8 fapte despre Punctul Nemo

Impresionează-ți cei mai apropiați prieteni și chiar și astronauții, cu cunoștințele tale despre cel mai greu de atins loc din lume.

În etapa a 7-a, ambarcațiunile din cadrul Volvo Ocean Race trec pe lângă un punct emblematic - Point Nemo, cel mai singuratic loc din lume - și iată tot ce trebuie să știți despre acest loc, considerat cel mai greu de atins de pe planetă.

1. De fapt, nu îl poți vedea. Asta pentru că „Punctul” Nemo nu este de fapt o bucată de pământ. Este un punct invizibil din vastul Ocean Sudic, cel mai îndepărtat de uscat, în orice direcție. Printre alți poli de inaccesibilitate se numără Polul Eurasiatic, în China, sau Polul Sudic de inaccesibilitate din Antarctica - un loc foarte greu de vizitat.

2. Este destul de departe de orice alt loc. Mai exact, la 2.688 km în toate direcțiile. Fie în Insulele Pitcairn, fie în Moto Nui din Insulele Paștelui, fie în Insula Maher din Antarctica. Dacă trebuie să vă decideți, vă sugerăm să vă îndreptați spre Insulele Paștelui - Insula Ducie este o întindere de stâncă nelocuită de aproximativ 2 km lungime, iar Antarctica este, ei bine, Antarctica.

3. Are doar 31 de ani oficial. Punct Nemo nu a existat, din punct de vedere tehnic, până în 1992 - sau, dacă a existat, nu ne-am dat seama. Un inginer topograf croat-canadian, Hrvoje Lukatela, a folosit un program informatic geospațial pentru a-l descoperi. El nici măcar nu a mers acolo, folosind tehnologia pentru a calcula locația exactă. El și-a dat seama că, din moment ce Pământul este tridimensional, cel mai îndepărtat punct al oceanului trebuie să fie echidistant față de trei linii de coastă diferite.

4. Punctul Nemo este o sursă de entuziasm pentru oamenii de știință. În anii '90, un zgomot misterios a fost detectat la mai puțin de 1.250 de mile la est de Point Nemo. Sunetul, supranumit „the Bloop”, era mai puternic decât o balenă albastră - ceea ce a dus la speculații că ar fi fost produs de un monstru marin necunoscut - și i-a pus pe oceanografi pe jar. După multă neliniște, NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) a descoperit că era sunetul unui aisberg uriaș care se fractura și se crăpa.

5. Nu este denumit după un pește. Numele său este un tribut adus căpitanului Nemo din cartea lui Jules Verne „20.000 de leghe sub mări” - iar traducerea latină a cuvântului „Nemo” înseamnă de fapt „niciun om”, un nume potrivit pentru un loc atât de singuratic. Când bărcile au trecut pe lângă punctul Nemo, erau mai aproape de astronauții de pe stația spațială decât de alți oameni de pe planeta Pământ.

6. Există zvonuri că ar fi un cimitir de gunoi spațial. Fără nimeni în jur, este locul perfect pentru a arunca rachete și sateliți vechi. Se crede că în zonă se află peste 100 de nave spațiale dezafectate.

7. Volvo Ocean Race conduce o explorare științifică revoluționară în această zonă. Nimeni nu merge la Point Nemo - adică, de ce ar face-o? - dar, în 2017-18, ambarcațiunile Volvo Ocean Race au colectat mostre ca parte a Programului științific, finanțat de Volvo Cars. Ambarcațiunile au lansat geamanduri plutitoare în anumite locații din jurul Punctului Nemo, care au colectat parametri cheie pentru oamenii de știință din întreaga lume. Două echipe - Turn the Tide on Plastic și echipa AkzoNobel - colectează date despre microplastice pentru a contribui la un studiu în curs de desfășurare care își propune să ofere un instantaneu al sănătății oceanelor pe baza mostrelor colectate de-a lungul traseului de cursă.

8. Puteți merge acolo, dacă asta vă place, dar nu vă așteptați să găsiți vreun magazin de suveniruri. Doar introduceți aceste cifre în GPS [45º52.6S, 123º23.6W] și începeți să navigați - și nu uitați că, odată ajunși acolo, trebuie să mergeți la fel de departe pentru a vă întoarce pe uscat. Nu uitați să îi salutați pe cei din spațiu!

Sursa: https://archive.theoceanrace.com/

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *