Craniu alungit vechi de 1.600 de ani, cu dinți încrustați cu pietre, descoperit în ruinele din Mexic + FOTO + VIDEO

Dacă forma capului nu era suficient de neobișnuită pentru un craniu uman, craniul vechi de 1.600 de ani avea și un set complet de dinți încrustați cu piatră, pentru a se potrivi cu personalitatea sa încântătoare.

Această descoperire intrigantă a fost dezgropată în apropierea vechilor ruine Teotihuacan din Mexic și i-a uimit pe toți cei care au făcut parte din echipa care a realizat-o.

Potrivit oficialilor, femeia avea între 35 și 40 de ani când a murit, ceea ce este obișnuit pentru un om de această vârstă, și a fost înmormântată cu 19 borcane așezate strategic în jurul trupului ei ca ofrande pentru a se asigura că sufletul ei a plecat într-un loc mai bun după moartea sa.

Pietrele neobișnuite de pirita din dinții ei au fost de departe cea mai ciudată componentă a acestei descoperiri. Ambele erau încrustate în dinții frontali de sus, ceea ce era o dovadă clară, conform tradițiilor antice, că femeia era de un anumit tip de regalitate.

Mayașii erau obsedați de stomatologie și se străduiau în permanență să își etaleze statutul social prin purtarea a cât mai multor "pietre strălucitoare".

O altă caracteristică interesantă este faptul că dentiștii care au inspectat dinții au observat, de asemenea, că dentistul mayaș care a lucrat pe femeie știa cu siguranță cum să lucreze fără a deteriora pulpa din interiorul dintelui, ceea ce a făcut ca procedura să fie relativ nedureroasă.

Oare de ce elita antică a căutat să-și lungească cât mai mult capul? Voiau oare să se apropie cât mai mult posibil de extratereștrii pe care îi considerau superiori?

Trebuie să recunoaștem că aceste civilizații antice nu erau atât de primitive pe cât am crezut în trecut.

Deși nu este neobișnuit ca arheologii să găsească rămășițe deformate, noul schelet este unul dintre cele mai "extreme" înregistrate vreodată.

"Craniul ei a fost alungit prin comprimarea într-o manieră "foarte extremă", o tehnică folosită în mod obișnuit în partea sudică a Mesoamericii, nu în regiunea centrală unde a fost găsit", a precizat echipa, potrivit unui raport AFP.

Echipa, condusă de cercetători de la Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic, a găsit femeia în ruinele antice din Teotihuacan - o civilizație prehispanică care se întindea la 50 de kilometri nord de Mexico City, existentă între secolele I și VIII d.Hr. înainte de a dispărea în mod misterios.

Femeia, pe care cercetătorii au numit-o "Femeia din Tlailotlacan", după locul în care a fost găsită în interiorul orașului antic, nu numai că avea un craniu alungit, dar avea și cei doi dinți de sus încrustați cu pietre de pirita - un mineral care la prima vedere arată ca aurul.

Avea, de asemenea, un dinte inferior fals din serpentină - o trăsătură atât de distinctivă, încât echipa spune că este o dovadă care sugerează că era o străină în orașul antic.

Cercetătorii nu oferă detalii despre modul în care aceste modificări corporale au fost efectuate acum 1.600 de ani sau de ce erau comune în primul rând. Dar, pe baza altor culturi, cum ar fi cea a mayașilor, deformarea artificială a craniului se făcea probabil în copilărie, folosind legături pentru a crește craniul în afară, probabil pentru a semnala statutul social.

În timp ce foarte puține lucruri nu se știu despre grila falsă de aur a femeii, cercetătorii din Mexic au găsit în 2009 rămășițe de indieni americani vechi de 2.500 de ani cu pietre prețioase încorporate în dinți. În acel studiu, echipa a spus că practicile dentare sofisticate au făcut posibile aceste modificări, deși probabil că au fost folosite doar pentru decorare și nu erau simboluri de clasă. 

"Este posibil ca un tip de anestezic [pe bază de plante] să fi fost aplicat înainte de găurire pentru a atenua orice durere", a declarat pentru National Geographic José Concepción Jiménez, membru al echipei, de la Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic.

De asemenea, este important de menționat că descoperirile echipei actuale nu au fost încă publicate într-o revistă de specialitate, așa că va trebui să îi credem pe cuvânt până când își vor pregăti raportul pentru publicare.

Nici echipa mexicană nu este singura care a descoperit în ultima vreme rămășițe umane interesante. În iunie, cercetătorii din Australia au descoperit rămășițe de "hobbiți" vechi de 700.000 de ani pe o insulă din Indonezia.

Mai recent, chiar săptămâna trecută, cercetătorii din China ceea ce ar putea fi un os de craniu aparținând lui Buddha în interiorul unui altar vechi de 1.000 de ani din Nanjing, China.

Inutil să mai spunem că arheologii din întreaga lume au fost destul de ocupați în acest an și abia așteptăm să vedem ce vor descoperi în continuare.

Surse:

http://www.bluefields.eu/

https://www.sciencealert.com/

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *