Majoritatea proprietarilor de locuințe sunt conștienți de riscurile pentru sănătate și siguranță asociate cu infestările cu gândaci, inclusiv alergiile și astmul declanșate de alergenii gândacilor, precum și microbii și bacteriile pe care se știe că le răspândesc. Ceea ce s-ar putea să nu fie la fel de cunoscut este faptul că gândacii de bucătărie sunt un dăunător foarte interesant și rezistent, care prezintă un comportament și tactici de supraviețuire foarte ciudate. De exemplu, gândacii de bucătărie își petrec 75% din timp odihnindu-se și pot rezista la temperaturi de până la 0°C!
Iată zece dintre cele mai fascinante fapte despre gândaci:
1. Un gândac poate trăi timp de o săptămână fără cap
Datorită sistemului lor circulator deschis și a faptului că respiră prin mici găuri în fiecare dintre segmentele corpului lor, nu depind de gură sau de cap pentru a respira. Gândacul moare doar pentru că, fără gură, nu poate bea apă și moare de sete.
2. Un gândac își poate ține respirația timp de 40 de minute
Acești dăunători pot supraviețui chiar și fiind scufundați sub apă timp de o jumătate de oră. Ei își țin respirația des pentru a ajuta la reglarea pierderilor de apă.
3. Pot alerga până la cinci kilometri într-o oră
În timp ce aceasta poate părea o abilitate atletică impresionantă, ceea ce înseamnă de fapt este că pot răspândi germeni și bacterii în toată casa foarte repede.
4. Gândacii germani nou-născuți devin adulți în doar 36 de zile
De fapt, gândacul german este cel mai comun dintre gândacii de bucătărie și a fost implicat în izbucniri de boli și reacții alergice la mulți oameni.
5. Un pui de gândac în vârstă de o zi poate alerga aproape la fel de repede ca părinții săi
Ca referință, acești pui sunt de mărimea unui fir de praf! Așadar, nu numai că sunt rapizi, dar sunt și evazivi, ceea ce reprezintă o combinație periculoasă pentru un dăunător cunoscut pentru faptul că transmite diverse boli.
6. Gândacul american a manifestat o atracție pentru alcool
La fel ca și alți dăunători, această specie de gândac este atrasă de unele băuturi alcoolice, în special de bere. Cel mai probabil, sunt atrași de hameiul și de zahărul prezent în băutură.
7. Cel mai mare gândac din lume are 15 centimetri lungime
Găsită doar în America de Sud, această specie are și o anvergură a aripilor de 30 cm. Pentru context, gândacii medii pot varia în dimensiune de la 2-5 cm lungime.
8. Gândacii sunt foarte bătrâni
Se crede că gândacii și-au avut originea acum mai bine de 280 de milioane de ani, în era Carboniferă.
9. Există mai mult de 4.000 de specii diferite de gândaci în întreaga lume
Cea mai comună specie este gândacul german. Alți gândaci găsiți în America includ gândacul cu bandă maro, gândacul american și gândacul oriental.
10. Gândacii pot trăi fără hrană timp de o lună
Gândacii sunt capabili să reziste atât de mult timp fără hrană pentru că sunt insecte cu sânge rece. Cu toate acestea, ei pot supraviețui doar o săptămână fără apă, motiv pentru care sunt frecvent întâlniți în zonele umede sau cu umiditate ridicată din casă, cum ar fi subsolurile și băile.
Aceste fapte dovedesc că gândacii sunt unele dintre cele mai adaptabile creaturi de pe pământ, ceea ce face controlul și eliminarea unei infestări de gândaci cu atât mai dificilă. Pentru a scăpa de gândacii din casă, experții sugerează să păstrați alimentele sigilate și depozitate corespunzător, în special în bucătărie, care ar trebui curățată zilnic pentru a preveni acumularea de firimituri și gunoaie. Gunoiul trebuie aruncat în mod regulat și depozitat în containere sigilate. Proprietarii de locuințe ar trebui să caute și să sigileze toate fisurile și găurile din case, inclusiv punctele de intrare pentru utilități și țevi, deoarece acestea pot servi drept căi de intrare pentru dăunători. În plus, subsolurile și spațiile de trecere trebuie menținute bine ventilate și uscate.
Controlul și gestionarea gândacilor sunt importante din motive de sănătate și siguranță.
Urmăriți acest videoclip Gândaci 101 pentru mai multe fapte și informații despre diferitele tipuri de gândaci. Aflați și cum să țineți aceste târâtoare înfiorătoare departe de casa dumneavoastră.
Sursa: https://www.pestworld.org/
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.