Neurocercetătorii dezvăluie 5 lucruri pe care le fac pentru a-și menține creierul sănătos

Într-un videoclip viral de pe TikTok cu peste 10 milioane de vizualizări, Emily McDonald, doctorandă în neuroștiințe, vorbește despre trei lucruri pe care le face în fiecare zi pentru a-și proteja creierul - să nu-și folosească telefonul dimineața, să aibă gânduri pozitive și să evite alimentele procesate.

Sfaturile pe care McDonald le dă în videoclipul ei nu sunt sfaturi rele, au declarat pentru Insider doi cercetători în neuroștiințe. Dar există mult mai multe lucruri pentru a menține creierul sănătos și știința din spatele acestora.

Jason Shepherd, profesor asociat de neurobiologie la Universitatea din Utah, și Talia Lerner, profesor asistent de neuroștiințe la Universitatea Northwestern, au declarat pentru Insider ce fac ei pentru a-și menține creierul sănătos.

1. Trageți un pui somn

Practicarea unei bune igiene a somnului și obținerea a șase-opt ore de somn în fiecare noapte este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru sănătatea creierului, a declarat Shepherd pentru Insider. El își propune să obțină aproximativ șase până la șapte ore de somn pe noapte.

Somnul ajută creierul să proceseze noi informații, să formeze amintiri, să consolideze noi concepte și idei și să elimine acumulările toxice de proteine cunoscute sub numele de plăci amiloide, care se acumulează în mod obișnuit în creierul persoanelor cu Alzheimer.

De asemenea, somnul ajută la stimularea plasticității creierului, capacitatea creierului de a se adapta la situații și experiențe noi. Și cu cât creierul dumneavoastră se poate adapta mai bine la noi provocări, cu atât mai mult vă puteți îmbunătăți și păstra funcția cognitivă pe măsură ce îmbătrâniți, au arătat cercetările.

2. Puneți-vă inima în mișcare

Shepherd a spus că face și exerciții zilnice pentru a-și menține creierul sănătos, deoarece exercițiile fizice regulate cresc fluxul sanguin către creier, iar o inimă puternică ajută la pomparea a suficient sânge către creier pentru ca acesta să funcționeze în mod optim.

Cercetările arată că persoanele care fac exerciții fizice în mod regulat au un risc mai mic de a dezvolta Alzheimer, iar exercițiile fizice pot, de asemenea, să întârzie declinul cognitiv pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Recomandarea oficială a CDC este de 150 de minute pe săptămână de exerciții fizice moderate, dar oricum și oricând vă puteți pune corpul în mișcare este mai bine decât nimic, a spus Shepherd.

Pentru el, acest lucru înseamnă, de obicei, plimbarea câinilor săi câțiva kilometri o dată sau de două ori pe zi și arbitrarea unor meciuri de rugby în weekend.

3. Mergeți la prânz cu un prieten

Singurătatea poate dăuna sănătății mentale, bunăstării emoționale și sănătății creierului unei persoane, așa că este important să rămâi conectat cu alții, a spus Lerner.

"În general, persoanele cu rețele sociale puternice tind să trăiască mai mult", a spus Lerner. "Petrecerea timpului cu alți oameni este bună pentru viața ta emoțională, ceea ce este bun pentru sănătatea creierului".

Studiile arată că legăturile sociale puternice pot reduce, de asemenea, riscul de depresie și anxietate și îi ajută pe oameni să facă față mai bine greutăților.

Dar a rămâne conectat cu ceilalți poate fi o provocare, mai ales pe măsură ce îmbătrânești, a spus Lerner. Cu prieteni împrăștiați în toată țara, Lerner a spus că folosește social media și aplicații de mesagerie pentru a o ajuta să rămână în contact cu cei dragi.

De asemenea, ea face în mod regulat voluntariat la școala copiilor săi ca o modalitate de a cunoaște alți părinți din comunitatea sa.

"Chiar dacă nu ai copii, munca voluntară este plină de satisfacții și îți face bine", a spus Lerner.

4. Încercați lucruri noi

Expunerea la oameni, locuri și provocări noi vă poate menține mintea ascuțită, poate îmbunătăți plasticitatea creierului și vă poate întări creierul, a spus Shepherd.

Shepherd practică acest lucru în viața sa, călătorind în locuri noi și experimentând alte culturi. De asemenea, îi place să aibă hobby-uri în afara activității sale de cercetător și profesor, cum ar fi fotografia și ascultarea de muzică clasică.

Dar a încerca lucruri noi nu înseamnă neapărat că trebuie să cheltuiți bani pentru a călători sau să vă apucați de un nou hobby.

Poate fi la fel de simplu ca și încercarea de a încerca un puzzle dificil pe care nu l-ați mai făcut până acum sau de a vă plasa în medii sociale noi, unde creierul dumneavoastră poate învăța să se adapteze la oameni diferiți.

"Cred că mulți dintre noi intră în rutine și obiceiuri în care facem același lucru vechi în fiecare zi", a spus Shepherd. "Dar învățarea de lucruri noi ajută la plasticitatea creierului, iar dacă sunteți capabil să continuați să vă folosiți creierul în moduri noi, puteți avea rezultate mentale mai bune pe măsură ce îmbătrâniți."

5. Adoptați o dietă sănătoasă și echilibrată

După cum subliniază McDonald în TikTok-ul ei, alimentele procesate au fost legate de declinul cognitiv și de un risc crescut de demență.

Multe studii au arătat că alimentele foarte procesate, cum ar fi produsele ambalate sau cartofii prăjiți, pot avea un impact negativ asupra sănătății generale și pot crește riscul de afecțiuni, cum ar fi diabetul, colesterolul ridicat sau tensiunea arterială ridicată.

Aceste boli afectează diferite organe în moduri diferite, dar, în general, pot dăuna întregului organism, inclusiv creierului.

"Dacă aveți tensiune arterială ridicată, de exemplu, puteți avea un risc crescut de probleme la nivelul creierului, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau demența vasculară", a spus Lerner. "Așadar, există multe motive pentru care alimentele foarte procesate sunt rele pentru tine".

Pentru a vă menține creierul și corpul sănătos, limitați alimentele procesate și străduiți-vă să mâncați o dietă bine rotunjită de fructe, legume, carne slabă și cereale integrale.

"Creierul tău nu este cumva total separat de corpul tău, așa că lucrurile care sunt utile pentru corpul tău sunt, de asemenea, bune pentru creierul tău", a spus Lerner.

Acest articol a fost publicat inițial de Business Insider.

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Proteinele animale între mit și realitate + documentar (RO)
    17.07.2012 - 4 Comments
    --> PROTEINELE ANIMALE ÎNTRE MIT ȘI REALITATE Avem nevoie de proteine animale, pentru a fi sănătoși? Vom suferi cumva de carențe de proteine, dacă nu consumăm produse de origine…
  • The Bund - Alianța pro Hitler a germanilor din America + documentar (EN)
    29.01.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); „THE BUND” – ALIANȚA PRO HITLER A GERMANILOR DIN AMERICA – Iisus Hristos și Adolf Hitler... Numai un nazist ar fi îndrăznit…
  • Vitaminele naturale și beneficiile lor pentru organism
    14.02.2017 - 0 Comments
    VITAMINELE NATURALE  ȘI BENEFICIILE LOR PENTRU ORGANISM Necesarul de vitaminele în dieta umană este de câteva miligrame pe zi. Spre deosebire de minerale, vitaminele sunt distruse de…
  • Sarea - adevăruri pe care trebuie să le afli
    01.07.2013 - 6 Comments
    --> SAREA - ADEVĂRURI PE CARE TREBUIE SĂ LE AFLI Astăzi vreau să mă refer la sarea noastră cea de toate zilele. Cea care ar trebui să dea savoare mâncărurilor noastre și care, slavă…
  • Remediul străvechi al arborelui Boswellia - încă excelent pentru sănătatea articulațiilor! + VIDEO
    18.01.2024 - 0 Comments
    Arborele Boswellia are o istorie bogată în practicile și medicamentele tradiționale din India, China, lumea arabă și Africa. Rășina extrasă din diferite specii de Boswellia, cunoscută sub numele de…
  • Ce tipuri de oase pot consuma câinii?
    05.12.2021 - 0 Comments
    Este un pic mai complicat decât credeai.Câinii și oasele merg împreună ca untul cu dulceața, nu? Eh, într-un fel. Există unele oase pe care câinii le pot mânca (sau, tehnic vorbind, mesteca) și…
  • Spanacul - mătura intestinului
    01.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SPANACUL - mătura intestinului Calităţile curative ale spanacului se cunosc din cele mai vechi timpuri, el fiind numit şi „mătura…
  • Medicina alopată și imaginea confuză a microbilor
    23.09.2014 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MEDICINA ALOPATĂ ŞI IMAGINEA CONFUZĂ A MICROBILOR Acolo unde este viaţă, sunt şi microbi. Robinson Verner, bacteriolog Oamenii sunt…
  • Scrisoare deschisă privind evoluţionismul şi creaţionismul în şcolile din România + documentar (RO)
    23.09.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • Pepenele roșu - un aliment extrem de sănătos + VIDEO
    27.06.2013 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PEPENELE ROȘU UN ALIMENT EXTREM DE SĂNĂTOS Dr. Călin Mărginean Ei bine,…
  • 22 de fapte despre mâncăruri care sunt 100% adevărate + FOTO
    27.06.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Cei mai gustoși cartofi prăjiți sunt ultimii de la fundul pungii. 2. Și dacă rupi mai întâi colțurile unui biscuit, îl face să aibă…
  • Cele patru picioare ale mesei sănătății
    25.05.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CELE PATRU PICIOARE ALE MESEI SĂNĂTĂȚII Motto: Fiecare om este creatorul sănătății sau bolii sale. Buddha S-ar putea să credeți că…
  • Omul Muntelui - Povestea fascinantă a lui Dashrath Manjhi
    21.03.2014 - 2 Comments
    --> OMUL MUNTELUI POVESTEA FASCINANTĂ A LUI DASHRATH MANJHI În 1960, locuitorii din Gehlaur, un sătuc de 25 de case din statul Bihar, nordul Indiei, râdeau și-și băteau joc de un…
  • Laptele - mesaj către pacienții mei
    13.08.2014 - 2 Comments
    --> LAPTELE - MESAJ CĂTRE PACIENȚII MEI Robert M. Kradjian, MD Chirurg oncolog - Centrul medical Seton, Daly City, California, SUA Problema cu alimentele este aceea că au o aură…
  • Terapia cu sunete + VIDEO
    11.04.2012 - 0 Comments
    --> TERAPIA CU SUNETE Terapia cu sunete este o terapie alternativă, bazată pe efectele sunetelor şi ale vibraţiilor de joasă frecvenţă asupra sănătăţii umane. Cercetările privind…
  • 46 de fapte, superstiții și tradiții de Anul Nou din întreaga lume
    21.12.2022 - 0 Comments
    Anul Nou marchează sfârșitul unui an vechi și începutul unui nou an.  Oamenii tind să sărbătorească această zi în funcție de modul în care le spune inima pentru a o face memorabilă. …
  • Ginsengul - tinerețe fără bătrânețe
    25.03.2012 - 0 Comments
    --> GINSENGUL - TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE Ginsengul este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale.  Chiar dacă cercetările specializate asupra acestei plante sunt…
  • Principalii factori ruinători ai sănătății + documentar (RO)
    19.07.2012 - 2 Comments
    --> PRINCIPALII FACTORI RUINĂTORI AI SĂNĂTĂŢII, CARE VĂ POT PRIVA DE CEL PUȚIN 10 ANI DIN VIAŢĂ dr. Călin Mărginean - Consumaţi în fiecare zi băuturi alcoolice; - Fumaţi…
  • Rețete culinare - Salate cu dressing-uri Knorr
    08.04.2012 - 2 Comments
    Salate cu dressing-uri Knorr    
  • Nu există colesterol bun și colesterol rău
    28.05.2016 - 7 Comments
    NU EXISTĂ COLESTEROL BUN ȘI COLESTEROL RĂU! La fiecare 5 ani, Comisia consultativă de recomandări nutriționale din Statele Unite (DGAC – Dietary Guidelines Advisory Committee) întocmește un…
  • Terapia Gerson - Frumosul adevăr - documentar (RO)
    13.06.2012 - 0 Comments
    --> TERAPIA GERSON - FRUMOSUL ADEVĂR CEL MAI SIMPLU TRATAMENT AL CANCERULUI Terapia Gerson a fost inițiată în anul 1928 de către medicul german Max Gerson. Acesta suferea…
  • Arborele de ceai
    20.03.2012 - 0 Comments
    --> ARBORELE DE CEAI Arborele de ceai (Camellia sinensis) este originar din sud-estul Asiei. Condiţiile climatice favorabile sunt: căldură, umezeală, ploi frecvente. Necultivat, poate…
  • Criza energetică - adevăr sau minciună? + documentar (RO)
    13.08.2015 - 1 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "2835576272"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Codul etic al amerindienilor
    18.04.2012 - 0 Comments
    --> CODUL ETIC AL AMERINDIENILOR - Trezeşte-te împreună cu Soarele şi fă-ţi rugăciunea. Roagă-te singur. Roagă-te des. Marele…
  • Cum pregătesc societățile secrete Guvernul Mondial + documentar (RO)
    14.06.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM PREGĂTESC SOCIETĂȚILE SECRETE   GUVERNUL MONDIAL GRUPUL BILDERBERG Unul dintre cele mai mari grupuri de fațadă ale…
  • Consecințele nefaste ale darwinismului în istoria omenirii + documentar (RO)
    21.10.2014 - 6 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "8712232609"; google_ad_width = 468; google_ad_height = 60; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Cerșetoarele cu copii în brațe
    11.01.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CERȘETOARELE CU COPII ÎN BRAȚE Am dat peste acest articol absolut întâmplător, într-una din acele zile în care navighez pe Internet…
  • Rețete culinare - Prăjitură cu mere „Nuți”
    08.04.2012 - 0 Comments
    PRĂJITURĂ CU MERE „NUȚI”  Ingrediente - 6 ouă - 2 pahare zahăr tos - 1 1/2 ceaşca ulei - 2 pahare făină - 20 nuci - 8 mere rase - 1 linguriţă scorţişoară - 1 praf de…
  • Istoria mirodeniilor
    10.02.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISTORIA MIRODENIILOR Mirodeniile sunt acele substanţe care îmbunătăţesc calitatea preparatelor alimentare şi care, de milenii, continuă…
  • Puterea subconștientului tău + documentar (RO)
    19.10.2016 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PUTEREA SUBCONȘTIENTULUI TĂU Omule, tu faci minuni fără să știi și nu cunoști puterea formidabilă a gândirii tale. Să știi că tot ce…
  • Țiganii în istoria României + VIDEO
    19.02.2017 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ȚIGANII ÎN ISTORIA ROMÂNIEI Într-o abordare obișnuită, istoria României poate fi scrisă și fără a aminti ceva despre țigani.…
  • Taxi către infern - documentar (RO)
    14.05.2012 - 0 Comments
    --> TAXI CĂTRE INFERN Preambul: George Carlin - Politică și război „made in USA” (RO) Taxi to the Dark Side (RO) Documentarul descrie cazul unui taximetrist afgan care,…
  • USTUROIUL alungă vampirii… şi nu numai
    03.04.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); USTUROIUL alungă vampirii… şi nu numai Cura de usturoi distruge celulele canceroase, stopează tumorile maligne şi ţine în…
  • 35 de lucruri utile pe care nu știai că le poate face cuptorul tău cu microunde
    28.01.2022 - 0 Comments
    Mulți dintre noi folosim cam aceleași aparate în bucătăria noastră. Dacă vrem să facem lucrurile rapid și convenabil, atunci un cuptor cu microunde este de obicei un aparat obișnuit pentru încălzirea…
  • Secretele longevității
    18.12.2013 - 3 Comments
    --> SECRETELE LONGEVITĂȚII ÎMPĂRTĂȘITE DE OAMENI CARE AU DEPĂȘIT SUTA DE ANI Jeanne Louise Calment - 122 ani Jeanne Louise…
  • OSHO - Parabola despre iubire și ego
    01.08.2012 - 4 Comments
    --> OSHO - Parabolă despre iubire şi ego A fost odată un arbore bătrân şi maiestuos, cu ramurile întinse spre cer. Când…
  • De ce ar putea fi mai bine să dormiți în paturi separate
    10.03.2023 - 0 Comments
    Una din trei persoane spune că doarme mai bine singură. De la sforăit până la preferințele de temperatură, ar putea exista o mulțime de motive pentru care tot mai multe cupluri decid să rupă norma…
  • Germenii - alimentele vieții
    29.04.2014 - 2 Comments
    --> GERMENII – ALIMENTELE VIEȚII Condiţii pe care trebuie să le îndeplinească alimentul secolului XXI Numeroase echipe de nutriţionişti şi dieteticieni se străduiesc de mult timp să…
  • Nume de localități românești pentru turiștii străini
    10.05.2012 - 0 Comments
    NUME DE LOCALITĂȚI ROMÂNEȘTI PENTRU TURIȘTII STRĂINI Adunații Copăceni - Gathered Tree People Afumați - NeverSober Baia Mare - MasterBath Băicoi - YouBall Broșteni -…
  • Apă de la robinet sau apă îmbuteliată? + VIDEO (RO)
    20.03.2012 - 2 Comments
    --> APĂ DE LA ROBINET SAU APĂ ÎMBUTELIATĂ? La uzina de apă potabilă Roşu, opt biologi şi chimişti, ajutaţi de senzori şi de calculatoare, diagnostichează „apa brută” şi o tratează cu…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *