21 DE FAPTE CIUDATE ȘI MINUNATE DESPRE AROMĂ ȘI MIROS

Mulți dintre noi ne luăm simțul olfactiv ca pe un lucru de la sine înțeles, fără să ne gândim o clipă la modul în care este produs mirosul. De la mirosul dulce-amărui al primei cești de cafea până la aromele blânde care ne asigură că suntem acasă, suntem expuși zilnic la o tapiserie nesfârșită de mirosuri diferite - multe dintre ele având un impact semnificativ asupra stării noastre de spirit și a perspectivei noastre asupra vieții. Pentru a sărbători organul minunat care este nasul nostru, vă prezentăm câteva dintre faptele noastre preferate despre mirosuri și mirosuri, unele dintre ele ciudate, altele șocante.

Iată 21 de fapte ciudate și minunate despre miros și parfum:

1. Oamenii pot detecta cel puțin un trilion de mirosuri diferite

Deși numărul exact nu a fost încă determinat, oamenii de știință au dezvăluit într-o revistă din 2014 că oamenii pot identifica cel puțin un trilion de mirosuri diferite. Se crede însă că numărul real ar putea fi semnificativ mai mare decât acesta, datorită celor 10 milioane de receptori olfactivi din nasul fiecăruia.

2. Toată lumea miroase ușor diferit

Mirosul nostru ne este personal și complet unic. Modul în care mirosim este predeterminat și provine din aceleași gene care determină tipul de țesut al corpului nostru.

3. Și fiecare poate mirosi ușor diferit

Cu toții avem "punctele noastre oarbe de miros", mirosuri pe care nu le putem sesiza. Acest lucru înseamnă că toți mirosim lucrurile în mod diferit, iar mirosurile de care ne bucurăm sunt în întregime unice pentru noi.

4. Este posibil să miroși sentimente

În mod uimitor, simțul nostru olfactiv este atât de dezvoltat încât s-a descoperit că putem mirosi frica, dezgustul, fericirea și chiar excitația sexuală la alte persoane. Un studiu din 2012 a descoperit că există semnale olfactive în transpirația noastră, ajutându-i pe ceilalți să empatizeze cu noi atunci când trăim anumite emoții.

5. Femeile au un simț al mirosului mai puternic decât bărbații

Bătălia sexelor continuă, dar o categorie are un câștigător clar: testele au descoperit că femeile au un simț al mirosului mai dezvoltat decât bărbații și sunt capabile să identifice un număr mai mare de mirosuri diferite. Acest lucru se datorează regiunii prefrontale orbitale a creierului femeilor, care este mai dezvoltată decât cea a omologilor lor de sex masculin.

6. Simțul nostru olfactiv atinge apogeul în timpul adolescenței târzii

În jurul vârstei de 18 sau 19 ani este momentul în care simțul nostru olfactiv este la apogeu. După această vârstă, simțul nostru olfactiv se diminuează treptat.

7. Și în timpul primăverii și al verii

Datorită umidității suplimentare din aer în timpul lunilor de primăvară și vară, este mai ușor să identificăm diferite mirosuri decât în timpul toamnei și iernii. În plus, simțul nostru olfactiv se îmbunătățește după exerciții fizice, ceea ce mulți dintre noi sunt mai predispuși să facă în timpul zilelor mai lungi și mai calde de primăvară și vară.

8. Și în timpul sarcinii

Atunci când este însărcinată, simțul olfactiv al femeii devine mai accentuat și hipersensibil. Se crede că acest simț al mirosului accentuat ar putea fi motivul din spatele poftelor alimentare ciudate ale femeilor însărcinate.

9. Câinii au cu aproape 50% mai multe celule olfactive decât oamenii

Îndepărtându-ne pentru o clipă de rasa umană, prietenii noștri canini fac de rușine chiar și cel mai bun nas uman. Cu puțin mai puțin de 44% mai multe celule olfactive decât oamenii, câinii au un simț al mirosului mult mai dezvoltat decât noi - capabili să discearnă mai multe subtilități în miros și să capteze mirosuri de la o distanță mai mare.

10. Mirosul preferat al britanicilor este pâinea proaspăt coaptă

Un sondaj realizat în 2015 pe un eșantion de 2.000 de adulți din Marea Britanie a constatat că o pâine proaspăt coaptă este mirosul nostru preferat în Marea Britanie. Acesta a devansat la limită trandafirii, vanilia, lavanda, lămâia și lumânările parfumate (preferatele noastre personale, desigur) pentru a ocupa primul loc.

11. Și animalele au mirosuri preferate

Nu atât de deranjați de pâinea proaspăt coaptă, prietenii noștri animale au fiecare propriul miros preferat. Pisicile preferă valeriana, leii preferă menta, iar cămilele adoră tutunul. Iar mirosul preferat al cățelușului tău? Tu, bineînțeles!

12. Mirosul este cel mai memorabil simț al nostru

S-a descoperit că ne amintim mirosurile mult mai mult timp decât priveliștile, sunetele, gusturile și sentimentele. În mod uimitor, oamenii își pot aminti mirosurile cu o acuratețe de 65% după un an, în timp ce memoria vizuală este de doar 50/50 după un sfert din timp.

13. Putem mirosi înainte de a ne naște

Mirosul este primul simț care se dezvoltă, bebelușii nenăscuți bucurându-se de un miros complet format și funcțional. Acest simț continuă apoi să joace un rol major în dezvoltarea noastră timpurie, mirosul de creioane colorate fiind menționat în mod obișnuit ca fiind una dintre primele noastre amintiri din copilărie.

14. Dar nu și atunci când dormim

În timpul acelor ore de somn liniștit, ne închidem complet simțul olfactiv. Așadar, nu trebuie să vă faceți griji că treziți restul familiei în timp ce vă preparați cafeaua de dimineață.

15. Gustul depinde de miros

Nu este un secret că mirosul alimentelor are un impact masiv asupra percepției noastre gustative, reprezentând până la 95% din aromă. Cu toate acestea, știați că, fără simțul mirosului, ar fi aproape imposibil să distingi diferența de gust între un cartof și o ceapă?

16. Unii oameni percep doar mirosurile rele

Credeam că este destul de rău să suferi de anosmie, afecțiune în care nu poți identifica niciun miros, dar asta nu este nimic în comparație cu cacosmia. Suferinzii de cacosmie vor detecta doar mirosuri dezgustătoare, și chiar și acele mirosuri tradiționale (pâine proaspăt coaptă et al) vor mirosi a vomă sau a deșeuri pentru acești bieți indivizi.

17. Parfumierii trebuie să identifice cel puțin 250 de mirosuri înainte de a se califica

Pentru a ajunge la vârful profesiei de parfumier, parfumierii trebuie să identifice cu succes cel puțin 250 de mirosuri diferite ca parte a testului de inițiere. Această inițiere dificilă este motivul pentru care există doar 50 de parfumieri (cunoscuți și sub numele de nasuri) cu drepturi depline în lume.

18. Este nevoie de 1.600.000 de flori de trandafir pentru a crea 1 kg de ulei de trandafir

Asta înseamnă patru tone de trandafiri, concentrați în doar 1 kg de ulei de trandafir, folosit pentru parfumuri, lumânări și nu numai. Nu e de mirare că este unul dintre cele mai râvnite parfumuri!

19. Natura este o sursă nesfârșită de parfumuri și ingrediente

Uleiurile de parfum sunt derivate din aproape orice loc din natură, de la scoarțe, flori și rădăcini până la semințe, fructe și frunze. Nici o piatră nu este lăsată neîntoarsă în căutarea celor mai minunate mirosuri pentru parfumuri și lumânări!

20. Există șapte mirosuri principale

La fel ca cele cinci gusturi diferite (dulce, acru, sărat, amar, umami), unii oameni de știință cred că există șapte mirosuri principale diferite - mosc, putred, înțepător, camforat (similar cu naftalina), eteric, floral și mentolat. Se crede că toate mirosurile sunt un amestec al acestor șapte ingrediente de bază.

21. Și mirosurile bune ne fac fericiți

Poate cel mai puțin surprinzător fapt despre mirosuri. Dacă mirosim ceva ce ni se pare plăcut, acesta poate avea un efect pozitiv asupra minții și poate contribui la ridicarea stării noastre de spirit. Așadar, credem că este întotdeauna o idee bună să avem la îndemână o lumânare sau un difuzor de ulei pentru atunci când avem nevoie de un pic de ridicare a stării de spirit.

Sursa: https://www.parkscandles.com/

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *