Acest stil specific de parenting pentru animale de companie pare să îi facă pe câini mai siguri și mai rezistenți

Un nou studiu arată că modul în care îți „educi” cățelul are un impact asupra tipului de câine ce va deveni. Un stăpân care este foarte receptiv la comportamentul și nevoile câinelui tinde să ducă la un câine mai sociabil, mai sigur și mai inteligent.

Se știe că stilurile și alegerile parentale influențează modul în care se dezvoltă și cresc copiii. Cercetătorii descoperă acum mai multe despre o relație oarecum similară între stăpâni și animalele lor de companie.

Cercetătorii au recrutat 48 de proprietari de câini și animalele lor de companie, cerându-le să completeze un sondaj privind stilul de parenting al animalelor de companie înainte de a participa la trei teste comportamentale în laborator, evaluând atașamentele și interacțiunile dintre câini și oamenii lor.

Am descoperit că stilul parental al animalelor de companie prezice într-adevăr modelele de comportament și cogniție ale câinilor”, spune Monique Udell, behaviorist de animale de la Universitatea de Stat din Oregon.

Aceasta este o constatare importantă, deoarece sugerează că proprietarii de câini care își fac timp să înțeleagă și să satisfacă nevoile câinelui lor au mai multe șanse să se aleagă cu câini siguri și rezilienți.

Pe baza sondajelor inițiale, cercetătorii au împărțit proprietarii de câini în trei categorii, similare categoriilor utilizate în cercetările privind educația parentală la oameni: autoritari (așteptări mari, receptivitate mare), poruncitori (așteptări mari, receptivitate scăzută) și permisivi (așteptări mici, receptivitate mare).

Cele trei teste comportamentale au vizat atașamentul (modul în care câinele a răspuns la stăpânul său în timpul interacțiunilor apropiate), sociabilitatea (modul în care câinele a răspuns atunci când un străin și stăpânul său au făcut schimb de locuri unul cu celălalt în sala de testare și rezolvarea problemelor (provocarea câinelui de a obține o recompensă dintr-un puzzle, fie fără nicio interacțiune, fie cu încurajări verbale și gesturi din partea stăpânului).

În general, câinii cu stăpâni autoritari au avut cea mai mare rată de atașament sigur și au fost foarte sociabili și sensibili la contextul social, în comparație cu câinii cu stăpâni poruncitori sau permisivi. Mai mult, singurii câini care au rezolvat sarcina de puzzle au provenit din grupul de autoritari.

Studiul se potrivește în unele privințe cu cercetările anterioare despre părinți și copii; mai exact, copiii cu părinți autoritari au mai multe șanse de a prezenta un atașament sigur, ceea ce se crede că se datorează sprijinului consistent și de încredere pe care îl primesc.

Această cercetare arată că legătura dintre câinele de companie și îngrijitorul uman poate fi similară din punct de vedere funcțional și emoțional cu legătura dintre un părinte uman și copilul său”, spune Lauren Brubaker, cercetător în domeniul comportamentului de la Oregon State University.

Cercetarea deschide noi întrebări interesante - de ce, de exemplu, câinii cu stăpâni permisivi au răspuns la indicii sociali ai străinului cu care se aflau, dar nu și la stăpânul lor într-unul dintre teste?

Deocamdată, însă, studiul este suficient pentru a arăta că există un fel de relație între abordarea pe care o adoptăm în calitate de proprietari de câini și modul în care se comportă apoi acei câini, chiar și cu numeroși alți factori în joc.

Sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu, în special repetări cu eșantioane de dimensiuni mai mari și în diferite populații și culturi”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată.

Cu toate acestea, constatările noastre sugerează că, în populația eșantionată, calitatea preexistentă a relației dintre câine și proprietar a servit ca un predictor semnificativ al comportamentului câinelui în toate cele trei domenii.

Urmăriți-l pe Brownie pe TikTok: https://www.tiktok.com/@milky2502

Sursa: 
https://www.sciencealert.com/

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *