Cel de-al doilea creier al nostru + VIDEO (RO)


CEL DE-AL DOILEA CREIER AL NOSTRU

Ați avut vreodată senzația fizică cum că ceva nu e în regulă? Ați simțit vreodată că o situație în care vă aflați – un potențial pericol, un examen, un interviu, o întâlnire importantă – vă provoacă furnicături sau „fluturi în stomac”, cum spun americanii? Ei bine, este vorba despre al doilea creier al dumneavoastră în acțiune. „Al doilea creier al meu?”, o să întrebați. Da! De fapt, noi avem două creiere în corp. Îl cunoaștem bine pe cel din cap, dar nu ne-a spus nimeni până acum că mai avem unul... în pântec. Cam jumătate dintre celulele noastre nervoase sunt localizate în intestine. Și o să fiți și mai surprinși să aflați că acest al doilea creier al dv. conține neuroni și neurotransmițători, exact ca cel din cutia craniană. Mai mult, ca și creierul dv. primar, creierul din pântec este capabil să învețe, să țină minte și să producă sentimente.

Cele două creiere comunică în permanență printr-un trunchi nervos, care se extinde de la baza creierului până în abdomen. Din această cauză, cele două creiere se influențează reciproc. Când unul dintre ele devine tulburat, celălalt i se alătură. Așa se explică de ce în stomacul nostru se produce un fel de fluturare înaintea unui examen sau a unui interviu de angajare. Și tot din acest motiv, după o masă grea, luată seara târziu, avem coșmaruri.

Dar cum se face că avem două creiere? Care este misterul? Explicația este simplă. În timpul vieții intrauterine, sistemul digestiv (esofagul, intestinul subțire și colonul) și creierul primar se dezvoltă din același mănunchi de țesut embrionic. Când această porțiune de țesut se divide, o parte devine sistemul nostru nervos central (creierul și nervii cranieni), iar ce cealaltă parte devine sistemul nervos enteric (creierul intestinal).

În stadiile ulterioare de dezvoltare intrauterină a fătului, aceste două creiere devin conectate prin nervul vag, nervul cranian cu cea mai extinsă distribuție în corp. Dar inervația acestuia nu se limitează la nivelul structurilor capului și gâtului, ci se extinde până în torace și abdomen. Nervul vag este cel mai lung dintre toți nervii noștri cranieni și creează o conexiune directă între creier și viscere. Prin urmare, relația pe care acest nerv o are cu restul organelor este vitală, dacă ne gândim că tot el este cel care stabilește legătura cu emoțiile noastre. Dacă nu ținem seama de acest aspect, ne putem pierde energia necesară funcționării corpului nostru. Iar ca urmare a acestei conexiuni directe, starea sistemului nostru digestiv are o influență profundă asupra stării noastre psihice.

Creierul nostru din pântec, numit de oamenii de știință „sistemul nervos enteric”, se întinde de la esofag la stomac, intestinul subțire și colon. Și aproape toate substanțele chimice din creier care-i reglează funcționarea se găsesc și în creierul din pântec, inclusiv hormonii și neurotransmițătorii. În cartea sa „Cel de-al doilea creier”, dr. Michael Gershon, profesor la Centrul Medical al Universității Columbia din New York, numește sistemul nostru gastrointestinal „al doilea sistem nervos al corpului”. El explică: „Creierul nu este singurul loc din corpul nostru care este plin de neurotransmițători. Aproximativ o sută de milioane de neurotransmițători se întind pe toată lungimea intestinelor noastre – cam același număr care se găsește în creierul nostru”. De fapt, numărul total de celule nervoase din abdomenul nostru este mai mare chiar decât numărul total al nervilor care leagă creierul nostru de restul corpului. Și acest circuit complex îi permite creierului din burtă să acționeze total independent față de creierul din cutia craniană.

Există o legătură între somn și creierul nostru din pântec. Pe măsură ce cercetările legate de  circuitul dintre cele două creiere progresează, oamenii de știință înțeleg mai bine cum și de ce simțim și acționăm într-un anume fel. De pildă: creierul și abdomenul nostru sunt atât de strâns interconectate, încât ambele au, în mod natural, cicluri de somn de 90 de minute. La nivelul creierului, somnul cu oscilații lente este întrerupt de perioade de somn cu mișcări rapide ale ochilor (REM), timp în care apar visele. La rândul său, abdomenul are și el cicluri de 90 de minute, timp în care contracțiile musculare sunt lente. Însă în intervalul de somn REM al creierului, aceste cicluri sunt întrerupte de mișcări rapide ale mușchilor.

Legătura dintre starea de stres și creierul din abdomen aproape că nu mai are nevoie de dovezi, căci este cea mai concretă manifestare a fiecăruia dintre noi. Oricine a avut o emoție puternică, o enervare, o stare de frică sau o supărare i-a simțit imediat efectul în abdomen. Mai întâi i s-a pus un nod în gât, după care i s-a strâns stomacul, oprind digestia. Consecințele unor astfel de stări sunt indigestie cronică, gastrită, ulcer și o mulțime de alte afecțiuni chinuitoare. Iar dacă stresul nostru devine cronic sau de lungă durată, colonul poate chiar să intre în spasme.

Legătura dintre durere și creierul nostru din abdomen este una foarte strânsă și, în mod uimitor, ne poate ajuta în multe feluri. Cel de-al doilea creier al nostru este și prima sursă de potolire a durerii. Creierul din abdomen produce în mod natural niște substanțe chimice numite benzodiazepine, după formula cărora au fost create multe dintre analgezicele și medicamentele împotriva anxietății de astăzi (Valium, de pildă). Dar, ca și creierul din cap, creierul nostru din abdomen are receptori de opiu. Medicamente precum morfina sau heroina se atașează de receptorii de opiacee din abdomen, și astfel ambele creiere devin dependente de aceste substanțe.

Cum ne putem controla cel de-al doilea creier? În multe practici mistice sau naturale de vindecare, pântecul (numit științific „plexul solar”) este considerat centrul major de energie și conștiință înaltă. În China, arte ale vindecării, precum Thai Chi și Qigong, pun accentul pe partea de jos a abdomenului, ca rezervor principal al energiei vitale și al sănătății. Pântecul este considerat dantian (câmpul elixirului) – o zonă în care putem cultiva elixirul, substanța ce poate prelungi durata de viață a organismului uman.

Prin urmare, un pântec sănătos înseamnă și o minte sănătoasă. De aceea este important ca creierul nostru din pântec să funcționeze perfect. Trebuie să începem să fim atenți la ceea ce se întâmplă în sistemul nostru digestiv. Și să reținem un lucru esențial: stomacul nostru este mult mai mult decât locul în care este digerată hrana. El reacționează și digeră toate gândurile și realitățile noastre, interne și externe, influențându-ne sănătatea mentală.

Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)

Heribert Watzke – Creierul din intestinul tău
The Brain in Your Gut (RO)


Comentarii

  1. ..Stiam ca avem un creier relativ sanatos,care controleaza corpul,ma rog unul pe dreapta si un pe stanga,..probabil unul controleza stomacul!?..E Toth mai periculos ca generatiile de dupa Cernobal sa ontroleze restul societatii,fara casca si pastila!-STRONTIU SI CESIU,inlocuitori ai calciului si fosforului produc la 9 din 10 indivizi, atatea toxine,mereu altele, incat vinul alb fiert si sauna vor deveni obligatorii de 3 ori pe zi,pentru tinerii patricieni chinezi supravietuitori, daca se muta in Canada via Panama!..restul e istorie despre capitalul uman,musulmanii chiar antemergatori, prin BISERICA DE BETON!

    RăspundețiȘtergere
  2. si in zona piptului este al doilea nostru creier zona intens cu retea neuronala! in zona stomacului partea superioara este al treilea!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Inchiziția farmacratică + documentar (RO)
    09.12.2014 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "8573190531"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; INCHIZIȚIA FARMACRATICĂ „Inchiziția…
  • Pernele - un posibil pericol pentru sănătate
    24.08.2012 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PERNELE - UN POSIBIL PERICOL PENTRU SĂNĂTATE Pernele mai vechi de doi ani sunt un adevărat focar de paraziţi, susţin medicii.…
  • Acești oameni au descoperit „greșeli” uimitoare în natură + FOTO
    30.11.2021 - 0 Comments
    Avem tendința de a considera de la sine înțeles că lumea din jurul nostru arată cam la fel tot timpul. Copacii sunt verzi, cerul este albastru, iar pământul este maro. Cu toate acestea, odată ce ne…
  • Rețete culinare - Maioneză de soia
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> MAIONEZĂ DE SOIA Aveți nevoie de: 1 măsură făină de soia 3 măsuri apă rece 3 măsuri ulei 2-3 linguri zeamă de lămâie, după gust sare, piper proaspăt măcinat Punem…
  • Deparazitarea naturală a organismului + documentar (RO)
    20.04.2012 - 4 Comments
    --> DEPARAZITAREA NATURALĂ A ORGANISMULUI Influența paraziților asupra stării de sănătate Știai că organismul tău este colonizat de o mulțime de paraziți care mănâncă zilnic…
  • Terapia cu semințe
    18.07.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TERAPIA CU SEMINŢE Seminţele fructelor şi legumelor sunt adevărate medicamente naturale. Statisticile spun că românii ronţăie mai…
  • Știați că... ?  - Corelația dintre mărcile Adidas, Puma, Hugo Boss, Lufthansa și Mercedes Benz
    23.09.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Știați că: Fondatorul mărcii sportive „Adidas” a fost Adolf „Adi” Dassler (după numele său Adi Dassler) Fondatorul mărcii…
  • Puțină istorie ne face mai deștepți + VIDEO (RO) + documentar (RO)
    01.05.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PUŢINĂ ISTORIE NE FACE MAI DEŞTEPŢI – FAMILIILE ROTHSCHILD, MORGAN ȘI ROCKEFELLER – În anul 1815, Nathan Rothschild a preluat…
  • Evoluția învățământului la matematică + slideshow
    16.08.2012 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1939022167"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Ah, bărbații!
    10.05.2012 - 0 Comments
    --> UN BĂRBAT DESPRE BĂRBAŢI articol de Mircea Badea Bărbatul este o oaie! „Păi, o oaie este capabilă de ură? - o să mă întrebaţi. N-ai citit Mioriţa?” E adevărat! Acolo,…
  • Charles Darwin - Călătoria care a zguduit lumea + documentare (RO)
    21.09.2012 - 4 Comments
    --> DARWIN ȘI TEORIA EVOLUȚIONISTĂ Charles Darwin s-a născut pe data de 12 februarie 1809, în localitatea Shrewsbury, Anglia. Tatăl său, Robert, era un medic din înalta societate, iar…
  • Ginsengul - tinerețe fără bătrânețe
    25.03.2012 - 0 Comments
    --> GINSENGUL - TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE Ginsengul este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale.  Chiar dacă cercetările specializate asupra acestei plante sunt…
  • Rețete culinare - Budincă de tapioca
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> BUDINCĂ DE TAPIOCA Deserturile pe bază de tapioca sunt extrem de populare în America Latină. Tapioca este o substanță asemănătoare amidonului, extrasă din rădăcina plantei de…
  • Corpul uman - o mașinărie sofisticată
    24.10.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CORPUL UMAN – O MAȘINĂRIE SOFISTICATĂ Atâta timp cât avem grijă de noi și trăim sănătos, ne creștem șansele ca corpul nostru să ne…
  • Rețete culinare - Hrana crudă
    07.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); REȚETE DIN CADRUL BUCĂTĂRIEI CRUDIVORE Există multe moduri de a mânca și a bea care ne permit să dobândim o bună stare de sănătate.…
  • Smochine, stafide și curmale
    01.04.2012 - 0 Comments
    --> SMOCHINE, STAFIDE ȘI CURMALE Mâncaţi smochine, stafide şi curmale! Recomandarea vine din partea prof. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare…
  • Cum identificăm o relație de tip psihopat
    09.03.2017 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM IDENTIFICĂM O RELAŢIE DE TIP PSIHOPAT Ai avut vreo relație care te-a lăsat confuză, golită, epuizată? A încercat să te seducă cu…
  • Rețete culinare - Hrișcă cu măr și banană
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> HRIȘCĂ CU MĂR ȘI BANANĂ Acesta este un desert raw vegan, pe cât de sănătos, pe atât de delicios. Și se face atât de simplu... Iată: - Se pun la înmuiat doi pumni de hrișcă cu…
  • Dr. Călin Mărginean - Cancerul, fatalitate sau vină personală? + documentar (RO)
    10.10.2012 - 3 Comments
    --> Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE …
  • Route 66 - Drumul legendar al Americii + VIDEO
    01.10.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ROUTE 66 – DRUMUL LEGENDAR AL AMERICII – Route 66 a fost o șosea americană, care lega orașul Chicago (Illinois) de orașul Los…
  • Oamenii de știință au descoperit un rechin din Groenlanda, în vârstă de 400 de ani, născut probabil în jurul anului 1620 + FOTO
    17.01.2022 - 0 Comments
    Cercetătorii au folosit datarea cu radiocarbon a proteinelor din ochi pentru a stabili vârsta a 28 de rechini din Groenlanda și au estimat că o femelă avea aproximativ 400 de ani. Precedentul…
  • Unde este virusul hepatitei C?
    02.11.2013 - 2 Comments
    --> UNDE ESTE VIRUSUL HEPATITEI C?   „Unde este virusul hepatitei-C? L-a văzut cineva?” întreba Michael Houghton…
  • Aluminiul - criminalul tăcut din viața noastră
    02.07.2014 - 0 Comments
    --> ALUMINIUL – CRIMINALUL TĂCUT DIN VIAŢA NOASTRĂ – Prezent în alimente, aer şi apă, aluminiul este un element chimic neurotoxic, responsabil de apariţia multor boli. Prima măsură:…
  • Vitamina D - activatorul sistemului imunitar
    02.08.2016 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VITAMINA D - ACTIVATORUL SISTEMULUI IMUNITAR - Vitamina D sau calciferolul este o vitamină liposolubilă, cunoscută și ca…
  • 36 de oameni își descriu țara fără să-i folosească numele
    05.12.2021 - 0 Comments
    O mulțime de țări acoperă această planetă. Majoritatea au istorii complicate și identități naționale care ar putea umple multe manuale. Dar lăsați internetul să rezume toată această complexitate la…
  • Fascinanta lume a traco-geto-dacilor + slideshow
    27.01.2013 - 1 Comments
    --> FASCINANTA LUME A TRACO-GETO-DACILOR – DEZVĂLUIRI – Află ceea ce oamenii sistemului n-ar vrea să știi niciodată despre strămoșii tăi! …
  • Hrana vie - sănătate și frumusețe + documentar (RO)
    19.07.2012 - 1 Comments
    --> HRANA VIE – SĂNĂTATE ȘI FRUMUSEȚE Alimentația de tip raw food sau „hrană crudă” începe să câștige teren și în rândurile românilor preocupați de sănătatea și aspectul lor.…
  • Riscurile și avantajele unei vieți fără carne + VIDEO (RO)
    18.08.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); RISCURILE ŞI AVANTAJELE UNEI VIEŢI FĂRĂ CARNE Ne plac grătarul, fripturica la cuptor, cârnăciorii mâncaţi la iarbă verde. În același…
  • 10 lucruri pe care oamenii nu ar trebui să le facă pisicilor lor + VIDEO
    19.12.2022 - 0 Comments
    Pentru început, nu le speriați.PUNCTE CHEIE:Evitați să vă lăsați pisica să se plictisească. Folosiți modalități creative de a o hrăni și implicați-vă în activități comune, cum ar fi joaca, pentru a o…
  • TAPPED (Povestea apei îmbuteliate și a resurselor de apă) – documentar (RO)
    22.05.2012 - 0 Comments
    --> TAPPED  Povestea apei îmbuteliate și a resurselor de apă „De la sticlele de plastic şi până în mările şi oceanele lumii, unde ajung într-un final majoritatea lor,…
  • Rozmarinul - energie și optimism
    30.03.2012 - 0 Comments
    -->   ROZMARINUL - ENERGIE ȘI OPTIMISM Datorită efectului de stimulare a corticosuprarenalelor, rozmarinul este considerat un elixir al tinereţii. El fortifică…
  • Creațiile din lemn plutitor ale lui James Doran-Webb + VIDEO
    07.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CREAȚIILE DIN LEMN PLUTITOR ALE LUI JAMES DORAN-WEBB Acești cai maiestuoși, care galopează prin apă, par izbitor de reali. De fapt, ei…
  • OSHO - Ambiție înseamnă nefericire + VIDEO (RO)
    26.09.2014 - 0 Comments
    --> AMBIȚIE ÎNSEAMNĂ NEFERICIRE OSHO Dacă nu vei renunța la ambiție, vei trăi într-o suferință permanentă. Ambiția este sursa tuturor frământărilor și regretelor. De fapt, ce înseamnă…
  • Actualitatea lui Eminescu
    15.06.2014 - 1 Comments
    --> ACTUALITATEA LUI EMINESCU La 15 iunie, comemorăm trecerea în neființă a poetului Mihai Eminescu, singurul român care a dat numele unei ştiinţe – eminescologia – studiată în 30…
  • 50 de fapte incredibile despre lume care te vor face să pari cultivat
    20.12.2022 - 0 Comments
    Ați stat vreodată la masă cu prietenii sau cu familia, bucurându-vă de un prânz sau de o cină perfect acceptabilă, și ați ascultat - neputincios - cum conversația se îndreaptă încet spre subiectul…
  • Efectul de piramidă + VIDEO
    29.04.2012 - 1 Comments
    --> EFECTUL DE PIRAMIDĂ „Totul se teme de timp, iar timpul se teme de piramidă” Mistere, curiozități, povești și legende, studii științifice și mai puțin științifice, supoziții…
  • Români celebri
    24.04.2012 - 1 Comments
    --> ROMÂNI CELEBRI Putem observa cu stupoare cum chiar unii români afirmă despre locuitorii acestei ţări că ar fi încă nişte barbari de pe vremea dacilor, care n-ar fi ştiut…
  • 15 probleme existențiale ale pisicilor
    22.10.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Mi-am petrecut toată ziua vânând un șoricel delicios - omul nu vrea să-l mănânce... 2. Încotro se îndreaptă viețile mele... ? 3. Nici…
  • Viața pe rețetă
    27.04.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VIAŢA PE REŢETĂ „Să nu aveţi încredere în medici! Prin incompetenţa lor, vă pot face mult rău”. Acest avertisment şocant nu-mi aparţine…
  • Produse japoneze ciudate, dar utile, care nu există nicăieri în altă parte a lumii
    22.07.2022 - 0 Comments
    Japonia este renumită pentru tot felul de lucruri, de la mâncare până la televiziune. Dar este renumită mai ales pentru crearea de produse ciudate și cool care nu pot fi găsite nicăieri altundeva.…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *