Mumia faraonului egiptean antic Amenhotep I a fost atât de rafinat învelită - decorată cu ghirlande de flori și îngropată cu o mască facială realistă - încât oamenii de știință au ezitat să deschidă rămășițele. Asta până acum.
La aproximativ 3.000 de ani de la înmormântarea lui Amenhotep, o echipă de cercetători a folosit tomografiile computerizate pentru a-i dezveli pentru prima dată corpul în mod digital, aruncând o privire virtuală printre numeroasele straturi pentru a descoperi cum ar fi arătat în viață (se pare că a semănat cu tatăl său).
Ei au descoperit, de asemenea, că faraonul, care a domnit între aproximativ 1525 î.Hr. și 1504 î.Hr., avea 35 de ani și o înălțime de 169 de centimetri când a murit; de asemenea, era circumcis și avea o dantură bună, au spus cercetătorii. Sub învelișuri se aflau 30 de amulete, precum și „un brâu auriu unic cu mărgele de aur”, a declarat într-un comunicat coautorul studiului Sahar Saleem, profesor de radiologie la Facultatea de Medicină a Universității din Cairo.
Este posibil ca acest brâu să fi avut „o semnificație magică”, iar amuletele „aveau fiecare o funcție pentru a-l ajuta pe regele decedat în viața de apoi”, a declarat Zahi Hawass, fost ministru al antichităților din Egipt și coautor al noului studiu publicat marți (28 decembrie) în revista Frontiers in Medicine, într-un e-mail pentru Live Science.
„Mumia lui Amenhotep I poartă o piesă de bijuterie numită brâu. Egiptenii antici purtau astfel de bijuterii în jurul taliei. Unele brâuri, ca acesta, au amulete de scoici pe laterale”, a declarat Saleem pentru Live Science într-un e-mail.
Amenhotep I
Egiptul s-a extins în nordul Sudanului în perioada în care Amenhotep I a domnit în timpul celei de-a 18-a dinastii. Faraonul a inițiat un program de construcție care a dus la construirea sau extinderea a numeroase temple. Nimeni nu știe cum a murit faraonul sau unde a fost înmormântat inițial.
O echipă condusă de egiptologul francez Gaston Maspero a găsit mumia lui Amenhotep în 1881, alături de alte câteva mumii, într-un mormânt de pe malul vestic al Tebei (actualul Luxor). Mumia sa fusese plasată în mormânt cândva în timpul celei de-a 21-a dinastii (în jurul anilor 1070 î.Hr. - 945 î.Hr.), după ce fusese jefuit în antichitate.
Cercetătorii au descoperit că hoții au deteriorat corpul faraonului. „Imaginile CT arată amploarea daunelor suferite de mumia lui Amenhotep I, care au implicat fracturi ale gâtului și decapitare, un defect mare în peretele abdominal anterior și dezarticularea extremităților”, inclusiv a mâinii și a piciorului drept, au scris Saleem și Hawass în articolul lor din jurnal.
Cercetătorii au descoperit că preoții au reparat mumia prin așezarea membrelor desprinse la locul lor, folosind rășină pentru a ajuta la menținerea laolaltă a unor părți ale mumiei și reambalând părți ale mumiei cu bandaje proaspete.
„Demonstrăm că, cel puțin în cazul lui Amenhotep I, preoții din dinastia a XXI-a au reparat cu dragoste rănile provocate de jefuitorii de morminte, au readus mumia sa la gloria de odinioară și au păstrat bijuteriile și amuletele magnifice la locul lor”, a declarat Saleem în comunicat.
Ce l-a ucis pe faraon nu este clar. „Nu am putut găsi nicio rană sau desfigurare datorată unei boli care să justifice cauza morții”, a spus Saleem în declarație.
Scanările au făcut lumină asupra modului în care arăta faraonul când era în viață. „Amenhotep I pare să fi semănat din punct de vedere fizic cu tatăl său [Ahmose I]: avea o bărbie îngustă, un nas mic și îngust, părul creț și dinții superiori ușor proeminenți”, a declarat Saleem.
Cele mai multe mumii faraonice au fost desfăcute fizic sau studiate pe larg cu ajutorul tomografiei computerizate, au spus cercetătorii, menționând că Amenhotep I a fost una dintre puținele mumii regale care nu au fost examinate în detaliu.
„Acest fapt că mumia lui Amenhotep I nu fusese niciodată despachetată în epoca modernă ne-a oferit o oportunitate unică: nu doar să studiem cum a fost mumificată și îngropată inițial, ci și cum a fost tratată și reîngropată de două ori, la secole după moartea sa, de către înalții preoți ai lui Amon”, a spus Saleem.
Live Science a contactat cercetători care nu au fost implicați în cercetare. „Totul este foarte interesant, dar nu sunt sigur că este ceva cutremurător aici”, a declarat Aidan Dodson, profesor de egiptologie la Universitatea Bristol din Marea Britanie.
Brâul de aur „poate fi fără paralele directe, dar aproape toate celelalte mumii regale au fost complet jefuite, așa că acest lucru nu înseamnă foarte mult”, a spus Dodson, menționând că este posibil ca alte mumii regale să fi purtat brâuri similare care au fost ulterior furate.
Este posibil ca preoții celei de-a 21-a dinastii să fi pus brâul de aur pe Amenhotep I, a declarat Kara Cooney, profesor de egiptologie la UCLA.
Marii preoți ai lui Amon, care controlau efectiv părți din Egipt în timpul celei de-a 21-a dinastii, îl considerau pe Amenhotep I ca pe un strămoș și este posibil să își fi arătat afecțiunea față de faraon punându-i acest brâu, a declarat Cooney pentru Live Science într-un e-mail.
Cooney a spus că va discuta mai mult despre acest subiect într-o viitoare carte intitulată „Recycling for death”, care va fi publicată de American University in Cairo Press.
Sursa: https://www.sciencealert.com
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.