rusești sunt în mare parte depășite. Sau, cel puțin, acestea sunt informațiile oficiale...

Țara fără niciun râu: Arabia Saudită

Pare ciudat, nu-i așa? O țară atât de mare, precum Arabia Saudită, să n-aibă niciun fel de apă curgătoare... Și totuși e adevărat. Toată apa lor potabilă provine de la uzinele de desalinizare a apei de mare sau din rezervoarele naturale, subterane. Deci se descurcă foarte bine și la acest capitol. Iar turnurile lor de apă sunt adevărate opere de artă.

Țara cu cea mai tânără populație: Nigeria

Desemnarea populației unei țări drept „tânără” sau „bătrână” se determină calculând segmentul din acea populație care are mai puțin de15 ani. În prezent, la acest capitol, Nigeria ocupă locul fruntaș fără drept de apel. Din cei 17 milioane de locuitori ai săi, aproape jumătate (49%) se încadrează în acest barem. În această țară, rata nașterilor este cea mai înaltă din lume: 7,6 copii/femeie în 2012, în creștere față de 2006, când rata fecundității era de 7 copii/femeie. Conform unui studiu al Națiunilor Unite, dacă acest ritm se păstrează, populația Nigerului va atinge 79 de milioane de locuitori în anul 2050 și 209 milioane în anul 2100. La polul opus se situează China, a cărei populație îmbătrânește rapid, din cauza politicii draconice de planificare familială (copilul unic), la care s-a renunțat în 2015. Dar oricum, până în 2030 este așteptat să iasă la pensie circa 90 de milioane de chinezi, China devenind astfel cea mai bătrână țară de pe glob, cu peste 400 de milioane de oameni cu vârsta peste 60 de ani.
 
Țara cu cea mai mare diversitate: India

La aproape toate categoriile – cultură, economie, climă, religii, rase, limbi, grupuri etnice – în India întâlnești cea mai mare diversitate. Populația Indiei este a doua din lume ca mărime (după China) cu 1.337.905.918 locuitori... and counting, conform Worldometers, ceea ce echivalează cu 17,86% din totalul populației globului. Din păcate, însă, vârsta medie în India este de doar 27 de ani.

Națiunea cu riscul cel mai crescut de dispariție: Ucraina

Această țară înregistrează o descreștere a populației de 0,8% pe an. După trei ani de conflicte în estul Ucrainei s-au înregistrat aproximativ 10.000 de morți, dintre care cel puțin 2.000 sunt civili. Iar dacă acest trend va continua, până în anul 2050 Ucraina va pierde aproximativ 30% dintre locuitorii săi.

Țara ai cărei cei mai mulți cetățeni locuiesc în străinătate: Malta

Republica Malta este o țară insulară, alcătuită dintr-un arhipelag situat în Marea Mediterană.  Suprafața ei totală este de 316 km2, și are o populație de circa 450.000 de locuitori, ceea ce o face să fie una dintre cele mai mici țări din lume și, în același timp, una dintre cele mai dens populate. Capitala Maltei este Valletta, care, cu cei 0,8 km2 ai săi, este cea mai mică capitală din Uniunea Europeană. După o perioadă de declin economic, cuplată cu o rată crescută a nașterilor, un număr semnificativ de maltezi au emigrat în alte țări, astfel încât, în prezent există mai mulți maltezi rezidenți în străinătate decât în propria lor țară. În același timp, însă, foarte mulți europeni (preponderent pensionari) provenind din țări cu climă rece și-au cumpărat proprietăți în Malta, stabilindu-se definitiv în aceste insule. Malta beneficiază de o climă caldă, numeroase zone de agrement și monumente arhitecturale și istorice, dintre care trei sunt în patrimoniul UNESCO. Iar cele șapte temple megalitice ale sale sunt printre cele mai vechi structuri megalitice din lume.

Cea mai mică țară din lume: Monaco

Deși, oficial, Vaticanul este înregistrat ca fiind cea mai mică țară din lume, neavând rezidenți permanenți, nu poate fi considerat o țară în adevăratul sens al cuvântului, ceea ce face ca principatul Monaco să-și revendice pe drept această poziție. Cu cei 2 km² ai săi, Monaco ocupă o suprafață mai mică decât Central Park din New York. În același timp, cu o populație de aproximativ 37.800 de locuitori, stabilește și recordul de cea mai dens populată țară din lume. Monaco este un stat foarte vechi, cunoscut mai ales datorită statutului său de destinație de recreere pentru celebrități din lumea afacerilor, filmului, muzicii sau sportului. Conform unei statistici întocmite în 2014, aproximativ 30% din populația principatului Monaco este alcătuită din milionari, la egalitate cu orașele Zürich sau Geneva.

Țara în care se vorbesc cele mai multe limbi: Papua Noua Guinee

Cu o populație de 5.887.000 de locuitori și o densitate de 13 locuitori/km², Papua Noua Guinee este o țară în care trăiesc mai multe de minorități etnice: papuași (majoritatea – 74,8%), melanezieni (15%), micronezieni, polinezieni, europeni, chinezi. Deși limba oficială a țării este engleza, doar 1,5% din populație o vorbește. Dintre cele 820 de limbi vorbite în această țară amintim: tok pisin, hiri motu, yale, Unserdeutsch. Practic, în Papua Noua Guinee se vorbesc 12% din totalul limbilor pământului. Dar și în cea ce privește religia se remarcă o mare diversitate: romano-catolici 22%, luterani 16%, neoprotestanți 10%, anglicani 3.2%, religii indigene 34%. Și totuși, se înțeleg de minune...

Cea mai mare țară fără ferme agricole sau zootehnice: Singapore

Deși există câteva țări mici în lume care nu au o economie bazată pe agricultură (Vatican, de pildă), Singapore este cel mai mare stat urban de acest fel, aici neexistând sate. Aproximativ 23% din suprafața țării constă în pădure și rezervații naturale. Procesul de urbanizare a desființat multe terenuri de vegetație de pe insula principală din sud, singura zonă înverzită rămasă aici fiind Bukit Timah, o rezervație naturală. În schimb, există o multitudine de parcuri care sunt menținute cu intervenția omului, precum și celebrele grădini botanice ale țării. Ca o altă curiozitate, Singapore nu respectă ora de vară și nu schimbă fusul orar. Deoarece țara se află foarte aproape de ecuator, lungimea zilei este aproape constantă de-a lungul anului.

Cea mai educată națiune din lume: Canada

Cu 50% din populația sa absolventă de liceu, Canada mai stabilește un record: este cel mai instruit popor din lume, fiind urmată de Israel, cu 45% și Japonia, cu 44%. Alcătuită inițial exclusiv din populație aborigenă, Canada s-a fondat sub forma unei uniuni de colonii britanice, unele dintre ele transformate din foste colonii franceze. Ca formă de organizare statală, Canada este, din 1867, un dominion britanic, deci o monarhie constituțională. În realitate, însă, țara și-a obținut independența față de Marea Britanie în mod pașnic, printr-un proces gradual, început o dată cu întemeierea țării și definitivat în anul 1982, când a obținut dreptul de a-și modifica propria constituție. Canada se autodefinește drept o națiune bilingvă și multiculturală. Atât engleza cât și franceza sunt limbi oficiale. De prin anii 1970, Canada a început să adopte conceptul de diversitate culturală (multiculturalism), considerat în prezent drept una dintre principalele caracteristici ale țării. Apropo, în cazul în care nu știați, în Canada trăiesc în prezent aproximativ 200.000 de imigranți de origine română.

Țara deșert: Libia

Cu 90% din teritoriu acoperit de deșert, această țară din nordul Africii este cea mai aridă din lume – în unele regiuni ale sale trec zeci de ani până să cadă un strop de ploaie. Libia este de circa patru decenii o mare producătoare și exportatoare de petrol, ceea ce a dus la ridicarea nivelului de trai al locuitorilor ei. Astfel, în prezent, Libia a fost declarată ca având populația cu cea mai mare speranță de viață din Africa, și anume 74 de ani.
 
Cea mai puțin pașnică națiune din lume: Somalia

Deși, conform Global Peace Index, mai mulți ani la rând Irakul a fost catalogat drept cea mai războinică țară din lume, Somalia l-a detronat în anul 2015, intrând în acest top nefericit. Războiul civil cu islamiștii radicali, început în 1991, este încă în plină desfășurare, făcând ca haosul și nesiguranța să domnească în toate regiunile țării. Dar Somalia mai ocupă locul întâi la o categorie, de data aceasta mult mai pașnică: este singura țară africană în care aproape toată populația vorbește aceeași limbă – somali (somaleza). În această privință, la polul opus se află Zimbabwe, care este țara cu cele mai multe limbi oficiale – 16! Acestea sunt: chewa, chibarwe, engleza, kalanga, koisan, nambya, ndau, ndebele, shangani, shona, sotho, tonga, tswana, venda, xhosa și... țineți-vă bine, limbajul semnelor! Statutul acestor limbi a fost legalizat în noua Constituție a țării, aprobată de parlament pe data de 9 mai 2013.

Țara care produce cel mai mult oxigen: Rusia

Cu o suprafață de 9,653,000 km², Siberia ocupă trei pătrimi din suprafața totală a Rusiei. Aproape toată Siberia (excepție făcând zona de sud-vest) se află în această țară, formând circa 77% din teritoriul său național. Această zonă adăpostește aproximativ 25% dintre pădurile lumii, care se întind pe o suprafață ce o depășește pe cea a Statelor Unite, făcând din Rusia cel mai mare producător de aer respirabil din lume. Siberia găzduiește 40 de milioane de locuitori (27% din populația totală a Rusiei). Dar, cu cei 3 locuitori/km² ai săi, Siberia este regiunea cu cea mai răsfirată populație de pe planetă.

Cel mai mare producător de opiu: Afganistan

Producând enorma cantitate de 95% din opiul produs în lume, această industrie este singura care prosperă în această țară, deși zăcămintele ei naturale sunt mult mai prețioase. Afganistanul deține cele mai mari depozite de fier și de cupru din lume. Rezervele sale de gaze naturale însumează aproximativ 150 de miliarde de metri cubi, iar zăcămintele de cărbuni ating enorma cifră de 400 de milioane de tone. În 1983, experții sovietici erau în extaz: identificaseră în munții Khwaja Rawas, aflați la nord de Kabul, unul dintre cele mai mari zăcăminte de uraniu din lume. În anul 2009, americanii gustau un extaz și mai mare: tocmai descoperiseră că Afganistanul deține depozite similare de uraniu și în provincia Khandahar. Mai mult, 80% din rezervele mondiale de lapis-lazuli, ascunse în subsolul afgan, sunt încă neexploatate.

Țara cu cei mai mulți oameni aflați după gratii: Statele Unite ale Americii

În ceea ce privește încarcerarea propriei populații, Statele Unite sunt liderul mondial absolut. Cu cei 2,2 milioane de oameni aflați în spatele gratiilor, această țară, care reprezintă 5% din populația globului, a stabilit recordul absolut de a ține în închisorile sale 25% din populația încarcerată a lumii. China, infinit mai modestă, vine pe locul al doilea, cu 1,5% pușcăriași din totalul populației încarcerate a globului. Cât privește eficiența pedepsei cu închisoarea, Statele Unite stau, de asemenea, cel mai rău: aproximativ 80% dintre prizonierii eliberați se întorc în sistemul penitenciar într-un interval de 5 ani, ceea ce înseamnă că aici nu există interes pentru programele de reabilitare și integrare socială, așa cum se întâmplă în țările nordice. În Norvegia, de pildă, rata încarcerării este de 70 la 100.000 de persoane (de 10 ori mai mică decât în SUA), aici neexistând nici pedeapsa cu moartea și nici sentința pe viață.

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *