15 fapte întortocheate despre Cubul Rubik + VIDEO

Numiți „jucărie” pe propriul risc puzzle-ul Cubul Rubik cu șase fețe: Ernő Rubik, ungurul care l-a inventat în 1974, preferă să se gândească la el ca la o operă de artă. Dacă este așa, cele peste 350 de milioane de cuburi vândute în ultimii 40 de ani ar putea face din el una dintre cele mai ușor de recunoscut opere de creație din istorie. Aflați câteva date despre originile sale, adaptarea bizară pentru un desen animat și de ce Will Smith merită probabil drepturi de autor.

1. A FOST INIȚIAL NUMIT CUBUL MAGIC.

În 1974, Ernő Rubik, în vârstă de 30 de ani, era profesor de arhitectură în Ungaria, când i-a venit ideea de a construi un joc de puzzle portabil bazat pe geometrie, care să îi ajute pe studenți să înțeleagă relațiile spațiale. Primele prototipuri realizate din blocuri de lemn și agrafe de hârtie au fost încurajatoare; asociindu-se cu un fabricant de jucării din Ungaria, Rubik a văzut cum cubul său original Magic Cube a obținut o distribuție modestă. În 1980, când cubul a fost licențiat de Ideal Toy Company, dezvoltatorii au schimbat numele în Rubik's Cube; ei au considerat că "Magic Cube" invoca idei despre vrăjitorie.

2. RUBIK NU ESTE UN EXPERT ÎN REZOLVAREA CUBULUI SĂU.

Deși puzzle-ul a inspirat milioane de oameni să găsească soluții noi și eficiente pentru a se asigura că laturile se aliniază, inventatorul său nu se numără printre aceștia. Într-un interviu acordat în 2012 postului CNN, Rubik a recunoscut că i-a luat mai mult de o lună să rezolve cubul atunci când l-a inventat prima dată; încă îi lua un minut să îl rezolve atunci când a început să exerseze. Această statistică care nu i-ar uimi pe niciunul dintre „Cuberii” din zilele noastre, care se străduiesc să obțină timpi sub 10 secunde.

3. EXISTĂ 43 DE CVINTILIOANE DE COMBINAȚII POSIBILE.


Cu șase laturi reprezentând nouă blocuri de o singură culoare - portocaliu, galben, verde, roșu, alb și albastru - se spune că un cub Rubik are 43 de cvintilioane de configurații potențiale. Asta înseamnă 43,252,003,003,274,489,856,000 de moduri posibile de a provoca o serie lungă de înjurături.

4. UN PUȘTI DE 12 ANI A SCRIS UN GHID DE STRATEGIE DE SUCCES.

În contextul în care isteria cubului Rubik a cuprins întreaga națiune la începutul anilor 1980, jucătorii căutau cu disperare o strategie care să grăbească găsirea unei soluții și să îi facă să pară inteligenți în fața colegilor lor. Salvatorul lor: Patrick Bossert, în vârstă de 12 ani, care a scris o carte, You Can Do the Cube, în 1981 și a ajuns pe lista de bestselleruri a New York Times. Destinată inițial prietenilor săi, unul dintre prietenii lui Bossert i-a arătat cartea tatălui său, care era editor la Penguin Books; cartea s-a vândut rapid în peste 750.000 de exemplare.

5. A EXISTAT UN SERIAL ANIMAT DE SÂMBĂTĂ DIMINEAȚA.


În ciuda faptului că modestul cub Rubik nu avea nicio narațiune, personalitate sau sensibilitate, ABC a comandat un sezon complet al unui serial de animație despre aventurile sale. Rubik, cubul uimitor a fost difuzat în 13 episoade în diminețile de sâmbătă din 1983. Puzzle-ul a primit picioare, o față și abilități magice. Pentru a completa caracterul anilor 1980, Menudo a fost recrutat pentru a interpreta melodia de titlu.

6. LATURA GALBENĂ REPREZENTA UN RISC PENTRU SĂNĂTATE.

Când cubul Rubik a ajuns în Anglia, în 1982, oficialii din domeniul sănătății au descoperit că exista un risc mai mare decât acela de a-ți ieși din minți încercând să îl rezolvi: s-a descoperit că discurile de plastic atașate la pătrate conțineau niveluri nesigure de plumb. Cel mai mare vinovat: galbenul, care, în funcție de locul în care a fost fabricat, avea cel puțin 26.250 ppm (părți pe milion), mult mai mult decât cele 2500 ppm permise.

7. CINEVA A FĂCUT UN CUB ÎNCRUSTAT CU DIAMANTE.


Pentru cea de-a 15-a aniversare a puzzle-ului, în 1995, Diamond Cutters International a creat un cub Rubik complet funcțional, realizat din 185 de carate de diamante. Cu o valoare de 1 milion de dolari la vremea respectivă, compania a emis, de asemenea, 2.500 de ediții de argint la prețul de 2.000 de dolari fiecare.

8. A INIȚIAT O MIȘCARE ARTISTICĂ.

Cubismul fiind deja instalat în cercurile artistice, sosirea Cubului Rubik a dus la o variație: Cubismul lui Rubik. Numele jucăuș se referă la practica de a folosi cuburile rezolvate pentru a crea un efect de mozaic în operele de artă. În 2009, Josh Chalom a realizat un omagiu adus Cenaclului lui Da Vinci, folosind peste 4.000 de cuburi; o piesă ulterioară, după Mâna lui Dumnezeu a lui Michaelangelo, a necesitat peste 12.000 de cuburi, a măsurat 29 pe 15 picioare și a cântărit o tonă. Pentru a reduce bugetul de aprovizionare, Chalom a cumpărat din China imitații ale lui Rubik's la 1 dolar bucata.

9. POSIBIL CA WILL SMITH SĂ FI AJUTAT LA POPULARIZAREA LUI DIN NOU.


În timp ce cubul Rubik a fost întotdeauna un obiect de vânzare peren, unii ani au fost mai buni decât alții. În 2006, vânzările au cunoscut o creștere după ce puzzle-ul a fost prezentat în „The Pursuit of Happyness”: Personajul lui Will Smith este văzut rezolvându-l rapid pentru a-i arăta unui potențial asociat de afaceri că îi merge mintea brici. „Acea scenă cu Rubik a apărut în trailer și de acolo a explodat”, a declarat pentru The New York Times Joe Sequino, un purtător de cuvânt Winning Moves, care împarte cu Hasbro producția de cuburi în America. „A fost o confluență perfectă de evenimente, cu filmul și cu o nouă generație care, 27 de ani mai târziu, a fost pornită spre cub.” În 2008, vânzările au atins un maxim de 15 milioane de unități la nivel mondial.

10. CINEVA L-A REZOLVAT ÎN TIMP CE CĂDEA DINTR-UN AVION.

Cu atât de multe recorduri mondiale legate de Cubul Rubik, găsirea unui nou unghi poate fi dificilă - așa că Dan Knights a decis să obțină o nouă perspectivă. În 2003, pasionatul de cuburi a sărit dintr-un avion de la 12.000 de metri, ceea ce i-a oferit aproximativ 45 de secunde de cădere liberă pentru a rezolva cubul înainte ca parașuta să trebuiască să fie deschisă. A făcut o gaură în Cub și l-a legat de o buclă la încheietura mâinii pentru a nu cădea. Saltul - care a fost comandat de rețeaua de cablu VH1 - a fost un succes: Knights l-a rezolvat în 32 de secunde.

11. RECORDUL MONDIAL ESTE DE 4,90 SECUNDE. (CU MÂINI)

În timpul necesar pentru a te pregăti pentru un strănut, Lucas Etter, în vârstă de 14 ani, poate manipula puzzle-ul într-un timp record mondial de 4,90 secunde, pe care l-a stabilit în noiembrie 2015. Dar nu trebuie neapărat să vă folosiți mâinile: Jakub Kipa îl poate rezolva în 20,57 secunde folosindu-se doar de picioare, o variantă pe care unii cuberi o consideră dezagreabilă.

12. UNII OAMENI POT REZOLVA CUBUL LEGAȚI LA OCHI.

Dacă nu vă este suficient de rușine să vedeți un preadolescent rezolvând un Cub mai repede decât ați crezut că este posibil, ar trebui să încercați să îl vedeți cum o face legat la ochi. Chan Hong Lik, în vârstă de șapte ani, a rezolvat unul în 2016, mai întâi memorând amplasarea pătratelor și apoi ascunzându-și vederea astfel încât să nu poată vedea Cubul în mișcare. I-a luat puțin peste două minute și 21 de secunde să termine.

13. CEL MAI MARE CUB DIN LUME ESTE O SARCINĂ DIFICILĂ.


Hobbyistul Tony Fisher a obținut un record mondial Guinness pentru imensul său cub Rubik, care măsoară 1,5 metri în diametru și 1,5 metri înălțime. De asemenea, poate fi rezolvat: Fisher poate fi văzut făcând acest lucru pe video (mai sus).

14. TREBUIE SĂ ÎL MENȚINEȚI UNS CU ULEI.

Cubiștii serioși știu că un cub Rubik care nu a fost întreținut corespunzător le va îngreuna eforturile. Site-ul oficial Rubik's recomandă „Cube Lube”, formula lor proprie de silicon care nu va putrezi componentele din plastic. Și nu, nu este considerat un stimulent de performanță: ungerea puzzle-ului este permisă în cadrul Campionatului Mondial, care are loc o dată la doi ani.

15. NU VEI ÎNVINGE NICIODATĂ UN ROBOT.


Într-o bătălie între două dintre cele mai emblematice blocuri de plastic din toate timpurile, cubul Rubik a ieșit puțin mai slab. În 2014, inginerii David Gilday și Mike Dobson au construit un robot care rezolvă cuburi din piese de joacă din cărămizi LEGO și un telefon mobil Samsung Galaxy S4. Robotul-cărămidă s-a ocupat de adversarul său în 3,253 secunde. Deși impresionant, un robot proiectat în mod convențional deține încă recordul de eficiență: doi cuberi din Kansas City au un dispozitiv care poate rezolva Cubul în 1,2 secunde recunoscute, duo-ul încercând în mod constant să își bată propriul record. În prezent, acesta se situează la 0,900 secunde.

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *