10 trucuri ușoare pentru a-ți îmbunătăți considerabil memoria

V-ați gândit vreodată la ceva și ați uitat aproape imediat, dar ați decis că vă va veni mai târziu? Adevărul este că acea amintire specifică ar putea sau nu să fie încă acolo. Dacă ceva la care v-ați gândit nu a trecut de memoria de lucru sau de memoria temporară, atunci, în esență, a dispărut. Partea bună a lucrurilor este că, dacă o amintire reușește să ajungă în memoria pe termen lung, sau permanentă, atunci este acolo pentru totdeauna.

Dacă vă întrebați de ce nu putem găsi amintirile pe care le dorim atunci când avem nevoie de ele, motivul este că memoria este acolo, dar nu avem cunoștințele necesare pentru a o reaminti. Motivul este că, ori de câte ori memorezi ceva, creierul tău creează indicii de recuperare pe baza unor evenimente concomitente. Acest lucru înseamnă că indiciile de regăsire ar putea să nu aibă nici un sens în raport cu memoria respectivă. Deși acest lucru sună destul de incomod, există mai multe strategii pentru a vă antrena creierul să acceseze rapid orice amintire de care aveți nevoie.

10. Butonul Snooze

Această strategie implică memoria de lucru, partea creierului pe care o folosiți pentru a face lucruri precum adunarea numerelor în minte. Oamenii de știință au cercetat cât timp va rămâne ceva în memoria de lucru înainte de a începe să se deterioreze și au descoperit că memoria este aproape dispărută după aproximativ 18 secunde. Unii participanți au reușit să își amintească până la 10% din informații după 18 secunde, dar acest lucru nu va fi de mare folos dacă trebuie să vă amintiți un număr de telefon. Trucul aici este simplu, dar foarte eficient. Dacă încercați să vă amintiți o adresă sau ceva similar până când veți avea ocazia să o scrieți, în loc să o repetați la nesfârșit, repetați-o la fiecare 15 secunde sau cam așa ceva timp de câteva minute pentru a evita degradarea (începeți înainte cu 18 secunde, deoarece o mare parte din informații se vor fi degradat până atunci).

9. Sistemul Peg (de cuie)

Sistemul de peg al corpului uman este una dintre cele mai bizare metode de reamintire a memoriei, dar funcționează bine pentru mulți oameni, iar cercetătorii au confirmat că este o modalitate eficientă de a stoca și reaminti informații importante. Ideea este că vă imaginați părți ale corpului uman în sine și le folosiți pe post de cuie pentru a stoca informații. Aceste piese conțin un fel de imagine exagerată în mintea dumneavoastră care are legătură cu elementul pe care încercați să vi-l amintiți. Un exemplu de manual este utilizarea sistemului pentru a memora toate părțile diferite ale ochiului uman. Dacă ați dori să vă amintiți pupila, ați putea folosi fruntea ca un cuier și v-ați imagina o imagine exagerată a unui elev, sau ați putea agăța o imagine de porumb pe știulete pe nasul imaginat pentru a reprezenta corneea. Această metodă simplă de asociere este o modalitate excelentă de a memora grupuri mici de informații legate între ele. Sună ciudat, dar experții spun că funcționează.

8. Concentrarea

Deși acest lucru poate părea de la sine înțeles, mulți studenți au tendința de a asculta muzică sau de a se uita la televizor în timp ce învață și nu cred că acest lucru le afectează cu adevărat capacitatea de a învăța. Cu toate acestea, cercetătorii au studiat acest comportament și au descoperit că afectează semnificativ capacitatea de a memora informații. În timp ce creierul tău face unele sarcini (cum ar fi respirația) în timp ce faci alte lucruri, acestea nu sunt procese conștiente în cea mai mare parte a timpului. Nu poți să te uiți cu adevărat la televizor și să studiezi în același timp; în schimb, creierul tău va sări înainte și înapoi între cele două forme de intrare senzorială. Unul dintre cercetători a descris memoria celor care fac mai multe sarcini ca fiind „neglijentă” și a afirmat că „se uită unde nu trebuie”. Ceea ce trebuie reținut aici este să eliminați intrările senzoriale străine pentru a memora eficient informațiile.

7. Legătura

O altă metodă utilă este de a lega mai multe elemente într-o listă. Acest lucru este foarte util dacă încercați să vă amintiți lucruri care nu au nicio legătură între ele, cum ar fi o listă de cumpărături. Una dintre cele mai populare forme ale acestei metode este metoda poveștii de legătură, prin care creați o poveste care include elementele pentru a vă ajuta să le rețineți mai bine. Un exemplu ar fi dacă ați avea o listă de cumpărături cu gem, detergent, glazură și înghețată. Ați putea crea o poveste pentru a vă aminti de ea, cum ar fi Dan Detergent făcea o plimbare prin parc când și-a blocat piciorul pe o piatră, mai târziu s-a întâlnit cu prietena sa Elena Gheață și au mâncat înghețată pe o bancă. Cercetătorii au constatat că această metodă este foarte eficientă.
Are totuși un dezavantaj. Deoarece este practic o listă legată, înseamnă că nu puteți ajunge la un element de la sfârșit fără să parcurgeți întreaga poveste. Cu toate acestea, dacă lista pe care o memorați este scurtă, acest lucru nu reprezintă un inconvenient prea mare. Alternativ, ați putea folosi mai multe povești scurte pentru a memora diferite părți ale listei dumneavoastră.

6. Cuvinte cheie

Metoda cuvintelor cheie este un truc extrem de util în memorarea cuvintelor din vocabularul unei limbi străine. Această metodă a fost cercetată în clasă și s-a dovedit a fi destul de eficientă. Pentru a folosi această metodă, luați un sunet pe care îl recunoașteți dintr-un cuvânt nou și folosiți-l ca un cuvânt cheie pentru a-l lega vizual de noul cuvânt pe care îl învățați. Un exemplu de manual ar fi dacă încercați să vă amintiți cuvântul rusesc pentru clădire, care se pronunță zdawn yeh. Putem alege cu ușurință un cuvânt care ne este destul de familiar, dawn (zori de zi). Ideea este să luați apoi acel cuvânt și să vi-l imaginați în legătură cu ceea ce încercați să memorați. În acest caz, cuvântul pe care îl memorați înseamnă clădire, așa că v-ați putea imagina că priviți prima lumină a zorilor prin ferestrele unei clădiri mari.

5. Metoda Loci

Metoda loci are mai multe nume sau forme: a fost numită metoda călătoriei și metoda camerei romane și a fost probabil inventată pentru prima dată de romani. Cu toate acestea, toate formele acestui dispozitiv mnemotehnic funcționează după aceleași principii generale. Practic, te plimbi mental printr-o zonă - poate fi casa ta sau un alt traseu pe care îl cunoști bine - și stochezi amintiri de-a lungul drumului în diferite camere sau repere. Apoi, atunci când trebuie să vă amintiți amintirea, parcurgeți din nou zona în minte și recuperați informațiile corespunzătoare. Aceasta este una dintre cele mai vechi tehnici de memorare, iar știința a confirmat recent că este într-adevăr extrem de eficientă atât pentru tineri, cât și pentru persoanele în vârstă.

4. Gruparea

Cercetări amănunțite au arătat că numărul de elemente pe care le puteți păstra în memoria de lucru la un moment dat este cuprins între cinci și nouă (șapte în medie). Acest lucru poate părea să nu aibă sens la început - la urma urmei, numerele de telefon au 10 cifre și le putem păstra în memoria de lucru pentru o perioadă de timp. Totuși, motivul pentru care putem gestiona numerele de telefon este că acestea sunt împărțite în bucăți de informații. Astfel, un număr de telefon din 10 cifre reprezintă doar trei informații pe care le puteți păstra în memoria de lucru la un moment dat.
Totuși, acest lucru poate fi folosit pentru un efect mult mai dramatic: marii maeștri de șah au distrat mult timp oamenii jucând simultan, uneori legați la ochi, și câștigând în continuare. Cercetătorii cred că acești experți au memorat, fără să știe, bucăți mari de mutări și posibilități sub forma unor modele mentale pe care le pot recupera cu ușurință cu ajutorul unor indicii minime, ceea ce le permite să realizeze cu ușurință performanțe mentale care par de-a dreptul imposibile.

3. Setarea

Când erați copil și ați uitat sau ați pierdut ceva, probabil că mama dumneavoastră v-a spus să vă întoarceți în ultimul loc în care vă amintiți că ați avut acel lucru. Ei bine, conform cercetărilor științifice, se pare că mamele noastre au avut dreptate de la bun început. Acesta este un fenomen numit memorie dependentă de context. Practic, deoarece indicii de recuperare a memoriei sunt construiți în jurul inputului senzorial pe care îl experimentați în acel moment - cu cât puteți reconstrui mai bine setul exact de indicii, cu atât aveți mai multe șanse să vă amintiți complet.
Unii oameni de știință sceptici față de această teorie au confirmat-o cu propriul lor test, descoperind că atunci când participanții la test au învățat ceva sub apă, au fost mai capabili să își amintească din nou sub apă decât deasupra ei. Nu numai atât, dar unele studii sugerează că această memorie dependentă de stare poate include și starea mentală, ei considerând că ceva memorat în timp ce era beat, va fi mai bine reamintit în timp ce se află într-o stare similară de intoxicare. Un mod eficient de a folosi această metodă ar fi să recreezi decorul examenului pentru care înveți etc.

2. Muzica

Unul dintre cele mai dificile lucruri de reținut sunt șirurile lungi de text, dar nu vă temeți - cercetările au arătat că punerea textului pe muzică este o modalitate eficientă de a stimula memoria. Mulți dintre noi sunt familiarizați cu această metodă mnemotehnică din cântecul alfabetului, dar există un mod mult mai complicat și mai avansat de a folosi această tehnică. Unul dintre cele mai dificile lucruri pe care orice elev de liceu trebuie să le învețe este tabelul periodic al elementelor.

Din fericire, tabelul periodic a fost pus pe cântec în anii 1950 de către un profesor de matematică pe nume Tom Lehrer. Tabelul periodic a fost asociat cu o melodie de Gilbert și Sullivan și este din ce în ce mai des folosit în sălile de clasă pentru a-i ajuta pe elevii de liceu să învețe despre elemente. Totuși, acesta este doar un exemplu de utilizare a muzicii în memorie și ai putea folosi cu ușurință această tehnică pentru a memora orice ai nevoie. Luați doar textul pe care îl memorați și puneți-l pe o melodie pe care o cunoașteți.

1. Mirosul

Cercetătorii consideră că mirosul este cel mai puternic dispozitiv posibil de reamintire a memoriei, în special atunci când se încearcă să se scoată la iveală amintiri adânc ascunse. Motivul este că, în timp ce majoritatea simțurilor trebuie să treacă prin alte părți ale creierului înainte de a ajunge la memorie, nasul este capabil să ocolească acest lucru și să ajungă direct la centrul de memorie, ceea ce îl face extrem de util pentru reamintire. Un mod simplu, dar eficient de a folosi această metodă ar fi dacă studiați pentru un test. Ați putea folosi un balsam de buze puternic parfumat în timp ce studiați, iar apoi să luați același balsam de buze cu dumneavoastră pentru examen. Cu aceste tehnici, vă puteți transforma creierul într-o bază de date bine organizată.

Sursa: https://listverse.com/

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • 42 de „câini răi” în spatele semnelor cu „ATENȚIE, CÂINE RĂU!” (FOTO)
    11.01.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle ||…
  • Interviu cu Nikola Tesla + VIDEO (RO)
    26.08.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INTERVIU CU NIKOLA TESLA REALIZAT PENTRU REVISTA „IMMORTALITY” ÎN ANUL 1899,   ÎN LABORATORUL SĂU DIN COLORADO SPRINGS -…
  • Soia - leguma vedetă
    01.04.2012 - 0 Comments
    --> SOIA – LEGUMA VEDETĂ Soia este o plantă cu flori mici, fără miros şi fără nectar, care face păstăi ce conţin nişte boabe galbene, asemănătoare cu cele ale fasolei. În China (care se…
  • Vaccinul Gardasil - primele plângeri penale + VIDEO (RO)
    27.03.2014 - 0 Comments
    --> VACCINUL GARDASIL - PRIMELE PLÂNGERI PENALE - Impunerea vaccinării cu Gardasil pentru a se preveni, chipurile, apariţia cancerului de col uterin, a declanşat la vremea respectivă…
  • Codex Alimentarius în România
    21.06.2013 - 1 Comments
    --> CODEX ALIMENTARIUS ÎN ROMÂNIA Din 31 decembrie 2009, Guvernul României a început, alături de alte 165 de state, reprezentând aproape 85% din populaţia planetei, implementarea Codex…
  • 10 random facts - part 3
    29.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Recordul pentru cel mai lung zbor al unei găini este de 13 secunde.2. Canada este un cuvânt indian care înseamnă „sat mare”.3. Copii…
  • Milionarul care și-a reconstruit satul natal
    11.08.2016 - 1 Comments
    MILIONARUL CARE ȘI-A RECONSTRUIT SATUL NATAL V-ați gândit vreodată ce-ați face dacă ați deveni milionar? V-ați imaginat vreodată surprinzându-i cu un act de generozitate pe oamenii care v-au…
  • Poate dieta să vindece cancerul? + VIDEO (RO)
    12.08.2013 - 2 Comments
    --> POATE DIETA SĂ VINDECE CANCERUL? Paul Nison este un maestru bucătar cu faimă în Statele Unite. De la vârsta de 20 de ani,…
  • 15 designuri care sunt atât practice, cât și inteligente + FOTO
    14.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Unele designuri sunt opusul absolut al „defectului din fabrică”. Te fac să spui convins "Nu am crezut niciodată că am nevoie de așa ceva…
  • 14 obiecte de uz casnic care nu sunt atât de utile pe cât vor producătorii să ne facă să credem
    12.05.2023 - 0 Comments
    Rafturile supermarketurilor sunt pline de diverse produse de uz casnic care promit să îndepărteze petele, să scape de bacterii și multe alte lucruri aparent utile. Dar, în realitate, nu toate sunt…
  • Top 10 animale drăguțe care to pot omorî
    07.08.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 10. Foca leopard Acestea arată atât de drăguț încât cu siguranță nu ne-am aștepta ca vreuna din ele să ne rănească. Totuși, au fost…
  • 15 BMW-uri clasice care mai merită conduse și astăzi (și 5 care doar ard bani) + FOTO
    26.12.2021 - 0 Comments
    Autoturismele BMW și-au demonstrat continuu valoarea atât pe circuitele de curse și pe șoselele din întreaga lume, cât și la condusul obișnuit de zi cu zi. Deși marca BMW vine în mod tradițional în…
  • Scurt istoric al bibliotecilor antice și moderne + VIDEO
    11.06.2012 - 0 Comments
    -->     SCURT ISTORIC AL BIBLIOTECILOR ANTICE ȘI MODERNE Colectarea și depozitarea de cunoștințe scrise este o practică veche de când lumea. Cele aproximativ 30.000 de…
  • Creatura din Insula Jekyll + documentar (RO)
    14.08.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CREATURA DIN INSULA JEKYLL G. Edward Griffin G. Edward Griffin este un scriitor și producător de film documentar cu multe titluri de…
  • Curiosities from the Animal World + Documentary Film
    07.01.2023 - 0 Comments
    - Australian termites are the most ingenious architects in the world. They can build mounds up to 6 meters high and 30 meters wide. Their works, compared to the Empire State Building in New…
  • Testamentul lui Carol I - primul rege al României + documentar
    10.05.2014 - 2 Comments
    --> TESTAMENTUL LUI CAROL I – PRIMUL REGE AL ROMÂNIEI – Pe 10 mai 1866, Carol I soseşte în Bucureşti şi depune jurământul în faţa Parlamentului. 11 ani mai târziu, pe 10 mai 1877, Carol…
  • Criptomonedele - 15 fapte fascinante și mai puțin cunoscute despre acestea
    10.06.2023 - 0 Comments
    Criptomoneda este o formă digitală sau virtuală de monedă care utilizează criptografia pentru securitate. Funcționează pe o tehnologie numită blockchain, care este un registru descentralizat și…
  • 30+ dintre cele mai drăguțe fapte despre animale + FOTO
    28.11.2021 - 0 Comments
    Animalele sunt cele mai drăguțe lucruri de pe planetă. Văzându-le fețele drăguțe ne ridică moralul de fiecare dată. Dar au existat și acele momente în care am aflat o informație care ne-a dat pe…
  • Terapia Gerson - Frumosul adevăr - documentar (RO)
    13.06.2012 - 0 Comments
    --> TERAPIA GERSON - FRUMOSUL ADEVĂR CEL MAI SIMPLU TRATAMENT AL CANCERULUI Terapia Gerson a fost inițiată în anul 1928 de către medicul german Max Gerson. Acesta suferea…
  • 5 avantaje și 5 dezavantaje ale unităților de aer condiționat
    05.06.2023 - 0 Comments
    Determinarea tipului de aparat de aer condiționat pe care îl doriți pentru casa sau apartamentul dumneavoastră poate părea o sarcină descurajantă. Cu toate acestea, chiar nu trebuie să fie stresantă,…
  • Ce este un prieten? + VIDEO
    12.02.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE ESTE UN PRIETEN? Un prieten este cineva pe care poți conta oricând, căruia îi poți povesti tot ce s-a întâmplat și se întâmplă în…
  • Ce este simptomul? + VIDEO (RO)
    29.10.2014 - 1 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "2835576272"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • OSHO – Posesivitatea, o dimensiune a violenței + VIDEO (RO)
    27.11.2012 - 0 Comments
    --> OSHO – Posesivitatea, o dimensiune a violenței Aparigraha – non-posesivitatea – este o mare virtute. Posesivitatea nu înseamnă „a avea” lucruri. Se referă la sentimentul de posedare…
  • Rețete culinare - Ciorbă de burtă fără burtă
    08.04.2012 - 0 Comments
    CIORBĂ DE BURTĂ FĂRĂ BURTĂ Dacă nu ați avut până acum ocazia să gustați o asemenea ciorbă inedită, care imită foarte bine ciorba de burtă, faceți-o cât mai curând! Este absolut…
  • Cânepa - fibra de aur a României + documentar (RO)
    04.11.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CÂNEPA – FIBRA DE AUR A ROMÂNIEI Ne-am născut într-un loc în care o plantă naturală care tratează cancerul, SIDA, bolile și durerile de…
  • Ce ne dezvăluie piramidele + documentare (RO)
    23.06.2012 - 0 Comments
    --> PIRAMIDA LUI KEOPS SAU MAREA PIRAMIDĂ DIN GIZEH Piramida lui Keops – numită și Marea Piramidă din Giza (Gizeh), este una dintre cele 7 minuni ale Lumii Antice. Deși este…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *