Lumea este un loc mare și minunat, plin de fapte pe care nu le-am crezut niciodată posibile. De exemplu, dacă un șoarece însărcinat are o problemă medicală bruscă, fătul va trimite celule stem pentru a vindeca mama, crescând astfel și șansele de supraviețuire al acestuia. Celule stem fetale au fost găsite și la mamele umane, denumit de știință microchimerism.
Am scos la iveală alte câteva fapte minunate despre natură și creațiile sale, menținând rezoluțiile noastre anuale de a răspândi cunoașterea și bucuria.
1. Inima încetinește atunci când fața ta atinge apa.
În calitate de mamifere, nu putem respira sub apă, așa că, ca parte a reflexului de scufundare al mamiferelor, ritmul cardiac scade în apă - și mai mult dacă mergem sub apă. Chiar și stropirea feței cu apă face ca inima să încetinească, ceea ce o face o modalitate excelentă de a ne calma.
2. Ciupercile pot descompune plasticul în câteva săptămâni.
Se spune că, în viitor, în ocean ar putea exista mai mult plastic decât pește. De aceea, ciuperca mâncătoare de plastic este o veste extraordinară, existând deja aproximativ 50 de specii noi de astfel de ciuperci descoperite. Una dintre ciupercile descoperite poate digera plasticul în 2 luni, așa că mai există speranță pentru noi.
3. Nou-născuții își pot susține propria greutate.
Nou-născuții sunt puternici - suficient de puternici pentru a putea prinde lucruri în pumnii lor mici și chiar pentru a-și susține greutatea, după cum a demonstrat un experiment realizat în secolul al XIX-lea. Louis Robinson a fost martorul unor bebeluși capabili să stea agățați de un baston de mers, de la 10 secunde la 2 minute și 35 de secunde.
4. Amprentele Koala au fost confundate cu cele umane.
Ni s-a spus că amprentele noastre digitale sunt unice, și așa este. Dar adevărul este că, deși avem un strămoș comun cu koala care trăia acum 100 de milioane de ani, amprentele koala sunt foarte asemănătoare cu cele ale oamenilor, la fel ca și cele ale cimpanzeilor, de altfel.
5. Melcii pot dormi timp de 3 ani.
Dacă credeați că urșii o duc bine cu hibernarea, faceți cunoștință cu melcul. Melcii pot să doarmă, în loc să hiberneze, timp de 3 ani la rând, fără a avea nevoie de hrană. Desigur, acest lucru se întâmplă la unele specii de melci, nu la toate. Între timp, urșii hibernează de obicei doar 4-8 luni.
6. Leneșii au nevoie de 2 săptămâni pentru a digera hrana.
Leneșii nu doar că se mișcă cu încetinitorul - chiar și interiorul lor se mișcă încet, aparent pentru a păstra energia, motiv pentru care sistemul digestiv al unui leneș are nevoie de 2 săptămâni pentru a procesa alimentele pe care le-a mâncat. În plus, cea mai mare parte din ceea ce mănâncă este indigestă, ceea ce îi oferă foarte puțină energie din fiecare îmbucătură mestecată lent.
La celălalt capăt al spectrului se află chițcanul, a cărui digestie durează doar câteva minute și se face atât de repede, încât nu mare parte din ceea ce mănâncă este complet digerat. Acesta este motivul pentru care șerpii își mănâncă propriile fecale. Ei pot muri de foame în câteva ore dacă nu mănâncă.
7. Creierul tău ignoră să-ți vadă nasul.
Ne putem vedea nasul tot timpul, doar că creierul tinde să îl ignore pentru că este un stimul vizual constant. La fel se întâmplă și cu persoanele care poartă ochelari. După un timp, pur și simplu nu-i mai observă.
8. Antebrațul tău are cam aceeași lungime ca și laba piciorului tău.
Dacă nu ai timp să probezi un pantof, măsoară-l de la pliul cotului până la încheietura mâinii. Dacă se potrivește sau este doar puțin mai mic, se potrivește piciorului dumneavoastră, deoarece lungimea antebrațului este cam aceeași cu cea a piciorului. Și acesta este doar unul dintre multele rapoarte ale corpului uman care sunt o minune în sine, inclusiv faptul că osul femural reprezintă un sfert din înălțimea ta.
9. Vă puteți „vedea” globulele albe din sânge.
Dacă vă uitați la un cer albastru strălucitor, fără nori, și vedeți niște lucruri care se mișcă la periferia vederii, tocmai ați experimentat fenomenul entoptic al câmpului albastru. Lucrurile ondulate sunt celule albe din sânge care se mișcă în vasele fine de sânge care se deplasează în fața retinei, în partea din spate a ochiului.
10. Oamenii au pielea vărgată, dar numai pisicile o pot vedea.
Și ființele umane au dungi și modele pe piele, iar acestea se numesc Linii Blaschko, nume eponim de la omul de știință care le-a descoperit, Dr. Alfred Blaschko. Acestea sunt mai apropiate de dungile de tigru, formând mai mult un model în formă de V, care se desfășoară în evantai dinspre centru spre extremități. Aceste linii sunt vizibile în lumina UV, un spectru pe care îl pot vedea și pisicile, motiv pentru care și pisicile vă pot vedea ca pe o ființă vărgată.
Care dintre aceste fapte s-au dovedit a fi o revelație pentru tine? Împărtășește cu noi faptele tale extreme despre natură și lasă-ne cu gura căscată.
Sursa: https://brightside.me
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.