10 invenții care fac din Danemarca cea mai verde țară și din danezi cei mai fericiți oameni

Energia regenerabilă, gestionarea apei și reciclarea deșeurilor sunt preocupări importante pentru Danemarca. Cea mai verde țară din 2020 a excelat la aproape toți indicatorii de sănătate a mediului datorită istoriei sale îndelungate de angajamente semnificative în ceea ce privește îmbunătățirea calității aerului și a apei potabile sigure.

Noi suntem fascinați de modul în care Danemarca luptă împotriva problemelor de mediu. De aceea, am vrut să împărtășim 10 inovații care justifică locul său printre cele mai sustenabile țări din lume.

1. Un supermarket danez vinde alimente expirate care sunt sigure pentru consum.

Statisticile spun că o treime din toată hrana produsă pentru consumul uman este aruncată la gunoi. Irosirea alimentelor contribuie, de asemenea, la schimbările climatice, deoarece producția și distribuția acestora necesită cantități semnificative de energie și apă.

Pentru a combate risipa de alimente, Danemarca a deschis primul supermarket care vinde la preț redus produse expirate sau produse cu ambalaj deteriorat. WeFood vinde produse care au fost retrase din alte magazine, dar care sunt încă perfect sigure pentru a fi folosite. Prin reducerea cantității de alimente risipite, acest supermarket face un pas eficient în combaterea schimbărilor climatice.

2. Un complex balnear cu bazine cu apă de mare


Se pare că piscinele sunt un exces inutil pentru o țară înconjurată de mare, cum este Danemarca. Dar vestea bună este că piscinele pot fi, de asemenea, ecologice. Harbor Bath este un complex de piscine cu apă de mare proiectat de firma de arhitectură Bjarke Ingels Group (BIG). Construit din pin suedez sustenabil, acest complex balnear poate găzdui 650 de persoane și, pe lângă înot, oferă 2 saune.

3. O fermă verticală alimentată de vânt care produce 1.000 de tone de alimente


Având în vedere că toate tipurile de alimente sunt disponibile pe tot parcursul anului, mâncarea sezonieră și locală reprezintă doar alegeri personale în lumea modernă. Cu toate acestea, alimentele care au călătorit mii de kilometri pentru a ajunge în magazinele noastre alimentare sunt semnificativ mai sărace în nutrienți și au o amprentă de carbon masivă. Din acest motiv, compania daneză Nordic Harvest a creat o fermă verticală alimentată de vânt. Întreaga instalație este plasată într-o singură clădire și produce aproximativ 1.000 de tone de alimente anual, reducând în același timp amprenta de carbon.

4. Danemarca găzduiește primele insule energetice din lume.


Insulele energetice sunt o parte a proiectului care are ca scop oprirea creșterii încălzirii globale. Insulele vor obține energie de la vânturile din larg, ceea ce reprezintă un pas spre eliminarea energiei produse de combustibilii fosili. Insulele energetice ale Danemarcei vor servi ca sursă de energie verde și se așteaptă să producă energie pentru 5 milioane de gospodării.

5. Palele de turbine eoliene reciclate sunt refolosite ca adăposturi pentru biciclete.

Danezii par să ia în serios stilul de viață fără deșeuri. Orașul Aalborg a găsit o nouă întrebuințare pentru vechile pale ale turbinelor eoliene. Realizate din materiale greu de reciclat, în acest oraș, palele nu sunt aruncate, ci transformate în adăposturi pentru biciclete.

Universitatea din Strathclyde estimează că, până în 2050, vor exista 2 milioane de tone de deșeuri de turbine eoliene. Prin urmare, reutilizarea acestora va reduce cererea de oțel nou și va diminua cantitatea de carbon generată de producția de beton.

CONTINUĂ SĂ CITEȘTI ARTICOLUL AICI »»»

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *