Un obiect metalic masiv găsit în derivă în largul unei plaje îndepărtate din Australia de Vest este învăluit în mister, în timp ce oficialii încearcă să afle de unde provine.
Poliția a supravegheat misteriosul obiect de când a fost descoperit de localnicii nedumeriți la sfârșitul săptămânii trecute, la aproximativ 250 de kilometri nord de Perth.
Obiectul pare a fi de origine umană, deși este clar că s-a deteriorat. Cu o lățime de aproximativ 2,5 metri și o lungime de aproape 3 metri, părțile laterale ale cilindrului sunt acoperite de craci, iar baza sa este o mizerie de metal fragmentat.
Pe plajele de nisip alb din Green Head, acesta iese în evidență ca un deget de mare.
We are currently making enquiries related to this object located on a beach near Jurien Bay in Western Australia.
— Australian Space Agency (@AusSpaceAgency) July 17, 2023
The object could be from a foreign space launch vehicle and we are liaising with global counterparts who may be able to provide more information.
[More in comments] pic.twitter.com/41cRuhwzZk
Poliția a declarat că analiza chimică a obiectului neidentificat a stabilit că acesta este sigur, deși nu a confirmat încă de unde provine.
În ciuda unei încercări zadarnice a poliției australiene de a "îndemna pe toată lumea să se abțină de la a trage concluzii", utilizatorii de internet au început să speculeze cu privire la originea obiectului la scurt timp după ce știrea a ajuns pe prima pagină a ziarelor.
Principala teorie online în acest moment este că structura metalică nu s-a ridicat din adâncurile oceanului, ci a căzut din spațiu.
Pe Reddit, un utilizator a subliniat că cilindrul se potrivește "perfect" cu carcasa motorului etapei a treia a rachetei indiene Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV).
De fapt, aripa indiană de cercetare în domeniul apărării a revendicat deja obiectul ca fiind al său. Într-o declarație recentă, oficialii de la aripa de cercetare au declarat că racheta PSLV este un "cal de bătaie esențial în programul spațial al Indiei". Atunci când această rachetă este lansată, ea este proiectată să își piardă piesele și să cadă înapoi pe Pământ, deasupra regiunilor îndepărtate ale oceanelor.
Etapa a treia se prăbușește adesea în ocean, în apropiere de Australia.
Agenția spațială australiană nu a confirmat sau infirmat încă această teorie, deși într-un tweet recent a recunoscut că obiectul "ar putea proveni de la un vehicul de lansare spațială străin".
Paralelele sunt destul de ușor de observat, chiar și pentru un neavizat mediu.
PSLV third stages are often dumped near Australia for 37° incl. missions. The video mentions it is 2 m high 2 m wide which is consistent with PS3. Also 👇 pic.twitter.com/As4OtiKcOJ
— Debapratim (@debapratim_) July 17, 2023
O fotografie a PSLV-urilor indiene (văzute mai jos), care au lansat mai mulți sateliți pentru Singapore în 2015, arată motorul de rachetă de culoarea cuprului, care "oferă etapelor superioare un impuls ridicat după faza atmosferică a lansării".
PSLV al Indiei. Cea de-a treia etapă este cilindrul de culoare cupru. (Organizația indiană de cercetare spațială)
Agenția a mai avut o lansare la începutul acestui an, dar, judecând după crengile de pe acest obiect metalic recent eșuat, probabil că acesta se află în ocean de mai mult de câteva luni.
Problema deșeurilor spațiale provenite din lansările de rachete este una care capătă o atenție sporită în ultimii ani, pe măsură ce tot mai mulți sateliți sunt plasați pe orbita Pământului. Piesele de rachetă sunt adesea scufundate intenționat în regiuni îndepărtate ale oceanului, fără niciun plan de recuperare.
Agenția spațială australiană a declarat într-o declarație că "se angajează să asigure sustenabilitatea pe termen lung a activităților spațiale, inclusiv reducerea deșeurilor, și continuă să sublinieze acest lucru pe scena internațională".
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.