Se estimează că aproximativ 1 miliard de oameni din întreaga lume au o deficiență de vitamina D. Numărul este masiv, iar această deficiență poate duce la multe probleme de sănătate care, de obicei, necesită atenția imediată a oamenilor. Desigur, aceste simptome nu sunt cauzate exclusiv de această deficiență, dar poate fi unul dintre multele motive. Oricum ar fi, ar trebui să vă consultați întotdeauna cu medicul dumneavoastră dacă simțiți că aveți oricare dintre simptomele pe care le menționăm mai jos.
Astfel, dorim ca tu să ai o idee despre cum arată o deficiență de vitamina D și despre modalitățile prin care poți contribui la creșterea acesteia în corpul tău.
1. Căderea sau subțierea părului
Vitamina D este esențială pentru celulele pielii care procesează cheratina, proteina necesară pentru ca părul și unghiile noastre să crească. Astfel, atunci când nu este suficientă, cheratina nu este produsă la nivelul necesar, iar părul nostru are de suferit. De fapt, deficitul de vitamina D este adesea legat de alopecie și de subțierea părului atât la bărbați, cât și la femei. Au existat multe studii și cercetări care au concluzionat cu aceleași rezultate, ceea ce înseamnă că sunt necesare schimbări în dieta noastră.
2. Probleme de somn
Această vitamină joacă un rol foarte important în obținerea unor modele de somn reușite. Studiile au arătat că o deficiență a acesteia ar putea duce la insomnie, somn perturbat, somn mai puțin odihnitor și mai puține ore de somn. La unele persoane, poate duce chiar la apnee în somn, în cazul în care respirația cuiva nu este reglată și îi întrerupe somnul toată noaptea.
3. Îmbolnăviri mai frecvente
Unul dintre scuturile pe care corpul și sistemul imunitar le poate avea ca apărare împotriva bolilor și a virușilor este vitamina D. Astfel, atunci când organismul tău duce lipsă de această vitamină, este mult mai ușor să contractezi viruși și să te îmbolnăvești des. Răcelile, bronșitele și pneumoniile pot apărea mult mai ușor atunci când vitamina D lipsește. Cu alte cuvinte, această vitamină este foarte importantă pentru sistemul tău respirator și pentru menținerea sănătății acestuia.
4. Dureri osoase și articulare
Studiile au arătat cum deficitul de vitamina D crește șansele de a suferi de artrită reumatoidă la o vârstă mai înaintată. Acest lucru se datorează faptului că aceasta ajută la menținerea masei osoase din corpul nostru, ajutând la absorbția calciului. O altă analiză științifică a arătat că persoanele care sufereau de dureri musculare cronice și de alte probleme legate de oase aveau tendința de a avea niveluri mai scăzute de vitamina D.
5. Senzație de oboseală permanentă
Oboseala poate avea mai multe cauze, inclusiv stresul, anxietatea, depresia și deficitul de vitamina D. Un studiu, la care au luat parte 480 de persoane cu această deficiență, a arătat că toți s-au confruntat cu oboseală. Acest lucru se datorează faptului că oasele și mușchii mai slabi pot face ca întregul corp să se simtă mai obosit. Corectarea dietei și începerea administrării de suplimente poate avea succes în a aduce înapoi energia pierdută.
6. Vindecarea rănilor durează mai mult timp
Se știe că persoanele cu diabet zaharat au probleme de vindecare a rănilor, dar dacă nu suferiți de acest lucru, atunci poate că aveți o deficiență de vitamina D. S-a demonstrat că această vitamină poate regla factorii de creștere a noilor țesuturi. De asemenea, într-un studiu, s-a demonstrat că persoanele cu ulcere la picioare erau mai predispuse să sufere de această deficiență. În cazuri mai simple, ați putea observa că rănile minore durează anormal de mult timp pentru a se vindeca, ceea ce ar putea însemna că aveți o deficiență.
Cum să vă creșteți nivelul de vitamina D
- Surse alimentare: îmbunătățirea dietei ar trebui să fie întotdeauna prima alegere, iar alimente precum peștele gras, gălbenușurile de ou, laptele îmbogățit și iaurtul sunt surse bune de vitamina D.
- Suplimente: poate doriți să vă întrebați medicul dumneavoastră despre doza care este cea mai bună pentru dumneavoastră să o consumați zilnic. Dar nu aveți nevoie de o rețetă pentru a obține suplimente de vitamina D, deoarece le puteți cumpăra fără rețetă.
- Băile de soare: deși acesta este cel mai natural mod de a primi vitamina D, trebuie să aveți grijă la orele din zi în care vă expuneți la lumina soarelui. Cel mai bine este să aplici crema de protecție solară cu 20 de minute înainte de a ieși la soare și să eviți intervalul orar 10 AM - 4 PM. Asigură-te că îți reaplici crema de protecție solară după ce faci o activitate, cum ar fi înotul, sau după 2 ore de la prima aplicare.
Vă confruntați cu oricare dintre simptomele menționate mai sus? V-ați verificat nivelul de vitamina D?
Sursa: https://brightside.me/
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.