Iată adevăratul motiv pentru care trebuie să-ți scoți laptopul în aeroporturi

Oricine a călătorit cu avionul în ultimii zece ani știe cât de stresante pot fi aeroporturile.

Nu ați plecat de acasă atât de devreme pe cât ar fi trebuit. În graba nebună de a ajunge la poarta de îmbarcare, controlul de securitate pare să încetinească totul. Și, ca să adaugi și mai multă jignire, te întâlnești cu cererea pretențioasă: "Vă rugăm să scoateți laptopurile din genți".

Dar ce legătură are laptopul dumneavoastră cu securitatea?

Ziua care a schimbat pentru totdeauna transportul aerian

Securitatea aeroporturilor s-a schimbat dramatic după atacurile teroriste din SUA din 11 septembrie 2001. Înainte de 11 septembrie 2001, puteai să treci de controlul de securitate cu un bagaj de mână plin cu tot ceea ce ți-ar fi putut fi necesar pentru vacanță, inclusiv un cuțit cu o lamă de 10 cm. Într-adevăr, așa și-au adus armele la bord atacatorii de la 11 septembrie 2001.

După 11 septembrie 2001, procesele de control din întreaga lume s-au schimbat peste noapte. În SUA, contractanții privați de securitate plătiți cu un salariu minim au fost înlocuiți cu un program federalizat, cu personal de securitate foarte bine pregătit. Tot ceea ce putea fi considerat o armă a fost confiscat.

În întreaga lume, călătorii au fost brusc obligați să se descalțe, să își scoată pantofii, centurile și hainele de exterior și să își scoată telefoanele, laptopurile, lichidele și orice altceva care ar putea fi folosit ca parte a unui dispozitiv exploziv improvizat.

Acest lucru a durat mai mulți ani. În cele din urmă, au fost dezvoltate metode de control mai avansate pentru a identifica în mod eficient anumite amenințări. Astăzi, unele țări nu mai cer să vă scoateți pantofii atunci când treceți prin punctul de securitate.

Atunci, de ce trebuie să vă scoateți totuși laptopul?

Scanerele de aeroport au evoluat mult

Aparatul prin care trec bagajele și dispozitivele dumneavoastră este un aparat cu raze X.

Principalul motiv pentru care trebuie să vă scoateți laptopul din geantă este acela că bateria și alte componente mecanice sunt prea dense pentru ca razele X să pătrundă eficient - mai ales dacă sistemul de scanare este vechi. Același lucru este valabil și pentru cablurile de alimentare și alte dispozitive, cum ar fi tabletele și aparatele foto.

Cu aceste articole în geantă, agenții de securitate nu pot folosi imaginea scanată pentru a determina dacă există un risc. Ei vor trebui să marcheze geanta pentru o percheziție fizică, ceea ce încetinește totul. Este mai ușor dacă toate dispozitivele sunt scoase de la început.

De asemenea, un laptop în interiorul unei genți poate ascunde de la vedere alte obiecte care pot fi periculoase. Scanarea separată a acestuia dezvăluie componentele sale interne pe ecran. În unele cazuri, vi se poate cere să îl porniți pentru a dovedi că este un computer funcțional.

Cu ajutorul tehnologiei mai noi de scanare cu vizualizare multiplă, agenții de securitate pot vedea geanta din mai multe unghiuri pentru a discerne dacă ceva este ascuns sau dacă este făcut să pară altceva. De exemplu, oamenii au încercat să amestece părți de arme cu alte componente în încercarea de a trece de controlul bagajelor înregistrate.

Unele aeroporturi au modernizat sistemul la scanare 3D, care le permite călătorilor să treacă cu bagajele prin punctul de control de securitate fără a fi nevoiți să își scoată laptopurile. Dacă nu vi se cere să vă scoateți laptopul, este probabil pentru că se folosește unul dintre aceste sisteme mai scumpe.

Cu toate acestea, îmbunătățirea tehnologiei nu va elimina întârzierile cauzate de controalele din aeroporturi. În cele din urmă, motivul pentru care acestea reprezintă un punct de blocaj major este viteza cu care personalul scanează imaginile (care dictează viteza benzii transportoare).

Dacă nu găsim o modalitate de a automatiza întregul proces și de a-l desfășura cu o minimă supraveghere umană, vă puteți aștepta la întârzieri.

Cum rămâne cu scanerele corporale?

Dar bagajele nu sunt singurele lucruri care sunt scanate la controlul de securitate al aeroportului. Și tu ești scanat!

Cadrul înalt prin care treceți este un detector de metale. Scopul său este de a descoperi orice arme sau alte obiecte ilegale care ar putea fi ascunse sub hainele dumneavoastră. Detectoarele de metale din aeroporturi folosesc radiații neionizante, ceea ce înseamnă că nu emit raze X.

Pe de altă parte, scanerele corporale mai mari sunt un tip de aparat cu raze X. Acestea pot fi active sau pasive, sau o combinație a celor două.

Scanerele pasive detectează pur și simplu radiațiile naturale emise de corpul dumneavoastră și orice obiecte care ar putea fi ascunse. Scanerele active emit radiații de joasă energie pentru a crea o scanare a corpului dumneavoastră, care poate fi apoi analizată.

Tipul de mașinărie prin care treceți va depinde de locul din lume în care vă aflați. De exemplu, un tip de scaner corporal activ, care emite raze X în ceea ce se numește "tehnologie de retrodifuzare", este utilizat pe scară largă în SUA, dar este interzis în Australia și în Uniunea Europeană, unde se poate utiliza doar tehnologia neionizantă.

Un alt tip de scaner emite unde milimetrice de energie mai mică, în loc de raze X, pentru a obține imaginea pasagerului. Frecvențele undelor milimetrice sunt considerate radiații neionizante.

Inteligența artificială în aeroporturile noastre

Inteligența artificială pare să fie peste tot în jurul nostru în ultima vreme, iar aeroporturile noastre nu fac excepție. Progresele înregistrate în sistemele de inteligență artificială sunt menite să transforme viitorul securității aeroportuare.

Deocamdată, examinatorii umani sunt nevoiți să identifice potențialele amenințări în imaginile scanate. Totuși, ce s-ar întâmpla dacă o inteligență artificială avansată ar fi antrenată să facă acest lucru folosind o bază de date de imagini? Aceasta ar face acest lucru într-o fracțiune de timp.

Unele aeroporturi folosesc deja scanere avansate de tomografie computerizată (CT) pentru a produce imagini 3D de înaltă definiție. În viitor, această tehnologie ar putea fi îmbunătățită în continuare de AI pentru a detecta amenințările într-un ritm mult mai rapid.

Ipotetic vorbind, scanările CT ar putea fi utilizate atât pentru oameni, cât și pentru bagajele acestora. Acest lucru ar putea permite călătorilor să treacă printr-un scaner corporal în timp ce își transportă bagajele? Posibil.

Până atunci, ar trebui probabil să faceți tot posibilul să plecați de acasă la timp.The Conversation

Doug Drury, profesor/șef al departamentului de aviație, CQUniversity Australia

Acest articol este republicat din The Conversation sub o licență Creative Commons. Citiți articolul original.

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Intoleranța la lapte
    25.04.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INTOLERANŢA LA LAPTE  – CE SPUN VECHILE SISTEME MEDICALE – Dr. Gabriele Feyerer, Austria Articol apărut în Raum & Zeit, nr.…
  • Dr. Călin Mărginean - Apa, lichidul vital (VIDEO)
    10.04.2012 - 1 Comments
    --> APA DE VIAȚĂ LUNGĂ „Apa cu aur” și alte tradiții românești Din timpuri imemoriale, apa a fost considerată un mijloc de…
  • Suplimentele pentru ADHD funcționează într-adevăr?
    14.05.2023 - 0 Comments
    Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție este o stare cronică de neurodezvoltare care afectează atât copiii, cât și adulții. Probabilitatea de a dezvolta simptome de ADHD crește atunci…
  • Istoria fascinantă a hipnotismului + VIDEO
    19.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISTORIA FASCINANTĂ A HIPNOTISMULUI De mai bine de două secole, hipnoza rămâne un fenomen controversat. E ușor de înțeles senzația de…
  • Diferența dintre mersul pe jos, jogging și alergare
    01.12.2023 - 0 Comments
    În peisajul mișcării umane, unde fiecare pas spune o poveste unică, există un spectru de expresii ritmice - de la cadența deliberată a unei plimbări pe îndelete până la ritmul implacabil al unui…
  • Stăpânirea gândului - o armă cu puteri nebănuite + documentar (RO)
    10.07.2012 - 6 Comments
    --> STĂPÂNIREA GÂNDULUI  - O ARMĂ CU PUTERI NEBĂNUITE - Mintea este cea mai puternică armă a omului. Dar, deși sunt folosite de secole, capacitățile uluitoare ale creierului…
  • Alimentația greșită -  cauza numărul unu a bolilor
    07.04.2017 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ALIMENTAȚIA GREȘITĂ - CAUZA NUMĂRUL UNU A BOLILOR Raymond Francis Alimentația greșită este cauza principală a majorității…
  • Mâncarea ucigașă
    26.03.2012 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MÂNCAREA UCIGAŞĂ Un studiu despre securitatea alimentară dat publicităţii în Franţa spune că jumătate din produsele alimentare din…
  • Istoria secretă a omenirii + documentar (RO)
    13.10.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISTORIA SECRETĂ A OMENIRII Pietrele gravate din Inca (Peru) stau mărturie că istoria omenirii a fost falsificată. Din cauza orgoliului de…
  • 6 moduri incredibile prin care ciocolata îți poate salva pielea
    28.12.2022 - 0 Comments
    Poate că nu vă vine să credeți, dar una dintre cele mai vinovate plăceri ale vieții s-ar putea să vă facă mult mai bine decât vă dați seama. Ciocolata este de obicei considerată un răsfăț obraznic,…
  • Laptele - ne face bine sau rău? + VIDEO
    01.10.2013 - 0 Comments
    --> LAPTELE – NE FACE BINE SAU RĂU? Raymond Francis Țin prelegeri în toată țara despre cum să ne menținem sănătoși sau cum să ne…
  • Motan curios dat afară din bibliotecă, obține sprijin masiv pe Internet + FOTO
    27.12.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Faceți cunoștință cu Max, motanul, o felină curioasă care iubește să exploreze Colegiul Macalester din apropiere. Max a fost salvat de…
  • Ceea ce ni se întâmplă este oglinda a ceea ce gândim + VIDEO
    06.02.2016 - 3 Comments
    CEEA CE NI SE ÎNTÂMPLĂ ESTE OGLINDA A CEEA CE GÂNDIM Dumitru Constantin Dulcan Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan este medic neurolog și psihiatru, autor a numeroase monografii,…
  • Rețete culinare - Salată de macrou sau hering afumat
    08.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SALATĂ DE MACROU SAU HERING AFUMAT Ingrediente - 300 g pește afumat (macrou sau hering) - 300 g cartofi potriviți - 2-3 morcovi - 100…
  • 15 lucruri pe care cuplurile uită să le discute înainte de a se căsători
    11.10.2022 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lipsa de compatibilitate și de comunicare sunt două dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii divorțează. Persoanele care doresc…
  • 12 teorii ale conspirației care chiar s-au dovedit a fi adevărate
    17.11.2023 - 0 Comments
    Adagiul este adevărat: Adevărul depășește adesea ficțiunea. Nu este o minciună - fiecare dintre aceste presupuse "teorii ale conspirației" s-a dovedit a fi autentică.Nu sunt eu nebun, voi toți…
  • Fructele exotice - sănătatea venită de departe
    24.03.2012 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FRUCTELE EXOTICE  SĂNĂTATEA VENITĂ DE DEPARTE Extrem de apreciate în ţările de origine, delicioasele fructe exotice…
  • Dr. Călin Mărginean - Excesul ponderal și curele de slăbire (VIDEO)
    10.04.2012 - 0 Comments
    --> EXCESUL PONDERAL NE SCURTEAZĂ VIAȚA În general, oamenii își motivează recurgerea la o dietă sau mersul la sală prin…
  • Interviu cu Nikola Tesla + VIDEO (RO)
    26.08.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INTERVIU CU NIKOLA TESLA REALIZAT PENTRU REVISTA „IMMORTALITY” ÎN ANUL 1899,   ÎN LABORATORUL SĂU DIN COLORADO SPRINGS -…
  • Structura din Antarctica + documentar (RO)
    20.05.2012 - 0 Comments
    --> STRUCTURĂ VECHE DE PESTE 12.000 DE ANI DESCOPERITĂ ÎN ANTARCTICA Armata americană a cenzurat orice informaţii cu privire la această descoperire senzaţională. În ciuda…
  • Top 10 animale drăguțe care to pot omorî
    07.08.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 10. Foca leopard Acestea arată atât de drăguț încât cu siguranță nu ne-am aștepta ca vreuna din ele să ne rănească. Totuși, au fost…
  • 16 situații care rezumă cum este să lucrezi în iadul vânzărilor
    16.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Să lucrezi în vânzări este, probabil, cel mai rău lucru pe care-l poți face în viața de angajat. După ce am lucrat în vânzări…
  • Cum să ne protejăm ficatul + VIDEO
    16.04.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM SĂ NE PROTEJĂM FICATUL Dacă sunteți un om obișnuit, înseamnă că nu v-ați gândit niciodată la ficatul dumneavoastră. La urma…
  • Rețete culinare - Surimi cu ciuperci
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> SURIMI CU CIUPERCI Ingrediente 10 surimi 1 conservă de ciuperci 1 iaurt natural, mic 3 linguri ulei de măsline zeamă de lămâie sare, piper, muștar, pătrunjel,…
  • Ficatul - laboratorul nostru intern
    24.03.2012 - 0 Comments
    --> FICATUL – LABORATORUL NOSTRU INTERN Cântărind aproximativ 2 kilograme, ficatul nostru minunat ştie să realizeze simultan mai multe operaţii şi reacţii chimice decât ar fi…
  • Aloe Vera - un miracol științific
    19.03.2012 - 0 Comments
    --> MIRACOLUL NUMIT ALOE VERA Aloe Vera este o plantă cunoscută şi apreciată din cele mai vechi timpuri. Efectele benefice ale acesteia erau cunoscute de civilizaţiile antice, precum…
  • Robert Irwin își găsește un partener perfect de selfie în timp ce se autoizolează la grădina zoologică din Australia + FOTO
    26.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); A fost o perioadă atât de grea pentru întreaga omenire și toată lumea știe că, în acest moment, autoizolarea este una dintre cele mai bune…
  • Conspirația „Marijuana” + VIDEO (RO)
    11.01.2013 - 0 Comments
    --> CONSPIRAȚIA „MARIJUANA” Ştiaţi că planta numită cânepă are peste 25.000 de utilizări? De la alimente, vopsele, combustibili şi până la îmbrăcăminte şi materiale de construcţii.…
  • 12 dintre cele mai neașteptate maniere la masa de cină din diferite țări ale lumii
    05.10.2015 - 0 Comments
    Franța - Este considerat nepoliticos să tai salata verde din salată. În multe țări europene salata trebuie împăturită și mâncată cu o furculiță. De asemenea, ar trebui să ții la vedere ambele…
  • Înțelegerea bolii Alzheimer și a demenței
    25.06.2024 - 0 Comments
    Boala Alzheimer și demența sunt probleme semnificative de sănătate la nivel mondial, afectând milioane de persoane și reprezentând provocări profunde pentru familii, îngrijitori și sistemele de…
  • Cum să trăiești 100 de ani + VIDEO
    31.03.2012 - 0 Comments
    --> CUM SĂ TRĂIEȘTI 100 DE ANI Să trăieşti mult, într-o stare de sănătate şi mulţumire, nu-i un lucru prea complicat. E suficient să aplici consecvent câteva reţete simple. Şi…
  • Creațiile din lemn plutitor ale lui James Doran-Webb + VIDEO
    07.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CREAȚIILE DIN LEMN PLUTITOR ALE LUI JAMES DORAN-WEBB Acești cai maiestuoși, care galopează prin apă, par izbitor de reali. De fapt, ei…
  • 15 automobile incredibil de scumpe ale celebrităților + FOTO
    28.11.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pentru cetățeanul de rând, prețul acestor mașini este mai mult decât suficient pentru a-și achita creditul ipotecar, creditul ipotecar al…
  • 12 analize de sânge pe care ar trebui să ți le faci anual (și ce înseamnă ele)
    01.06.2023 - 0 Comments
    Analizele anuale de sânge pot fi importante din mai multe motive. Acestea ajută la monitorizarea stării dumneavoastră generale de sănătate și la detectarea oricăror afecțiuni medicale subiacente sau…
  • Rețete culinare - Să gătim fără foc - eBook
    07.04.2012 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "4840204453"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • București - numele cartierelor
    20.05.2012 - 2 Comments
    --> ORIGINEA NUMELOR DE CARTIERE BUCUREȘTENE Toată lumea știe de unde vine numele București. Legenda lui Bucur, care a îmbrăcat mai multe identități - de la cioban, fiu de voievod,…
  • Secrete din bucătăria vegetariană
    04.06.2012 - 0 Comments
    --> SECRETE DIN BUCĂTĂRIA VEGETARIANĂ În prezent, din ce în ce mai mulți oameni decid să excludă din alimentația lor zilnică produsele de origine animală. Deşi acest lucru este…
  • Era geoingineriei stratosferice + VIDEO (RO)
    21.01.2016 - 0 Comments
    ERA GEOINGINERIEI STRATOSFERICE – CHEMTRAILS ȘI VIITORUL PLANETEI NOASTRE – Având în vedere multitudinea de informații despre geoinginerie și „chemtrails” (dâre chimice pe cer) care au ajuns…
  • 10 fapte fascinante despre orașul antic Pompei
    14.03.2023 - 0 Comments
    După erupția Muntelui Vezuviu din 24 august 79, întregul oraș Pompei din Golful Napoli a fost îngropat și uitat până la mijlocul secolului al XVIII-lea. Astăzi, Pompeiul este unul dintre cele mai…
  • Revolta generaţiei „rataţilor” de la BAC + VIDEO
    11.08.2012 - 19 Comments
    --> REVOLTA GENERAŢIEI „RATAŢILOR” DE LA BAC O scrisoare de protest postată pe Facebook de o tânără care a susţinut bacalaureatul în acest an Generaţia rataţilor!…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *