Am adunat cele mai fascinante fapte istorice pe care le-am aflat de pe internet și le-am selectat pe cele mai bune. Acestea sunt mărturiile pe care utilizatorii Ranker le-au votat în fiecare săptămână pentru că sunt cu adevărat revelatoare, surprinzătoare sau pur și simplu ciudate.
Am aflat că președintele american Gerald Ford nu a fost niciodată votat în funcție, că omenirea a fost aproape exterminată de un vulcan preistoric și că gladiatorii din Roma antică erau în mare parte vegetarieni. Consultați acestea și multe alte fapte istorice mai jos și votați-le pe cele pe care tocmai le-ați aflat astăzi! La final vă așteaptă un bonus!
1. Cele mai vechi artefacte găsite în Australia sunt monede din secolul al XII-lea din Africa
Monede africane vechi de 900 de ani au fost găsite pe coasta Australiei, fiind cele mai vechi artefacte străine găsite pe continent, cu secole înaintea europenilor.
Context: Cele nouă monede au fost găsite pe Insulele Wessel de către un soldat australian în 1944. Patru dintre ele aparțin Companiei Olandeze a Indiilor de Est, datând din jurul secolului al XVII-lea, dar celelalte cinci au fost bătute de sultanatul Kilwa, care s-a încheiat la începutul anilor 1500. Cercetătorii încă teoretizează cum ar fi putut ajunge în Australia. Potrivit antropologului Ian McIntosh, monedele Kilwa au fost găsite doar în alte două locuri: o monedă în Zimbabwe și una în Oman.
2. Grecii antici au fost primii care au pus lumânări pe torturi
Utilizarea torturilor pentru a sărbători evenimente speciale datează din Grecia Antică, unde torturi în formă de lună erau împodobite cu lumânări în Templul lui Artemis. Abia după Revoluția Industrială, noile tehnici au făcut ca acestea să fie disponibile pe scară largă și să fie asociate cu sărbătorirea nașterii unui copil.
Context: Potrivit Food & Wine, torturile în formă de lună erau împodobite cu lumânări aprinse pentru a le face să strălucească precum luna. Între timp, le puteți mulțumi romanilor antici pentru primele torturi oficiale de zi de naștere - deși acestea erau pregătite doar pentru cetățenii proeminenți care împlineau 50 de ani.
3. Producția de ceasuri deșteptătoare a fost oprită în timpul celui de-al Doilea Război Mondial - dar a fost reluată în 1943 din cauza angajaților întârziați
Producția de ceasuri deșteptătoare în SUA a fost oprită în 1942, pentru a direcționa resursele către efortul de război. În 1943, producția a fost reluată din cauza numărului de muncitori care ajungeau cu întârziere din cauza ceasurilor deșteptătoare stricate și pentru că nu puteau cumpăra altele noi.
Context: Pentru a economisi resurse, Consiliul pentru Producția de Război a redus sau a oprit producția a aproape 300 de articole considerate „neesențiale” pentru cel de-al Doilea Război Mondial. Potrivit site-ului web al secretarului de stat din Oregon, "Până la sfârșitul anului 1942, această colecție diversă de articole includea cărucioare pentru copii, biciclete, sicrie, încălzitoare de apă caldă, stilouri, agrafe de păr, becuri, bijuterii, ustensile, aparate de ras și mașini de cusut. Un alt obiect de uz casnic, ceasul deșteptător, nu a fost disponibil până în 1943, când angajații întârziați i-au determinat pe managerii fabricii să se plângă guvernului, care a răspuns prin autorizarea producției unui "model Victory" care folosea mai puțin metal decât ceasurile deșteptătoare anterioare."
4. Frederick Douglass a fost cel mai fotografiat american din secolul al XIX-lea
5. Uniunea Sovietică a folosit un dispozitiv nuclear pentru a stinge un foc de gaze care ardea de trei ani
În 1966, după ce timp de trei ani nu au reușit să stingă incendiul de la un puț de gaz, autoritățile sovietice au decis să folosească o bombă atomică de 30 de kilotone. Aceasta a fost detonată la o adâncime de 1.500 de metri, strivind puțul și stingând flăcările în câteva secunde. În urma acestui succes, aceeași tehnică a fost folosită la alte patru incendii de puțuri.
Context: Potrivit New York Times, detonarea din Uzbekistan „se crede că este pentru prima dată când autoritățile sovietice au localizat cu exactitate locul unei explozii nucleare pașnice. De asemenea, se înțelege că este prima dată când o astfel de explozie a fost folosită pentru a stinge un incendiu la un puț de gaz după ce tehnicile convenționale de stingere a incendiilor au eșuat”. Dispozitivele nucleare au fost folosite la alte câteva sonde până în 1989.
6. Cel mai vechi tratat neîntrerupt al SUA este cu Marocul
Cea mai veche relație de tratat neîntreruptă a Americii este cea cu Maroc, care a fost prima națiune care a recunoscut SUA. Tratatul a fost semnat de Thomas Jefferson, John Adams și sultanul Muhammad al III-lea. Acesta a durat 232 de ani și este numit „Tratatul de prietenie”.
Context: Departamentul de Stat al SUA este ceva mai atent cu limbajul său, menționând că Marocul a fost „una dintre primele țări” care a recunoscut SUA după ce și-a revendicat independența față de Imperiul Britanic. Dar adaugă: „Marocul a recunoscut în mod oficial Statele Unite prin semnarea unui tratat de pace și prietenie în 1786, un document care rămâne cea mai lungă relație neîntreruptă din istoria SUA”.
7. Rasa umană era cât pe ce să dispară în anul 70.000 î.Hr.
Oamenii aproape au dispărut în urmă cu aproximativ 72.000 de ani, când populația totală a scăzut sub 2.000 de oameni.
Context: Acest lucru s-a datorat erupției Muntelui Toba, un supervulcan situat în Sumatra, în anul 70.000 î.Hr. Aceasta rămâne cea mai mare erupție vulcanică din istoria cunoscută. A expulzat 670 de mile cubice de cenușă și lavă în cer și este posibil să fi declanșat o eră glaciară. Estimările variază cu privire la cât de mult a fost diminuată rasa umană în urma acestui eveniment, unii estimând numărul de supraviețuitori la 1.000 sau chiar la doar 40 de perechi de reproducere. Cu toate acestea, un studiu mai recent contestă teoria iernii vulcanice.
8. Gladiatorii din Roma Antică erau în mare parte vegetarieni
9. „Valea Balenelor” din Egipt conține numeroase fosile de balene aflate într-un stadiu evolutiv timpuriu
Wadi Al-Hitan (Valea Balenelor). Situat în Deșertul de Vest din Egipt, acest sit conține rămășițe fosilizate de balene care arată evoluția lor de la viața de animal terestru la cea de mamifer oceanic.
Context: Din descrierea UNESCO a acestui sit din patrimoniul mondial: „Wadi Al-Hitan, Valea Balenelor, în Deșertul de Vest din Egipt, conține rămășițe fosile neprețuite ale celui mai timpuriu, și acum dispărut, subordon de balene, Archaeoceti. Aceste fosile reprezintă una dintre cele mai importante povești ale evoluției: apariția balenei ca mamifer oceanic, după o viață anterioară ca animal terestru. Acesta este cel mai important sit din lume pentru demonstrarea acestei etape a evoluției.”
10. Cel mai vechi restaurant chinezesc încă în funcțiune se află în Butte, Montana
11. Britanicii au plănuit să-l elimine pe Hitler în 1944, dar au decis că putea foarte bine să piardă și singur cel de-al Doilea Război Mondial
Un plan britanic de asasinare a lui Hitler a fost în cele din urmă anulat, deoarece au considerat că menținerea sa la putere ar fi ajutat ca războiul să se încheie mai repede - având în vedere strategiile și deciziile sale neinspirate.
Context: Planul, Operațiunea „Foxley”, a fost prezentat conducerii britanice în noiembrie 1944. Pe scurt, acesta presupunea poziționarea unui lunetist în apropierea locului unde Hitler se plimba adesea. Cu toate acestea, planul a fost în cele din urmă eliminat. După cum scrie Mark Felton în „Guarding Hitler”, „În acest stadiu al războiului, mulți ofițeri superiori considerau că Hitler viu făcea mai mult rău armatei germane decât Hitler mort. Existau, de asemenea, unele rezerve cu privire la posibilitatea de a face din Hitler un martir prin asasinarea sa”.
12. După decesul ei, Eva Perón a fost îmbălsămată și păstrată în sufrageria soțului ei
Când Eva Perón a murit la 33 de ani, corpul ei a fost îmbălsămat și expus. După o lovitură de stat militară, acesta a fost pierdut timp de 16 ani, până când a fost găsit în Italia și returnat soțului ei, care l-a păstrat în sufrageria sa. La moartea acestuia, ambele cadavre au fost expuse împreună pentru scurt timp înainte de a fi în cele din urmă îngropate.
Context: Odiseea îndelungată a fostei Eva Perón (alias Evita) este subiectul unei emisiuni BBC. Pe scurt: Evita a decedat și a fost îmbălsămată în 1952; regimul soțului ei a fost răsturnat în 1955; și a fost depozitată mai întâi într-o dubă și apoi într-un birou înainte de a fi înmormântată în Milano, Italia, în 1957. A fost returnată soțului ei în Madrid, Spania, în 1971, unde el și cea de-a treia soție a sa au îngrijit-o și au păstrat-o în sufrageria lor. În 1974, în urma întoarcerii lui Perón în Argentina și a morții ulterioare, Evita a fost transportată înapoi la Buenos Aires. Atât ea, cât și Perón au fost expuși publicului pentru o perioadă de timp, iar apoi, în 1976, a fost înmormântată în cele din urmă în cavoul familiei sale.
13. Manuscrisele medievale conțin ilustrații cu cavaleri care se luptă cu melci - și nu avem nicio idee de ce
Multe ilustrații din manuscrisele medievale arată cavaleri în armură luptând cu melci, iar noi nu știm ce se ascunde în spatele acestui lucru.
Context: Pentru cei curioși, experții de la AskHistorians au câteva informații suplimentare și linkuri de explorat. După cum explică Redditor u/sunagainstgold, „Ceea ce se întâmplă cu melcii este că nu sunt întotdeauna desfășurați în același mod. Uneori ai un cavaler care se luptă cu un melc MARE, alteori ai un melc care țipă și se înfurie de unul singur, alteori ai un cavaler care se luptă cu un melc mic, alteori ai alte animale care se luptă deasupra melcilor.” Biblioteca Britanică a adunat câteva ilustrații amuzante pe care să le consultați.
14. Până în 1972, mingile de tenis erau de obicei albe sau negre
Până în 1972, mingile de tenis erau albe și negre. Ele au fost schimbate în culoarea neon de astăzi deoarece oamenii aveau probleme în a le vedea la televizor.
Context: Federația Internațională de Tenis (ITF) a efectuat de fapt un studiu pentru a vedea care este culoarea cea mai ușor de văzut pentru telespectatorii de acasă - iar răspunsul a fost galben. Cu toate acestea, deși ITF a cerut oficial ca mingile să fie albe sau galbene în 1972, Wimbledon nu a adoptat mingile galbene până în 1986. (Desigur, dacă credeți că mingile de tenis moderne sunt galbene sau verzi este o cu totul altă problemă).
15. Președintele american Gerald Ford nu a fost niciodată votat în funcție
BONUS: Napoleon a fost atacat odată de o hoardă de iepurași
Context: A fost odată ca niciodată, când celebrul cuceritor Napoleon Bonaparte a fost atacat de... iepurași. Împăratul ceruse să se organizeze o vânătoare de iepuri pentru el și oamenii săi. Șeful său de stat major a organizat-o și a pus oamenii să adune, după cum se spune, 3.000 de iepuri pentru această ocazie. Când iepurii au fost eliberați din cuștile lor, vânătoarea era gata să înceapă. Cel puțin acesta a fost planul! Dar iepurii s-au năpustit asupra lui Bonaparte și a oamenilor săi într-un atac vicios și de neoprit. Și am fost învățați că Waterloo a fost cea mai mare înfrângere a cuceritorului...
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.