Un embrion de dinozaur excelent conservat a fost descoperit într-un ou fosilizat.
Specimenul a fost găsit în Ganzhou, în sudul Chinei, și este unul dintre cei mai complecși embrioni de dinozaur descoperiți vreodată.
Embrionul a fost numit Baby Yingliang și se crede că are o vechime cuprinsă între 72 și 66 de milioane de ani. Acesta chiar este un bebeluș foarte bătrân. Adorabilul bebeluș Yingliang. Credit: Lida Xing
Scheletul i-a determinat pe cercetători să concluzioneze că este vorba de un oviraptorid, care este practic un dinozaur cu două picioare de tip pasăre.
Oul are o lungime de 17 cm și o lățime de 8 cm, iar scheletul în sine are o lungime de 24 cm.
Puiul Yingliang a fost găsit pentru prima dată în Parcul Industrial Shahe în anul 2000 și a fost donat Muzeului de Istorie Naturală Yingliang Stone, din Nan'an.
Dacă vă întrebați de ce auziți abia acum despre el, asta pentru că oul a adunat praf într-o magazie până în 2015, când un membru al personalului a observat oasele care ieșeau din coajă.
Simțind că conținutul oului ar putea merita să fie explorat, au contactat experți de la Universitatea din Birmingham, care tocmai au publicat un studiu despre descoperirile lor.
„Suntem foarte entuziasmați de descoperirea puiului Yingliang - este conservat într-o stare excelentă și ne ajută să răspundem cu el la o mulțime de întrebări despre creșterea și reproducerea dinozaurilor.
Este interesant să vedem că acest embrion de dinozaur și un embrion de pui pozează într-un mod similar în interiorul oului, ceea ce indică, probabil, comportamente similare înainte de eclozare.”
Meet ‘Baby Yingliang’! Our experts examined the 72 million-year-old embryo found inside a fossilised dinosaur egg in southern China, shedding new light on the link between the behaviour of modern birds and dinosaurs @LES_UniBham @EdinburghUni https://t.co/IVA2Un22zb pic.twitter.com/ZY1LE8i3Es
— UniBirmingham News (@news_ub) December 21, 2021
Cu puțin timp înainte de eclozare, se știe că păsările adoptă poziții de încolăcire, prin care își bagă capul sub aripi, iar embrionii care nu reușesc au șanse mai mari de a muri din cauza ecloziunii nereușite.
Studiul asupra puiului Yingliang - care adoptă o postură similară - sugerează că acest comportament ar fi putut evolua de la dinozauri cu zeci sau sute de milioane de ani în urmă.
Profesorul Steve Brusatte, de la Universitatea din Edinburgh - care a făcut parte din echipa de cercetare - a declarat „Acest embrion de dinozaur în interiorul oului său este una dintre cele mai frumoase fosile pe care le-am văzut vreodată.
Acest mic dinozaur prenatal arată exact ca un pui de pasăre încolăcit în ou, ceea ce reprezintă încă o dovadă că multe trăsături caracteristice păsărilor de astăzi au evoluat mai întâi la strămoșii lor dinozauri.”
Sursa: https://www.ladbible.com
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.