12 fapte uimitoare despre anatomia umană

Sigur, tu și corpul tău sunteți inseparabili, dar cât de multe știți cu adevărat despre el? Care sunt motivele pentru toate lucrurile ciudate pe care le face - cum ar fi să doarmă, să transpire, să strănute sau să mârâie când dorește să ia prânzul?

Mulți dintre noi suntem foarte neinformați când vine vorba de fapte de bază ale biologiei umane, iar acesta este un deficit pe care această listă intenționează să îl corecteze. Unele dintre aceste fapte de anatomie umană sunt obligate să vă uimească mintea. De exemplu, știați că luminați acum? Sau că ficatul tău este un fel de super-erou? Sau că ai mult mai mult de cinci simțuri?

Este alături de tine oriunde mergi, dar întreaga sa gamă de talente te poate surprinde.

1. Inima are propriul său „creier mic”

Inima are propriul său sistem nervos, supranumit „creierul mic” sau „creierul inimii”, care conține aproximativ 40.000 de neuroni. Potrivit unui articol din 2019 publicat în Current Pain and Headache Reports,

Semnalele din „creierul inimii” redirecționează către medulă, hipotalamus, talamus și amigdala și cortexul cerebral. Astfel, inima trimite mai multe semnale către creier decât invers.

Acest sistem nervos intracardiac a fost descoperit pentru prima dată în 1991 și este încă cercetat astăzi. Se crede că ajută la monitorizarea sănătății inimii și poate juca un rol în modul în care mintea procesează durerea.

2. Ești literalmente strălucitor acum

Această strălucire caldă nu este rezervată doar mamelor însărcinate. Toți oamenii se aprind, la fel ca majoritatea creaturilor vii. Acest lucru se datorează reacțiilor biochimice legate de metabolism. La om, emisiile de lumină tind să fie cele mai scăzute la 10 dimineața și ating maximul la ora 16:00.

Cu toate acestea, nu veți vedea niciodată această strălucire fără echipamente speciale. După cum explică un articol științific, „Intensitatea luminii emise de corp este de 1.000 de ori mai mică decât sensibilitatea ochilor noștri”.

3. Oamenii au mult mai mult de cinci simțuri

Predarea celor cinci simțuri - gust, atingere, miros, auz și vedere - este o modalitate simplă de a înțelege conceptul de a experimenta lumea din jurul tău. Dar ideea că există doar cinci simțuri este o invenție arbitrară.

Oamenii au mai multe mijloace de a simți lumea din jurul lor, inclusiv:

- Echilibriocepție - simțul echilibrului

- Propriocepție - simțul spațiului sau să știi unde sunt membrele tale fără să te uiți la ele

- Cinestezia - simțul tău de mișcare

- Termocepție - senzația ta de temperatură

- Nocicepția - simțul durerii

- Cronocepția - simțul tău al trecerii timpului

- Foamea - senzația care vă permite să știți că corpul dumneavoastră are nevoie de substanțe nutritive

Au existat, de asemenea, unele cercetări prin care se voia să se determine dacă oamenii au magnetorecepție, capacitatea de a simți câmpurile magnetice. Un studiu din 2019 a constatat că creierul uman răspunde la aceste câmpuri în același mod în care răspunde la stimularea vizuală și audio.

4. Cât de mult transpirați depinde de temperaturile pe care le-ați experimentat în copilărie

Chiar și atunci când este expus la aceeași căldură sau stimuli, cantitatea de transpirație pe care o produce un adult poate varia de la o persoană la alta. Acest lucru se datorează faptului că, în timp ce toată lumea se naște cu aproximativ același număr de glande sudoripare, câte dintre aceste glande devin funcționale depinde de temperaturile pe care le experimentați în copilărie.

Până când o persoană atinge vărsta aproximativă de doi ani, numărul lor de glande sudoripare „active” devine fix pe viață. După cum explică Dr. Laure Rittié, cercetător în dermatologie la Universitatea din Michigan Health System,

Oamenii care au crescut în climă caldă tind să aibă mai multe glande sudoripare active decât persoanele care au crescut într-un mediu de climă controlată sau în climaturi reci.

5. Mucusul galben și verde este cauzat de celulele albe expirate

Un corp sănătos produce aproximativ 1,5 litri de mucus pe zi, iar acel mucus este în mod normal limpede. Este compus din apă, proteine, anticorpi și săruri.

Când mucusul devine alb, poate fi cauzat de o infecție, alergii, deshidratare sau chiar de consumul unei cantități prea mari de lactate. Devine galben când corpul tău luptă împotriva unei infecții și se datorează acumulării de celule albe moarte din sânge.

Aceste celule vizează infecțiile și, odată ce și-au făcut treaba, ele expiră și se elimină odată cu mucusul. Cu cât infecția este mai mare, cu atât sunt mai multe celule albe din sânge, cu atât mai mult mucusul dvs. va deveni verde. Acest lucru se datorează volumului mai mare de celule albe, precum și altor „resturi celulare”.

6. Somnul este modul prin care creierul se curăță de gunoi

În timp ce ești treaz, celulele creierului se umflă cu activitate neuronală. Când dormi, acele celule se micșorează și activitatea electrică încetinește. Potrivit cercetătorului în domeniul somnului, Dr. Sigrid Veasey, această oprire este necesară pentru a preveni suprasolicitarea celulelor creierului. După cum a explicat Veasey în Time,

Neuronii care trag constant pentru a menține creierul în alertă aruncă radicali liberi toxici ca un produs secundar al producerii de energie. În timpul somnului, produc antioxidanți care elimină aceste otrăvuri potențiale.

În timp ce dormi, celulele gliale ale creierului tău ajută la eliminarea acestor deșeuri naturale. Neurologul Maiken Nedergaard compară procesul cu golirea unui coș de gunoi sau clătirea vaselor murdare:

În același timp, celulele creierului adormit se micșorează, făcând mai mult spațiu pentru ca lichidul creierului și al măduvei spinării să se deplaseze înainte și înapoi între ele. „Este ca o mașină de spălat vase care continuă să se spele până când elimina murdăria”, spune Nedergaard.

Această cercetare arată cât de esențial poate fi un somn bun. Somnul adecvat - de obicei șapte sau opt ore - poate „îmbunătăți concentrarea, îmbunătăți abilitățile de planificare și memorie și menține sistemele de ardere a grăsimilor care reglează greutatea”. De asemenea, poate ajuta la prevenirea tulburărilor degenerative ale creierului pe măsură ce îmbătrânim.

7. Ficatul este singurul organ intern solid care se poate regenera complet

Un ficat deteriorat se poate regenera după ce a pierdut până la 70% din volumul său original.

Potrivit revistei Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, în timp ce plămânii, rinichii și pancreasul se pot adapta la pierderea țesuturilor, doar ficatul se poate restabili pe deplin:

Ficatul este singurul organ solid care folosește mecanisme regenerative pentru a se asigura că raportul ficat-greutate corporală este întotdeauna la 100% din ceea ce este necesar pentru homeostazia corpului.

8. Aproximativ 1 din 10.000 de persoane au organele interne inversate

O afecțiune medicală extrem de rară, situs inversus, este atunci când dispunerea organelor interne este o imagine în oglindă a plasării obișnuite. După cum explică Healthline,

De exemplu, atriul stâng al inimii și plămânul stâng sunt poziționate pe partea dreaptă a corpului. În cavitatea abdominală, ficatul este poziționat mai ales pe partea stângă în loc de dreapta. Și stomacul se află pe partea dreaptă a corpului în loc de stânga.

Afecțiunea apare doar la aproximativ una din 10.000 de persoane (0,01%) și poate fi relativ inofensivă - dacă nu este însoțită de alte complicații medicale.

9. Ovulul este cea mai mare celulă din corpul uman

Un ovul feminin, sau ou, este cea mai mare celulă din corpul uman - și poate fi văzut fără microscop. În medie, un ovul este la fel de lat ca un fir de păr.

Între timp, spermatozoizii sunt printre cele mai mici celule din corpul uman, măsurând 0,005 cm de la vârf la coadă.

10. Atomii din corpul tău au o vechime de miliarde de ani

98% din toată materia din univers este fie hidrogen, fie heliu și a fost creată la începutul universului (la scurt timp după Big Bang). Toate celelalte elemente chimice sunt produse de reacțiile nucleare ale stelelor și sunt fie ejectate de vânturile solare, fie aruncate în spațiu atunci când o stea devine supernova.

Elementele mai grele produse de stele sunt cele care, în cele din urmă - după miliarde de ani - formează planete. Și din această chestiune se naște toată viața de pe Pământ.

Așa cum a spus faimosul Carl Sagan, „Suntem făcuți din chestii de stele.

11. Stomacul tău ghiorțăie atunci când nu există alimente care să diminueze sunetul intestinelor care lucrează

Intestinele tale funcționează tot timpul și cât de audibil este acest lucru depinde de ceea ce este în interiorul lor. Gastroenterologul și profesorul asistent la Școala de Medicină a Universității Tufts, Laurence Bailen explică:

Când oamenii își aud stomacul făcând zgomot, cea mai mare parte a ceea ce aud sunt gazele și motilitatea intestinală, mișcarea normală a intestinelor. Chiar și atunci când nu mănânci, intestinul tău se mișcă. Dacă aveți alimente în intestin, acestea pot înăbuși sunetul, dar dacă aveți aer acolo și asta e tot ce se mișcă înăuntru, doar asta veți auzi.

Înghițirea aerului este un alt motiv pentru bubuitul stomacului, care se poate întâmpla dacă mănânci prea repede sau mănânci în timp ce vorbești.

12. Temperatura medie a corpului uman e în scădere

Din 1868, înțelepciunea convențională a susținut că temperatura medie a corpului uman este de 37°C (98,6°F). Nu mai este cazul - cel puțin nu în Statele Unite.

Un studiu din 2020 publicat în revista științifică eLife a examinat trei seturi de date de temperaturi preluate de la americani între 1860 și 2017 și a descoperit că temperaturile medii ale corpului au scăzut cu mai mult de un grad începând cu secolul al XIX-lea. După cum scrie Stanford Medicine,

Cercetătorii au stabilit că temperatura corpului bărbaților născuți la începutul până la mijlocul anilor 1990 este în medie cu 1,06°F mai mică decât cea a bărbaților născuți la începutul anilor 1800. În mod similar, au stabilit că temperatura corpului femeilor născute la începutul până la mijlocul anilor 1990 este în medie cu 0,58°F mai mică decât cea a femeilor născute în anii 1890. Aceste calcule corespund unei scăderi a temperaturii corpului de 0,05°F la fiecare deceniu.

Tehnologia termometrelor a progresat în ultimele două secole, dar această tendință nu pare să fie rezultatul unor măsurători inexacte. În schimb, cercetătorii cred că s-ar putea datora nivelului de trai mai ridicat al americanilor în secolul XXI comparativ cu secolul al XIX-lea. De exemplu, ratele metabolice pot fi mai mici datorită îmbunătățirii igienei și reducerii inflamației generale. Americanii sunt, de asemenea, expuși la mai puține variații ale temperaturii ambiante datorită folosirii pe scară largă a aerului condiționat și încălzirii din locuințe. Sursa


Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *