15 părți ale corpului uman ce vor dispărea în viitor

În primul capitol din „Originea omului și selecția sexuală”, Charles Darwin a identificat aproximativ o duzină de componente ale corpului pe care le-a descris cu bucurie ca „inutile sau aproape inutile”. Catalogul lui Darwin a fost departe de a fi complet - corpurile noastre sunt pline de piese de care nu avem nevoie. Să aruncăm o privire asupra unora dintre ele.

1. Părul de pe corp


Sprâncenele noastre ne feresc de transpirația care poate ajunge în ochi, iar părul facial masculin joacă un rol la fel de important în atragerea sexului opus. Aparent, majoritatea părului rămas pe corpul uman nu are nicio funcție.

2. Sinusurile paranazale


Nimeni nu știe de ce păstrăm aceste cavități mucoase supărătoare, poate pentru a face capul mai ușor?

3. Mușchiul auricular superior


Unele animale, cum ar fi iepurii și câinii, își pot mișca urechile independent datorită acestor mușchi. Îi avem în continuare, motiv pentru care unii oameni își pot mișca urechile, dar acești mușchi nu au rost.

4. Măsele de minte


Primii oameni erau nevoiți să mestece plante pentru a obține suficiente calorii pentru a supraviețui, dar în zilele noastre doar aproximativ 5% din populație mai are acest set de dinți sănătoși, dar inutili. Sperăm că acestea vor fi primele care vor dispărea de pe listă - mai puține facturi stomatologice!

5. Coasta gâtului


Un set de coaste cervicale, posibil un rest din epoca reptilelor, apare încă la mai puțin de 1% din populație. Unii oameni o au doar pe partea stângă sau dreaptă, în timp ce unii au ambele. Ele cauzează adesea probleme cu nervii și arterele.

6. Mușchiul palmar


Acest mușchi lung și îngust se întinde de la cot la încheietura mâinii și în prezent lipsește la 11% dintre oameni. Odată important pentru agățare și cățărare, acum probabil că ați prefera să îl păstrați doar dacă practicați arte marțiale sau alpinism.

7. Sfârcurile masculine


Atât bărbații, cât și femeile au sfârcuri, deoarece, în stadiile incipiente ale dezvoltării fetale, un copil nenăscut este efectiv fără sex (fără gen). Astfel, mameloanele sunt prezente atât la bărbați, cât și la femei. Bărbaților le lipsesc, în general, nivelurile necesare de prolactină pentru a stimula alăptarea și nu pot produce lapte.

8. Mușchiul pilos erector


Acești mușchi mici permit animalelor să-și zburlească blana pentru izolare sau să-i intimideze pe alții. Oamenii și-au păstrat această abilitate (pielea de găină este indicatorul), dar în mod evident și-au pierdut cea mai mare parte a blănii.

9. Apendicele


Acest tub muscular îngust atașat intestinului gros a servit ca o zonă specială pentru a digera celuloza atunci când dieta umană consta mai mult din materie vegetală decât proteină animală.

10. A 13-a coastă


Cei mai apropiați veri ai noștri, cimpanzeii și gorilele, au un set suplimentar de coaste. Majoritatea dintre noi avem 12, dar 8% dintre adulți au unul în plus.

11. Degetele de la picioare


Oamenii de știință au descoperit că oamenii obișnuiau să meargă și să echilibreze mai mult pe linia mediană a picioarelor, dar acum ne-am transferat treptat la echilibrarea mai mult spre partea degetului mare. Studiile arată, de asemenea, că centrul nostru de echilibru se deplasează încă spre interior. Aceasta înseamnă că oamenii obișnuiau să se bazeze pe degetele de la picioare pentru echilibru, dar acum nu se bazează atât de mult pe ele. Dacă această tendință continuă, nu vom mai avea nevoie de degetele de la picioare.

12. Coccisul


Se mai numește și osul cozii și este tot ce a mai rămas din coada pe care majoritatea mamiferelor îl folosesc în continuare pentru echilibru și comunicare.

13. A 3-a pleoapă


Un strămoș comun al păsărilor și mamiferelor ar fi putut avea o membrană pentru protejarea ochiului și eliminarea resturilor. Oamenii păstrează doar o mică faldă în colțul interior al ochiului.

14. Tuberculul lui Darwin


O denivelare bizară a pavilionului urechii se numește ”tuberculul lui Darwin” și este prezent la mai puțin de 10% din populație.
Un mic punct de piele pliat spre vârful fiecărei urechi care se găsește ocazional la oamenii moderni. Poate fi o rămășiță a unei forme mai mari a urechii, care a ajutat la concentrarea sunetelor îndepărtate.

15. Mușchiul subclavicular


Acest mic mușchi, care se întinde sub umăr de la prima coastă până la claviculă, ar fi util dacă oamenii ar continua să meargă pe patru picioare. Unii oameni au unul, unii nu au nici unul, câțiva au chiar doi.

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *