10 sfaturi de supraviețuire total eronate


1. Mit: Poți suge veninul dintr-o mușcătură de șarpe.

Fapt: Veninul injectat de un șarpe va intra imediat în fluxul sanguin. Dacă îți pui gura pe locul mușcat, nu faci decât să mai adaugi bacterii pe rană și este posibil să îți intre și ție venin în gură și în esofag. Dacă cineva este mușcat, încercați să-i mențineți ritmul cardiac scăzut și să-i țineți membrul afectat sub nivelul inimii, în timp ce vă îndreptați către un spital.

2. Mit: Prefă-te că ești mort dacă ești atacat de un urs.

Fapt: Dacă te afli în pădure și vezi un urs, sfatul general este să te îndepărtezi ușor și în liniște. Dacă e în curtea ta sau în locul de camping, încearcă să apari ca fiind mare și foarte zgomotos, lucru care s-ar putea sa-l sperie.


Dar în cazul unui atac real, reacția ta ar trebui să depindă în funcție de tipul de urs și modul în care te atacă. Niciodată să nu faci pe mortul dacă te atacă un urs negru - ripostează întotdeauna.

3. Mit: Trebuie să găsești imediat o sursă de hrană dacă te-ai pierdut în sălbăticie.

Fapt: Nici pe departe. Poți supraviețui până la 6 săptămâni fără hrană. Timpul exact poate varia în funcție de punctul de început și anumite probleme de sănătate pe care le-ai putea avea. Apa și adăpostul, care să te ferească de elementele naturii, sunt mult mai importante.

4. Mit: Fluidul dintr-un cactus te poate salva să nu mori de sete.

Fapt: Dacă ești suficient de experimentat încât să poți alege exact tipul de cactus baril (butoi) din care poți filtra apă, atunci poate ai o șansă. Dar, în general, fluidul de cactus îți va induce o stare generală de rău, fapt care te va face să vomiți lichid prețios, astfel devenind și mai deshidratat.

5. Mit: Mușchiul crește pe partea nordică a unui copac.

Fapt: Mușchiul poate crește pe toate părțile unui copac, în funcție de condițiile de mediu. Nu depindeți de aceasta sfat din popor pentru navigare.

6. Mit: Dacă un animal mănâncă ceva, poți mânca și tu în siguranță.

Fapt: Păsările și veverițele pot mânca anumite fructe de pădure și ciuperci care ar omorî un om.

7. Mit: Fricționează pielea cuiva sau pune-l într-o cadă cu apă fierbinte dacă este înghețat.

Fapt: Fricționarea pielii degerate poate deteriora și mai mult pielea, iar apa fierbinte poate provoca șocuri unei persoane care se confruntă cu degerături și hipotermie. Abordarea corectă este prin încălzire treptată, de preferat cu pături și cu sticle de apă caldă puse la subraț.

8. Mit: Dacă ești atacat de un rechin, lovește-l cu pumnul în nas.

Fapt: Este extrem de dificil să lovești cu un pumn din plin nasul unui rechin care e în continuă mișcare. Dacă un rechin se îndreaptă spre tine cu intenția de a te mușca, încearcă să pui un obiect solid între tine și el (placă de surf etc.). Dacă asta nu e o opțiune, atunci încearcă să îi zgârii ochii și branhiile.


9. Mit: Întotdeauna să înoți paralel cu țărmul dacă ești prins într-un curent de reflux.




Fapt: Curentul de reflux poate fi înfricoșător, dar înotatul direct paralel cu țărmul funcționează cel mai bine dacă curentul se îndreaptă în linie dreaptă în largul mării. Informația aceasta nu e total eronată, dar e bine de știut că majoritatea curenților de reflux se deplasează într-un anumit unghi. Ideea de bază ar fi să rămâi alături de țărm, dar să înoți cât mai perpendicular pe curent posibil, la un unghi care să te scoată din curent și să te apropie de mal (conform National Oceanic and Atmospheric Association). Este posibil să poți înota mai ușor într-o direcție decât în alta. Și nu te obosi prea mult; n-ar trebui să te simți ca și cum ai înota în amonte. Dacă curentul e prea puternic și nu poți înota, calcă apa până când poți.


10. Mit: Acoperișul cu un versant este un excelent adăpost.

Fapt: Adăpostul potrivit depinde de condițiile mediului în care te afli. În condiții de caniculă ai nevoie de umbră, iar când temperaturile sunt scăzute, este prioritar să te menții cald. Asta înseamnă că trebuie să te protejezi de vânt, dar înseamnă și că trebuie să creezi un strat protector izolant între tine și pământul rece, pe timpul nopții. Acoperișul cu un versant te poate proteja de vânt și ploi, dar nu este suficient ca să-ți ofere și căldură.

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *