10 mituri comune și concepții greșite despre Universul nostru

Aproape toată lumea a privit cerul nopții și s-a minunat de imensitatea spațiului, meditând la misterele acestei ultime frontiere. Dar filmele, emisiunile TV și cărțile au condus la unele presupuneri deformate despre universul din jurul nostru. Așadar, haideți să folosim știința pentru a clarifica această gândire eronată și să abordăm zece dintre cele mai comune mituri și concepții greșite despre universul nostru.

10. Multe dintre stelele pe care le vedem noaptea sunt moarte și nu mai există


Lumina unui soare îndepărtat sau muribund are nevoie de mult timp pentru a ajunge la noi, pe Pământ. Prin urmare, multe dintre cele 6.000 de stele pe care le vedem noaptea trebuie să fie moarte, arse și să nu mai emită nicio lumină. Nu-i așa?

Ei bine, nu chiar. Aceste 6.000 de stele vizibile sunt probabil toate încă strălucitoare și se descurcă foarte bine. Stelele pe care le putem vedea de pe Pământ se află toate la mai puțin de 1.000 de ani lumină de noi, ceea ce este destul de aproape pentru stele. Așadar, este foarte puțin probabil ca vreo stea pe care o vedem să fi murit în timpul necesar pentru ca lumina sa (care călătorește cu 186.000 mile/secundă sau 300.000 km/secundă) să ajungă la noi.

9. Universul este infinit


Universul este mare - nu există nicio îndoială în această privință - dar este de fapt finit. Are un sfârșit.

Numai galaxia noastră, Calea Lactee, are peste 200 de miliarde de stele. Și se estimează că există două trilioane de galaxii în univers. Dar este totuși măsurabil. Marginile exterioare ale universului se află la 47 de miliarde de ani-lumină de noi în toate direcțiile - aceasta este raza. Iar distanța transversală (diametrul) de la un capăt la altul este de 93 de miliarde de ani-lumină.

Un considerent și mai halucinant este: ce se află dincolo de aceste planete și stele de la marginea exterioară a universului?

8. Găurile negre sunt ca niște aspiratoare gigantice - absorbind totul


Spre deosebire de ceea ce am văzut în filme, găurile negre nu sunt tornade cosmice amenințătoare, care aspiră tot ce se află în calea lor galactică. De asemenea, găurile negre nu vânează planete pe care să le consume pentru a supraviețui, prospera și crește.

Găurile negre apar atunci când stelele masive rămân fără combustibil și încep să moară și să se prăbușească. În timpul acestui colaps, steaua devine din ce în ce mai densă, creând o gravitație din ce în ce mai mare, care, la rândul ei, începe să exercite o atracție asupra obiectelor din apropiere (și chiar asupra luminii!). Și, da, această gravitație ar putea afecta planetele, lunile și alte stele, atrăgându-le în orizontul evenimentelor - deschiderea exterioară a găurii negre. Dar gravitația de la acea gaură neagră este doar gravitația obișnuită - doar că este mai multă. De exemplu, dacă o stea de 10 ori mai mare decât soarele nostru ar muri, s-ar prăbuși și ar crea o gaură neagră, gravitația din acea gaură neagră ar fi aceeași cu masa unei stele de 10 ori mai mare decât cea a soarelui nostru.

7. Materia întunecată este rea și distructivă


Materia întunecată a fost folosită ca un instrument de complot în multe filme și emisiuni TV - The Expanse, Star Trek, Futurama, X-Files și chiar Scooby Doo, pentru a numi doar câteva. Dar este cu adevărat sinistră, nefastă și malefică?

Bineînțeles că nu.

Materia întunecată este complet invizibilă și nu a fost niciodată văzută sau detectată, dar reprezintă 27% din materia din univers. Este, practic, materia din golurile dintre sori și galaxii. Cei mai mulți oameni de știință cred că această materie invizibilă este alcătuită din WIMPS - particule masive cu interacțiune slabă - iar aceste particule au o masă mult mai densă decât un proton. Dar ele reacționează atât de slab cu altă materie încât sunt greu de detectat (adică "întunecate").

6. Planetele asemănătoare Pământului sunt rare


Proxima Centauri b este cea mai apropiată planetă asemănătoare cu Pământul (și posibil locuibilă) de noi - la doar patru ani-lumină distanță. Și, folosind tehnologia de care dispunem în prezent, ar fi nevoie de peste 60.000 de ani pentru a călători până acolo.

Dar să nu confundăm proximitatea unei alte planete locuibile cu posibila existență a altor planete asemănătoare cu Pământul. Astronomii estimează că există între 300 de milioane și 6 miliarde de Pământuri potențiale numai în galaxia Calea Lactee. Și cu 10 trilioane de galaxii în univers, ar putea exista 76.000.000.000.000.000.000.000.000.000 de stele asemănătoare cu soarele nostru, cu planete locuibile pe orbită.

5. Odată ce vom perfecționa viteza de deplasare a luminii, vom putea călători în jurul galaxiilor


Viteza warp, hipermotorizările și alte tehnologii futuriste sunt întotdeauna eficiente în ficțiune pentru a călători de pe o planetă pe alta și din galaxie în galaxie. Dar în lumea reală, călătoria cu viteza luminii sau chiar cu o viteză apropiată de cea a luminii este imposibilă.

Einstein ne-a spus în Teoria relativității sale că, pe măsură ce obiectele cresc în viteză, ele capătă masă - devin mai grele. Astfel, orice obiect care accelerează până aproape de viteza luminii ar începe să aibă o masă sau o energie infinită. Iar acest lucru pur și simplu nu se poate întâmpla. Un foton, care nu are masă/greutate, a fost accelerat în laborator până la 99% din viteza luminii, dar energia necesară pentru a propulsa chiar și un gram de orice ar necesita o cantitate infinită de energie.

În concluzie, nimic cu o masă nu poate atinge vreodată viteza luminii.

4. Big Bang-ul a fost o explozie


Universul și tot ceea ce se află în el au început cu o explozie uriașă. Adică, este chiar în numele său - Teoria BIG BANG. Dar cosmologii încearcă mereu să clarifice acest lucru.

Oamenii de știință au acceptat teoria conform căreia universul a început acum 13,8 miliarde de ani, când o bilă de materie infinitezimală și densă a explodat. Dar a explodat ceva cu adevărat?

Consensul este că totul a început cu o expansiune rapidă - nu cu o explozie - ca o bombă care detonează. Iar această expansiune rapidă (mai rapidă decât viteza luminii) a fost a spațiului, nu a obiectelor din universul nostru. Totul se află acum în aceeași poziție ca acum 13,8 miliarde de ani, dar spațiul dintre aceste obiecte este cel care crește. Acest lucru explică de ce nu există un gol în centrul universului nostru, ceea ce ne-am aștepta să găsim în cazul unei explozii (un bang), când totul este aruncat dintr-un punct central.

3. Extratereștrii ar putea veni pe Pământ


Sună plauzibil, mai ales dacă luăm în considerare miile de apariții de OZN-uri din America de Nord în fiecare an. Și dacă doar o fracțiune din aceste întâlniri ar fi autentice, am putea presupune în mod rezonabil că vizitatorii extratereștri pe Pământ sunt o posibilitate.

Dar să mai calculăm o dată aceste cifre uriașe.

Cu 76.000.000.000.000.000.000.000.000 de stele din univers care au planete locuibile pe orbita lor, nu există absolut nicio îndoială că există și alte forme de viață acolo - unele în curs de dezvoltare, unele inteligente și poate unele avansate din punct de vedere tehnologic. Întrebarea este: ar putea aceste ființe avansate să călătorească spre Pământ?

Numai vecinătatea noastră galactică, Calea Lactee, are o distanță de 100.000 de ani-lumină și chiar și extratereștrii trebuie să respecte problemele logistice ale călătoriei în spațiu - hrană, combustibil, radiații etc. În acest moment, cel mai rapid obiect creat de om în spațiu este nava Voyager, care călătorește cu o viteză amețitoare de 11 mile pe secundă. Dar chiar și la această viteză, Voyager nu ar ajunge la cea mai apropiată stea decât peste 73.000 de ani. Având în vedere toate pericolele de pe traseu, cum ar putea supraviețui o ființă într-o călătorie care ar putea dura milioane de ani?

Așa cum a spus Neil DeGrasse Tyson: "Din punct de vedere științific, avem o regulă: la sfârșitul experimentului tău vrei să fii viu, nu mort."

Deci, da, există viață acolo. Dar nu vine aici.

2. În spațiu, nimeni nu te poate auzi țipând


După cum se spune, în spațiu, nimeni nu te poate auzi țipând. Și, din moment ce spațiul este un vid, fără nicio substanță prin care să călătorească undele sonore, această afirmație are sens - un țipăt nici măcar nu ar trebui să poată ieși de pe buzele tale.

Cu toate acestea, cercetătorii de la NASA spun acum că acest lucru depinde de locul în care te afli în spațiu. Ascultând o imensă gaură neagră (bogată în gaz) din apropierea roiului Perseus, o galaxie aflată la 250 de milioane de ani lumină distanță, oamenii de știință au auzit tot felul de sunete stranii. Așadar, dacă vreți să țipați într-o zonă a spațiului cu gaze dense, plasmă și alte particule, dați-i drumul - nu vă veți irosi respirația.

1. Soarele nostru este o minge de foc uriașă


De fapt, este mai degrabă o serie nesfârșită de explozii de bombe cu hidrogen.

Atomii de hidrogen din centrul Soarelui se ciocnesc de atomii de heliu și fuzionează împreună. Această fuziune - sau această reacție nucleară - eliberează cantități mari de energie, la fel ca o centrală nucleară. Iar aceste reacții alimentează soarele de patru miliarde de ani. Din fericire pentru Pământ, densitatea și gravitația Soarelui sunt atât de mari încât mențin totul laolaltă și previn explozia.

Sursa: https://listverse.com/

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Dr. Călin Mărginean - Apa, lichidul vital (VIDEO)
    10.04.2012 - 1 Comments
    --> APA DE VIAȚĂ LUNGĂ „Apa cu aur” și alte tradiții românești Din timpuri imemoriale, apa a fost considerată un mijloc de…
  • De ce poate fi supraestimată loialitatea angajaților
    12.08.2023 - 0 Comments
    Interviurile de angajare sunt o oportunitate de a vedea cum se schimbă alianțele în timp real. De obicei, un candidat se va referi la un potențial angajator cu apelativul "dumneavoastră" la începutul…
  • 10 alimente obișnuite care ascund mult mai mult ZAHĂR decât crezi
    12.12.2021 - 0 Comments
    Experții recomandă ca femeile să consume doar 24 de grame de zahăr pe zi, în timp ce bărbații au voie până la 36 de grame. Dar știați că o cutie de suc conține deja aproape 40 de grame de zahăr? De…
  • Eclipsa din România - note circulare
    10.05.2012 - 0 Comments
    --> ECLIPSA TOTALĂ DE SOARE DIN ROMÂNIA 11 AUGUST 1999 – note circulare –  NOTĂ de la Directorul General către Directorii executivi: „Astăzi, la ora 11 va fi o eclipsă…
  • Ateism versus religie + VIDEO (RO)
    07.06.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ATEISM VERSUS RELIGIE Mințile sunt ca parașutele: funcționează numai când sunt deschise. Lord Thomas R. Dewar Sensul termenului…
  • Soia - leguma vedetă
    01.04.2012 - 0 Comments
    --> SOIA – LEGUMA VEDETĂ Soia este o plantă cu flori mici, fără miros şi fără nectar, care face păstăi ce conţin nişte boabe galbene, asemănătoare cu cele ale fasolei. În China (care se…
  • 11 arme fascinante folosite de către Samurai + FOTO
    15.07.2023 - 0 Comments
    Samuraii erau o clasă nobilă de războinici din Japonia antică, care susțineau un cod de onoare cunoscut sub numele de Bushido. Erau pricepuți în artele marțiale și în război, servind ca protectori…
  • 46 de fapte, superstiții și tradiții de Anul Nou din întreaga lume
    21.12.2022 - 0 Comments
    Anul Nou marchează sfârșitul unui an vechi și începutul unui nou an.  Oamenii tind să sărbătorească această zi în funcție de modul în care le spune inima pentru a o face memorabilă. …
  • 10 obiceiuri alimentare care vă îmbătrânesc prematur
    03.06.2016 - 0 Comments
    Dacă vechea zicală „ești ceea ce mănânci” este adevărată, atunci consumul de alimente nesănătoase vă poate face să arătați îmbătrâniți și obosiți. Nimeni nu-și dorește să arate mai în vârstă decât…
  • 21 de fapte interesante despre viețile noastre
    24.05.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 21 de fapte despre viețile noastre care îți vor schimba modul în care percepi anumite lucruri 1. Un milion de secunde înseamnă 11,57…
  • Jiddu Krishnamurti - Libertatea sufletului și a minții + documentar (RO)
    04.04.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LIBERTATEA SUFLETULUI ȘI A MINȚII – BIOGRAFIA LUI JIDDU KRISHNAMURTI – Jiddu Krishnamurti a fost un filozof de origine indiană,…
  • Wikirebels (Rebelii de la Wikileaks) - documentar (RO)
    14.05.2012 - 0 Comments
    --> WIKIREBELS – REBELII DE LA WIKILEAKS (RO) Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a ajuns în atenția publică internațională în 2010, după publicarea pe site-ul său a…
  • Cânepa - planta minune + documentar (RO)
    21.03.2012 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CÂNEPA – PLANTA MINUNE „Plantați multă cânepă în zona Fukushima. Vibrația cânepii are puterea de a purifica mediul contaminat de…
  • Rețete culinare - salată de cușcuș
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> SALATĂ CU CUȘCUȘ Este o salată răcoritoare, ce poate fi preparată rapid. Este ideală când vrem să mâncăm ceva sănătos și ușor de digerat. Ingrediente - 1 cană de cușcuș -…
  • Valeriu Popa - De ce ne îmbolnăvim? + documentar (RO)
    12.07.2013 - 3 Comments
    --> DE CE NE ÎMBOLNĂVIM? Valeriu Popa (1924 - 1997) Majoritatea oamenilor privesc boala ca pe un ghinion în viaţa lor, o nedreptate, mai ales dacă este vorba de o maladie ereditară…
  • Acest tată îi trimite 20 de fotografii mamei pentru a-i dovedi că bebelușul este bine
    05.12.2021 - 0 Comments
    Când întrebarea „Copiii sunt bine?” devine prea repetitivă, este timpul să rupeți rutina. Kenny Deuss a găsit o modalitate creativă de a dovedi o dată și pentru totdeauna că ei sunt cât se poate de…
  • 10 moduri prin care câinele tău îți spune că are dureri
    29.12.2022 - 0 Comments
    Câinii își vor masca adesea durerea sau o vor exprima în moduri diferite. Deoarece durerea este un semn că ceva nu este în regulă, este important să recunoaștem simptomele durerii canine. Deși unele…
  • 8 tehnici japoneze pentru a învinge lenea
    05.06.2023 - 0 Comments
    Și tu îți lași toată munca pentru mâine?Ai acea zi de mâine?Deseori s-a întâmplat să vă gândiți că mâine veți face un lucru, dar rareori chiar l-ați și făcut.Toată lumea știe că toți avem la…
  • Există viață după pensionare + VIDEO (RO)
    24.10.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); EXISTĂ VIAȚĂ DUPĂ PENSIONARE Sfaturile de mai jos nu se adresează neapărat numai persoanelor recent pensionate sau celor pentru care…
  • Dăunătorii din Grădina Domnului + VIDEO
    19.11.2012 - 3 Comments
    --> DĂUNĂTORII DIN GRĂDINA DOMNULUI – SPECIA HOMO RELIGIOSUS PROFITORIUS – Primii indivizi ai acestei specii au apărut…
  • Rețete culinare - Ciorbă de piept de pui cu tarhon
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> CIORBĂ DE PIEPT DE PUI CU TARHON Ingrediente pentru 4 porții: - doi morcovi - două linguri de ulei - o jumătate de piept de pui - un păstârnac - două cepe - un ardei gras -…
  • Respins de mama biologică, acest pui de panteră a fost adoptat și crescut fericit alături de fratele său cățeluș și de mama sa umană + FOTO
    07.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mama joacă un rol indispensabil în dezvoltarea copiilor. Un copil are nevoie de dragostea și grija unei mame pentru a crește sănătos și…
  • Fahrenheit 9/11 - documentar (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> FAHRENHEIT 9/11 Născut pe 23 aprilie 1954 într-o familie americană de muncitori la uzinele General Motors din Flint, Michigan, Michael Moore a avut drept reper un unchi cu…
  • Cauza morții: doctorul + VIDEO
    25.02.2014 - 0 Comments
    --> CAUZA MORȚII: DOCTORUL …
  • Criza energetică - adevăr sau minciună? + documentar (RO)
    13.08.2015 - 1 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "2835576272"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Marele jaf comunist - documentar
    20.05.2012 - 0 Comments
    --> MARELE JAF COMUNIST În august 1959, șase foști membri ai nomenclaturii comuniste și colaboratori ai Securității fură o mașină a Băncii Naționale în care se aflau 1,6 milioane…
  • Boala alimentației sănătoase + documentare (RO)
    21.06.2012 - 0 Comments
    --> ORTOREXIA – BOALA ALIMENTAȚIEI SĂNĂTOASE În nesfârșita ei încercare de a fabrica tulburări mintale din fiecare activitate umană, industria psihiatrică americană lansează cea…
  • Misterul subconștientului
    11.04.2012 - 2 Comments
    --> MISTERUL SUBCONŞTIENTULUI Subconştientul reprezintă partea ascunsă a creierului nostru şi în acelaşi timp cea care ne influenţează în mod decisiv, pe tot parcursul vieţii.…
  • Terapia Gerson - Ce nu vor corporațiile să știi - Documentar
    13.06.2012 - 2 Comments
    --> TERAPIA GERSON - CE NU VOR CORPORAȚIILE SĂ ȘTII - O conversație cu Charlotte Gerson Charlotte Gerson a fondat Institutul Gerson în anul 1977, pentru a face cunoscută…
  • Haremul imperial al Chinei + VIDEO
    18.04.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); HAREMUL IMPERIAL AL CHINEI Chiar dacă, cel mai adesea, asociem haremul cu cea mai veche dovadă istorică a exploatării femeilor de către…
  • Alimentația în tratarea bolii canceroase
    15.08.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ALIMENTAȚIA ÎN TRATAREA BOLII CANCEROASE Hrana joacă un rol esenţial în tratarea cancerului. Alimentaţia ideală al fi: 55% glucide,…
  • Unde este virusul hepatitei C?
    02.11.2013 - 2 Comments
    --> UNDE ESTE VIRUSUL HEPATITEI C?   „Unde este virusul hepatitei-C? L-a văzut cineva?” întreba Michael Houghton…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *