Ciorile sunt atât de inteligente încât par să înțeleagă conceptul de valoare a uneltelor

Un nou studiu a demonstrat că ciorile pot atribui valoare uneltelor lor, la fel ca și noi.

Mulți dintre noi ne vom agita în legătură cu un telefon nou-nouț, asigurându-ne că nu se zgârie, nu cade sau nu se pierde. Dar putem manipula un telefon vechi cu un ecran crăpat într-un mod destul de neglijent”, a declarat ecologistul comportamental Barbara Klump, acum la Institutul Max Planck, Germania.

Ciorile din Noua Caledonie (Corvus moneduloides) sunt atât de renumite pentru inteligența lor, încât oamenii de știință le-au folosit ca specie model pentru a ajuta la înțelegerea evoluției utilizării instrumentelor și a comportamentelor asociate, cum ar fi planificarea.

Aceste ciori inteligente nu numai că pot folosi obiecte găsite ca unelte, dar pot să le modeleze sau chiar să le construiască din mai multe părți care sunt inutilizabile în mod individual - un lucru observat anterior doar la primate.

În sălbăticie, ei folosesc aceste unelte din crengi, ținute cu grijă în cioc, pentru a deranja larvele ascunse în siguranță în crăpăturile copacilor. Larvele vor mușca unealta în mod defensiv, permițând păsărilor să o retragă și să o mănânce. Dar ciorile trebuie să lase jos uneltele în timp ce mănâncă, astfel încât acestea pot cădea pe jos sau chiar pot fi furate.

Cercetătorii au folosit 27 de ciori capturate în sălbăticie pentru testele lor experimentale, astfel încât rezultatele lor să nu fie influențate de antrenamentele anterioare. 

Oferindu-le ciorilor posibilitatea de a alege între cele două tipuri de unelte, echipa a confirmat că păsările au preferat cu mult să folosească uneltele cu cârlige.

Uneltele cu cârlige nu numai că sunt mai greu de obținut, dar sunt și mult mai eficiente”, a explicat ecologistul comportamental Christian Rutz, de la Universitatea St. Andrews.

În funcție de sarcina de căutare a hranei, ciorile pot extrage prada cu aceste unelte de până la 10 ori mai repede decât cu uneltele fără cârlige standard”.

17 dintre păsări au fost apoi observate în timpul a două încercări, fiecare în zile diferite. În ambele, li s-au prezentat bușteni care conțineau găuri de diferite dimensiuni, momite cu carne sau păianjeni. Într-unul dintre tratamente au avut acces la ramuri adecvate pentru construirea de unelte cu cârlige, iar în celălalt doar la bețe drepte.

Subiecții au fost semnificativ mai predispuși să manifeste un comportament de păstrare în siguranță (depozitarea uneltelor sub picioare sau în găuri) atunci când au căutat hrană cu unelte cu bețe cu cârlige pe care le-au fabricat... decât atunci când au căutat hrană cu unelte cu bețe fără cârlige pe care le-au procurat din resturi de frunze”, a scris echipa în lucrarea lor.

Acest lucru a rămas valabil și atunci când uneltele cu cârlige au fost furnizate de cercetători, sugerând că uneltele în sine au făcut obiectul unei valori atribuite, mai degrabă decât timpul pe care l-au investit în ele.

În plus, aceștia au folosit cea mai sigură metodă de păstrare - depozitarea uneltelor în găuri - mult mai mult pentru uneltele cu cârlige.

A fost interesant să vedem că ciorile sunt ceva mai atente cu uneltele care sunt mai eficiente și mai costisitor de înlocuit”, a declarat etologul James St. Clair de la Universitatea St. Andrews.

Acest lucru sugerează că au o anumită concepție despre „valoarea” relativă a diferitelor tipuri de unelte.

Având în vedere că corvidele, inclusiv corbii și ciorile din Noua Caledonie, au demonstrat, de asemenea, capacitatea de a planifica în avans, este logic că pot atribui valoare obiectelor pe care le folosesc pentru a le prioritiza. 

Echipa remarcă faptul că nu toate ciorile din Noua Caledonie confecționează uneltele de tip baston cu cârlige, astfel încât constatările lor ar putea fi generalizabile doar în rândul acelor populații care le confecționează. Dimensiunea eșantionului lor a fost, de asemenea, prea mică pentru a desluși pe deplin unele dintre variabile, cum ar fi alegerea materialului, recunosc ei.

Dar cel puțin o altă specie de cioară, cioara hawaiiană (Corvus hawaiiensis), a demonstrat, de asemenea, un astfel de comportament de păstrare.

Mult timp am subestimat abilitățile păsărilor, având în vedere creierul lor relativ mic. Dar studiile fiziologice au arătat că împachetarea densă a neuronilor lor compensează ceea ce le lipsește ca dimensiune.

Studiile comportamentale dezvăluie în mod continuu că acești dinozauri moderni sunt capabili de comportamente de care credeam cândva că doar oamenii sunt capabili - cum ar fi autocontrolul - dovedind, ca orice alt lucru biologic, că inteligența este un spectru complicat și dezordonat care nu a apărut spontan odată cu sosirea speciei noastre.

Această cercetare a fost publicată în eLife.

Sursa: https://www.sciencealert.com

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Compasiunea față de animale + VIDEO (RO) + documentar (RO)
    09.02.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COMPASIUNEA FAȚĂ DE ANIMALE Atâta timp cât oamenii masacrează animalele, se vor omorî și între ei. Cel care seamănă semințele crimei…
  • Biologia iluminării + documentar (RO)
    06.05.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BIOLOGIA ILUMINĂRII Evoluţia de la conştienţa umană la cea divină implică existenţa dualităţii moştenire karmică/boală, la nivel…
  • Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Mezelurile - ce conțin ele?
    29.08.2014 - 0 Comments
    --> MEZELURILE – CE CONŢIN ELE? Știți ce mâncați? Aflați de la prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, cum sunt preparate mezelurile: Ce…
  • De-ale lui Păstorel...
    04.07.2012 - 1 Comments
    --> DE-ALE LUI PĂSTOREL… „Păstorel” este pseudonimul scriitorului Alexandru Osvald Teodoreanu (1894-1964), născut în Dorohoi, nepot al lui Alexandru Teodoreanu şi fiu al lui…
  • Telefonul mobil ne poate afecta sănătatea. Cum ne protejăm?
    10.05.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TELEFONUL MOBIL NE POATE AFECTA SĂNĂTATEA – CUM NE PROTEJĂM – Cercetătoarea americană Ann Louise Gittleman, care a studiat efectul…
  • OSHO despre frumusețea fizică +VIDEO (EN)
    30.07.2014 - 0 Comments
    --> OSHO despre frumusețea fizică În cadrul uneia dintre ședințele cu discipolii săi, Osho a fost rugat de două femei din sală să le dea soluții la probleme psihice legate de aspectul…
  • Descoperiri arheologice uimitoare de care nu ați auzit niciodată + FOTO
    14.12.2021 - 0 Comments
    Arheologia este un subiect de un interes permanent; este descoperirea istoriei la propriu și oferă informații incredibile despre locul de unde venim și chiar despre direcția în care ne îndreptăm.…
  • Economia mondială explicată cu doar două vaci!
    17.08.2015 - 0 Comments
    Fascism - Ai două vaci. Statul ți le ia pe amândouă și îți vinde niște lapte. Comunism - Ai două vaci. Statul ți le ia pe amândouă și îți dă niște lapte. Socialism - Ai două vaci. Îi dai una…
  • Medicamentele - un simulacru de tratament + VIDEO (RO)
    20.08.2015 - 6 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MEDICAMENTELE  - UN SIMULACRU DE TRATAMENT - Raymond Francis  Principalul efect secundar al medicamentelor este moartea. Dr.…
  • Gândirea poate schimba radical lupta trupului cu boala + documentar (RO)
    27.08.2015 - 1 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; (adsbygoogle = window.adsbygoogle ||…
  • Vitamina D - activatorul sistemului imunitar
    02.08.2016 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VITAMINA D - ACTIVATORUL SISTEMULUI IMUNITAR - Vitamina D sau calciferolul este o vitamină liposolubilă, cunoscută și ca…
  • Apărarea drepturilor noastre la o sănătate naturală (VIDEO)
    09.08.2012 - 0 Comments
    --> „MIȘCAREA VIEȚII” APĂRAREA DREPTURILOR NOASTRE LA O SĂNĂTATE NATURALĂ Doctorul Matthias Rath, directorul Institutului de cercetări cardiovasculare „Linus Pauling” din Palo Alto -…
  • Misteriosul Edward Leedskalnin
    17.07.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MISTERIOSUL EDWARD LEEDSKALNIN Lette Edward Leedskalnin (1887-1951) a fost un inginer leton, care a emigrat Statele…
  • Țigani = Romi?
    03.05.2012 - 2 Comments
    --> ŢIGANI = ROMI? În ultimul timp, temele principale ale ştirilor au fost legate de reacţia ostilă împotriva cetăţenilor români din Italia şi, mai nou, şi din alte ţări europene.…
  • Mitul calciului din lactate și cele mai bune surse de calciu
    29.10.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MITUL CALCIULUI DIN LACTATE  ȘI CELE MAI BUNE SURSE DE CALCIU Dacă vreţi să aflaţi ceva dintr-un anumit domeniu, trebuie să…
  • 20 de idei practice de reutilizare a sticlelor de plastic (FOTO)
    30.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deșeurile din plastic ne contaminează solul, oceanele și căile navigabile de ani de zile, iar acest lucru trebuie să ia sfârșit dacă vrem…
  • Dieta vieții - eBook
    07.04.2012 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "4840204453"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; VITALITATEA ALIMENTELOR Dacă abatoarele ar…
  • Ce s-ar întâmpla dacă oamenii și pisicile și-ar inversa rolurile? (FOTO)
    30.10.2017 - 0 Comments
    Manfried the Man, animalul de companie „adorabil” Pisicile sunt cele mai frumoase dar și cele mai rele creaturi din lume. Într-un moment sunt afectuoase și drăgălașe, iar apoi te trezești din…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *