Ce instrumente se găsesc într-un cabinet stomatologic?




Ce instrumente se găsesc într-un cabinet stomatologic?

Instrumentarul stomatologic a fost folosit încă de la începuturile civilizației. Acesta este menționat cu foarte mult timp în urmă, cu aproximație prin anii 7000 î.Hr. în Valea Indusului (care cuprindea și actualul Pakistan). În această perioadă, meșteșugarii tratau problemele dentare cu un burghiu cu arc, pe care-l foloseau în mod normal la aprinderea focului.

Acum, la mii de ani distanță, medicii stomatologi folosesc o gamă largă de instrumente specializate. Medicina dentară, asemeni celorlalte domenii medicale, continuă să fie îmbunătățită de cele mai noi descoperiri tehnologice. De exemplu, se preconizează că tehnologia laser va înlocui freza dentara în viitorul apropiat, eliminând disconfortul, sunetul și vibrațiile iritante resimțite de pacienți.

Iată, în cele ce urmează, câteva piese de instrumentar stomatologic care fac parte din „arsenalul” oricărui cabinet modern!


Freza dentară

Freza dentară reprezintă un instrument metalic care se rotește, făcând găuri în dinte pentru a îndepărta materialul deteriorat sau placa bacteriană. În timp ce dintele este „forat”, bucăți mici de diamant de pe vârful burghiului erodează placa și smalțul deteriorat. Odată ce placa este îndepărtată de pe dinți, este distrus mediul de viață al bateriilor, astfel eliminându-se riscul de deteriorare ulterioară.

Gaura lăsată de freză se umple cu un material care aduce dintele la stadiul funcțional și ajută la prevenirea apariției problemelor similare pe viitor. Freza dentara este foarte duru și poate rezista la cantitatea foarte mare de căldură, generată de rotația foarte rapidă.

Există mai multe tipuri de freze dentare, fiecare având propriile sale capabilități de tăiere.

Clești de extracție

Cleștii de extracție sunt folosiți pentru a scoate dinții. Aceștia sunt constituiți dintr-un „cioc”, un gât și mânere. Acești clești sunt diferiți, fiecare fiind făcut pentru a apuca dinți din toate părțile gurii. Acest instrument este proiectat să se potrivească foarte strâns în jurul dintelui.

De exemplu, ciocul cleștelui de extracție poate fi înclinat în așa fel încât să apuce caninii superiori, premolarii și așa mai departe. Aceste instrumente mai sunt cunoscute și sub numele de forceps dentar.

Echipament de aspirație a salivei

În timp ce medicul dentist lucrează la un pacient, o cantitate în exces de salivă se va acumula în gură. Un instrument de aspirație, numit aspirator de salivă, elimină umiditatea acumulată. Pot fi folosite, de asemenea, rulouri de bumbac pentru absorbirea sângelui și a salivei.

În general, dispozitivul de aspirație este plasat în în zona inferioară a gurii, pe partea interioară a mandibulei, pentru a elimina excesul de salivă din timpul intervențiilor.

Oglinda

Medicii dentiști folosesc o oglindă rotundă, așezată la capătul unui mâner lung, pentru a putea observa eventualele probleme în zonele mai greu accesibile ale gurii și din spatele dinților. Aceștia caută în mod special inflamări ale gingiilor, umflături sau sângerări, dinți deteriorați și zone de acumulare a tartrului.

Pentru a observa în zonele mai puțin accesibile ale cavității bucale, în situațiile în care nici oglinda nu îi ajută, stomatologii vor întrebuința acest instrument pentru a reflecta lumina emisă de lampa scaunului stomatologic în aceste zone.

Instrumente de modelare a materialelor compozite

Aceste instrumente sunt utilizate pentru a modela materialele de umplere a golurile din jurul dinților și a gingiilor. Instrumentele de modelare au un mâner lung, având capetele plate și groase, în așa fel încât să poată împinge materialul de umplere, aplicând necesarul de presiune.
Instrumentele de modelare sunt realizate atât în variante cu un singur capăt, cât și cu două capete, pentru a putea fi utilizate în funcție de situația specifică cu care se confruntă medicul. De asemenea, ele vin în diverse dimensiuni, în funcție de necesități.

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *