Inima ta te face să mergi mai departe în fiecare zi, fără să i se ceară acest lucru. Continuă să citești pentru a afla 16 fapte interesante despre inima ta și sistemul cardiovascular.
Inima unui bărbat cântărește, în medie, în jur de 283.49 grame, iar inima unei femei cântărește în jur de 226.79 grame.
2. Nou-născuții au cele mai rapide bătăi ale inimii.
Ritmul cardiac al unui nou-născut este de aproximativ 70 până la 190 de bătăi pe minut. Adultul mediu ar trebui să aibă un ritm cardiac în repaus între 60 și 100 de bătăi pe minut. Dacă ritmul cardiac în repaus este mai mare sau crește pe parcursul mai multor ani, ar putea fi un semn al unor probleme cardiace actuale sau iminente. Sportivii, care se antrenează în mod regulat, vor avea o frecvență cardiacă în repaus foarte lentă, în jur de 40 până la 60 de bătăi pe minut. De asemenea, femeile au, în medie, ritmuri cardiace mai rapide decât bărbații, deoarece inima lor este de dimensiuni mai mici și trebuie să bată mai mult pentru a pompa aceeași cantitate de sânge.
3. Inima este situată în mijlocul pieptului.
Se găsește în spatele sternului, dar este înclinat spre stânga, ceea ce îl face mai ușor de simțit în acea parte a pieptului.
4. Inima ta bate de aproximativ 100.000 de ori pe zi.
Sunetul pe care îl auziți când bate este de fapt zgomotul produs de deschiderea și închiderea valvelor inimii.
5. Inima ta pompează 7.570 de litri de sânge pe zi.
Sângele parcurge în fiecare zi aproximativ 19.312 de kilometri prin corpul dumneavoastră, ceea ce reprezintă de patru ori mai mult decât suprafața Statelor Unite de la o coastă la alta. În timpul vieții dumneavoastră, pompați aproximativ un milion de barili de sânge.
6. Atacurile de cord au loc cel mai des în diminețile de luni.
Hormonii de stres sunt mai mari dimineața decât în orice alt moment al zilei, iar ziua de luni, în special, pare să le provoace oamenilor mai mult stres decât în alte zile ale săptămânii. O creștere a tensiunii arteriale, plus o creștere a ritmului cardiac și a hormonilor de stres pot sparge buzunarele de placă și pot cauza un blocaj la nivelul inimii.
7. În corpul tău există 96.560 de km de vase de sânge.
Dacă unul dintre vase este afectat, inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sângele.
8. Nimeni nu știe de ce inima este asociată cu dragostea.
Diferite civilizații și perioade istorice au avut semnificații diferite pentru inimă. Credința că inima controla toate gândurile și emoțiile era presupunerea generală în civilizațiile antice. Acestea credeau, de asemenea, că creierul era complet inutil. De-a lungul timpului, ideea că dragostea venea din inimă a rămas în cultura populară.
9. Bărbații și femeile au simptome diferite de atac de cord.
Simptomele unui atac de cord la o femeie sunt mult mai puțin evidente decât la un bărbat. Pentru femei, atacurile de cord pot fi resimțite ca o apăsare inconfortabilă, presiune, plenitudine sau durere în centrul pieptului. De asemenea, poate produce dureri la unul sau la ambele brațe, la spate, la gât, la maxilar sau la stomac, dificultăți de respirație, greață și alte simptome. Bărbații resimt simptomele tipice ale atacului de cord: durere în piept, disconfort și presiune. Și ei pot avea dureri în alte zone, cum ar fi brațele, gâtul, spatele și maxilarul, precum și dificultăți de respirație, transpirație și disconfort care imită arsurile la stomac.
10. Râsul este bun pentru inimă.
Studiile au arătat că vasele de sânge se relaxează atunci când râdeți, ceea ce trimite cu 20% mai mult sânge prin corp. Vasele de sânge relaxate înseamnă că inima ta nu trebuie să lucreze atât de mult.
11. Inima lucrează de două ori mai mult decât mușchii picioarelor unui sprinter.
Este nevoie de multă forță pentru a deplasa sângele în jurul corpului și de aceea o inimă puternică și sănătoasă este atât de importantă. Inima, care este un mușchi, are o putere de două ori mai mare decât mușchii picioarelor unei persoane care face sprint.
12. Strănutul nu vă oprește inima.
Contrar credinței populare, strănutul nu vă oprește inima și nici nu o face să "sară peste ritm". Cu toate acestea, poate schimba pentru scurt timp ritmul inimii. Singurul moment în care inima dumneavoastră se oprește este în timpul unui stop cardiac.
13. Aorta dumneavoastră este la fel de mare ca un furtun de grădină.
Cea mai mare arteră din corpul dumneavoastră, aorta, merge de la inimă până la burtă. Aceasta transportă cel mai mult sânge și este, de asemenea, cea mai frecventă sursă de probleme precum anevrismele.
14. O "inimă frântă" se poate simți ca un atac de cord.
Sentimentele intense și bruște de tristețe pot imita simptomele unui atac de cord. Hormonii de stres sunt eliberați în organism și pot provoca dureri în piept și dificultăți de respirație. Din fericire, cu puțină odihnă, inima ta va începe să se simtă normală.
15. Unele capilare sunt de zece ori mai mici decât un fir de păr uman.
Acestea sunt atât de mici încât celulele sanguine trebuie să treacă una câte una prin ele. Oxigenul și dioxidul de carbon sunt schimbate prin pereții foarte subțiri ai capilarelor.
16. Caii pot imita ritmul cardiac al unui om.
Un studiu a arătat că un cal poate imita ritmul cardiac al persoanei care îl atinge. Alături de câini și pisici, caii au fost adăugați pe lista animalelor care răspund emoțional la oameni și ar putea fi folosiți într-o zi pentru a detecta hormonii de stres la pacienți.
Sursa: https://www.unitypoint.org/
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.