În ziua de azi aruncăm peste 20.000 de sticle de plastic la fiecare secundă, ca să nu mai vorbim de alte gunoaie și deșeuri industriale. Și doar 7% dintre acestea sunt reciclate, restul merg la depozitele de deșeuri și în ocean. Dar, din fericire, există destui entuziaști care se luptă să reducă amprenta noastră asupra mediului și încearcă să transforme această cauză a dezastrelor ecologice în invenții cu adevărat fantastice și chiar obiecte de artă.
Noi am găsit 19 invenții care demonstrează că durabilitatea și responsabilitatea socială au devenit o nouă tendință astăzi. Și acesta este un motiv bun pentru a fi plini de speranță pentru un viitor mai luminos.
1. Ochelari de soare șic făcuți din plastic marin
Firma Sea2see colectează plasticul marin și îi conferă o a doua viață transformându-l în ochelari de soare plini de farmec. Este nevoie de aproximativ 1 kg de deșeuri reciclate pentru a face o pereche de ochelari de designer. Dar nu doar crează produse, ci demonstrează în principal că este posibilă o „economie circulară, chiar și în industria modei”.
Din 2019, compania operează în Africa de Vest, unde echipele lor au colectat deja mii de sticle de apă și materiale plastice de unică folosință. În plus, cooperează cu comunitățile de pescari din 43 de porturi din Franța, Ghana, Portugalia, Senegal și Spania. Și atâta timp cât plasticului îi ia de la 20 la 500 de ani pentru a se descompune misiunea lor va rămâne relevantă.
2. Haine vechi transformate în energie și material izolant fonic
Mulți dintre noi donăm îmbrăcăminte celor nevoiași. Dar nu toți știm că 20% din hainele care nu pot fi refolosite pot fi utilizate în scopuri industriale. De exemplu, în Japonia, se transformă într-un material izolant fonic pentru automobile.
Aproximativ 22 de tricouri (4,3 kg) sunt tăiate, transformate din nou în fibre și reciclate în suficient material izolant fonic pentru o singură mașină, reducând zgomotul motorului într-o mașină pe benzină și al undelor de înaltă frecvență ale unui vehicul electric. De asemenea, ele transformă îmbrăcămintea considerată de nepurtat în energie sub formă de combustibil solid dens caloric, care poate fi utilizat în multe scopuri industriale.
3. Adidași confortabili făcuți din gunoi și plase de pescuit
Adidas are o campanie de reciclare a lucrurilor inutilizabile. De exemplu, unele magazine Adidas din Marea Britanie, Canada, SUA și Franța au acum coșuri speciale pentru haine și încălțăminte vechi. De asemenea, reciclează deșeurile de plastic din zona de coastă și creează adidași din gunoi și plase de pescuit. În medie, aproximativ 11 sticle de plastic sunt utilizate pentru o pereche de adidași.
Ideea principală a dezvoltării durabile a companiei este că îmbrăcămintea și încălțămintea nu vor mai fi considerate deșeuri la sfârșitul duratei lor de viață, ci vor deveni o sursă valoroasă pentru noi produse. Au vândut deja 1 milion de perechi de adidași din gunoi oceanic în 2017 și nu se vor opri aici.
4. Bijuterii unice din vasele sparte
Dacă ați spart o farfurie, nu vă faceți griji! Există întotdeauna o modalitate excelentă de a-i oferi o a doua șansă. Designerul Anya Filippova, din Rusia, își creează bijuteriile originale din porțelan și fragmente de vas din ceramică. Și aceasta este o mare inspirație pentru multe noi idei minunate.
5. Ceas de mână ecologic ca accesoriu de zi cu zi
Ceasul Panda este un alt produs ecologic de pe piață care are un design minimalist fuzionat cu elemente durabile. Fiecare ceas este fabricat manual. Se folosesc materiale naturale, cum ar fi bambusul și pluta portugheză, cu un mecanism intern Swiss Movement. Și, deși ar putea părea fragil, acestea sunt cu adevărat axate pe calitate, făcându-l o combinație unică de calitate și design excepțional. Este într-adevăr un accesoriu 2 în 1: ecologic și atrăgător pentru încheietura mâinii.
6. Accesorii pentru computer din bambus în locul celor din plastic
Oamenii produc între 20-50 de milioane de tone de deșeuri electronice în fiecare an și doar o parte din acestea sunt reciclate. La Trio Gato, au încercat să-și facă partea pentru a reduce risipa. De aceea au creat tastatura și mouse-ul reciclabile, fără fir.
Nu spunem că problema materialului interior din plastic și metal al tastaturii a fost rezolvată, dar exteriorul este realizat din bambus natural, ecologic și foarte regenerabil.
7. Pelerine de ploaie impermeabile realizate din pungi de plastic colectate din locuri publice
Galina Larina este designer grafic, ilustrator, cercetător, activist ecologic și creator al mărcii Plasticdoom. Ea însăși a fabricat o mașină de fuzionat plastic și acum creează haine funcționale, accesorii și articole de decor interior. Ideile principale din spatele mărcii sunt consumul conștient și reciclarea deșeurilor.
8. Lampă de masă imprimată 3D realizată din coji de portocală
Ohmie a creat o lampă de masă în întregime din coji de portocale reciclate și a transformat deșeurile organice într-un produs ecologic. Compania consideră că proiectul în sine ar trebui să devină durabil în mod implicit. Și acesta este cu adevărat primul pas către o Revoluție a Designului, care poate face cu siguranță proiectarea circulară durabilă ca normă.
Deoarece lampa este fabricată în întregime din materiale organice, este, de asemenea, complet compostabilă. În plus, mirosul său este similar cu cel al unei portocale reale, făcându-l un obiect și mai de dorit în casa ta.
9. 10 sticle de plastic pot fi transformate într-un rucsac minunat
Onya Backpacks este încă o marcă ce își face gențile din sticle de plastic reciclate. Fiecare dintre aceste rucsacuri colorate și minunate este alcătuit din până la 10 sticle de plastic! Și ținând cont cât timp își folosesc copiii rucsacii, este un material mult mai bun pentru producția lor.
10. Designerul Sasha Polyarus creează piese unice din bannere publicitare, anvelope pentru mașini și biciclete și centuri de siguranță
Mulți oameni nu știu, dar unele bannere folosite ajung și ele drumul în mare. Și aceasta reprezintă câteva kilograme de gunoi, în plus față de toate anvelopele, sticlele și alte lucruri care ne poluează mările și oceanele.
În plus, nu este întotdeauna clar unde să plasați toate aceste bannere după ce au fost utilizate. Ar fi rezonabil să le refolosiți, pur și simplu imprimând alte informații peste informațiile anterioare. Cu toate acestea, Sasha Polyarus a găsit o altă soluție și face multe accesorii de lux din acest material cu adevărat durabil.
11. Adidași făcuți din fructe și plante
MoEa - este încă un pionier în utilizarea biomaterialelor pentru a înlocui pielea și plasticul. Își fabrică adidașii în întregime din plante și materiale reciclate.
De data aceasta știința nu se întâlnește doar cu designul, ci cu moda însăși. Și nu trebuie să fii vegan pentru a avea niște adidași vegani pe picioare. Doar alegeți între 5 plante: mere, struguri, ananas, porumb și chiar cactus.
12. Cești de cafea din zaț de cafea reciclat
Suntem atât de obișnuiți cu cafeaua încât nici măcar nu ne gândim cât de multe deșeuri producem în fiecare zi. Doar o bem și scurgem zațul în chiuvetă. Dar aceasta este jumătate din problemă. Ce facem cu cei cărora le place să bea cafeaua din mers?
Dacă achiziționăm o cană de unică folosință în fiecare zi, se vor produce aproximativ 10 kg de deșeuri pe an. Și nu multe dintre aceste cupe de unică folosință ar fi reciclate. De aceea, Kaffeeform a decis să schimbe această situație și a început să-și fabrice ceștile din zaț de cafea reciclat. Suprafața lor seamănă cu lemnul, iar aroma blândă de cafea completează designul oferindu-le utilizatorilor plăcerea suplimentară a fiecărei înghițituri a acestei băuturi delicioase.
13. Sticle reciclate în țesături
Petrolul este un combustibil fosil care accelerează schimbările climatice. Și majoritatea hainelor sunt făcute din ea. Echipa Timbuktu este un alt brand inovator care încearcă nu numai să facă haine durabile din plastic din ocean, dar încearcă, de asemenea, să folosească mai puțină energie și apă în comparație cu fabricarea țesăturilor sintetice tradiționale.
Ideea de a crea țesături din plastic poate părea un pic nebunească, deși este încă inovatoare, dar nu trebuie să vă faceți griji. Toate hainele de ploaie sunt respirabile, absorbante de transpirație și durabile. „Ingredientul sticlei” nu le face mai puțin confortabile decât oricare dintre țesăturile convenționale și arată și se simt la fel ca țesătura obișnuită.
14. Ghivece ecologice de plante și flori făcute din camera reciclată a anvelopelor de camion
Anvelopele de camion aruncate pot fi refolosite ca bariere pentru diferite curse auto. Totuși, ce facem cu „interiorul” lor - tuburile interioare? Upcycle Studio a găsit o soluție și a decis să facă din ele ghivece de plante și flori. Dacă sunteți un iubitor de flori devotat, aceasta este o opțiune foarte bună și frumoasă pentru interiorul casei dvs. Pe lângă aderarea la acest proiect, puteți reduce și producția de materiale plastice noi în lume.
15. Lese extravagante din sticle de plastic reciclate
Animalele noastre de companie pot participa, de asemenea, la această luptă pentru un mediu mai bun. Anipal a găsit o modalitate de a face zgărzi, lese și multe alte accesorii pentru animale din sticle de plastic reciclate și articole din alamă. Ei consideră în mod rezonabil că toate daunele și poluarea cauzate de plastic pot fi prevenite. Așa că au decis să ajute să pună capăt acesteia. Și dacă fiecare producător începe să gândească la fel, putem obține rezultate extraordinare în viitorul foarte apropiat.
16. Fabricarea încălțămintei mai durabile și „naturale”
Allbirds încearcă să utilizeze materiale reciclate atunci când își fabrică produsele cât mai mult posibil și găsește o modalitate de a dubla durata de viață a încălțămintei lor.
Astăzi majoritatea pantofilor de alergare sunt fabricați dintr-un polimer sintetic numit poliester. A fost utilizat pe scară largă în industria noastră și am devenit foarte dependenți de acesta. Dar este momentul să schimbăm regulile jocului și să înlocuim materialele sintetice cu alternative naturale ori de câte ori este posibil.
17. Covoare de yoga de calitate superioară din costum de scafandru/surf 100% reciclat
Costumele de surfist sunt o altă provocare pentru designerii creatori. Și, deși ni se poate părea că acest material nu este o problemă atât de mare pentru ocean, în realitate, din cauza îngrijirii necorespunzătoare, proprietarul unui costum nou-nouț îl poate arunca după doar un an de folosință.
Suga a decis să reducă impactul neoprenului asupra mediului nostru și a început să producă covoare de yoga de calitate superioară din costumele de neopren reciclate 100%. În plus, covoarele pot fi returnate pentru reciclare ulterioară la sfârșitul vieții lor. La Suga, ei cred că corporațiile ar trebui să își asume literalmente responsabilitatea pentru produsele lor „de la naștere până la mormânt”. Și această abordare ne oferă speranță pentru un viitor mult mai bun.
18. Primul joc de societate realizat în întregime din plase de pescuit reciclate
19. Printați-vă orașul și creați un design frumos pentru spațiile urbane
„Print Your City” este un experiment care a avut loc în Salonic, Grecia. Timp de aproximativ 6 luni, toți locuitorii orașului s-au putut bucura de o serie de mobilier stradal printat 3D folosind deșeuri din plastic. A făcut parte din ambițiosul program „Zero Waste Future”. Dar ideea este atât de inspirațională încât sperăm că multe orașe vor adopta acest tip de design în spațiile lor urbane în mod constant.
Care dintre aceste invenții vă place cel mai mult? Sau poate ați găsit alte invenții grozave care ne pot schimba lumea pentru totdeauna? Spuneți-ne despre ele în comentarii.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.