Antibiotice uitate de acum câteva decenii ar putea fi un super-ucigaș de bacterii

Un antibiotic dezvoltat în urmă cu 80 de ani, înainte de a fi abandonat și uitat, ar putea oferi din nou soluții noi și interesante, de data aceasta în fața amenințării emergente a superbacteriilor rezistente la medicamente.

Jumătate dintre medicamentele care ucid bacteriile pe care le folosim astăzi sunt variații ale unor compuși care au fost descoperiți în urmă cu aproape un secol, în timpul acestei "epoci de aur" a antibioticelor. Unul dintre aceștia, numit streptothricin, a fost izolat în anii 1940, atrăgând atenția pentru potențialul său în tratarea infecțiilor cauzate de ceea ce se numește bacterii gram-negative.

Ilustrație a bacteriei Acinetobacter baumannii multirezistente la medicamente. (Kateryna Kon/Getty Images)

Spre deosebire de bacteriile gram-pozitive, acești microbi nu au un perete celular robust, pe care multe antibiotice îl vizează. Găsirea unor alternative a fost una dintre marile provocări pentru industria farmaceutică. În 2017, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat o listă cu cei mai periculoși agenți patogeni rezistenți la medicamente. Majoritatea erau bacterii gram-negative.

Dar, în ciuda potențialului său de a ucide bacteriile, streptotricina nu a fost inclusă în listă. Într-un studiu inițial, aceasta a fost considerată prea toxică pentru sănătatea rinichilor umani și a fost ulterior îngropată în literatura științifică.

Patologul James Kirby de la Universitatea Harvard și colegii săi îl dezgroapă din nou, explorându-i potențialul sub un nou nume - nourseothricin.

"Acum, odată cu apariția agenților patogeni rezistenți la mai multe medicamente, pentru care există puține sau chiar niciun antibiotic activ disponibil pentru tratament, este timpul să revizuim și să explorăm potențialul a ceea ce am trecut cu vederea până acum", a declarat Kirby pentru ScienceAlert.

Nourseothricin este un produs natural fabricat de bacteriile din sol care sunt gram-pozitive. Este, de fapt, un amestec de antibiotice, cărora li se atribuie nume individuale precum streptotricină F (S-F) și streptotricină D (S-D).

În timp ce nourseotricina și S-D prezintă efecte toxice asupra celulelor renale în laborator, Kirby și colegii săi au stabilit acum că nu este cazul S-F. Acest compus este în continuare foarte eficient în uciderea bacteriilor gram-negative rezistente la medicamente, dar la concentrații care nu sunt toxice.

În modelele de șoareci, S-F a reușit de fapt să elimine o tulpină de bacterii care s-a dovedit rezistentă la numeroase medicamente existente, totul cu o toxicitate minimă sau deloc.

"Bacteriile care trăiesc în sol, în încercarea lor de a-și menține teritoriul, și-au dat seama, prin eoni de evoluție, cum să producă antibiotice care pot pătrunde în armura bacteriilor gram-negative. Streptothricinele sunt unul dintre rezultatele acestei curse de înarmare în curs de desfășurare", a declarat Kirby.

"Acești compuși oferă o soluție distinctă pentru a penetra mecanismele de apărare ale agenților patogeni gram-negativi."

Detaliile precise din spatele atacului streptotricinei nu sunt încă clare, dar se pare că antibioticul se leagă de bacteriile gram-negative și se joacă cu mașinăria de producere a proteinelor într-un mod diferit față de alte medicamente.

Dacă cercetătorii vor reuși să afle cum, acest lucru i-ar putea ajuta să dezvolte o nouă clasă de medicamente pentru bacteriile care s-au dovedit până acum foarte rezistente.

Kirby și colegii săi au început deja să cerceteze cum să îmbunătățească streptotricinele naturale, cum ar fi S-F, pentru a funcționa și mai bine ca ucigași de superbacterii.

El spune că "așteaptă cu nerăbdare o renaștere a interesului pentru această clasă de antibiotice semnificativă din punct de vedere istoric, dar uitată de mult timp".

Studiul a fost publicat în PLOS Biology.

Sursa: https://www.sciencealert.com/

Informații suplimentare din cercetări proprii:

Există unele antibiotice mai vechi, care au fost utilizate în trecut și ar putea fi considerate "uitate" într-o oarecare măsură, dar care încă pot fi eficiente împotriva unor bacterii rezistente la antibioticele mai moderne. Iată câteva exemple:

Colistina: A fost descoperită în anii 1940, dar a căzut în mare parte în dizgrație în favoarea altor antibiotice mai noi. Cu toate acestea, colistina a revenit în prim-plan în ultimii ani ca opțiune de tratament pentru infecțiile provocate de bacteriile rezistente la multiple antibiotice, în special în cazul infecțiilor cu bacterii Gram-negative.

Vancomicina: Este un antibiotic descoperit în anii 1950, utilizat în special pentru tratarea infecțiilor cu Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA). Chiar dacă MRSA a dezvoltat uneori rezistență și la vancomicină, acesta rămâne un tratament eficient pentru multe tulpini de MRSA.

Linezolid: Este un antibiotic introdus pe piață în anii 2000, dar are o structură similară cu unele antibiotice mai vechi, cum ar fi cloramfenicolul. Linezolid este eficient împotriva unor bacterii rezistente la multiple antibiotice, inclusiv a tulpinilor de MRSA și Enterococcus faecium rezistent la vancomicină.

Daptomicină: A fost introdusă pe piață în anii 2000 și este utilizată în special pentru tratarea infecțiilor cu Staphylococcus aureus și Enterococcus faecalis rezistent la alte antibiotice. Este unul dintre puținele antibiotice care acționează prin distrugerea membranei bacteriene.

Este important de menționat că utilizarea antibioticelor vechi sau uitate poate avea și dezavantaje, precum efecte secundare mai grave sau o mai mare toxicitate în comparație cu antibioticele mai noi. De asemenea, bacteriile pot dezvolta și rezistență la aceste antibiotice mai vechi în timp. Înainte de a utiliza orice antibiotic, este esențial să consultați un medic pentru a obține un diagnostic corect și un tratament adecvat.

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • 17 reguli nescrise după care ar trebui să trăiești deja
    21.01.2023 - 0 Comments
    În caz că nu era deja evident, iată 17 reguli nescrise după care ar trebui să trăiești deja:1. "Nu atrageți atenția dacă cineva roșește. Nu se poate controla, știe deja, iar tu înrăutățești…
  • Pericolele din pâinea albă
    17.11.2013 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PERICOLELE DIN PÂINEA ALBĂ Știați că, în urmă cu zeci de ani, guvernul elvețian, fiind informat asupra pericolului pentru sănătate…
  • Este istoria omenirii scrisă de civilizații extraterestre? + documentare (RO)
    27.12.2013 - 3 Comments
    --> ESTE ISTORIA OMENIRII SCRISĂ DE CIVILIZAŢII EXTRATERESTRE? Dovezi că extratereştrii există În ultimele decenii am fost obişnuiţi cu romane şi filme ştiinţifico-fantastice în…
  • Mihai Eminescu despre vânzarea pământurilor țării
    15.01.2015 - 1 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1939022167"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • 4 motive pentru care ar trebui să optezi pentru cosmetice bio
    22.05.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); De ce să optezi pentru cosmetice bio? Sursa: http://www.fhshh.com/ Se spune că nu ar trebui să aplici niciodată pe față ceva ce nu…
  • Din istoria Angliei
    02.05.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DIN ISTORIA ANGLIEI   Data viitoare când vă spălaţi pe mâini și apa e un pic mai rece decât v-aţi dori, comparaţi situaţia cu modul…
  • 10 random facts - part 5
    26.08.2015 - 0 Comments
    1. Godzilla este un cetățean oficial japonez. 2. Marijuana este legală și nici măcar nu este clasificată ca fiind drog în Coreea de Nord. 3. Mona Lisa, a lui Leonardo Da Vinci, a devenit cea…
  • Valeriu Popa - Sfaturi pentru sănătate
    11.04.2012 - 0 Comments
    -->   VALERIU POPA– SFATURI PENTRU SĂNĂTATE Frica micşorează diametrul vaselor de sânge, ca urmare a unei vărsări excesive de adrenalină în sânge. Acest fapt duce la o…
  • Miracolul japonez + VIDEO
    06.08.2013 - 6 Comments
    --> MIRACOLUL  JAPONEZ Astăzi, 6 august 2013, s-au împlinit 68 de ani de când a fost lansată prima bombă atomică din istoria umanității, care a devastat orașul Hiroshima.…
  • Vitamina D - activatorul sistemului imunitar
    02.08.2016 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VITAMINA D - ACTIVATORUL SISTEMULUI IMUNITAR - Vitamina D sau calciferolul este o vitamină liposolubilă, cunoscută și ca…
  • OSHO despre politică + VIDEO (RO)
    20.12.2014 - 4 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "0506632207"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; OSHO DESPRE POLITICĂ Lumea politicii se…
  • Vino mamă să mă vezi la spitalul de obezi
    01.11.2014 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VINO MAMĂ SĂ MĂ VEZI LA SPITALUL DE OBEZI În februarie 2010, un reporter al Jurnalului Naţional s-a internat incognito la Institutul…
  • 14 trucuri de economisire a timpului petrecut la calculator
    07.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Există 3 tipuri de utilizatori de computer: cei care folosesc mouse-ul, cei care folosesc tastatura și cei care preferă să vorbească cu…
  • Regele Ferdinand al României - un neamț care a jurat să fie un bun român + slideshow
    01.12.2014 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "7154366414"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; REGELE FERDINAND AL ROMÂNIEI – UN NEAMȚ CARE A…
  • Colesterolul - realități pe care doctorul nu ți le spune + VIDEO
    30.05.2013 - 21 Comments
    --> COLESTEROLUL – REALITĂȚI PE CARE DOCTORUL NU ȚI LE SPUNE – Tocmai ai primit rezultatele analizelor de sânge iar nivelul colesterolului total este 300! Intri în panică și asculți…
  • 20 de fapte despre fotbalistul superstar Kylian Mbappé
    20.12.2022 - 0 Comments
    Atacantul în vârstă de 20 de ani de la Paris Saint-German a devenit o senzație internațională după prestația sa uluitoare de la Cupa Mondială 2018. El a devenit unul dintre cei mai adorați cetățeni…
  • Controversa Sionului - eBook + VIDEO (RO)
    14.05.2016 - 0 Comments
    CONTROVERSA SIONULUI Douglas Reed „The Controversy of Zion” a fost scrisă între anii 1951 și 1956 și publicată pentru prima oară în 1978, la Editura Dolphin Press, Durban, Africa de Sud.…
  • Istoria fascinantă a hipnotismului + VIDEO
    19.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISTORIA FASCINANTĂ A HIPNOTISMULUI De mai bine de două secole, hipnoza rămâne un fenomen controversat. E ușor de înțeles senzația de…
  • Ginsengul - tinerețe fără bătrânețe
    25.03.2012 - 0 Comments
    --> GINSENGUL - TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE Ginsengul este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale.  Chiar dacă cercetările specializate asupra acestei plante sunt…
  • 9 puteri vindecătoare ale torsului unei pisici
    07.04.2016 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "2919951363"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; 1. Pisicile torc cu vibrații cuprinse în intervalul…
  • Bazele medicinii moderne au fost puse prin fraudă
    31.08.2012 - 2 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Jiddu Krishnamurti - Libertatea sufletului și a minții + documentar (RO)
    04.04.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LIBERTATEA SUFLETULUI ȘI A MINȚII – BIOGRAFIA LUI JIDDU KRISHNAMURTI – Jiddu Krishnamurti a fost un filozof de origine indiană,…
  • Promotori celebri ai alimentației naturale + VIDEO
    12.12.2015 - 1 Comments
    PROMOTORI CELEBRI AI ALIMENTAŢIEI NATURALE Conform statutului Uniunii Internaționale a Vegetarienilor, „un vegetarian este acela care renunță la consumul alimentelor ce provin de la animale…
  • 12 teorii ale conspirației care chiar s-au dovedit a fi adevărate
    17.11.2023 - 0 Comments
    Adagiul este adevărat: Adevărul depășește adesea ficțiunea. Nu este o minciună - fiecare dintre aceste presupuse "teorii ale conspirației" s-a dovedit a fi autentică.Nu sunt eu nebun, voi toți…
  • 18 ustensile de bucătărie pe care nici chiar cei mai pricepuți bucătari n-ar știi cum să le folosească + FOTO
    16.01.2022 - 0 Comments
    De la inventarea roții, creativitatea umană nu a încetat niciodată să ne uimească. Dar uneori merge prea departe și ne confruntăm cu obiecte al căror scop este greu de înțeles. Iar dacă aceste…
  • Melcii de grădină ca tratament cosmetic
    06.04.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MELCII DE GRĂDINĂ CA TRATAMENT COSMETIC Dintotdeauna, pentru țăranii noștri, melcii n-au fost altceva decât niște animale dăunătoare,…
  • Aditivii alimentari
    04.04.2012 - 1 Comments
    --> ADITIVII ALIMENTARI Ce este aditivul alimentar? Orice substanță care nu reprezintă un aliment în sine, nu este un ingredient al…
  • Totul despre vitamine
    04.04.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOTUL DESPRE VITAMINE Să nu pierdem niciodată din vedere vitaminele naturale pe care fructele şi legumele ni le pun la…
  • Dăunătorii din Grădina Domnului + VIDEO
    19.11.2012 - 3 Comments
    --> DĂUNĂTORII DIN GRĂDINA DOMNULUI – SPECIA HOMO RELIGIOSUS PROFITORIUS – Primii indivizi ai acestei specii au apărut…
  • Mazărea - o proteină vegetală de calitate
    26.03.2012 - 0 Comments
    --> MAZĂREA – o proteină vegetală de calitate Mazărea (Pisum sativum) este originară din Asia Centrală. Se pare că pentru prima oară, boabele verzi ale acestei leguminoase, rudă bună…
  • 5 feluri de mâncăruri japoneze incredibile + VIDEO
    06.10.2015 - 0 Comments
    1. Calmar dansator la bol Ați mai văzut vreodată felul de mâncare „calmar dansator la bol”? Este cel mai discutat fel de mâncare japonez. Calmarul se mișcă în bol! Acest lucru este posibil…
  • 24 Titanic Facts You Probably Didn't Know About + VIDEO
    20.12.2022 - 0 Comments
    1. The richest passenger on board the Titanic was John Jacob Astor IV. His net worth was around $85 million (or $2 billion in today's terms). Astor perished with the Titanic. He was last seen smoking…
  • Proteinele animale între mit și realitate + documentar (RO)
    17.07.2012 - 4 Comments
    --> PROTEINELE ANIMALE ÎNTRE MIT ȘI REALITATE Avem nevoie de proteine animale, pentru a fi sănătoși? Vom suferi cumva de carențe de proteine, dacă nu consumăm produse de origine…
  • Vânătorii de microbi + documentar (RO)
    24.10.2014 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "8712232609"; google_ad_width = 468; google_ad_height = 60; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Calea către o nouă medicină + VIDEO (RO)
    28.01.2015 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CALEA CĂTRE O NOUĂ MEDICINĂ Un doctor care prescrie tratamente identice pentru doi indivizi și se așteaptă la rezultate identice,…
  • Fahrenheit 9/11 - documentar (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> FAHRENHEIT 9/11 Născut pe 23 aprilie 1954 într-o familie americană de muncitori la uzinele General Motors din Flint, Michigan, Michael Moore a avut drept reper un unchi cu…
  • 30+ imagini uluitoare care te vor face să te gândești de două ori înainte de a înota în ocean (partea I)
    08.12.2021 - 0 Comments
    Dacă ți-a fost vreodată teamă să intri în ocean, nu te învinovățim. Adâncul albastru este un loc misterios, cu multe creaturi nedescoperite. De fapt, oamenii de știință recunosc în mod deschis că nu…
  • Există viață după pensionare + VIDEO (RO)
    24.10.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); EXISTĂ VIAȚĂ DUPĂ PENSIONARE Sfaturile de mai jos nu se adresează neapărat numai persoanelor recent pensionate sau celor pentru care…
  • Fractali: natură, artă, știință + documentar (RO)
    28.01.2013 - 0 Comments
    --> FRACTALI: NATURĂ, ARTĂ, ȘTIINȚĂ Se pare că nimeni nu este indiferent față de fractali. De fapt, mulți privesc prima lor întâlnire cu geometria fractală ca pe o experiență cu…
  • Știința din spatele celei mai temute maladii
    15.10.2014 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ŞTIINŢA DIN SPATELE CELEI MAI TEMUTE MALADII  Ştiinţa din spatele acestei maladii de speriat numită cancer este una simplă şi…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *