Fapte interesante despre somn explicate de oameni de știință

Să fim sinceri, ne petrecem cea mai mare parte a zilei fie dormind, fie visând la următorul somn. Dar, știm foarte puține lucruri despre această necesitate umană de bază - somnul. Oamenii de știință au început să cerceteze acest subiect abia în ultimii 25 de ani și au descoperit lucruri la care nici măcar nu am visat vreodată (joc de cuvinte intenționat 😋). Iată câteva fapte revelatoare despre somn, care vă pot fi utile data viitoare când va trebui să justificați de ce este crucial să trageți un pui de somn în mijlocul zilei.

Oamenii nu pot strănuta în timp ce dorm

Suntem mai predispuși să strănutăm în timp ce dormim din cauza umflării membranei mucoase atunci când stăm culcați. Cu toate acestea, deoarece nu ne mișcăm suficient de mult pentru a ridica praful, nu există nimic care să ne irite nasul. De asemenea, în timpul etapei din ciclul de somn în care are loc visarea, anumite părți ale creierului nostru se închid. Așadar, semnalul pe care creierul îl trimite de obicei către nasul nostru pentru a strănuta este, ei bine, somnul.

Oamenii care s-au născut orbi visează la atingere, mirosuri și sunete

Nevăzătorii visează, deși visele lor sunt diferite de cele ale văzătorilor. Visele sunt alcătuite din experiențe pe care o persoană le-a trăit în timp ce era trează. Pentru cei care pot vedea, visele lor vor include amintiri vizuale, cum ar fi vederea plajei sau a valurilor. Cu toate acestea, visele persoanelor care nu pot vedea includ mai multe sunete, mirosuri și cum s-au simțit lucrurile la atingere. Cu alte cuvinte, aceștia vor visa despre mirosul oceanului, despre felul în care au simțit nisipul între degetele de la picioare și despre sunetul valurilor.

Senzația de a cădea în timp ce adormi se numește spasm hipnic


Ați experimentat vreodată senzația de a cădea chiar când sunteți pe cale să adormiți? Ei bine, nu numai că este normal, dar are și un nume - spasme hipnice. Spasmele hipnice sau „pornirile în somn”, sunt contracții musculare involuntare care apar, de obicei, chiar în momentul în care persoana trece de la starea de veghe la cea de somn. Deși nu există încă o cauză clară pentru aceste tresăriri bruște, oamenii de știință cred că ar putea avea legătură cu exercițiile fizice efectuate noaptea târziu, sau cu stresul și anxietatea.

Recordul pentru cea mai lungă perioadă fără somn este de 11 zile


În 1964, Randy Gardner, care avea doar 17 ani la acea vreme, a stabilit recordul pentru cea mai lungă perioadă în care un om a stat fără să doarmă. Gardner a stat treaz timp de 264,4 ore, ceea ce înseamnă aproximativ 11 zile. Potrivit rapoartelor, lipsa somnului i-a provocat recordmanului stări de spirit, probleme de concentrare și de memorie pe termen scurt, precum și halucinații. După ce a doborât recordul, Gardner a dormit timp de 14 ore la rând.

Delfinii își opresc doar o jumătate din creier în timpul somnului


Spre deosebire de oameni, delfinii trebuie să se gândească în mod conștient pentru a respira. Prin urmare, delfinii își închid doar jumătate din creier atunci când adorm. Acest lucru se numește uniemisferic - o emisferă a creierului intră în somn, în timp ce cealaltă rămâne trează. Așadar, jumătate din creierul lor doarme, în timp ce cealaltă jumătate îi ține în viață pentru a primi oxigen. În mod surprinzător, delfinii își petrec aproximativ 1/3 din viață dormind profund.

Lipsa somnului te va ucide mai repede decât lipsa de hrană


Potrivit rapoartelor, oamenii pot funcționa mai mult timp fără hrană decât fără somn. După mai multe zile fără mâncare, o persoană se va simți slăbită și va părea mai slabă. Dar, după doar câteva zile fără somn, persoana nu va putea funcționa. Este interesant faptul că privarea de somn a fost folosită ca formă de tortură în trecut.

Adormirea în mai puțin de 5 minute indică faptul că ești privat de somn, pentru că, în mod ideal, ar trebui să adormi în 10-15 minute.


Potrivit ABC News, FDA afirmă că adormitul în mai puțin de 5 minute poate indica faptul că o persoană suferă de o tulburare de somn și este privată de somn. Este normal să dureze între 10 și 20 de minute pentru a adormi noaptea. Dacă adormirea durează mai mult de 20 până la 30 de minute, acest lucru ar putea indica o altă tulburare de somn - insomnia.

Expunerea în copilărie la televizor în alb și negru a făcut ca visele oamenilor să fie în alb și negru


Înainte ca televizorul să fie color, era alb-negru. Și, după cum se pare, acest lucru a afectat visele oamenilor. Potrivit New York Times, un studiu publicat în 2008 a constatat că persoanele de peste 55 de ani care au fost expuse în copilărie la televizorul alb-negru și care au avut puțin acces la televizorul color au raportat că visau în alb-negru aproximativ un sfert din timp. Mergând mai departe în trecut, studii din anii 1940 au arătat că trei sferturi dintre americani au declarat că „rar” sau „niciodată” nu văd culori în visele lor.

Oamenii sunt singurele mamifere care pot întârzia somnul


Oamenii sunt singurele mamifere cunoscute care amână de bună voie somnul. Noi, oamenii, suntem capabili să ne ținem treji chiar și atunci când corpul nostru dă semne de oboseală și are nevoie să meargă la culcare. Spre deosebire de noi, toate celelalte mamifere nu sunt în măsură să amâne de bună voie somnul și trebuie să cedeze în fața nevoii de a dormi.

Se pare că pierderea unei ore de somn din cauza schimbării la ora de vară poate fi mortală, spitalele raportând o creștere de 24% a numărului de vizite pentru atac de cord în dimineața de după schimbarea orei.


Se pare că pierderea chiar și a unei ore de somn pe timp de noapte ar putea avea un efect mortal. Potrivit Insider, în lunea de după ritualul anual de economisire a luminii de zi, în care împingem ceasurile cu o oră înainte, spitalele raportează o creștere de 24% a numărului de vizite pentru atac de cord în SUA. Pe de altă parte, în ziua de după ce dăm ceasurile înapoi și oamenii se bucură de o oră în plus de somn, vizitele pentru atac de cord scad cu 21%.

Elefanții dorm mai puțin decât orice alt animal, cu o medie de două ore pe noapte


Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Witwatersrand din Africa de Sud a constatat că elefanții sălbatici sunt mamiferele cu cel mai scurt timp de somn cunoscut. Cercetarea a constatat că elefanții dorm în medie două ore pe zi, dacă dorm, și o fac mai ales în picioare. Elefanții au petrecut uneori până la 46 de ore fără somn în timp ce mergeau pe distanțe de aproximativ 30 km, probabil pentru a evita amenințări precum leii și braconierii.

Somnul este diferit pentru femei și bărbați, femeile beneficiind, în medie, de mai mult somn


Potrivit Fundației Naționale a Somnului, când vine vorba de somn, există diferențe între femei și bărbați. Ritmul circadian al femeilor și al bărbaților, care este ceasul intern de 24 de ore al organismului, este ușor diferit. În medie, bărbații au un ritm circadian mai lung cu șase minute, ceea ce înseamnă că se simt mai puțin obosiți seara. Femeile, pe de altă parte, sunt mai predispuse să aibă un ceas intern mai scurt, ceea ce înseamnă că tind atât să se culce, cât și să se trezească mai devreme.

Google a fost inventat într-un vis


Credeți sau nu, Larry Page a fost cel care a visat ideea Google! În 1996, Larry Page, student la facultate, se temea că o greșeală administrativă a dus la acceptarea sa la universitate. Din cauza acestei temeri iraționale, Page a visat într-o noapte la cum să descarce și să stocheze internetul pe calculatoare individuale. La scurt timp după ce s-a trezit, Page a făcut câteva calcule simple și a ajuns la concluzia că, deși nu era posibil, a reușit să creeze o bază de date cu link-uri către pagini web care să poată fi căutate.

Fiecare față pe care o vezi în visele tale aparține cuiva pe care l-ai mai întâlnit înainte


Ați visat vreodată pe cineva pe care nu l-ați putut recunoaște și ați crezut că este un chip creat în vis? Gândiți-vă din nou. Creierul uman nu poate crea fețe noi în vise, de aceea fiecare persoană pe care o vedeți în visele dumneavoastră este cineva pe care ați mai văzut-o sau întâlnit-o înainte. Întâlnim atât de mulți oameni în fiecare zi și îi uităm repede pe majoritatea dintre ei. Aceste chipuri pot, însă, să reapară în visele noastre.

Vidrele de mare dorm ținându-se de mână


Acest fapt despre somn este nespus de adorabil! În timp ce dorm în apă, vidrele de mare se țin de mână pentru a nu se îndepărta și a nu se pierde una pe cealaltă. Unul dintre motivele care stau la baza acestei tradiții este teama vidrelor de a-i pierde pe cei dragi, iar atunci când puii de vidră sunt prea mici pentru a ține mâna mamei lor, mamele lor îi vor purta în brațe. Ținându-se de mână este, de asemenea, o modalitate prin care vidrele se protejează de prădători, deoarece, dacă se îndepărtează împreună de uscat, vânătorilor le este mai greu să le ucidă.

Uiți 50% din visele tale în 5 minute de la trezire și 90% în alte 5 minute.


Foarte rar ne amintim un vis, darămite să ne amintim fiecare detaliu al acestuia. Faptul că nu ne amintim multe vise nu se datorează lipsei de visare, ci mai degrabă datorită rapidității cu care le uităm. În cinci minute de la terminarea unui vis, uităm 50% din conținutul acestuia, iar după alte cinci minute, 90% din amintiri au dispărut. Potrivit Everyday Health, cel mai bun moment pentru a încerca să vă amintiți visele înainte de a le uita este în primele 90 de secunde de la trezire.

Oamenii care dorm mai puțin, mănâncă mai mult


Studiile au constatat că persoanele care dorm mai puțin noaptea mănâncă mai mult pe parcursul zilei în comparație cu persoanele odihnite. Potrivit Sleep Foundation, lipsa somnului creează un dezechilibru în corpul nostru care scade nivelul de leptină, hormonul care îi spune creierului nostru când suntem sătui, și crește nivelul de grelină, hormonul care îi spune creierului nostru că ne este foame.

12% dintre oameni visează în alb și negru


În timp ce majoritatea oamenilor visează în culori, studiile au arătat că aproximativ 12% din populație visează în alb și negru. Într-un studiu din 2008, persoanele cu vârsta sub 25 de ani au declarat că rareori visează în alb și negru, în timp ce persoanele cu vârsta de peste 55 de ani au declarat că visează în alb și negru aproximativ 25% din timp.

Persoanele lipsite de somn au o toleranță redusă la durere


Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină, studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că reducerea timpului petrecut în pat duce la hiperalgezie - o sensibilitate crescută la durere. Un studiu din 2009, de exemplu, a arătat că persoanele somnoroase au prezentat un răspuns mai rapid de retragere a degetelor, ceea ce înseamnă o toleranță redusă la durere, la căldura radiantă decât participanții odihniți.

Oamenii cresc aproximativ 1 centimetru în timp ce dorm, pe care apoi îl pierd pe parcursul zilei


Știați că dimineața sunteți mai înalt decât seara? Ei bine, se pare că acest lucru se datorează faptului că oamenii cresc aproximativ 1 centimetru în fiecare noapte în timp ce dorm, centimetri pe care îi pierd apoi pe parcursul zilei. Potrivit NASA, atunci când ne întindem să dormim în fiecare noapte, gravitația nu apasă asupra coloanei vertebrale, ceea ce duce la întinderea acesteia. Pe măsură ce ziua continuă, însă, coloana vertebrală se comprimă înapoi, iar tu vei pierde înălțimea pe care ai dobândit-o peste noapte.

Melcii pot dormi timp de 3 ani


Melcii sunt activi mai ales în timpul nopții, deoarece au nevoie de umiditate pentru a produce mucusul care le permite să alunece dintr-un loc în altul. Cu toate acestea, atunci când vremea este extrem de caldă sau rece, melcii pot rămâne în interiorul cochiliei lor pentru perioade lungi de timp. Deși este rar, în cazuri extreme, în care există perioade lungi de vreme neprielnică, melcii pot dormi timp de 3 ani, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din viața lor.

Cu cât IQ-ul tău este mai mare, cu atât visele tale sunt mai interesante


Unii oameni de știință susțin că, în medie, persoanele care visează mai des și mai intens au un IQ mai ridicat. Potrivit afirmației, persoanele cu o inteligență ridicată au parte de vise foarte captivante, care durează mai mult și sunt mai dinamice decât persoanele cu o inteligență scăzută. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu își amintesc majoritatea viselor lor, iar visul durează, în medie, doar câteva secunde.

Dormitul la locul de muncă este acceptabil în Japonia și este privit ca un semn de diligență


În Japonia, dormitul la locul de muncă este acceptabil și este considerat un semn de sârguință. Practica de a trage un pui de somn în public, numită inemuri (care înseamnă „prezent în timp ce dormi”), este văzută ca un semn de dedicare la locul de muncă, astfel încât cineva a stat treaz până târziu făcând treabă sau a muncit până la epuizare completă și, prin urmare, poate fi scuzat. Locuitorii din Japonia au unele dintre cele mai lungi ore de lucru din lume și sunt, de asemenea, printre cei mai privați de somn.

Studiile arată că poziția ta preferată de dormit este direct legată de personalitatea ta


Profesorul și expertul în somn Chris Idzikowski a intervievat peste 1.000 de adulți britanici pentru a descoperi dacă există o legătură între poziția preferată de somn și personalitatea lor. Printre concluziile profesorului Idzikowski s-au numărat următoarele: „poziția fetală poate fi legată de timiditate și sensibilitate. Persoanele care dorm pe o parte, cu brațele întinse, pot fi de natură deschisă, dar oarecum suspicioase și au tendința de a se ține de deciziile lor, în timp ce dormitul pe burtă, cu mâinile în sus sau sub pernă, ar putea fi legat de o natură sociabilă și de lipsa de simpatie față de critici”.

Pisicile își petrec două treimi din viață dormind


În medie, pisicile își petrec aproximativ două treimi din viață dormind, dormind între 13 și 16 ore pe zi. Raționamentul din spatele obiceiurilor de somn ale pisicilor își are originea în istoria lor evolutivă. Pentru a-și conserva energia pentru vânătoare, urmărire etc., pisicile sălbatice trebuie să doarmă. Chiar dacă pisicile domestice nu au nevoie să vâneze, ele au totuși instinctul de a dormi și de a economisi energie pentru aceasta.

Nu suntem prezentați în propriile noastre vise până la vârsta de 3 sau 4 ani


Copiii mici nu se pot visa pe ei înșiși, deoarece noi nu suntem prezentați în visele noastre decât în jurul vârstei de 3 sau 4 ani. Potrivit psihologului David Foulkes, care studiază copiii de diferite vârste și visele lor, visele copiilor mici arată ca o prezentare de diapozitive și prezintă în mare măsură animale și alte imagini familiare.

Înainte de ceasurile deșteptătoare, existau oameni a căror slujbă era să te trezească bătând la fereastra ta


V-ați întrebat vreodată cum se trezeau oamenii la timp înainte de inventarea ceasurilor deșteptătoare? Ei bine, în Marea Britanie industrială și până în anii 1970, oamenii se trezeau la sunetul unor bătăi în geamuri. Pe atunci, oamenii și fabricile plăteau pe cineva, numit pe atunci „knocker-upper”, să bată la ferestrele dormitoarelor muncitorilor cu un băț lung pentru a se asigura că aceștia vor ajunge la timp la serviciu.

Nevăzătorii care nu s-au născut orbi pot vedea în visele lor


În timp ce oamenii care s-au născut orbi pot visa la diferite simțuri, cum ar fi mirosul și sunetul, nu este neapărat cazul celor care nu s-au născut orbi. De fapt, dacă o persoană nu s-a născut oarbă sau nu a devenit oarbă în copilărie, ea poate vedea în visele sale. Cu toate acestea, cu cât o persoană a fost oarbă mai mult timp, cu atât este mai puțin probabil să viseze vizual.

Persoanele surde folosesc ocazional limbajul semnelor în timp ce dorm


Nu numai că persoanele surde visează în limbajul semnelor, dar există și multe cazuri în care oamenii și-au văzut partenerii sau copiii surzi folosind limbajul semnelor în somn. Potrivit revistei BBC Science Focus, cercetătorii au fost martori, în cadrul unui studiu de caz din 2017, la un bărbat în vârstă de 71 de ani, cu o deficiență severă de auz, care a făcut semne în somn. De asemenea, aceștia au putut să își facă o idee despre ce visa acesta, decodificându-i semnele.

Starea de a avea dificultăți în a te da jos din pat dimineața se numește disanie


În timp ce toată lumea se chinuie să se ridice din pat uneori, faptul că nu reușește să se ridice din pat timp de ore și chiar zile întregi, din cauza unei nevoi copleșitoare de a rămâne în pat, poate indica disania. Deși nu este recunoscută ca fiind o afecțiune medicală, disania este un sentiment pe termen lung că nu reușești să te ridici din pat și, chiar și atunci când o faci, tot ce îți dorești este să te culci din nou, potrivit Healthline. Disania ar putea semnala depresia, sindromul oboselii cronice și tulburări tiroidiene, printre alte probleme de sănătate.

Hormonul antidiuretic (ADH) este eliberat pe timp de noapte pentru a ne suprima nevoia de a face pipi


Te-ai întrebat vreodată de ce nu trebuie să faci pipi noaptea la fel de des ca în timpul zilei? Ei bine, iată care este răspunsul. În timpul nopții, în timp ce dormim, corpul nostru își crește producția unui hormon numit vasopresină sau hormon antidiuretic (ADH), care semnalează rinichilor noștri să continue să absoarbă și să recicleze apa, prevenind astfel atât deshidratarea, cât și crearea de urină. Cu toate acestea, o anumită cantitate de apă trece prin vezica urinară, umplând-o încet, și mulți oameni trebuie să facă pipi în mijlocul nopții.

Nu este periculos să trezești un somnambul


Un mit popular susține că trezirea unui somnambul este periculoasă și îi va face rău. Totuși, acest lucru este incorect. Nu este periculos să trezești un somnambul, iar aceștia sunt în pericol mai mare atunci când se plimbă prin casă în timp ce încă dorm. Atunci când vă confruntați cu un somnambul, încercați să îl ușurați să se întoarcă în pat fără a folosi forța, iar dacă nu reușiți, încercați din nou mai târziu, totul asigurându-i în același timp siguranța.

Bebelușii au nevoie să doarmă 12-16 ore pe zi


Abia reușiți să vă strecurați în cele opt ore de somn recomandate? Atunci e bine că nu aveți nevoile de somn ale unui bebeluș. Conform ghidurilor Academiei Americane de Medicină a Somnului, bebelușii ar trebui să aibă între 12 și 16 ore de somn pe zi. Raționamentul din spatele acestui lucru este că somnul permite creierului și corpului bebelușilor să se dezvolte.

A credeți că ați dormit bine, chiar dacă nu ați dormit, se presupune că vă îmbunătățește performanța


Potrivit unui studiu din 2014 publicat în Journal of Experimental Psychology, faptul de a crede că ai dormit bine, chiar dacă nu ai dormit, îți îmbunătățește performanța. Studiul a constatat că spunându-le participanților că au avut o noapte bună de somn - chiar dacă nu au avut - au avut performanțe mai bune la testele care le evaluau capacitatea de a asculta și de a procesa informații.

Somnul nu este un proces static, ci un ciclu constant care include cinci etape


Deși spunem „dormi toată noaptea”, somnul nu este un proces static. Potrivit Sleep Foundation, există cinci stadii ale somnului - stadiul de veghe, unul pentru somnul cu mișcări rapide ale ochilor (REM) și trei care formează somnul non-REM (NREM). După stadiul inițial de trezire, somnul NREM este împărțit în trei stadii - N1 (adormirea), N2 (somn ușor) și N3 (somn cu unde lente) - care sunt urmate de stadiul REM. Atunci când adormiți noaptea, treceți prin aceste patru stadii la intervale de aproximativ 90 de minute.

Tulburările perturbatoare legate de somn se numesc parasomnii și includ probleme precum mersul în somn, mâncatul în somn și sexul în somn


Parasomniile sunt tulburări care îi determină pe oameni să facă lucruri în timp ce dorm, cum ar fi somnambulismul și vorbitul în somn. Există, de asemenea, variante mai rare, cum ar fi sexul și mâncatul în somn. Deși poate părea amuzant, acestea sunt probleme serioase. Într-un studiu realizat în 2002, cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit persoane care făceau „sex în somn” - o serie de activități nocturne, de la gemete deranjante până la comiterea de acte sexuale violente în somn. Mâncatul în somn ar putea fi, de asemenea, periculos atunci când este frecvent, ducând la creșterea în greutate și chiar punând persoana în pericol de a dezvolta diabet de tip 2.

Oamenii își petrec o treime din viață dormind


În medie, o persoană își petrece aproximativ o treime din viață fie dormind, fie încercând să facă acest lucru. În medie, o persoană doarme opt ore în fiecare noapte și, prin urmare, într-o durată de viață tipică de 75 de ani, aceasta doarme timp de 25 de ani. În timp ce mulți oameni pot privi această cantitate de timp și pot crede că este o pierdere de timp, este necesar pentru a ne bucura de celelalte două treimi din viața noastră!

Studiile sugerează că femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații


Mulți au auzit că femeile se pricep mai bine decât bărbații la multitasking și, după cum se pare, acest lucru nu vine fără consecințe. Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, femeile au nevoie de 20 de minute de somn în plus față de bărbați, cercetătorul atribuindu-le femeilor multitasking-ul și utilizarea mai multor părți ale creierului ca fiind motivul pentru timpul suplimentar necesar.

Somnul îți îmbunătățește memoria


Somnul vă ajută să vă stimulați memoria. Potrivit Sleep Foundation, cele trei stadii NREM ale somnului pregătesc creierul pentru a învăța noi informații. În timpul acestor stadii, creierul sortează, de asemenea, diverse amintiri din ziua precedentă. Mai multe studii au arătat, de asemenea, că persoanele private de somn obțin scoruri mai mici la testele de memorie pe termen scurt în comparație cu persoanele bine odihnite.

Frica de somn se numește somnifobie


Somnifobia provoacă o anxietate și o teamă extremă față de gândul de a merge la culcare. Nu se știe cu certitudine care este cauza exactă a somnifobiei, dar ar putea fi rezultatul altor tulburări de somn, cum ar fi paralizia somnului și tulburarea de coșmar.

Exercițiile fizice regulate te ajută să dormi


Exercițiile fizice sunt excelente pentru corpul și mintea ta și, după cum se pare, sunt benefice și pentru somnul tău. Potrivit doctorului Charlene Gamaldo, director medical al Johns Hopkins Medical Center for Sleep, mai multe studii arată că exercițiile fizice ajută la adormirea mai rapidă, îmbunătățind în același timp calitatea somnului.

Exercițiile fizice chiar înainte de culcare, însă, îți pot afecta somnul


În timp ce exercițiile fizice sunt benefice pentru somnul nostru, momentul în care acestea sunt efectuate poate fi important. Potrivit Johns Hopkins Medicine, exercițiile fizice aproape de ora de culcare pot afecta somnul oamenilor. Mai multe explicații ar putea fi determinate de aici. Una, exercițiile aerobice determină corpul să elibereze endorfine care vă pot ține treaz și, prin urmare, ar trebui făcute cu una sau două ore înainte de culcare. Un alt motiv ar putea fi faptul că exercițiile fizice ne ridică temperatura centrală a corpului, ceea ce semnalează corpului nostru că este timpul să fie treaz.

Rațele pot dormi cu un ochi deschis și cu o parte a creierului treaz


Rațele pot dormi cu un ochi deschis și cu o parte a creierului treaz! Un studiu realizat în 1999 de un cercetător în domeniul somnului de la Universitatea de Stat din Indiana a constatat că, într-un rând de rațe sălbatice, cele două păsări situate la ambele capete ale rândului păstrau un ochi deschis. De asemenea, cercetătorul a descoperit că, în timp ce dormeau cu un ochi deschis, o parte a creierului păsărilor era alertă, în timp ce cealaltă era închisă. Fenomenul este un mecanism de apărare care permite rațelor să fie conștiente de mediul înconjurător și să se protejeze de pericole.

Suprasomnolența excesivă este o afecțiune reală numită hipersomnie


Suprasomnul este o tulburare reală! Potrivit WebMD, hipersomnia este o afecțiune care implică probleme în a rămâne treaz și se referă fie la somnolență excesivă în timpul zilei, fie la un timp excesiv petrecut dormind. Hipersomnia poate apărea chiar și după perioade lungi de somn, persoanele care o au putând dormi în orice moment și în orice loc. Persoanele cu hipersomnie au dificultăți de funcționare pe parcursul zilei, deoarece le lipsește concentrarea și energia din cauza oboselii.

Părinții bebelușilor nou-născuți pierd șase luni de somn în primii doi ani de viață ai copilului lor


Potrivit The Independent, un sondaj a arătat că noii părinți dorm în medie patru ore și 44 de minute în fiecare noapte în primul an de viață al copilului lor. În doi ani, adulții ar trebui să beneficieze de aproximativ 3.650 de ore de somn, însă, părinții nou-născuților primesc doar aproximativ 2.739 de ore de somn, creând o deficiență de somn de 912 ore, ceea ce înseamnă aproximativ șase luni de somn insuficient.

Altitudinile mari dăunează calității somnului


Persoanele care zboară în mod regulat, cum ar fi personalul de bord și oamenii de afaceri, ar putea fi expuse unui risc mai mare de lipsă de somn. Motivul este că zborul la altitudini mari duce la perturbarea somnului nostru din cauza lipsei de oxigen. Lipsa de oxigen contribuie la o afecțiune numită Cheyne Stokes, cunoscută și sub numele de respirație periodică la mare altitudine. Cheyne Stokes poate afecta pe oricine se află la altitudini mari și poate duce la mai multe tulburări și afecțiuni ale somnului, precum și la o scădere a timpului total și a calității somnului.

Somnul îți întărește sistemul imunitar


Somnul oferă un sprijin esențial pentru sistemul nostru imunitar. Un studiu realizat de Universitatea din California a constatat că persoanele care dorm în mod regulat mai puțin de șase ore pe noapte au fost de 4,2 ori mai predispuse să răcească decât cele care au dormit cel puțin șapte ore. În plus, atunci când dormim, corpul nostru produce și eliberează citokine proteice, care ajută la combaterea virușilor și a infecțiilor.

Simțul nostru olfactiv scade atunci când dormim


Cercetătorii au descoperit că sensibilitatea olfactivă se schimbă pe parcursul zilei, fiind de obicei cea mai puternică seara, în jurul orei 21:00, și cea mai slabă peste noapte. Aceste constatări pot explica de ce mirosurile nu trezesc, în general, oamenii din somn. Unul dintre motivele pentru care au fost inventate alarmele de incendiu a fost acela că, spre deosebire de mirosuri, zgomotele ne trezesc.

Un pat nou poate crește durata de somn pe care o obții noaptea


Cu toții iubim și suntem încântați să primim lucruri noi. Și, deși de multe ori entuziasmul pentru ceva nou ne poate ține treji noaptea, acest lucru nu pare să se aplice în cazul unui pat nou. Potrivit The Sleep Council, atunci când schimbăm patul vechi cu unul nou, putem obține până la 42 de minute suplimentare de somn!

Printre lucrurile pe care nu le poți face în somn se numără cititul orei sau cititul unei cărți


Anumite lucruri par să nu fi fost transferate din lumea noastră în lumea viselor. Poate că nu ați observat niciodată acest lucru, dar nu puteți scrie sau citi în timpul viselor. Acest lucru se datorează faptului că zonele din creierul nostru care sunt responsabile de interpretarea limbajului sunt mult mai puțin active atunci când dormim. Alte lucruri pe care nu le puteți face în visele dvs. includ citirea orei, să vă vedeți într-o oglindă și să gustați mâncare.

Sportivii au nevoie de zece ore de somn pe timp de noapte


Deși se recomandă ca oamenii să doarmă între șapte și opt ore de somn în fiecare noapte, acest lucru nu este valabil și pentru sportivii profesioniști. Sportivii au nevoie de obicei de mai mult somn decât majoritatea, fiind recomandat ca aceștia să doarmă aproximativ zece ore în fiecare noapte. Din cauza nevoilor lor fizice intense, sportivii pot avea nevoie de atâtea ore de somn pentru a-și repara mușchii și pentru a-și reîncărca energia.

O cercetare a descoperit că frica nu este cel mai frecvent sentiment asociat cu coșmarurile


De obicei, asociem coșmarurile cu frica, însă studiile au arătat că impactul emoțional al acestora se datorează rareori fricii. Potrivit unui studiu al Universității din Montreal publicat în revista Sleep, este mai probabil ca coșmarurile să ne reflecte și să ne influențeze emoțional prin sentimente de tristețe, confuzie și vinovăție decât prin frică.

Dormitul pe o parte are beneficii pentru sănătate


Se pare că pozițiile de dormit ar putea avea beneficii pentru sănătate. Cercetările arată că dormitul pe partea stângă ajută la digestie și la eliminarea deșeurilor, precum și la reducerea arsurilor la stomac. În plus, potrivit Healthline, dormitul pe o parte ar putea ajuta, de asemenea, la stimularea sănătății creierului și la reducerea sforăitului, împiedicând limba să cadă în gât și să blocheze căile respiratorii.

De-a lungul vieții tale, probabil că ai tras un pui de somn fără să-ți fi dat seama


Pe măsură ce treceți prin viață, probabil că ați tras un pui de somn de câteva secunde fără să vă dați seama. Aceste sieste sunt denumite „microsomn” și pot apărea peste tot. Microsomnul poate fi rezultatul mai multor afecțiuni, cum ar fi apneea de somn, narcolepsia sau privarea de somn. Persoanele care se confruntă cu microsomnul rămân adesea inconștiente de ele, crezând că au fost complet treze sau că și-au pierdut temporar concentrarea.

Somnambulismul este mai răspândit la copii decât la adulți


Potrivit Sleep Foundation, somnambulismul apare mai des la copii decât la adulți. Un studiu din 2015 a constatat că 29% dintre copiii cu vârste cuprinse între 2 și 13 ani au experimentat somnambulismul. La adulți, pe de altă parte, se estimează că prevalența este de până la 4%. Potrivit CBS News, cercetătorii au descoperit că aproximativ 8,4 milioane de americani sunt somnambuli în fiecare an.

Dormitul bine te ajută să slăbești


Credeți că exercițiile fizice și o dietă sunt tot ce aveți nevoie pentru a pierde în greutate? Gândiți-vă din nou. Obținerea cantității recomandate de somn pe timp de noapte este la fel de importantă ca și dieta și exercițiile fizice atunci când încercați să pierdeți în greutate. Unul dintre motive constă în faptul că lipsa somnului poate duce la creșterea poftei de mâncare și la diminuarea senzației de sațietate.

Câinii se învârt în cerc înainte de a se culca, ca un instinct vechi și sălbatic de a-și face propriul pat


Adesea, înainte de a se culca, câinii înconjoară locul în care aleg să se așeze. Ei bine, potrivit Live Science, acest comportament datează de la strămoșii lor sălbatici, care trebuiau să își facă singuri paturile. Pe atunci, într-o perioadă de dinaintea paturilor pentru câini și a domesticirii, câinii sălbatici trebuiau să bată iarba înaltă pentru a-și face paturi confortabile.

Pentru a dormi, trebuie să te răcorești


Potrivit WebMD, pe măsură ce se apropie ora de culcare, temperatura corpului nostru începe să scadă, deschizând calea pentru un somn bun. Într-un mod care să ne ajute să adormim și să rămânem adormiți, corpul nostru tinde să piardă căldură. Acesta este unul dintre motivele pentru care un exercițiu prea aproape de ora de culcare nu este recomandat (deoarece ne încălzește corpul), precum și motivul pentru care poate fi mai greu să adormi în nopțile fierbinți.

Urșii nu fac caca în timpul hibernării


În timpul hibernării, care tinde să dureze șase luni, urșii reușesc să nu mănânce, să bea, să se miște și, aparent, să nu facă caca. Cum reușesc să facă asta, vă întrebați? Ei bine, potrivit Centrului Nord-American pentru Urși, urșii acumulează fecale în cei 7-15 centimetri inferiori ai intestinului pentru a forma un „dop” care împiedică caca să iasă.

Ca parte a antrenamentului său, înotătorul Michael Phelps a dormit într-o cameră care simulează somnul la o altitudine de 2.743 de metri


Cel mai medaliat sportiv olimpic din toate timpurile, Michael Phelps, a dezvăluit că, în cadrul antrenamentelor sale, a dormit într-o cameră de altitudine concepută pentru a simula nivelul de oxigen de la aproximativ 2.743 de metri. Într-un interviu din 2012, Phelps a declarat că a început să folosească camera după ce a observat că altitudinea l-a ajutat să se recupereze după antrenamente. Folosirea camerei l-a ajutat pe Phelps, precum și pe alți sportivi, să crească nivelul de globule roșii bogate în oxigen.

Sursa: https://magazine.calcalistech.com

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *