21 DE FAPTE CIUDATE ȘI MINUNATE DESPRE AROMĂ ȘI MIROS

Mulți dintre noi ne luăm simțul olfactiv ca pe un lucru de la sine înțeles, fără să ne gândim o clipă la modul în care este produs mirosul. De la mirosul dulce-amărui al primei cești de cafea până la aromele blânde care ne asigură că suntem acasă, suntem expuși zilnic la o tapiserie nesfârșită de mirosuri diferite - multe dintre ele având un impact semnificativ asupra stării noastre de spirit și a perspectivei noastre asupra vieții. Pentru a sărbători organul minunat care este nasul nostru, vă prezentăm câteva dintre faptele noastre preferate despre mirosuri și mirosuri, unele dintre ele ciudate, altele șocante.

Iată 21 de fapte ciudate și minunate despre miros și parfum:

1. Oamenii pot detecta cel puțin un trilion de mirosuri diferite

Deși numărul exact nu a fost încă determinat, oamenii de știință au dezvăluit într-o revistă din 2014 că oamenii pot identifica cel puțin un trilion de mirosuri diferite. Se crede însă că numărul real ar putea fi semnificativ mai mare decât acesta, datorită celor 10 milioane de receptori olfactivi din nasul fiecăruia.

2. Toată lumea miroase ușor diferit

Mirosul nostru ne este personal și complet unic. Modul în care mirosim este predeterminat și provine din aceleași gene care determină tipul de țesut al corpului nostru.

3. Și fiecare poate mirosi ușor diferit

Cu toții avem "punctele noastre oarbe de miros", mirosuri pe care nu le putem sesiza. Acest lucru înseamnă că toți mirosim lucrurile în mod diferit, iar mirosurile de care ne bucurăm sunt în întregime unice pentru noi.

4. Este posibil să miroși sentimente

În mod uimitor, simțul nostru olfactiv este atât de dezvoltat încât s-a descoperit că putem mirosi frica, dezgustul, fericirea și chiar excitația sexuală la alte persoane. Un studiu din 2012 a descoperit că există semnale olfactive în transpirația noastră, ajutându-i pe ceilalți să empatizeze cu noi atunci când trăim anumite emoții.

5. Femeile au un simț al mirosului mai puternic decât bărbații

Bătălia sexelor continuă, dar o categorie are un câștigător clar: testele au descoperit că femeile au un simț al mirosului mai dezvoltat decât bărbații și sunt capabile să identifice un număr mai mare de mirosuri diferite. Acest lucru se datorează regiunii prefrontale orbitale a creierului femeilor, care este mai dezvoltată decât cea a omologilor lor de sex masculin.

6. Simțul nostru olfactiv atinge apogeul în timpul adolescenței târzii

În jurul vârstei de 18 sau 19 ani este momentul în care simțul nostru olfactiv este la apogeu. După această vârstă, simțul nostru olfactiv se diminuează treptat.

7. Și în timpul primăverii și al verii

Datorită umidității suplimentare din aer în timpul lunilor de primăvară și vară, este mai ușor să identificăm diferite mirosuri decât în timpul toamnei și iernii. În plus, simțul nostru olfactiv se îmbunătățește după exerciții fizice, ceea ce mulți dintre noi sunt mai predispuși să facă în timpul zilelor mai lungi și mai calde de primăvară și vară.

8. Și în timpul sarcinii

Atunci când este însărcinată, simțul olfactiv al femeii devine mai accentuat și hipersensibil. Se crede că acest simț al mirosului accentuat ar putea fi motivul din spatele poftelor alimentare ciudate ale femeilor însărcinate.

9. Câinii au cu aproape 50% mai multe celule olfactive decât oamenii

Îndepărtându-ne pentru o clipă de rasa umană, prietenii noștri canini fac de rușine chiar și cel mai bun nas uman. Cu puțin mai puțin de 44% mai multe celule olfactive decât oamenii, câinii au un simț al mirosului mult mai dezvoltat decât noi - capabili să discearnă mai multe subtilități în miros și să capteze mirosuri de la o distanță mai mare.

10. Mirosul preferat al britanicilor este pâinea proaspăt coaptă

Un sondaj realizat în 2015 pe un eșantion de 2.000 de adulți din Marea Britanie a constatat că o pâine proaspăt coaptă este mirosul nostru preferat în Marea Britanie. Acesta a devansat la limită trandafirii, vanilia, lavanda, lămâia și lumânările parfumate (preferatele noastre personale, desigur) pentru a ocupa primul loc.

11. Și animalele au mirosuri preferate

Nu atât de deranjați de pâinea proaspăt coaptă, prietenii noștri animale au fiecare propriul miros preferat. Pisicile preferă valeriana, leii preferă menta, iar cămilele adoră tutunul. Iar mirosul preferat al cățelușului tău? Tu, bineînțeles!

12. Mirosul este cel mai memorabil simț al nostru

S-a descoperit că ne amintim mirosurile mult mai mult timp decât priveliștile, sunetele, gusturile și sentimentele. În mod uimitor, oamenii își pot aminti mirosurile cu o acuratețe de 65% după un an, în timp ce memoria vizuală este de doar 50/50 după un sfert din timp.

13. Putem mirosi înainte de a ne naște

Mirosul este primul simț care se dezvoltă, bebelușii nenăscuți bucurându-se de un miros complet format și funcțional. Acest simț continuă apoi să joace un rol major în dezvoltarea noastră timpurie, mirosul de creioane colorate fiind menționat în mod obișnuit ca fiind una dintre primele noastre amintiri din copilărie.

14. Dar nu și atunci când dormim

În timpul acelor ore de somn liniștit, ne închidem complet simțul olfactiv. Așadar, nu trebuie să vă faceți griji că treziți restul familiei în timp ce vă preparați cafeaua de dimineață.

15. Gustul depinde de miros

Nu este un secret că mirosul alimentelor are un impact masiv asupra percepției noastre gustative, reprezentând până la 95% din aromă. Cu toate acestea, știați că, fără simțul mirosului, ar fi aproape imposibil să distingi diferența de gust între un cartof și o ceapă?

16. Unii oameni percep doar mirosurile rele

Credeam că este destul de rău să suferi de anosmie, afecțiune în care nu poți identifica niciun miros, dar asta nu este nimic în comparație cu cacosmia. Suferinzii de cacosmie vor detecta doar mirosuri dezgustătoare, și chiar și acele mirosuri tradiționale (pâine proaspăt coaptă et al) vor mirosi a vomă sau a deșeuri pentru acești bieți indivizi.

17. Parfumierii trebuie să identifice cel puțin 250 de mirosuri înainte de a se califica

Pentru a ajunge la vârful profesiei de parfumier, parfumierii trebuie să identifice cu succes cel puțin 250 de mirosuri diferite ca parte a testului de inițiere. Această inițiere dificilă este motivul pentru care există doar 50 de parfumieri (cunoscuți și sub numele de nasuri) cu drepturi depline în lume.

18. Este nevoie de 1.600.000 de flori de trandafir pentru a crea 1 kg de ulei de trandafir

Asta înseamnă patru tone de trandafiri, concentrați în doar 1 kg de ulei de trandafir, folosit pentru parfumuri, lumânări și nu numai. Nu e de mirare că este unul dintre cele mai râvnite parfumuri!

19. Natura este o sursă nesfârșită de parfumuri și ingrediente

Uleiurile de parfum sunt derivate din aproape orice loc din natură, de la scoarțe, flori și rădăcini până la semințe, fructe și frunze. Nici o piatră nu este lăsată neîntoarsă în căutarea celor mai minunate mirosuri pentru parfumuri și lumânări!

20. Există șapte mirosuri principale

La fel ca cele cinci gusturi diferite (dulce, acru, sărat, amar, umami), unii oameni de știință cred că există șapte mirosuri principale diferite - mosc, putred, înțepător, camforat (similar cu naftalina), eteric, floral și mentolat. Se crede că toate mirosurile sunt un amestec al acestor șapte ingrediente de bază.

21. Și mirosurile bune ne fac fericiți

Poate cel mai puțin surprinzător fapt despre mirosuri. Dacă mirosim ceva ce ni se pare plăcut, acesta poate avea un efect pozitiv asupra minții și poate contribui la ridicarea stării noastre de spirit. Așadar, credem că este întotdeauna o idee bună să avem la îndemână o lumânare sau un difuzor de ulei pentru atunci când avem nevoie de un pic de ridicare a stării de spirit.

Sursa: https://www.parkscandles.com/

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Istoria mirodeniilor
    10.02.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISTORIA MIRODENIILOR Mirodeniile sunt acele substanţe care îmbunătăţesc calitatea preparatelor alimentare şi care, de milenii, continuă…
  • Detoxifierea organismului
    22.03.2012 - 1 Comments
    --> DETOXIFIEREA ORGANISMULUI Interviu cu prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi,  directorul Institutului de Cercetări Alimentare - Zăpezile s-au dus şi primăvara ne bate la…
  • 16 hărți ale lumii care te vor face să spui „WOW!” + FOTO
    11.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Hărțile pot fi utile pentru mult mai mult decât simpla localizare a granițelor sau identificarea rutelor de autobuz. Hărțile lumii pot…
  • Dacii - Adevăruri tulburătoare (documentar) + Dacia Revival (eBook)
    26.04.2012 - 1 Comments
    --> 800x600 Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 …
  • Cosmeticele îngrașă + VIDEO
    28.06.2012 - 0 Comments
    --> COSMETICELE ÎNGRAȘĂ Ai câteva kilograme în plus și ești disperată că nu le poți da jos, deși mănânci corect, faci exerciții și bei multă apă? Te întrebi unde greșești de…
  • Descoperire uimitoare în Marea Piramidă
    01.04.2013 - 12 Comments
    --> SCHELETUL UNEI CREATURI JUMĂTATE OM, JUMĂTATE FELINĂ DESCOPERIT ÎN MAREA PIRAMIDĂ DIN EGIPT Acum trei ani, o…
  • 35 de imagini care arată perfect rivalitatea dintre câini și pisici (FOTO + VIDEO)
    29.09.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deși există un pic de adevăr în stereotipul că pisicile și câinii se urăsc (având temperamente diferite, câinii fiind mai sociabil și mai…
  • 36 de oameni își descriu țara fără să-i folosească numele
    05.12.2021 - 0 Comments
    O mulțime de țări acoperă această planetă. Majoritatea au istorii complicate și identități naționale care ar putea umple multe manuale. Dar lăsați internetul să rezume toată această complexitate la…
  • Melania Trump - drumul către visul american + VIDEO
    03.02.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MELANIA TRUMP  - DRUMUL CĂTRE VISUL AMERICAN - Până de curând, Melania Trump a fost percepută de publicul larg ca „soția-trofeu”…
  • Moartea din cauze medicale + VIDEO
    06.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MOARTEA DIN CAUZE MEDICALE Dr. Joseph Mercola este un cunoscut medic american, care s-a remarcat nu numai ca un promotor al…
  • 2012 - Știința a înțeles spiritualitatea (eBook + VIDEO)
    21.04.2012 - 0 Comments
    --> 2012 - ȘTIINȚA A ÎNȚELES SPIRITUALITATEA „SFÂRŞITUL TIMPURILOR” ÎN VIZIUNEA UNOR SAVANŢI Ervin Laszlo, Stanislav Grof și Peter Russell în dialog cu Horia Turcanu Ştiinţa…
  • Romanizarea Daciei: o enigmă istorică
    12.06.2012 - 2 Comments
    --> O ENIGMĂ ISTORICĂ: ROMANIZAREA DACIEI Istoria noastră e plină de întrebări și umbre, cărora cercetătorii refuză să le dea contur. Romanizarea, de pildă, e un…
  • 25 de fotografii post-mortem din epoca victoriană (FOTO)
    15.06.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Epoca victoriană a fost o perioadă destul de morbidă în istoria omenirii. Una dintre cele mai neliniștitoare tradiții ale acelei epoci a fost…
  • Totul despre nuci și alune
    23.08.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOTUL DESPRE NUCI  ŞI ALUNE Oleaginoasele sunt benefice în prevenirea maladiilor cardiovasculare. Datorită conţinutului în…
  • 9/11 - Marea iluzie (documentar RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> 9/11 - MAREA ILUZIE Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE …
  • Totul despre ciocolată
    21.03.2012 - 0 Comments
    --> TOTUL DESPRE CIOCOLATĂ Unora dintre noi ne vine greu să ne imaginăm chiar şi o zi fără ciocolată, ca să nu mai vorbim de o viaţă întreagă. Dar ciocolata, aşa cum o cunoaştem…
  • Bruce Lipton - Medicamentele vă rescriu sistemele corporale + documentar (RO)
    18.12.2012 - 2 Comments
    --> MEDICAMENTELE   VĂ RESCRIU SISTEMELE CORPORALE Bruce Lipton Fragment din interviul luat de Cristian Mureșan, realizatorul emisiunii „Știință și cunoaștere” - TVR…
  • Merișorul - inamicul infecțiilor
    26.03.2012 - 2 Comments
    --> MERIŞORUL - inamicul natural al infecţiilor Merişorul este un arbust cu frunze mereu verzi şi flori de culoare albă sau roşie. Creşte în zonele muntoase de la noi din ţară, de…
  • 10 glume fine
    10.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. O judecătoare de la Tribunalul Municipiului București se plânge că în timpul furtunii de ieri s-a trezit cu o vilă în curte. 2.…
  • Plăcerea gustului - condimentele și mirodeniile
    12.12.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PLĂCEREA GUSTULUI – CONDIMENTELE ȘI MIRODENIILE – Condimentele fac mâncarea delicioasă. Mirodeniile și ierburile aromatice dau…
  • Rețete culinare - Bucătărie internațională - SOSURI
    07.04.2012 - 0 Comments
    --> Bucătărie internațională - SOSURI -->
  • Consemnările Mareșalului Ion Antonescu din noaptea de 23 august 1944 + VIDEO + documentar
    23.08.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CONSEMNĂRILE MAREȘALULUI ION ANTONESCU DIN NOAPTEA DE 23 AUGUST 1944 Astăzi, 23 august 1944. Am venit în audienţă la Rege la ora…
  • 10 random facts - part 4
    18.08.2015 - 1 Comments
    1. Alpaca poate muri de singurătate. Atunci când sunt cumpărate trebuie neaparat să fie luate în pereche. 2. Scoțienii au cea mai mare rată de consum a cocainei, 1 la 40. 3. Hipopotamul…
  • 50 de fapte incredibile despre lume care te vor face să pari cultivat
    20.12.2022 - 0 Comments
    Ați stat vreodată la masă cu prietenii sau cu familia, bucurându-vă de un prânz sau de o cină perfect acceptabilă, și ați ascultat - neputincios - cum conversația se îndreaptă încet spre subiectul…
  • Dr. Sang Lee - Genele și semnificația lor + documentar (RO)
    10.11.2012 - 3 Comments
    --> GENELE ȘI SEMNIFICAȚIA LOR Dr. Sang Lee este un scriitor prolific și o persoană celebră în Coreea de Sud, mai ales datorită…
  • Întoarcerea la natură + slideshow
    01.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ÎNTOARCEREA LA NATURĂ În 1978, Michel Poniatowski condensa în cartea sa „Viitorul nu este scris nicăieri”, istoria globului terestru…
  • Erich von Däniken și teoria astronautului antic + eBook + documentare (RO)
    16.10.2013 - 2 Comments
    --> TEORIA ASTRONAUTULUI ANTIC În a doua jumătate a secolului XX, câțiva autori nonconformiști au lansat în scrierile lor teoria fascinantă a extratereștrilor antici. Este vorba de…
  • 9 gadget-uri de buzunar ingenioase
    18.07.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Unealtă utilitară-mască cheie Această multi-unealtă îți învelește una din cheile tale și este dotată cu deschizător de sticle, pilă de…
  • Unde, când, cum și cât trebuie să mâncăm
    09.01.2015 - 2 Comments
    UNDE, CÂND, CUM ȘI CÂT TREBUIE SĂ MÂNCĂM Atitudinea omului în fața actului nutrițional, adică felul în care ne comportăm la masă, este cât se poate de individualizată, constituind rezultatul…
  • Conspirația „Marijuana” + VIDEO (RO)
    11.01.2013 - 0 Comments
    --> CONSPIRAȚIA „MARIJUANA” Ştiaţi că planta numită cânepă are peste 25.000 de utilizări? De la alimente, vopsele, combustibili şi până la îmbrăcăminte şi materiale de construcţii.…
  • Corespondență de la Bruxelles - Europarlamentarul Nigel Farage despre România + VIDEO
    22.10.2012 - 0 Comments
    --> CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES Nigel Farage: „Buni europeni sunt cei care fac auzită vocea poporului român la Bruxelles” …
  • România în reclame (slideshow)
    02.05.2012 - 0 Comments
    --> ERA O VREME ÎN ŢARA ASTA... Marin Sorescu Motor în 2 timpi, monocilindru, cu răcire forțată cu aer Capacitate…
  • Fanatismul religios și nevoia de „sânge” + VIDEO
    21.11.2012 - 8 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FANATISMUL RELIGIOS ȘI NEVOIA DE „SÂNGE” Surprinzător de real, secolul…
  • De ce nu funcționează dietele de slăbit + VIDEO
    11.02.2014 - 1 Comments
    --> DE CE NU FUNCȚIONEAZĂ DIETELE DE SLĂBITRaymond Francis O epidemie de obezitate catastrofală a cuprins America. Peste două treimi dintre americani sunt supraponderali. Și nu e vorba de…
  • Misterul celor două culturi gemene
    24.04.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MISTERUL CELOR DOUĂ CULTURI GEMENE  DE PE MALURILE OPUSE ALE ATLANTICULUI Richard Cassaro Egiptenii antici din Africa…
  • 17 fapte interesante despre Las Vegas care te vor pune pe gânduri
    16.08.2023 - 0 Comments
    Istoria Vegasului este plină de culoare și, uneori, incredibilă, dar Sin City este unul dintre cele mai diverse și unice locuri din Statele Unite. Deși astăzi este cunoscut pentru luxul de neegalat…
  • 22 de fapte despre mâncăruri care sunt 100% adevărate + FOTO
    27.06.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Cei mai gustoși cartofi prăjiți sunt ultimii de la fundul pungii. 2. Și dacă rupi mai întâi colțurile unui biscuit, îl face să aibă…
  • Hrana la care este adaptată specia umană
    20.06.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); HRANA LA CARE ESTE ADAPTATĂ SPECIA UMANĂ Erbivorele (animalele care pasc: bizonii, iepurii, caii, oile, caprele, cerbii, girafele) sunt…
  • Diferența dintre apa dură și apa moale (și de ce este importantă)
    12.12.2021 - 0 Comments
    Înțelegeți cum poate influența duritatea apei casa și corpul dumneavoastră. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Atunci când totul funcționează așa cum ar trebui, ați putea…
  • Jiddu Krishnamurti - Libertatea sufletului și a minții + documentar (RO)
    04.04.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LIBERTATEA SUFLETULUI ȘI A MINȚII – BIOGRAFIA LUI JIDDU KRISHNAMURTI – Jiddu Krishnamurti a fost un filozof de origine indiană,…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *