Să fim sinceri, ne petrecem cea mai mare parte a zilei fie dormind, fie visând la următorul somn. Dar, știm foarte puține lucruri despre această necesitate umană de bază - somnul. Oamenii de știință au început să cerceteze acest subiect abia în ultimii 25 de ani și au descoperit lucruri la care nici măcar nu am visat vreodată (joc de cuvinte intenționat 😋). Iată câteva fapte revelatoare despre somn, care vă pot fi utile data viitoare când va trebui să justificați de ce este crucial să trageți un pui de somn în mijlocul zilei.
Oamenii nu pot strănuta în timp ce dorm
Suntem mai predispuși să strănutăm în timp ce dormim din cauza umflării membranei mucoase atunci când stăm culcați. Cu toate acestea, deoarece nu ne mișcăm suficient de mult pentru a ridica praful, nu există nimic care să ne irite nasul. De asemenea, în timpul etapei din ciclul de somn în care are loc visarea, anumite părți ale creierului nostru se închid. Așadar, semnalul pe care creierul îl trimite de obicei către nasul nostru pentru a strănuta este, ei bine, somnul.
Oamenii care s-au născut orbi visează la atingere, mirosuri și sunete
Nevăzătorii visează, deși visele lor sunt diferite de cele ale văzătorilor. Visele sunt alcătuite din experiențe pe care o persoană le-a trăit în timp ce era trează. Pentru cei care pot vedea, visele lor vor include amintiri vizuale, cum ar fi vederea plajei sau a valurilor. Cu toate acestea, visele persoanelor care nu pot vedea includ mai multe sunete, mirosuri și cum s-au simțit lucrurile la atingere. Cu alte cuvinte, aceștia vor visa despre mirosul oceanului, despre felul în care au simțit nisipul între degetele de la picioare și despre sunetul valurilor.
Senzația de a cădea în timp ce adormi se numește spasm hipnic
Recordul pentru cea mai lungă perioadă fără somn este de 11 zile
Delfinii își opresc doar o jumătate din creier în timpul somnului
Lipsa somnului te va ucide mai repede decât lipsa de hrană
Adormirea în mai puțin de 5 minute indică faptul că ești privat de somn, pentru că, în mod ideal, ar trebui să adormi în 10-15 minute.
Expunerea în copilărie la televizor în alb și negru a făcut ca visele oamenilor să fie în alb și negru
Oamenii sunt singurele mamifere care pot întârzia somnul
Se pare că pierderea unei ore de somn din cauza schimbării la ora de vară poate fi mortală, spitalele raportând o creștere de 24% a numărului de vizite pentru atac de cord în dimineața de după schimbarea orei.
Elefanții dorm mai puțin decât orice alt animal, cu o medie de două ore pe noapte
Somnul este diferit pentru femei și bărbați, femeile beneficiind, în medie, de mai mult somn
Google a fost inventat într-un vis
Fiecare față pe care o vezi în visele tale aparține cuiva pe care l-ai mai întâlnit înainte
Vidrele de mare dorm ținându-se de mână
Uiți 50% din visele tale în 5 minute de la trezire și 90% în alte 5 minute.
Oamenii care dorm mai puțin, mănâncă mai mult
12% dintre oameni visează în alb și negru
Persoanele lipsite de somn au o toleranță redusă la durere
Oamenii cresc aproximativ 1 centimetru în timp ce dorm, pe care apoi îl pierd pe parcursul zilei
Melcii pot dormi timp de 3 ani
Cu cât IQ-ul tău este mai mare, cu atât visele tale sunt mai interesante
Dormitul la locul de muncă este acceptabil în Japonia și este privit ca un semn de diligență
Studiile arată că poziția ta preferată de dormit este direct legată de personalitatea ta
Pisicile își petrec două treimi din viață dormind
Nu suntem prezentați în propriile noastre vise până la vârsta de 3 sau 4 ani
Înainte de ceasurile deșteptătoare, existau oameni a căror slujbă era să te trezească bătând la fereastra ta
Nevăzătorii care nu s-au născut orbi pot vedea în visele lor
Persoanele surde folosesc ocazional limbajul semnelor în timp ce dorm
Starea de a avea dificultăți în a te da jos din pat dimineața se numește disanie
Hormonul antidiuretic (ADH) este eliberat pe timp de noapte pentru a ne suprima nevoia de a face pipi
Nu este periculos să trezești un somnambul
Bebelușii au nevoie să doarmă 12-16 ore pe zi
A credeți că ați dormit bine, chiar dacă nu ați dormit, se presupune că vă îmbunătățește performanța
Deși spunem „dormi toată noaptea”, somnul nu este un proces static. Potrivit Sleep Foundation, există cinci stadii ale somnului - stadiul de veghe, unul pentru somnul cu mișcări rapide ale ochilor (REM) și trei care formează somnul non-REM (NREM). După stadiul inițial de trezire, somnul NREM este împărțit în trei stadii - N1 (adormirea), N2 (somn ușor) și N3 (somn cu unde lente) - care sunt urmate de stadiul REM. Atunci când adormiți noaptea, treceți prin aceste patru stadii la intervale de aproximativ 90 de minute.
Parasomniile sunt tulburări care îi determină pe oameni să facă lucruri în timp ce dorm, cum ar fi somnambulismul și vorbitul în somn. Există, de asemenea, variante mai rare, cum ar fi sexul și mâncatul în somn. Deși poate părea amuzant, acestea sunt probleme serioase. Într-un studiu realizat în 2002, cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit persoane care făceau „sex în somn” - o serie de activități nocturne, de la gemete deranjante până la comiterea de acte sexuale violente în somn. Mâncatul în somn ar putea fi, de asemenea, periculos atunci când este frecvent, ducând la creșterea în greutate și chiar punând persoana în pericol de a dezvolta diabet de tip 2.
Oamenii își petrec o treime din viață dormind
În medie, o persoană își petrece aproximativ o treime din viață fie dormind, fie încercând să facă acest lucru. În medie, o persoană doarme opt ore în fiecare noapte și, prin urmare, într-o durată de viață tipică de 75 de ani, aceasta doarme timp de 25 de ani. În timp ce mulți oameni pot privi această cantitate de timp și pot crede că este o pierdere de timp, este necesar pentru a ne bucura de celelalte două treimi din viața noastră!
Studiile sugerează că femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații
Mulți au auzit că femeile se pricep mai bine decât bărbații la multitasking și, după cum se pare, acest lucru nu vine fără consecințe. Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, femeile au nevoie de 20 de minute de somn în plus față de bărbați, cercetătorul atribuindu-le femeilor multitasking-ul și utilizarea mai multor părți ale creierului ca fiind motivul pentru timpul suplimentar necesar.
Somnul îți îmbunătățește memoria
Somnul vă ajută să vă stimulați memoria. Potrivit Sleep Foundation, cele trei stadii NREM ale somnului pregătesc creierul pentru a învăța noi informații. În timpul acestor stadii, creierul sortează, de asemenea, diverse amintiri din ziua precedentă. Mai multe studii au arătat, de asemenea, că persoanele private de somn obțin scoruri mai mici la testele de memorie pe termen scurt în comparație cu persoanele bine odihnite.
Frica de somn se numește somnifobie
Somnifobia provoacă o anxietate și o teamă extremă față de gândul de a merge la culcare. Nu se știe cu certitudine care este cauza exactă a somnifobiei, dar ar putea fi rezultatul altor tulburări de somn, cum ar fi paralizia somnului și tulburarea de coșmar.
Exercițiile fizice regulate te ajută să dormi
Exercițiile fizice sunt excelente pentru corpul și mintea ta și, după cum se pare, sunt benefice și pentru somnul tău. Potrivit doctorului Charlene Gamaldo, director medical al Johns Hopkins Medical Center for Sleep, mai multe studii arată că exercițiile fizice ajută la adormirea mai rapidă, îmbunătățind în același timp calitatea somnului.
Exercițiile fizice chiar înainte de culcare, însă, îți pot afecta somnul
În timp ce exercițiile fizice sunt benefice pentru somnul nostru, momentul în care acestea sunt efectuate poate fi important. Potrivit Johns Hopkins Medicine, exercițiile fizice aproape de ora de culcare pot afecta somnul oamenilor. Mai multe explicații ar putea fi determinate de aici. Una, exercițiile aerobice determină corpul să elibereze endorfine care vă pot ține treaz și, prin urmare, ar trebui făcute cu una sau două ore înainte de culcare. Un alt motiv ar putea fi faptul că exercițiile fizice ne ridică temperatura centrală a corpului, ceea ce semnalează corpului nostru că este timpul să fie treaz.
Rațele pot dormi cu un ochi deschis și cu o parte a creierului treaz
Rațele pot dormi cu un ochi deschis și cu o parte a creierului treaz! Un studiu realizat în 1999 de un cercetător în domeniul somnului de la Universitatea de Stat din Indiana a constatat că, într-un rând de rațe sălbatice, cele două păsări situate la ambele capete ale rândului păstrau un ochi deschis. De asemenea, cercetătorul a descoperit că, în timp ce dormeau cu un ochi deschis, o parte a creierului păsărilor era alertă, în timp ce cealaltă era închisă. Fenomenul este un mecanism de apărare care permite rațelor să fie conștiente de mediul înconjurător și să se protejeze de pericole.
Suprasomnolența excesivă este o afecțiune reală numită hipersomnie
Suprasomnul este o tulburare reală! Potrivit WebMD, hipersomnia este o afecțiune care implică probleme în a rămâne treaz și se referă fie la somnolență excesivă în timpul zilei, fie la un timp excesiv petrecut dormind. Hipersomnia poate apărea chiar și după perioade lungi de somn, persoanele care o au putând dormi în orice moment și în orice loc. Persoanele cu hipersomnie au dificultăți de funcționare pe parcursul zilei, deoarece le lipsește concentrarea și energia din cauza oboselii.
Părinții bebelușilor nou-născuți pierd șase luni de somn în primii doi ani de viață ai copilului lor
Potrivit The Independent, un sondaj a arătat că noii părinți dorm în medie patru ore și 44 de minute în fiecare noapte în primul an de viață al copilului lor. În doi ani, adulții ar trebui să beneficieze de aproximativ 3.650 de ore de somn, însă, părinții nou-născuților primesc doar aproximativ 2.739 de ore de somn, creând o deficiență de somn de 912 ore, ceea ce înseamnă aproximativ șase luni de somn insuficient.
Altitudinile mari dăunează calității somnului
Persoanele care zboară în mod regulat, cum ar fi personalul de bord și oamenii de afaceri, ar putea fi expuse unui risc mai mare de lipsă de somn. Motivul este că zborul la altitudini mari duce la perturbarea somnului nostru din cauza lipsei de oxigen. Lipsa de oxigen contribuie la o afecțiune numită Cheyne Stokes, cunoscută și sub numele de respirație periodică la mare altitudine. Cheyne Stokes poate afecta pe oricine se află la altitudini mari și poate duce la mai multe tulburări și afecțiuni ale somnului, precum și la o scădere a timpului total și a calității somnului.
Somnul îți întărește sistemul imunitar
Somnul oferă un sprijin esențial pentru sistemul nostru imunitar. Un studiu realizat de Universitatea din California a constatat că persoanele care dorm în mod regulat mai puțin de șase ore pe noapte au fost de 4,2 ori mai predispuse să răcească decât cele care au dormit cel puțin șapte ore. În plus, atunci când dormim, corpul nostru produce și eliberează citokine proteice, care ajută la combaterea virușilor și a infecțiilor.
Simțul nostru olfactiv scade atunci când dormim
Cercetătorii au descoperit că sensibilitatea olfactivă se schimbă pe parcursul zilei, fiind de obicei cea mai puternică seara, în jurul orei 21:00, și cea mai slabă peste noapte. Aceste constatări pot explica de ce mirosurile nu trezesc, în general, oamenii din somn. Unul dintre motivele pentru care au fost inventate alarmele de incendiu a fost acela că, spre deosebire de mirosuri, zgomotele ne trezesc.
Un pat nou poate crește durata de somn pe care o obții noaptea
Cu toții iubim și suntem încântați să primim lucruri noi. Și, deși de multe ori entuziasmul pentru ceva nou ne poate ține treji noaptea, acest lucru nu pare să se aplice în cazul unui pat nou. Potrivit The Sleep Council, atunci când schimbăm patul vechi cu unul nou, putem obține până la 42 de minute suplimentare de somn!
Printre lucrurile pe care nu le poți face în somn se numără cititul orei sau cititul unei cărți
Anumite lucruri par să nu fi fost transferate din lumea noastră în lumea viselor. Poate că nu ați observat niciodată acest lucru, dar nu puteți scrie sau citi în timpul viselor. Acest lucru se datorează faptului că zonele din creierul nostru care sunt responsabile de interpretarea limbajului sunt mult mai puțin active atunci când dormim. Alte lucruri pe care nu le puteți face în visele dvs. includ citirea orei, să vă vedeți într-o oglindă și să gustați mâncare.
Sportivii au nevoie de zece ore de somn pe timp de noapte
Deși se recomandă ca oamenii să doarmă între șapte și opt ore de somn în fiecare noapte, acest lucru nu este valabil și pentru sportivii profesioniști. Sportivii au nevoie de obicei de mai mult somn decât majoritatea, fiind recomandat ca aceștia să doarmă aproximativ zece ore în fiecare noapte. Din cauza nevoilor lor fizice intense, sportivii pot avea nevoie de atâtea ore de somn pentru a-și repara mușchii și pentru a-și reîncărca energia.
O cercetare a descoperit că frica nu este cel mai frecvent sentiment asociat cu coșmarurile
De obicei, asociem coșmarurile cu frica, însă studiile au arătat că impactul emoțional al acestora se datorează rareori fricii. Potrivit unui studiu al Universității din Montreal publicat în revista Sleep, este mai probabil ca coșmarurile să ne reflecte și să ne influențeze emoțional prin sentimente de tristețe, confuzie și vinovăție decât prin frică.
Dormitul pe o parte are beneficii pentru sănătate
Se pare că pozițiile de dormit ar putea avea beneficii pentru sănătate. Cercetările arată că dormitul pe partea stângă ajută la digestie și la eliminarea deșeurilor, precum și la reducerea arsurilor la stomac. În plus, potrivit Healthline, dormitul pe o parte ar putea ajuta, de asemenea, la stimularea sănătății creierului și la reducerea sforăitului, împiedicând limba să cadă în gât și să blocheze căile respiratorii.
De-a lungul vieții tale, probabil că ai tras un pui de somn fără să-ți fi dat seama
Pe măsură ce treceți prin viață, probabil că ați tras un pui de somn de câteva secunde fără să vă dați seama. Aceste sieste sunt denumite „microsomn” și pot apărea peste tot. Microsomnul poate fi rezultatul mai multor afecțiuni, cum ar fi apneea de somn, narcolepsia sau privarea de somn. Persoanele care se confruntă cu microsomnul rămân adesea inconștiente de ele, crezând că au fost complet treze sau că și-au pierdut temporar concentrarea.
Somnambulismul este mai răspândit la copii decât la adulți
Potrivit Sleep Foundation, somnambulismul apare mai des la copii decât la adulți. Un studiu din 2015 a constatat că 29% dintre copiii cu vârste cuprinse între 2 și 13 ani au experimentat somnambulismul. La adulți, pe de altă parte, se estimează că prevalența este de până la 4%. Potrivit CBS News, cercetătorii au descoperit că aproximativ 8,4 milioane de americani sunt somnambuli în fiecare an.
Dormitul bine te ajută să slăbești
Credeți că exercițiile fizice și o dietă sunt tot ce aveți nevoie pentru a pierde în greutate? Gândiți-vă din nou. Obținerea cantității recomandate de somn pe timp de noapte este la fel de importantă ca și dieta și exercițiile fizice atunci când încercați să pierdeți în greutate. Unul dintre motive constă în faptul că lipsa somnului poate duce la creșterea poftei de mâncare și la diminuarea senzației de sațietate.
Câinii se învârt în cerc înainte de a se culca, ca un instinct vechi și sălbatic de a-și face propriul pat
Adesea, înainte de a se culca, câinii înconjoară locul în care aleg să se așeze. Ei bine, potrivit Live Science, acest comportament datează de la strămoșii lor sălbatici, care trebuiau să își facă singuri paturile. Pe atunci, într-o perioadă de dinaintea paturilor pentru câini și a domesticirii, câinii sălbatici trebuiau să bată iarba înaltă pentru a-și face paturi confortabile.
Pentru a dormi, trebuie să te răcorești
Potrivit WebMD, pe măsură ce se apropie ora de culcare, temperatura corpului nostru începe să scadă, deschizând calea pentru un somn bun. Într-un mod care să ne ajute să adormim și să rămânem adormiți, corpul nostru tinde să piardă căldură. Acesta este unul dintre motivele pentru care un exercițiu prea aproape de ora de culcare nu este recomandat (deoarece ne încălzește corpul), precum și motivul pentru care poate fi mai greu să adormi în nopțile fierbinți.
Urșii nu fac caca în timpul hibernării
În timpul hibernării, care tinde să dureze șase luni, urșii reușesc să nu mănânce, să bea, să se miște și, aparent, să nu facă caca. Cum reușesc să facă asta, vă întrebați? Ei bine, potrivit Centrului Nord-American pentru Urși, urșii acumulează fecale în cei 7-15 centimetri inferiori ai intestinului pentru a forma un „dop” care împiedică caca să iasă.
Ca parte a antrenamentului său, înotătorul Michael Phelps a dormit într-o cameră care simulează somnul la o altitudine de 2.743 de metri
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.