Descoperiri arheologice uimitoare de care nu ați auzit niciodată + FOTO

Arheologia este un subiect de un interes permanent; este descoperirea istoriei la propriu și oferă informații incredibile despre locul de unde venim și chiar despre direcția în care ne îndreptăm. Există multe descoperiri majore în cadrul arheologiei care au devenit parte din cultura noastră populară. Cu toate acestea, există, de asemenea, multe care au trecut neobservate. Iată câteva dintre cele care este posibil să ne fi scăpat.

A FOST DESCOPERITĂ O STATUIE DIN LEMN VECHE DE 4000 DE ANI A UNUI PREOT EGIPTEAN, DEMONSTRÂND CAPACITATEA ARTISTICĂ REMARCABILĂ A VREMII


A fost găsită o statuie din lemn a preotului și scribului egiptean Kaaper. Statuia este realizată din lemn cu ochi din cupru și cristal de stâncă. Detaliile uluitoare și realismul au forțat arheologii să reexamineze modul în care înțeleg abilitățile artistice ale civilizațiilor antice.

UN VÂRF DE LANCE RAR REALIZAT DIN STICLĂ A FOST DESCOPERIT ÎN AUSTRALIA, DEZVĂLUIND PIAȚA COMERCIALĂ DINTRE TRIBURI


Această bucată de istorie aborigenă a fost descoperită pe Insula Rottnest din Australia de Vest. Experții academici consideră că vârful de lance din sticlă nu este destinat războiului, ci a fost creat mai degrabă pentru frumusețea sa și este un exemplu al tipului de comerț care exista în Australia între triburi înainte de colonizare.

BARCA FUNERARĂ A UNUI FARAON EGIPTEAN, ÎMPODOBITĂ CU DESENE ALE UNEI FLOTE, A FOST GĂSITĂ LA KILOMETRI DISTANȚĂ DE ORICE APĂ


Acest loc de înmormântare a vasului funerar al faraonului ar fi fascinant, indiferent de locația sa și de ilustrațiile a sute de nave de peste ziduri. Cu toate acestea, ceea ce scoate în evidență această descoperire este faptul că se află la sute de kilometri distanță de cea mai apropiată masă de apă, ceea ce ridică întrebări despre geografia regiunii.

UN TRANSPORT MASIV DE ARTEFACTE ROMANE SALVATE A FOST GĂSIT, LUMINÂND MOMENTUL ÎN CARE IMPERIUL ROMAN A FĂCUT CREȘTINISMUL LEGAL


Cea mai mare descoperire marină din ultimii 30 de ani a avut loc în largul coastei Cezareei, unde au fost găsite sute de artefacte romane antice. Datarea descoperirii plasează artefactele în aceeași perioadă cu cea a împăratului Constantin, care a legalizat creștinismul, iar acestea trebuie să fi făcut parte dintr-o rută comercială a vremii.

BRUTARII ANTICI DE ACUM 14.000 DE ANI EXPERIMENTAU REȚETE CU MII DE ANI ÎNAINTE DE ÎNCEPEREA AGRICULTURII


În general, se crede că agricultura a început în urmă cu aproximativ 10.000 de ani și este considerată ca fiind începutul civilizației, așa cum o vedem în prezent. Cu toate acestea, săpăturile recente ale unui sit antic de gătit arată că, în Orientul Mijlociu, triburile au început să experimenteze coacerea și crearea de pâine cu aproximativ 14.000 de ani în urmă.

UN DETECTOR DE METALE AMATOR A DESCOPERIT O CRUCE ANTICĂ DE AUR CARE NE SCHIMBĂ ÎNȚELEGEREA DEZVOLTĂRII CREȘTINISMULUI


Acest artefact creștin a fost găsit în Danemarca și a fost datat în jurul anului 900 d.Hr. Cel mai probabil, crucifixul a fost purtat de o femeie vikingă din zonă și este o descoperire importantă, deoarece se referă la cronologia momentului în care danezii au început să accepte creștinismul, fiind o dată mult mai timpurie.

A DOUA CEA MAI MARE BIJUTERIE MAYAȘĂ DESCOPERITĂ VREODATĂ NE ARATĂ CUM ÎNȚELEGEAU MAYAȘII PUTERILE REGILOR LOR


Această placă de jad a fost găsită în sudul Belize, departe de locul unde ar fi fost de așteptat să fie descoperită. Placa este a doua cea mai mare piesă de bijuterie mayașă descoperită vreodată și este acoperită cu simboluri reprezentând vântul. Acest lucru se adaugă la teoria conform căreia mayașii credeau că regii puteau controla vântul și, prin urmare, musonii.

O INIMĂ ÎNVELITĂ ÎN PLUMB A FOST GĂSITĂ ÎNGROPATĂ ALĂTURI DE SOȚIA UNUI CAVALER, FIIND PENTRU PRIMA DATĂ CÂND O ASTFEL DE PRACTICĂ A FOST DESCOPERITĂ


În prima descoperire de acest fel, o femeie medievală a fost descoperită îngropată cu un pandantiv din plumb. După ce a fost desfăcut, s-a dovedit că acesta conținea inima mumificată a soțului ei cavaler. Cavalerul ar fi murit, cel mai probabil, într-o cruciadă, iar inima a fost singura parte pe care au reușit să i-o aducă înapoi.

5 INCREDIBILE CARE COMPLET INTACTE AU FOST GĂSITE ÎN CHINA, CU CAI ATAȘAȚI, DATATE CU 2.500 DE ANI ÎN URMĂ


Bijuteriile coroanei în materie de descoperiri arheologice sunt cele pe care le putem descoperi în întregime. O expediție de săpături în China a reușit să descopere 5 care complet intacte, cu cai încă atașați, ca parte a mormântului unui lord local din anii dinastiei Zhou.

AU FOST GĂSITE RĂMĂȘIȚE DE NEANDERTHALIENI CARE AU FOST ÎN MOD CLAR MÂNCATE DE UN FEL DE PASĂRE PREISTORICĂ GIGANTICĂ


Înțelegerea noastră despre oamenii preistorici și omologii lor din neanderthal și despre viețile pe care le-au trăit este în continuă schimbare. Cadavrul unui copil de neanderthal a fost recuperat cu semne clare care indică faptul că o pasăre uriașă, dar neidentificabilă, a fost cel mai probabil cauza morții.

A FOST GĂSIT UN SARCOFAG AL UNEI MARI PREOTESE CU O MASCĂ DE ARGINT PE FAȚĂ ȘI ZECI DE MINIATURI CU NUMELE EI ÎNSCRIS PE SPATELE FIECĂREIA DINTRE ELE


În Egipt a fost descoperit sarcofagul unei mari preotese, alături de zeci de mici figurine albastre despre care se crede că o reprezintă, cu numele ei pe spatele fiecăreia. Masca de argint cu care a fost decorată pare să sugereze că cei care au îngropat-o credeau că se transformă într-un zeu.

CEA MAI VECHE EPAVĂ MARINĂ GĂSITĂ VREODATĂ A FOST DESCOPERITĂ ÎN MAREA NEAGRĂ, PERMIȚÂND EXPERȚILOR SĂ VADĂ CUM ÎȘI CONSTRUIAU GRECII ANTICI NAVELE


Cea mai veche epavă marină descoperită vreodată a fost descoperită în Marea Neagră. Datorită lipsei de oxigen din adâncurile Mării Negre, vasul nu s-a descompus în mare parte. S-a dovedit a fi o navă comercială grecească, ceea ce le-a permis arheologilor să afle în detaliu cum erau fabricate aceste nave.

PENE DE DINOZAUR AU FOST GĂSITE ÎNVELITE ÎN CHIHLIMBAR, DOVEDIND TEORIA CĂ DINOZAURII ERAU VIU COLORAȚI ȘI CU PENE.


Există o teorie de lungă durată conform căreia dinozaurii nu sunt de fapt șopârlele gigantice cu solzi pe care ni le imaginăm, ci erau mai degrabă viu colorați și acoperiți de pene. Descoperirea unei pene fosilizate de dinozaur care a fost conservată în chihlimbar a dovedit că această teorie este corectă.

PROTEZE DENTARE DE ACUM 3000 DE ANI NE ÎNVAȚĂ CUM SE FĂCEA STOMATOLOGIA TIMPURIE CU AJUTORUL DINȚILOR UMANI


Înainte de apariția ortodonției și a stomatologiei moderne, existau forme primitive de tratare a problemelor dentare. Una dintre aceste metode ar fi crearea de proteze dentare folosind dinți de animale sau de oameni legați între ei cu ajutorul unei sârme de alamă.

O CASCĂ DE PARADĂ CREATĂ ȘI DĂRUITĂ REGELUI HENRIC AL VIII-LEA DE CĂTRE UN ÎMPĂRAT ROMAN ÎN 1514


Regii și nobilii păstrau mai multe căști pe care le foloseau în diferite scopuri. Această cască terifiantă a fost comandată de Sfântul Împărat Maximilian I ca dar pentru Henric al VIII-lea pentru a fi purtat în timpul paradei militare.

PĂIANJENUL MONGOLIAN DIN PERIOADA JURASICĂ ESTE CEL MAI MARE PĂIANJEN FOSILIZAT DESCOPERIT VREODATĂ


Păianjenii sunt mai vechi decât oamenii care se tem de ei cu sute de milioane de ani. În China a fost descoperită o fosilă care conținea cel mai mare păianjen preistoric văzut vreodată. Cu toate acestea, arahnidul preistoric nu este atât de mare pe cât ați putea crede - are mai mult sau mai puțin aceleași dimensiuni ca și omologii săi actuali.

TOCMAI A FOST DESCOPERITĂ O ÎNCĂRCĂTURĂ DE PORȚELAN DIN TIMPUL DINASTIEI MING, CEA MAI VECHE DESCOPERIRE DE ACEST FEL


Dinastia Ming a existat între secolele XIV și XVII și ne-a lăsat multe artefacte neprețuite de o măiestrie istorică. Această descoperire recentă a comorii de porțelan este remarcabilă pentru numeroasele piese care pot fi adăugate acum în catalog.

CEL MAI VECHI VIN EXISTENT ESTE ACEST VIN ROMAN, CARE ARE 1500 DE ANI


Cel mai vechi exemplu cunoscut de vin roman datează din secolul al IV-lea d.Hr. și a fost descoperit recent în mormântul unui nobil roman din Germania. Vinul a fost îngropat împreună cu nobilul pentru a se asigura că acesta va avea o călătorie ușoară în viața de apoi.

CUPA LYCURGUS DIN SECOLUL AL IV-LEA ESTE SINGURUL ARTEFACT INTACT REALIZAT DIN STICLĂ DICROICĂ, CARE ÎȘI SCHIMBĂ CULOAREA ÎN FUNCȚIE DE LUMINĂ


Sticla dicroică este o sticlă special fabricată în care sticla este roșie atunci când este luminată din spate și verde atunci când este luminată din față. Aceasta este singura  cupă intactă descoperită vreodată realizată din această sticlă. Ceea ce o face și mai remarcabilă este faptul că este, de asemenea, realizată  dintr-o sticlă care a fost sculptată incredibil de subțire.

PĂLĂRIA DE AUR DIN BERLIN ARE O VECHIME DE 3000 DE ANI ȘI ERA FOLOSITĂ DE PREOȚII CARE SE RUGAU LA UN ZEU AL SOARELUI ÎN GERMANIA


În Germania au fost descoperite 4 pălării de aur din epoca bronzului, aceasta fiind cea mai înaltă. Se crede că pălăriile au fost făcute special pentru marii preoți care făceau parte dintr-un cult antic care se ruga la soare.

A FOST DESCOPERITĂ O SABIE CHINEZEASCĂ DIN DINASTIA QIN, VECHE DE 2200 DE ANI, CU MÂNER DESCHIS


Dinastia Qin a fost prima dinastie imperială chineză și a rezistat doar 15 ani, din 221 până în 206 î.Hr. Pentru acea vreme, este o descoperire rară, deoarece războiul chinezesc din acea perioadă se făcea mai ales cu ajutorul armelor de distanță, cum ar fi arcul și săgețile. Această sabie nu are o gardă transversală, așa că ar fi fost folosită doar în ultimă instanță.

BUSTUL FIULUI LUI UNAS DIN MUZEUL FIELD A DEVENIT UN MEME DATORITĂ ASEMĂNĂRII SALE CU MICHAEL JACKSON


Acest bust egiptean, care se află la Muzeul Field din Chicago, a făcut furori în jurul său, dar fără să aibă legătură cu istoria sa. Mulți cred că bustul este o dovadă a unei întruchipări anterioare a starului pop Michael Jackson, datorită asemănării cu acesta.

PALETA DE PICTURĂ A UNUI ARTIST EGIPTEAN, VECHE DE 3.400 DE ANI, CONȚINEA ÎNCĂ VOPSEA


Este întotdeauna o senzație remarcabilă atunci când putem aproape atinge trecutul prin rămășițele lumilor ce au fost cândva. Această paletă de vopsea este o astfel de bucată din trecut, cu vopseaua încă prezentă, gata să fie folosită în următorul proiect.

PRIMA SCHIȚĂ A LUI GALILEO GALILEI DESPRE LUNĂ DUPĂ CE ȘI-A FOLOSIT TELESCOPUL PENTRU PRIMA DATĂ


Galileo a influențat lumea noastră actuală în nenumărate moduri. De la descoperirea naturii heliocentrice a galaxiei până la inventarea telescopului. Această schiță este o bucată remarcabilă de istorie, deoarece putem vedea ce a văzut el cu atâtea secole în urmă când privea prin lentilele sale nou create.

S-A DESCOPERIT CĂ MAYAȘII ÎȘI DECORAU DINȚII CU BIJUTERII ȘI STOMATOLOGIE ANTICĂ


Culturile antice din întreaga lume au o istorie bine documentată a podoabelor și decorațiunilor corporale, dar o varietate mai neobișnuită este cea a decorațiunilor dentare. Mayașii creau găuri surprinzător de precise în dinți și apoi plasau bijuterii în ei, deoarece păreau să creadă că îi fac mai atrăgători.

SINGURA ARMURĂ DE ELEFANT DIN LUME CARE A SUPRAVIEȚUIT COMPLET ARE ACUM 600 DE ANI.


Elefanții erau odată o priveliște relativ comună pe câmpurile de luptă din Asia și Africa și, în cele din urmă, au fost exportați pentru a fi folosiți în războaie în Europa. Cu toate acestea, din cauza naturii scopului lor, puține exemple de armuri ale acestora pot fi găsite - a rămas doar unul singur, care este păstrat într-un muzeu din Leeds.

SUB O PODGORIE ITALIANĂ A FOST DESCOPERITĂ O VECHE VILĂ ROMANĂ, CARE A FOST ÎN SFÂRȘIT EXCAVATĂ DUPĂ UN SECOL


Sub o podgorie, în Verona, Italia, au fost descoperite în urmă cu un secol câteva bucăți de mozaic antic. După 100 de ani și o planificare atentă, situl a fost în sfârșit excavat. Săpăturile au scos la iveală mozaicul masiv care se întindea pe suprafața a ceea ce ar fi fost o vilă romană.

A FOST GĂSIT UN AUTOMATON DIN SECOLUL AL XVII-LEA, UN CADOU DIN PARTEA HABSBURGILOR PENTRU IMPERIUL OTOMAN


Aceste automatoane nu sunt cu totul neobișnuite, deoarece erau cadouri frecvente pentru cei bogați și puternici din lumea preindustrializată. Această piesă este deosebit de interesantă, deoarece, cel mai probabil, a fost un cadou între Habsburgi și Imperiul Otoman ca gest de bunăvoință.

BIBLIOTECA LUI CELSUS A FOST A TREIA CEA MAI MARE BIBLIOTECĂ ROMANĂ ȘI MORMÂNTUL GUVERNATORULUI ROMAN AL ASIEI


Singurele biblioteci mai mari decât cea a lui Celsus erau cea din Alexandria și Pergamum. Se crede că biblioteca lui Celsus conținea peste 12.000 de pergamente - o colecție masivă de cunoștințe pentru acea vreme. Inițial, a fost construită ca mormânt pentru Gaius Julius Celsus Polemaeanus, guvernatorul Asiei.

O FOSILĂ RECENT DESCOPERITĂ ÎN CANADA ESTE CEL MAI BINE CONSERVAT DINOZAUR BLINDAT GĂSIT VREODATĂ


Rareori se găsește o fosilă care să fie aproape un dinozaur mumificat intact, dar exact asta li s-a întâmplat acestor paleontologi norocoși. Supranumit „dragonul adormit”, acest specimen este remarcabil pentru cantitatea de detalii încă prezente în forma sa fosilizată.

ÎN ISMAILIA A FOST DESCOPERITĂ O TĂBLIȚĂ VECHE DE 2.600 DE ANI CARE DESCRIE VIAȚA CELEBRULUI FARAON APRIES


Există o legendă povestită de un istoric grec despre un faraon pe nume Apries care a condus o armată împotriva fenicienilor și a pierdut. Înfrângerea a făcut ca armatele sale să se desființeze și, în cele din urmă, să fie organizată o lovitură de stat împotriva sa. Această tăbliță pare a fi o relatare a acestei povești din partea egipteană.

O HIMERĂ ETRUSCĂ VECHE DE 2.500 DE ANI DEDICATĂ ZEULUI ETRUSC TIN


Etruscii au fost proto-români care și-au împărțit genealogia cu grecii. Ca atare, panteonul lor de zei era asemănător cu cel al acestor popoare, dar cu nume diferite. Această himeră din bronz era dedicată lui Tin, versiunea lor a zeului roman Jupiter.

FEREASTRA SOARELUI DIN MORMÂNTUL FARAONULUI RAMSES AL III-LEA I-AR FI LUMINAT CHIPUL ÎNAINTE DE A FI JEFUIT


Mormântul regelui Ramses al II-lea este faimos pentru raza de soare care lovește fața sarcofagului regelui în fiecare 22 octombrie, când a fost încoronat. Fiul său este mai puțin norocos, deoarece jefuitorii de morminte au jefuit mormântul, dar raza de soare lovește în continuare locul în care ar fi fost el dacă mormântul ar fi rămas intact.

PRIMA MONEDĂ BĂTUTĂ PENTRU A FI FOLOSITĂ ÎN S.U.A. AVEA MOTTO-UL „VEZI-ȚI DE TREABA TA” ÎN LOC DE „ÎN DUMNEZEU NE ÎNCREDEM”


Primul penny folosit vreodată în SUA a fost creat de Benjamin Franklin și avea imprimat pe spate motto-ul „mind your business”. Franklin a fost un om profund filozofic și a vrut să le reamintească proprietarilor de afaceri să aibă grijă de afacerile lor, astfel încât țara să prospere.

CEL MAI VECHI SCRIS DE MÂNĂ DIN MAREA BRITANIE A FOST DESCOPERIT RECENT LÂNGĂ METROUL LONDONEZ, DUPĂ CE A FOST SCRIS ÎN URMĂ CU 2000 DE ANI

Cea mai veche scriere britanică este exact genul de mesaj pe care te-ai aștepta să îl găsești în Londra de azi, mâzgălit lângă metrou. Plin de mai multe scrieri de mână și variind de la glume la politică, este o reprezentare de tip smorgasbord a vieții în oraș.

O GRAVURĂ DIN PEȘTERILE BLOMBOS DIN AFRICA DE SUD ESTE UNA DINTRE CELE MAI VECHI OPERE DE ARTĂ, VECHE DE 70.000 DE ANI


Deși ne gândim adesea că arta antică se referă doar la vânătoare și la alinarea zeilor, unul dintre cele mai vechi exemple cunoscute, gravura din Peștera Blombos, este de fapt un model geometric, dovadă că oamenii au folosit arta mai mult decât din motive religioase sau practice.

O TROMPETĂ DE SCOICĂ MAORI RARĂ, NUMITĂ „PUTATARA”, DESCOPERITĂ ÎN NOUA ZEELANDĂ


Pūtatara sunt trompete de scoică sau de cochilie de triton care erau folosite pentru semnalizare. Erau confecționate în mod obișnuit din scoici mici native din Noua Zeelandă și erau folosite de șefii de triburi, fiind considerate o parte a moștenirii sale și se transmiteau între generații ca obiecte de moștenire.

UN INEL DE SAFIR ȘI AUR DIN SECOLUL AL XIV-LEA A FOST GĂSIT ÎN PĂDUREA SHERWOOD, PUNÂND SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII LEGENDA LUI ROBIN HOOD


Legenda lui Robin Hood a fost mult timp pusă sub semnul întrebării în ceea ce privește realitatea sa. Istoricii încă nu sunt de acord dacă justițiarul echipat cu tolba a existat vreodată, dar acest inel din aur și safire găsit în pădurea Sherwood, ascunzătoarea notorie a lui Robin Hood, poate fi o dovadă bună.

CERCURILE DE PIATRĂ ALE NEANDERTHALIENILOR AU FOST GĂSITE ÎN PEȘTERI, OFERINDU-NE INDICII DESPRE CULTURA LOR


Cercurile de piatră au fost descoperite în peșterile Neanderthalienilor și au fost făcute în mod clar și meticulos cu un scop precis, însă motivul ne este necunoscut. Cu toate acestea, ceea ce știm este că ei au fost în mod clar mult mai inteligenți decât se credea până acum.

LIRA CU CAP DE TAUR DIN UR, VECHE DE 5000 DE ANI, ESTE CEL MAI VECHI INSTRUMENT CU COARDE DESCOPERIT VREODATĂ


Muzica a fost o piatră de temelie a culturii umane timp de mai multe milenii. De la cercurile de tobe, am ajuns să creăm instrumente din corzi și frecvențe pentru a putea scrie mai multe și mai bune cântece pe care să le cântăm. Lira din Ur este primul astfel de instrument și plasează invenția cu 5000 de ani în trecutul nostru.

UN PREOT CATOLIC ÎNGROPAT ÎNTR-UN TEMPLU AZTEC, PIERDUT DIN 1642


La începutul secolului al XVI-lea, Miguel De Palomares a fost unul dintre primii preoți catolici care au venit în Mexic și unul dintre primii care au murit acolo. Mormântul său a fost pierdut timp de sute de ani, dar în cele din urmă a fost descoperit sub o lespede uriașă de piatră, sub un templu aztec.

UN PUMNAL DIN CRISTAL VECHI DE 5.000 DE ANI A FOST DESCOPERIT ÎNTR-UN MORMÂNT PREISTORIC IBERIC, DESPRE CARE SE CREDE CĂ OFEREA PUTERI MAGICE


Un pumnal de cristal a fost descoperit în Iberia, cunoscută astăzi ca Spania. Acest lucru este remarcabil datorită faptului că nu se găsesc cristale în regiune și trebuie să fi fost găsit într-o expediție sau să fi făcut obiectul unui schimb. Raritatea și necunoașterea materialului au făcut ca acesta să fie considerat magic de către iberici.

UN GHIȘEU ALIMENTAR VECHI DE 2000 DE ANI, CU PICTURILE SALE PERFECT CONSERVATE, A FOST DESCOPERIT ÎN POMPEI


Pompei este unul dintre cele mai faimoase situri arheologice din lume, deoarece este plin de exemple perfect conservate ale vieții antice. Cu toate acestea, în ciuda faimei sale, tot mai multe artefacte și scene sunt descoperite în interiorul orașului, oferindu-ne o fereastră către viața surprinzătoare a vechilor romani.

CUPOLELE BHIMBETKA ȘI DARAKI-CHATTAN SUNT CELE MAI VECHI PIESE DE ARTĂ PREISTORICĂ DESCOPERITE VREODATĂ, DATATE CU CEL PUȚIN 300.000 DE ANI ÎN URMĂ


Cu toții am auzit de picturile rupestre și de sculpturile antice care prezintă arta preistorică, dar cel mai vechi exemplu de creativitate umană și abilitate artistică este reprezentat de fapt de cupolele găsite în India, care datează de cel puțin 300.000 de ani.

DESCOPERIT ÎN SUD-VESTUL GERMANIEI, OMUL LEU DE LA HOHLENSTEIN STADEL ESTE CEA MAI VECHE SCULPTURĂ ANTROPOMORFĂ CUNOSCUTĂ


Omul leu din Hohlenstein Stadel este cel mai vechi exemplu de sculptură sau artă antropomorfizată. A antropomorfiza înseamnă a conferi calități umane unui obiect non-uman. Această practică a ajuns în cele din urmă să includă o mare parte din cultura și religia umană, dar se pare că acesta este locul său de naștere.

CIVILIZAȚIA ANTICĂ UITATĂ DIN AKSUM A FOST CÂNDVA UN MARE IMPERIU, CARE POATE FI VĂZUT ACUM PRIN OBELISCURILE SALE VECHI DE 2000 DE ANI


În lumea antică au existat cândva patru mari imperii: în Europa, Roma, în Orientul Mijlociu, Persia, în Asia, China și în Africa, Aksum. Începând din Etiopia și întinzându-se în cea mai mare parte a Africii de Nord, acestea au fost cândva una dintre cele mai mari puteri pe care le-a cunoscut lumea, iar acum sunt aproape uitate.

UN TAUR ȘI O VACĂ DE BIZON VECHI DE 14.000 DE ANI AU FOST DESCOPERIȚI ÎN PEȘTERA LE TUC D'AUDOUBERT, DIN FRANȚA


Arta popoarelor antice ne poate surprinde adesea prin măiestria cu care a fost construită. De multe ori, presupunem că arta realizată cu mii de ani în urmă reprezintă o perioadă în care ființele umane erau mai puțin capabile. Dar apoi dăm peste o lucrare care ne amintește că suntem mai asemănători decât credem cu strămoșii noștri.

SFÂNTUL ÎMPĂRAT ROMAN MAXIMILIAN AVEA O ÎNCLINAȚIE PENTRU MUSTĂȚI ȘI ARMURI INTERESANTE


Împăratul Sfânt al Imperiului Roman, Maximilian I, avea cu siguranță o predilecție pentru piese de armură impresionante și era foarte mândru de mustața sa ilustră, ceea ce a dus la realizări incredibile de metalurgie și imaginație, cum ar fi această cască.

ACESTE SANDALE DE AUR ȘI VÂRFURI DE LA PICIOARE AU DEMONSTRAT MODA DE ACUM 3.500 DE ANI ÎN EGIPT


Ființele umane au nevoia de a se exprima și de a-și decora corpul, iar această nevoie este incredibil de evidentă în istoria civilizațiilor trecute. Orice motiv posibil pentru decorare sau ritual este luat și folosit ca o oportunitate pentru spiritualitate și autoexprimare.

O MASCĂ DE RITUAL VERDE A FOST DESCOPERITĂ SUB TEMPLUL SOARELUI DIN MEXIC, PRIMA DE ACEST FEL


Una dintre cele mai faimoase piramide și temple din lume este Templul Soarelui din Mexic. Recent, o echipă de arheologi a reușit în sfârșit să sape sub templu până la roca mamă pe care a fost construit. Acolo au găsit comori ale istoriei, cum ar fi această mască rituală.

O HARTĂ DE LA SFÂRȘITUL ANILOR 1600 A FOST GĂSITĂ ÎNTR-UN COȘ DE FUM DIN SCOȚIA, DESPRE CARE S-A CREZUT INIȚIAL CĂ ESTE DOAR UN MĂNUNCHI DE ZDRENȚE


Un nou rezident într-o clădire rezidențială veche a observat ceva în coșul de fum, iar când a scos ceea ce părea a fi un mănunchi de zdrențe s-a dovedit a fi o hartă incredibil de complexă. Arhiviștii de la British Museum au reușit să salveze harta și o vor expune în curând.

ACEASTĂ SCULPTURĂ UNICĂ CREATĂ ÎN TRADIȚIA EUROPEANĂ TIMPURIE A FOST DATATĂ ÎNTRE 38.000 ȘI 33.000 Î.HR.


De multe ori, când ne gândim la figurine de fertilitate, în special la cele cu busturi mari, le atribuim Africii și Orientului Mijlociu. Dar această descoperire din Germania demonstrează că arhetipul zeiței fertilității este mult mai aplicabil întregii omeniri decât se credea până acum.

SCULPTURA REGINEI NOPȚII ESTE UN ARTEFACT BABILONIAN DESPRE CARE S-A CREZUT MULTĂ VREME CĂ ESTE UN FALS


Când un comerciant sirian a dat peste această capodoperă a artei antice, a decis să o ducă la British Museum. Cu toate astea, aceștia au respins piesa deoarece au crezut că nu este posibil să dai așa, din întâmplare, peste o relicvă incredibilă a Babilonului - cu toate acestea, pe măsură ce tehnologia s-a îmbunătățit, au reușit să autentifice uimitoarea descoperire.

NECROPOLA VECHE DE 1.200 DE ANI DIN CIMITIRUL CHUACHILLA DIN NAZCA, PERU


Necropola întinsuluii cimitir Chauchilla din Nazca a fost cândva jefuită intens de hoții de morminte în căutare de comori antice. Din 1997, arheologii și oficialii au lucrat neobosit pentru a restaura locurile de înmormântare ale civilizației antice din Peru.

ACESTE SANDALE DE PIELE RARE, VECHI DE 2000 DE ANI, SUNT CONCEPUTE CU O FORMĂ DE ANKH PENTRU CURELE


Sandalele egiptene sunt o trăsătură bine documentată a istoriei încălțămintei din regiune, însă, de obicei, acestea erau confecționate din papirus. Această descoperire particulară diferă prin faptul că sunt confecționate din piele, iar curelele lor au o formă neobișnuită de Ankh - ceea ce indică faptul că erau pentru un fel de lider religios proeminent.

ACEASTĂ PROTEZĂ DE BRAȚ ESTE UN EXEMPLU AL INGENIOZITĂȚII VICTORIENE ȘI AL MEȘTEȘUGULUI EPOCII INDUSTRIALE


Englezii din epoca victoriană sunt binecunoscuți pentru explorările lor îndrăznețe și invențiile ingenioase din epoca de aur a britanicilor. Cu toate acestea, invențiile lor încă mai au capacitatea de a ne surprinde, cum ar fi această proteză care reușește să fie atât funcțională, cât și plăcută din punct de vedere estetic.

ACEST CUȚIT AZTEC ÎMPODOBIT CU UN VULTUR RĂZBOINIC ERA FOLOSIT PENTRU SACRIFICII RITUALE


„Războinicii Vultur” din Mexic erau unul dintre cele mai înalte grade pe care le putea obține un soldat, fiind considerați a fi elita războinicilor lor. Cuțitele nu erau aproape niciodată decorate și adesea erau decorate doar dacă aveau o semnificație culturală, astfel că acest cuțit a fost cel mai probabil folosit pentru sacrificii rituale.

BĂRBATUL DIN GRAUBELLE A FOST UCIS ÎNTR-UN SACRIFICIU PĂGÂN DANEZ CU PESTE 2.000 DE ANI ÎN URMĂ


Găsit într-o mlaștină daneză, Omul Graubelle nu a părăsit acest pământ în cel mai pașnic mod. Mumia era atât de bine conservată încât amprentele sale erau încă intacte, iar cauza morții sale era clară: moarte prin sacrificiu ritual în numele unei recolte proaste.

ACEST INCREDIBIL AUTOMAT VECHI DE 240 DE ANI, REALIZAT DE UN CEASORNICAR, POATE SCRIE TEXTE PROGRAMABILE REALE


Se obișnuiește să se presupună că predecesorii noștri, în afara câtorva specimene de geniu, nu erau la fel de inteligenți ca și contemporanii noștri. Cu toate acestea, artefacte precum acesta sunt o dovadă rapidă că oamenii din trecut erau la fel de inteligenți, dacă nu chiar mai inteligenți decât suntem noi astăzi.

O CHINEZOAICĂ A FOST MUMIFICATĂ DIN GREȘEALĂ DE CONDIȚIILE ÎN CARE A FOST ÎNMORMÂNTATĂ ȘI DESCOPERITĂ CONSERVATĂ 600 DE ANI MAI TÂRZIU


Mumificările nu erau neobișnuite în China, dar procesul era de obicei rezervat doar celor bogați și puternici. Această chinezoaică a reușit să se găsească mumificată în ciuda statutului ei de țărancă, datorită lipsei de oxigen din spațiul de înmormântare.

ÖTZI, OMUL DE GHEAȚĂ, ARE 5.300 DE ANI, ESTE CEA MAI VECHE MUMIE UMANĂ DESCOPERITĂ VREODATĂ ȘI ARE PESTE 61 DE TATUAJE


Ötzi a fost o descoperire fascinantă pentru arheologii austrieci din mai multe motive: unul dintre ele fiind vârsta sa incredibilă, altul fiind numărul enorm de tatuaje și altul fiind cauza morții sale (crimă). Ötzi ne-a învățat multe despre modul în care a evoluat civilizația sa antică, despre prevalența și stilul tatuajelor la acea vreme și despre interacțiunile sociale complexe din zonă.

PODEAUA DE MOZAIC VECHE DE 2000 DE ANI DIN VILA LUI HADRIAN ESTE DOAR LA O BUNĂ CURĂȚARE DISTANȚĂ DE A-ȘI ARĂTA STAREA PERFECTĂ


Vilele lui Hadrian sunt cunoscute pentru mozaicurile complexe și designul lor frumos. Manopera încorporată în construcția lor este prezentă și astăzi, mozaicurile, chiar și după mii de ani, au reușit să își păstreze frumusețea și sunt doar la o curățare profundă distanță de gloria lor trecută.

UN ORAȘ SUBTERAN DIN ANUL 1200 Î.HR. A FOST DESCOPERIT ÎN TURCIA, AVÂND ȘCOLI ȘI FÂNTÂNI


În Turcia, în timpul unor lucrări de renovare ale unei case, un proprietar neștiutor a descoperit un oraș subteran sub curtea sa. Orașul subteran includea totul, de la locuințe, fântâni și chiar școli antice și ar fi fost autosuficient.

Sursa: https://magazine.lensvid.com/

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *