Iată care sunt cele mai bune plante pentru interior, care vă vor îmbunătăți sănătatea, dar vă vor și înveseli interiorul casei. Aceste plante sunt bune în interior, ușor de îngrijit și cele mai bune la purificarea aerului din jurul lor.
1. Iasomie
Iasomia are un mare efect benefic asupra sănătății noastre mentale datorită unei substanțe chimice care ameliorează anxietatea, tratează schimbările de dispoziție, îmbunătățește calitatea somnului și, în cantități mai mari, crește imunitatea și chiar poate crește libidoul.
Plantați-o într-un ghiveci cu pământ bine drenat, la soare, și hrăniți-o în fiecare săptămână cu îngrășământ bogat în potasiu, pe toată durata verii. Este recomandat să o cultivați lângă un perete sau un gard, într-o zonă însorită. Chiar dacă poți planta iasomie și la umbră, cel mai bine se simte când este la soare.
2. Planta Păianjen
Plantele păianjen sunt mari luptători împotriva formaldehidei, a monoxidului de carbon și a altor impurități toxice din aer - acești poluanți pot fi găsiți în pungile de hârtie, hârtia cerată, șervețelele, panourile de placaj și țesăturile sintetice. Dacă nu vă pricepeți prea mult grădinărit, o plantă de păianjen este perfectă pentru dumneavoastră, deoarece nu necesită prea multă îngrijire.
În general, plantelor păianjen le place când umiditatea este uniformă, așa că este mai bine să nu le lăsați să fie prea uscate sau prea umede. De asemenea, ar trebui să fie ținute în lumină solară indirectă, strălucitoare până la moderată, ceea ce înseamnă că nu prea le place când se încălzește prea tare, deoarece le poate arde frunzele (rezultând pete maronii). Cresc foarte repede, așa că este important să le replantăm o dată la doi ani.
3. Crinul Păcii
4. Limba Soacrei
5. Rozmarin
Rozmarinul este cunoscut mai ales ca o plantă care îmbunătățește concentrarea și memoria. De asemenea, este folosit pentru a calma durerile musculare și pentru a stimula sistemul imunitar și circulator. Ca un bonus, puteți folosi frunzele sale proaspete atunci când gătiți.
În timpul sezonului lor de creștere, este important să udați plantele de rozmarin în mod uniform - și nu prea mult. În general, nu au nevoie de îngrășăminte, însă, dacă vedeți câteva pete și par mici, atunci puteți folosi unul. În timpul iernii, dacă vrei ca planta ta să fie proaspătă, este indicat să o cultivi în interior, într-un ghiveci, și să o lași să absoarbă lumină puternică.
6. Iederă Englezească
Iedera englezească purifică până la 90% din mucegaiul din aer care poate declanșa alergii și ajută persoanele cu astm să respire mai bine noaptea și să aibă un somn mai odihnitor. Rețineți că iedera este otrăvitoare dacă este mâncată de animalele de companie sau de copiii mici.
Este important să verificați solul înainte de a adăuga apă plantei, deoarece le place să fie mai mult uscată decât umedă. Indiferent dacă iedera dvs. este o floare de interior sau este plasată în aer liber, le place un sol uniform și umed, dar nu îmbibat. Cresc cel mai bine între 21°C și 32°C - nu le plac vânturile reci de iarnă sau căldura dificilă de vară - sunt cu adevărat o plantă pretențioasă.
7. Lavandă
Levănțica - sub formă de plantă sau de pliculeț - este de mare ajutor pentru a ameliora stresul și insomnia și pentru a calma neliniștea, nervozitatea, anxietatea și depresia.
Cel mai bine este să plantați lavanda în aprilie sau mai, când solul se poate încălzi în mod natural. Încearcă să nu le plantezi iarna, deoarece pot muri în solul rece și umed. Dacă aveți o grădină în afara casei, cel mai bine este să le plantați acolo. Dar ele cresc bine și în ghivece. În general, au nevoie de mult soare și pot muri la umbră, în condiții de umezeală sau la temperaturi foarte scăzute. Este recomandat să le păstrați în sol fertil și uscat, deoarece nu vor supraviețui în condiții de sol argilos.
8. Aloe Vera
Aloe vera este renumită pentru efectele sale vindecătoare. Ea netezește și hidratează pielea iritată și poate trata arsurile, arsurile solare, degerăturile, psoriazisul și chiar și herpesul labial.
Aloe vera are nevoie de lumină puternică pentru a supraviețui. Dacă o plantați afară, atunci aproximativ 6 ore la soare poate fi cea mai bună soluție. Dacă o cultivați în casă, plasați-o lângă fereastră, astfel încât lumina puternică să ajungă la ea din exterior. Aloei îi place ca solul să fie mai acid (în jur de 6,0 PH), dar este, de asemenea, capabilă să se adapteze în condiții diferite.
9. Pothos Auriu (Epipremnum aureum)
Pothosul auriu este foarte bun pentru a elimina din aer substanțe chimice precum triclorometilul - acestea se găsesc mai ales în lipici, vopsea și detergent. Pothos este foarte greu de ucis, așa că, dacă nu aveți degetul mare verde, ar putea fi o plantă de început excelentă pentru dumneavoastră.
În pădure, Pothos poate crește până la 18 metri înălțime, dar în casa ta, te poți aștepta să crească aproximativ 1.8-3 metri. Le place lumina soarelui strălucitoare și indirectă, dar pot tolera și alte condiții, cum ar fi lumina medie sau scăzută. Cu toate acestea, este important să nu-l puneți sub lumina puternică și directă a soarelui, deoarece asta poate arde frunzele. Încearcă să uzi prețioasa ta plantă la fiecare 1-2 săptămâni, astfel încât să poți lăsa solul să se usuce o perioadă de timp.
10. Ficus
Arborii de cauciuc au tendința de a crește mari, deși nu sunt foarte greu de îngrijit. Frunzele uriașe absorb toate lucrurile rele din aer. De aceea, nu trebuie să uitați să ștergeți praful de pe ele.
Acestei plante îi place foarte mult lumina puternică, dar asigură-te că nu este prea caldă. Încearcă să o pui lângă fereastra ta care are perdele, astfel încât să acopere puțin lumina și, din nou, asigură-te că nu este prea cald. Este important să o mențineți umedă în timpul sezonului de creștere, udând-o cel puțin o dată pe săptămână. Totuși, încercați să nu o udați prea mult, deoarece frunzele se pot îngălbeni și chiar cădea.
11. Bromelia
Bromeliadele absorb până la 90% din substanțele chimice otrăvitoare, cum ar fi benzenul. Spațiile luminoase și însorite sunt perfecte pentru această plantă.
Acestea sunt ușor de îngrijit și nu au nevoie de unelte sau îngrășăminte speciale pentru a se dezvolta. Când o udați, încercați să o goliți în fiecare săptămână pentru a scăpa de resturile și insectele moarte din interior. Cel mai mult le place să fie ținute în pepiniere și centre de grădinărit și au nevoie de lumină puternică atunci când sunt în interior. De asemenea, se descurcă cel mai bine în ghivece mai puțin adânci.
12. Gerbera
Recent, NASA a numit margaretele Gerbera cea mai bună plantă pentru a elimina benzenul din aerul interior și pentru a produce oxigen pe timp de noapte. Acest lucru îi poate ajuta pe cei care suferă de insomnie și apnee în somn, potrivit Institutului Pulmonar.
Margaretelor Gerbera le place lumina deplină a soarelui, dar nu se descurcă foarte bine cu prea multă căldură. Dacă locuiți într-o zonă foarte caldă, este indicat să o plantați undeva unde să existe umbră după-amiaza. Au nevoie să fie udate în fiecare săptămână, dar asigură-te că le uzi doar atunci când pământul lor este complet uscat. Dacă locuiești într-un climat rece, atunci încearcă să nu le uzi prea mult.
13. Feriga de Boston
Se spune că feriga de Boston este un umidificator natural foarte bun. De asemenea, ajută la purificarea aerului și la combaterea formaldehidei și a altor toxine nedorite. Ferigile sunt ușor de cultivat și preferă lumina indirectă a soarelui, trebuie doar să verificați zilnic solul pentru a vă asigura că este umed.
Ferigilor de Boston le place lumina puternică și indirectă, dar prea multă umbră sau prea mult soare nu este cel mai bun lucru pentru ele. Încearcă să te asiguri că solul este puțin umed, dar nu prea umed pe parcursul primăverii și verii, care este perioada în care crește cel mai bine. Udarea săptămânală poate fi cel mai bun pariu. De-a lungul toamnei și iernii, încercați să reduceți numărul de udări la o dată la două săptămâni. Cu toate acestea, fiți cu ochii în patru, deoarece nici nu este recomandat ca acestea să se usuce în această perioadă.
14. Azalea
Pe lângă faptul că sunt o floare superbă și colorată, azaleele îmbunătățesc aerul din interior prin absorbția substanțelor chimice. Asigurați-vă că mențineți azaleelele umezite, deoarece le place un mediu umed.
Este de preferat să plantați azalee în timpul primăverii, în zone răcoroase și umbrite. Încercați să nu o expuneți la soare deplin, deoarece acest lucru îi poate arde frunzele. Arată cel mai bine atunci când sunt plantate singure, dar dacă aveți și alte plante, este în regulă, deoarece funcționează bine și în spații mai mari.
15. Philodendron (Filodendron)
Filodendronii sunt bine cunoscuți pentru că filtrează din aer substanțele chimice toxice, cum ar fi xilenul și formaldehida. Acestor plante le plac zonele cu lumină slabă și nu necesită prea multă îngrijire, dar ar putea fi periculoase pentru copiii mici și animale dacă sunt consumate.
Filodendronilor le place cel mai mult în lumina moderată a soarelui. Cu siguranță au nevoie de soare, dar dacă le amplasați în interiorul casei, atunci puneți-le lângă o fereastră, astfel încât să aibă acces la lumină puternică și indirectă. De asemenea, încercați să vă asigurați că nu primesc prea multă lumină, deoarece acest lucru poate face ca frunzele lor să se îngălbenească.
Aveți acasă vreuna dintre plantele pe care le-am menționat mai sus? Cunoașteți și alte plante utile pe care le-am putea adăuga pe listă? Ne-ar face plăcere să ne scrieți în comentariile de mai jos!
Sursa: https://brightside.me/
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.