11 fapte de geografie europeană care ne-au făcut să spunem „Stai, ce?!”

Geografii se întreabă dacă Pământul are șapte continente - Africa, Antarctica, Asia, Australia/Oceania, Europa, America de Nord și America de Sud - sau doar șase. Cei din cea de-a doua tabără spun că Europa și Asia formează un singur continent (Eurasia), deoarece sunt o singură mare masă continentală. La urma urmei, cuvântul „continent” provine din cuvântul latin „continere” („a ține împreună”). 

Este posibil ca această dispută să nu fie niciodată rezolvată, dar între timp, Europa găzduiește și alte date geografice care s-ar putea să vă surprindă.

1. Un zbor de 90 de secunde este disponibil în Scoția

Cel mai scurt zbor intern programat din lume, recunoscut de Guinness World Records, este de 1,7 mile și durează doar 90 de secunde. 

Zborul - efectuat cu un Britten Norman Islander cu opt locuri - merge de la Westray la Papa Westray, două insule îndepărtate de pe coasta de nord-est a Scoției. Profesori, medici, ofițeri de poliție și elevi sunt pasageri obișnuiți. Oficial, zborul este programat la 90 de secunde; Guinness spune că este de două minute dacă este inclusă și rularea pe pistă.

2. Spania și Franța își împart drepturile de custodie asupra unei insule

În 1659, Franța și Spania au pus capăt Războiului franco-spaniol prin semnarea Tratatului Pirineilor pe un teritoriu neutru: Insula Fazanilor, o mică bucată de pământ pe râul Bidasoa, care desparte cele două țări. 

Ca parte a acordului, Franța și Spania împart în prezent custodia Insulei Fazanilor (cunoscută și ca Île des Faisans în franceză și Isla de Los Faisanes în spaniolă), care are o lungime de aproximativ 656 de metri și o lățime de 131 de metri.

De la 1 februarie până la 31 iulie, aceasta se află sub stăpânire spaniolă. De la 1 august până la 31 ianuarie, se află sub stăpânire franceză. Acest aranjament de suveranitate comună se numește „condominiu”.

3. Norvegia deține cea mai îndepărtată insulă din lume

Insula Bouvet din Oceanul Atlantic de Sud, cea mai îndepărtată insulă din lume, este teritoriu norvegian din 1929. 

Declarată rezervație naturală în anii '70, Bouvet este situată la aproximativ 1.100 de mile nord de Antarctica, iar cea mai apropiată insulă locuită se află la aproximativ 1.200 de mile distanță. Nimeni nu locuiește pe insulă, deși aceasta are o stație meteo fără personal.

4. Monaco este mai mic decât Central Park


Central Park din New York are o suprafață de 843 de acri, adică aproximativ 1,3 mile pătrate, ceea ce înseamnă că este mai mare decât Monaco, a doua cea mai mică țară din lume, care are o suprafață de 499 de acri, adică 0,8 mile pătrate.

5. Liechtenstein este una dintre cele două țări fără ieșire dublă la mare din lume

Dacă o țară nu are ieșire la mare, înseamnă că este complet înconjurată de uscat, fără acces la ocean sau la mare, iar pentru a ajunge la o coastă, trebuie traversată cel puțin o frontieră națională. O țară care este dublu fără ieșire la mare nu este doar fără ieșire la mare, ci este înconjurată și de alte țări fără ieșire la mare, iar oricine din această țară dorește să ajungă la un ocean sau la o mare trebuie să traverseze cel puțin două frontiere naționale.

Doar două țări din lume sunt dublu fără ieșire la mare: Liechtenstein, care este înconjurată de Elveția și Austria; și Uzbekistan, înconjurat de Afganistan, Turkmenistan, Tadjikistan, Kazahstan și Kârgâzstan. 

Liechtenstein, o țară mică, cu o suprafață de 62 de mile pătrate, are o populație de 39.000 de locuitori.

6. Scările rulante de la metroul londonez parcurg echivalentul a de două ori în jurul lumii în fiecare săptămână

Regatul Unit a părăsit UE, dar din punct de vedere geografic face încă parte din Europa. Iar Londra, unul dintre cele mai aglomerate orașe din lume, se mândrește cu cifre impresionante în materie de călătorii - sau, mai degrabă, metroul londonez.

În fiecare săptămână, scările rulante ale metroului londonez parcurg o distanță egală cu cea necesară pentru a face de două ori înconjurul lumii. Iar în fiecare an, trenurile metroului londonez călătoresc echivalentul a 1.735 de ori lungimea în jurul lumii (sau 90 de călătorii dus-întors pe Lună).

7. Finlanda este la o singură țară distanță de Coreea de Nord

Finlanda nu este aproape de Coreea de Nord - acestea se află la 6.705 kilometri distanță una de cealaltă.

Cu toate acestea, doar o singură țară le separă: Rusia, toate cele 6,6 milioane de mile pătrate ale sale.

8. Franța are 12 fusuri orare

Țara cu cele mai multe fusuri orare din lume este Franța, care are 12, devansând țări mai mari, precum SUA și Rusia, care au fiecare câte 11. Acest lucru se datorează faptului că Franța are multe teritorii împrăștiate în întreaga lume.

Partea principală a Franței, numită France métropolitaine (Franța metropolitană), se află în Europa și respectă un singur fus orar. Dar teritoriile de peste mări sau dependențele Franței, numite France d'Outre-Mer (Franța de peste mări), se află în Africa, India și alte părți ale lumii. Cele 11 fusuri orare rămase provin din aceste teritorii îndepărtate. Distanța este de așa natură încât aceste fusuri orare pot avea diferențe orare de 24 de ore.

9. Europa găzduiește șase micro-state

În Europa există șase micro-state - mici state suverane cu o suprafață totală mai mică de 200 de mile pătrate. Orașul Vatican este cel mai mic, cu o suprafață de 0,17 mile pătrate. Cel mai mare este Andorra, cu o suprafață de 181 de mile pătrate.

Celelalte micro-state sunt San Marino, Monaco, Liechtenstein și Malta. 

10. Italia înconjoară complet alte două țări

Chiar dacă Italia este a zecea țară ca mărime din Europa, nu este o țară gigantică, dar a făcut loc pentru alte două țări în interiorul granițelor sale.

Orașul Vatican, casa papei și sediul Bisericii Romano-Catolice, este îngrădit nu numai de Italia, ci și de Roma. Un stat suveran deținut de Sfântul Scaun, Vatican City a fost înființat prin Tratatul de la Lateran din 1929 și este cea mai mică țară din lume, cu o suprafață de 0,17 mile pătrate.

Italia înconjoară, de asemenea, San Marino, cea mai veche republică constituțională și stat suveran. Fondată în anul 301 d.Hr., țara măsoară 24 de mile pătrate și are o populație estimată la 34.467 de locuitori în 2021 - aproximativ 1.436 de persoane pe milă pătrată, una dintre cele mai mari densități ale populației din lume.

11. Istanbul se întinde pe două continente

Istanbul, Turcia, se întinde pe mai mult de un continent. Orașul, străbătut de Bosfor, se află atât în Europa, cât și în Asia.

Podul Bosfor leagă cele două continente, majoritatea populației din Istanbul aflându-se pe partea europeană.

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *