Spațiul cosmic este un loc incredibil, iar astronomii nu au făcut decât să zgârie suprafața. De fapt, doar aproximativ 4% din universul vizibil, compus din diferite planete, stele și galaxii, a fost explorat. Universul este destul de mare, mai mare decât ne putem imagina. Am trimis oameni pe Lună, lucrăm la călătorii spațiale spre Marte și continuăm să învățăm lucruri noi în fiecare zi despre această lume ciudată și frumoasă de dincolo de noi. Imensitatea spațiului aproape că face imposibilă înțelegerea acestuia de către creierul nostru. Sunt încă atât de multe lucruri pe care nu le știm despre galaxia noastră, dar am compilat câteva dintre cele mai uluitoare fapte despre spațiul cosmic, care cu siguranță vă vor lăsa hipnotizați.
ACEASTA ESTE PRIMA FLOARE CULTIVATĂ ÎN INSTALAȚIA VEGETALĂ A STAȚIEI SPAȚIALE
ACEASTA ESTE O FOTOGRAFIE REALĂ CAPTURATĂ DE UN SATELIT CARE ARATĂ CUM LUNA TRAVERSEAZĂ FAȚA PĂMÂNTULUI
„ȚIN ÎN MÂNĂ BUCĂȚI DIN LUNĂ ȘI DIN MARTE ÎN ACELAȘI TIMP.”
APUSURILE DE SOARE DE PE MARTE APAR ALBĂSTRUI PENTRU OBSERVATORII UMANI
URMELE DE PAȘI PE LUNĂ VOR RĂMÂNE ACOLO TIMP DE 100 DE MILIOANE DE ANI
OLYMPUS MONS DE PE MARTE ESTE CEL MAI MARE MUNTE DIN SISTEMUL SOLAR
TELESCOPUL SPAȚIAL JAMES WEBB VA PUTEA VEDEA CUM ARĂTA UNIVERSUL ÎN URMĂ CU 100 DE MILIOANE DE ANI
SPAȚIUL ESTE COMPLET SILENȚIOS
ACEASTA ESTE O FOTOGRAFIE GENERATĂ PE CALCULATOR CARE ARATĂ RESTURILE SPAȚIALE DE PE ORBITA PĂMÂNTULUI, CARE SUNT ESTIMATE LA 500.000 DE BUCĂȚI
MECANICA CUANTICĂ SPUNE CĂ EXISTĂ O MICĂ ȘANSĂ CA ÎNTREGUL UNIVERS SĂ DISPARĂ CU UȘURINȚĂ
„STÂLPII CREAȚIEI” ESTE O FOTOGRAFIE A NEBULOASEI VULTURULUI REALIZATĂ DE TELESCOPUL HUBBLE. COLOANELE CONȚIN MATERIALE PENTRU CREAREA DE NOI STELE
METEORITUL FUKANG DIN SPAȚIU, VECHI DE 4,5 MILIARDE DE ANI, A FOST GĂSIT ÎN CHINA
OAMENII DE ȘTIINȚĂ AU DESCOPERIT UN GOL ÎN SPAȚIU CU O LĂȚIME DE UN MILIARD DE MILE CARE AR PUTEA FI UN UNIVERS PARALEL
ASTRONAUȚII POT CREȘTE CU PÂNĂ LA 3% ÎN ÎNĂLȚIME ÎN TIMP CE TRĂIESC ÎN MICROGRAVITAȚIE
Cine ar fi știut că astronauții pot crește în spațiu. Gândiți-vă la un astronaut de 1,80 m înălțime care crește cu aproape doi centimetri în plus în timp ce se află pe orbită. Motivul este acela că discurile coloanei vertebrale se decomprimă, astfel încât coloana vertebrală se lungește. Dar, odată ce astronauții se întorc pe Pământ, înălțimea lor revine apoi la normal după ce trec câteva luni.
AVEM ÎN PĂRUL NOSTRU MICI ȘI NEDETECTABILI METEORIȚI DIN SPAȚIU
EXISTĂ O FAȚĂ MISTERIOASĂ PE MARTE
S-AR PUTEA SĂ FI ASISTAT LA BIG BANG PE UN TELEVIZOR VECHI
UNELE PERSOANE POT FI ALERGICE LA LUNĂ
LAIKA A FOST PRIMUL CÂINE CARE A PLECAT VREODATĂ ÎN SPAȚIU
RUSIA ESTE MAI MARE DECÂT PLUTO
NORII DIN CENTRUL CĂII LACTEE AU GUST DE ZMEURĂ ȘI MIROS DE ROM
EXISTĂ STELE PE CARE NU LE VOM PUTEA VEDEA NICIODATĂ
COSTUMUL SPAȚIAL AL NASA ESTE PROBABIL CEA MAI SCUMPĂ ÎMBRĂCĂMINTE
SPACEX L-A TRIMIS PE STARMAN, UN MANECHIN CONDUCÂND UN TESLA ROADSTER, ÎNTR-O CĂLĂTORIE ÎN JURUL SISTEMULUI SOLAR
SNOOPY ESTE MASCOTA OFICIALĂ DE SIGURANȚĂ A NASA
DOAR O LINGURIȚĂ DINTR-O STEA NEUTRONICĂ AR CÂNTĂRI CÂT ÎNTREAGA POPULAȚIE UMANĂ
NORII ROTITORI DE PE JUPITER NU SUNT CA NORII ALBI ȘI PUFOȘI DE PE PĂMÂNT
ESTE POSIBIL CA PĂMÂNTUL SĂ FI FOST PURPURIU ÎN PRIMII 2 MILIARDE DE ANI DIN VIAȚA SA
DOUĂ GĂURI NEGRE CARE FUZIONEAZĂ EMANĂ MAI MULTĂ ENERGIE ÎN MINUTELE DINAINTEA COLIZIUNII DECÂT O SINGURĂ STEA ÎN MILIARDE DE ANI
FAIMOASA PATĂ ROȘIE A LUI JUPITER SE MICȘOREAZĂ
ASTRONAUȚII AU O BUCATĂ DE „ARICI” ÎN CASCĂ PENTRU A SE SCĂRPINA PE NAS
Cu toții avem mâncărimi din când în când. Dar imaginați-vă o cască spațială uriașă pe cap, fără nicio modalitate de a vă elimina mâncărimea. De aceea există o mică bucată de velcro în interiorul căștii pentru a le freca nasul. Pe lângă această bucată de velcro, au și un microfon și un dispozitiv de ciupit nasul pentru a echilibra presiunea din urechi.
SOARELE REPREZINTĂ 99% DIN MASA TOTALĂ A SISTEMULUI NOSTRU SOLAR
Credeți sau nu, masa sistemului solar se află în Soare. Atunci când definim greutatea sistemului solar, nu ne luăm după greutate, ci după forța gravitațională. Centrul Soarelui este dens populat de hidrogen, heliu, carbon, azot și oxigen, care, împreună, formează o uriașă fuziune nucleară. Celelalte procente sunt reprezentate de combinația de planete, luni și asteroizi.
NU SE PLÂNGE ÎN SPAȚIU
Probabil că uneori te simți destul de singur în spațiu, dar astronauții nu pot lăsa lacrimile să curgă. În lipsa gravitației în spațiu, lacrimile nu au unde să se ducă. În schimb, lacrimile se vor acumula în ochi și vor rămâne acolo până când se formează o bulă suficient de mare. Aceasta se va muta într-un alt loc al feței dacă nu este îndepărtată. Dacă vom merge vreodată în spațiu, vom încerca să ne păstrăm emoțiile înăuntru.
FAIMOASELE INELE ALE LUI SATURN TIND SĂ DISPARĂ
Saturn este o planetă destul de misterioasă. Nimeni nu știe cât durează o zi pe ea, axa sa magnetică este greu de măsurat și, din când în când, inelele sale dispar brusc. Acest lucru se datorează faptului că gravitația atrage inelele în interiorul planetei. Inelele sale au un diametru de aproximativ 175.000 de mile și o grosime de 3.200 de metri. Oamenii de știință prezic că inelul lui Saturn va dispărea complet în 300 de milioane de ani.
O „ORBITĂ DE CIMITIR” ESTE CEA PE CARE SUNT TRIMIȘI SATELIȚII VECHI
Mulți dintre noi nu se gândesc cu adevărat unde se duc acești sateliți după ce și-au făcut treaba și și-au urmat cursul. În timp ce unii sfârșesc prin a cădea pe Pământ, alții sunt împinși pe o orbită cunoscută sub numele de orbită de cimitir sau orbită de eliminare. Acest lucru asigură că există o șansă mai mică ca aceștia să se ciocnească cu nave spațiale în funcțiune și ajută, de asemenea, la eliminarea deșeurilor spațiale.
OAMENII SUNT DE FAPT FĂCUȚI DIN PRAF STELAR
În mod nebunesc, acest lucru este adevărat. Există elemente în corpul nostru, cum ar fi carbonul, azotul și oxigenul, care provin din stele care s-au format acum 4,5 miliarde de ani. Corpul uman are aproximativ 97% praf stelar. Acest lucru demonstrează că totul este cu adevărat conectat. Cred că toți avem ceva din spațiul cosmic în noi.
URANUS ARE 27 DE LUNI, DINTRE CARE MULTE POARTĂ NUMELE UNOR PERSONAJE SHAKESPEARIENE
Până în prezent, au fost descoperite 27 de luni în jurul lui Uranus. Mulți dintre acești sateliți poartă numele unor personaje din William Shakespeare, cum ar fi Titan, Oberon, Ariel, Miranda și Puck. Ele au fost denumite de către astronomul britanic William Herschel. Moștenirea lui Shakespeare continuă, chiar și în spațiul cosmic.
COCA-COLA A FOST PRIMUL SUC COMERCIAL SORBIT ÎN SPAȚIU
Un suc în spațiu sună ca un vis devenit realitate, dar carbonatarea în condiții de gravitație zero poate cauza o problemă reală. De aceea, în iulie 1985, astronauții de pe naveta Challenger au testat "Coca-Cola Space Can". Cutia de suc avea un capac special cu șurub pentru a preveni orice deteriorare, a asigurat că presiunea va fi eliberată încet și a păstrat băutura spumoasă.
ASTRONAUTUL NASA BRUCE MCCANDLESS A FOST PRIMA PERSOANĂ CARE A ZBURAT LIBER ÎN SPAȚIU
Aceasta este definiția curajului. În 1984, Bruce McCandless a zburat în spațiu fără să fie legat cu un simplu jetpack de astronaut. El a călătorit la mai mult de 300 de metri de naveta spațială Challenger. Această fotografie celebră a inspirat generațiile de americani de după el că nu există absolut nicio limită pentru potențialul uman.
COMETA HALLEY APARE LA FIECARE 75-76 DE ANI
Cometa Halley a fost observată pentru prima dată de astronomi în anul 239 î.Hr. Există mii de comete în sistemul nostru solar, dar una dintre cele mai notabile este cometa Halley. Aceasta poate fi observată cu ochiul liber și a fost văzută ultima dată în 1986. Putem să ne marcăm în calendar luna iulie 2061, pentru că probabil că atunci va fi vizibilă următoarea dată.
PE MARTE ÎȚI POATE FI CALD ȘI SĂ FI ÎNGHEȚAT DE FRIG ÎN ACELAȘI TIMP
Spațiul este un loc ciudat, asta e sigur. Un fapt care dovedește acest lucru este că pe Marte există temperaturi opuse. Temperatura la picioarele tale poate fi de aproximativ 75 de grade Fahrenheit, în timp ce temperatura de lângă capul tău poate fi de aproximativ 32 de grade Fahrenheit. Atmosfera lui Marte este destul de subțire și, din acest motiv, căldura de la soare poate scăpa destul de ușor de pe planetă.
VALENTINA TERESHKOVA A FOST PRIMA FEMEIE ÎN SPAȚIU
Valentina Tereshkova a zburat în spațiu la 16 iunie 1963, la doi ani după Iuri Gagarin, primul om care a zburat în spațiu. Ea a stat acolo timp de aproximativ trei zile și a orbitat Pământul de 48 de ori. Înainte de a fi selectată pentru programul spațial Soviet, a fost muncitoare în industria textilă și parașutistă amatoare. A fost, de asemenea, cea mai tânără femeie care a mers în spațiu într-o misiune solo.
UNA DINTRE LUNILE LUI SATURN, ENCELADUS, REFLECTĂ 90% DIN LUMINA SOLARĂ
Enceladus are aproximativ 500 de kilometri și este a șasea cea mai mare și cea mai strălucitoare lună a lui Saturn. Cea mai mare parte a sa este acoperită de gheață. Această suprafață de gheață reflectă lumina solară, spre deosebire de a o absorbi. Temperaturile pe această lună activă pot ajunge până la -236,66°C.
PĂMÂNTUL ESTE SINGURA PLANETĂ CARE NU ESTE NUMITĂ DUPĂ UN ZEU
Dintre toate planetele din sistemul nostru solar, Pământul este singura care nu poartă numele unui zeu sau al unei zeițe romane. Cuvântul „Earth” provine din engleza veche și se traduce prin „pământ” sau „sol”. Atunci când planetele au fost denumite, nu se credea că Pământul era de fapt o planetă, ci mai degrabă obiectul central în jurul căruia orbitau celelalte obiecte cerești din spațiu.
MAREELE SUNT CREATE DE SOARE ȘI DE ATRACȚIA GRAVITAȚIONALĂ A LUNII
Lucrurile care se întâmplă în spațiu ne afectează pe noi, cei de jos. Principalele cauze ale mareelor înalte și joase sunt atracția gravitațională a Lunii asupra Pământului, precum și forța de rotație a Pământului. Partea Pământului care se află cel mai aproape de Lună este cea mai afectată de atracția Lunii. Aceasta este ceea ce face ca mările să se ridice, ceea ce, la rândul său, creează maree înalte.
O „PLĂCINTĂ SPAȚIALĂ” TRIMISĂ ÎN SPAȚIU S-A RIDICAT DEASUPRA SCOARȚEI TERESTRE
Acest lucru s-a întâmplat cu adevărat. O plăcintă umplută cu carne și cartofi a fost prima de acest fel care a ajuns în spațiu. Aceasta a fost atașată de un balon meteorologic și trimisă din Wigan, un oraș din Manchester, înainte de Campionatul Mondial de mâncat plăcinte. Scopul a fost de a vedea dacă structura moleculară a plăcintei se va schimba prin trimiterea acesteia la 100.000 de metri în cer.
SPAȚIUL COSMIC SE AFLĂ LA DOAR 99,77 KM DISTANȚĂ
A ajunge în spațiu nu este o sarcină ușoară. Este nevoie de multe teste și de multă practică. Linia Karman, care este modul nostru de a determina granița imaginară dintre atmosfera de pe Pământ și spațiul cosmic, se află la aproximativ 99,77 km deasupra nivelului principal al mării Pământului și marchează începutul spațiului cosmic. Nu pare atât de departe, dar este cu siguranță o provocare să ajungi acolo.
BUZZ LIGHTYEAR A FOST NUMIT ÎN ONOAREA LUI EDWIN "BUZZ" ALDRIN, UN ASTRONAUT DE PE APOLLO 11
Celebrul Buzz Lightyear nu a fost un nume inventat. De fapt, a fost numit după Buzz Aldrin, al doilea om care a pășit pe Lună, după Neil Armstrong. Aldrin chiar a recunoscut omagiul, scoțând o jucărie Buzz Lightyear în timp ce ținea un discurs la NASA. Și mai interesant, numele de fată al mamei lui Aldrin era Moon. Poate că mersul pe Lună a fost destinul său.
NEBULOASA FLUTURELUI ARE O ANVERGURĂ A ARIPILOR CARE SE ÎNTINDE PE TREI ANI-LUMINĂ
În 2011, oamenii de știință au descoperit cel mai vechi și mai mare rezervor de apă care a existat vreodată. Fiți atenți, acesta plutește prin spațiu. Este egal cu de 140 de trilioane de ori mai mare decât toată apa din oceanele de pe Pământ. Nu putem să ne dăm seama cât de multă apă este cu adevărat. A fost găsită în jurul unei mari găuri negre care atrage în prezent materie și emite cantități uriașe de energie.
CĂLĂTORIA ÎN TIMP ESTE DE FAPT POSIBILĂ
Bine, călătoria în timp este posibilă, dar nu seamănă deloc cu ceea ce ați văzut în filme. De fapt, călătorim în timp chiar acum, mergând în viitor cu o viteză de o secundă pe secundă. Chiar și privirea printr-un telescop ne arată cum arătau stelele cu mult timp în urmă. Dar, din păcate, nu există încă o mașină în care să ne putem urca și să ne întoarcem în timp.
Dacă doriți cu adevărat să vedeți adevărata putere a universului, fiți martori la explozia razelor gamma. Acest tip de explozie este o străfulgerare foarte scurtă, dar absolut extremă, de radiații de înaltă energie. Acestea sunt, în principiu, explozii energetice despre care se crede că sunt create atunci când se formează găuri negre. Ele strălucesc de sute de ori mai puternic decât o supernovă și de un milion de trilioane de ori mai puternic decât soarele.
Cercetătorii se întreabă continuu dacă omenirea este singură în univers. Într-un studiu recent al Universității din Oxford, aceștia au ajuns la concluzia că, deoarece viața inteligentă pe Pământ a evoluat târziu, șansele de viață pe alte planete sunt destul de scăzute. A fost nevoie de aproximativ 4,5 miliarde de ani pentru ca tranzițiile revoluționare să se producă, inclusiv viața inteligentă.
Cine știa că planetele au munți? Planeta Pluto nu are doar munți, ci și munți cu vârfuri albe. Dar, destul de interesant, albul nu provine din zăpadă, ci, cel mai probabil, din gheață bogată în metan. Acest îngheț alb este creat de condensarea care are loc la altitudini mai mari și mai calde în atmosfera planetei.
Desigur, Luna are o atmosferă, dar se întâmplă să fie foarte subțire și este formată în principal din hidrogen, neon și argon. În același timp, există o mulțime de oxigen, dar nu sub formă gazoasă. Oxigenul este blocat în interiorul stratului de rocă și praf care învăluie suprafața Lunii. Dacă am putea extrage acest oxigen, acesta ar putea susține 8 miliarde de oameni de pe Pământ timp de mulți mulți ani.
Ai crede că Mercur ar fi cea mai fierbinte planetă, deoarece este cea mai apropiată de Soare. Dar Venus, numită după zeița romană a dragostei și a frumuseții, este foarte fierbinte. Atmosfera sa este extrem de densă, ceea ce captează căldura și se acumulează până la temperaturi foarte ridicate, creând un efect de seră.
În atmosfera superioară a Soarelui există particule extrem de fierbinți, ceea ce le face să zboare în spațiu. Steaua fierbinte din sistemul nostru solar scapă de aproximativ 1,3 trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de particule în fiecare secundă. Ca să vă faceți o idee despre acest număr, înseamnă aproximativ un miliard de kilograme de materie în fiecare secundă.
Stația Spațială Internațională, pe scurt ISS, își obține energia de la soare. Aripile solare pot genera între 84 și 120 de kilowați, în funcție de unghiul lor față de soare. O locuință medie din SUA consumă în jur de 1,25 kW pe zi, ceea ce înseamnă că aripile solare ale stației vă pot alimenta casa între 67 și 96 de zile.
Bine, nu este vorba despre a pune piciorul pe fiecare planetă, dar sondele și navele spațiale construite de om au cercetat toate planetele cunoscute până acum în Calea Lactee. Este greu de crezut, dar de când oamenii au început călătoria lor în spațiu, s-au realizat multe lucruri și mai sunt încă multe de explorat.
Este atât de frumos! Această priveliște magnifică are loc atunci când particulele încărcate de la Soare intră în contact cu atmosfera Pământului, în special cu gazele din atmosferă. Aurorele luminoase sunt, practic, un miliard de coliziuni diferite care luminează liniile câmpului magnetic al Pământului. Cel mai adesea, aceste lumini uimitoare pot fi observate în apropierea Polului Nord sau Sud.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.