10 fapte despre pisica Manul, cea mai expresivă pisică din lume + FOTO

Pisicile manul sunt o specie de pisică sălbatică aproape amenințată cu dispariția, care trăiește în pajiștile și stepele montane din Asia Centrală. Cunoscute mai degrabă sub numele de pisicile lui Pallas, se disting prin pupilele rotunde, picioarele scurte și o față cu aspect plat și urechi largi, care pot crea unele dintre cele mai amuzante expresii din regnul felinelor. Numele științific al acestei pisici este Otocolobus și înseamnă "urechi urâte", așa că acesta este probabil unul dintre motivele pentru care această pisică pufoasă pare atât de enervată.

Deși Manul ar putea părea o pisică mare, este vorba în mare parte de puful blănii sale, deoarece are aproximativ mărimea și greutatea unei pisici domestice. Aceste feline adorabile preferă să trăiască la altitudini mari, de până la 4.000 de metri, și se bucură de climatul rece care vine cu ea. Fiind scunde și butucănoase, aceste pisici amuzante nu prea aleargă, iar dacă este nevoie să evadeze, preferă să se ascundă în crevase, sub bolovani.

Deși aceste fotografii amuzante fac ca pisica lui Pallas să pară un animal de companie interesant, cu o față expresivă, natura lor solitară și sălbatică, precum și rata mare de mortalitate la altitudini joase, restricționează aceste simpatice pisici în primul rând la grădinile zoologice profesioniste.

1. Apariție evazivă: Pisica Manul, cunoscută și sub numele de pisica lui Pallas (Otocolobus manul), are un aspect unic și inconfundabil. Construcția sa corpolentă, fața rotundă și blana densă o fac să semene mai degrabă cu o jucărie de pluș decât cu o pisică sălbatică.

2. Locuitor al munților: Aceste pisici sunt bine adaptate la un stil de viață la mare altitudine. Ele locuiesc în peisajele stâncoase și în regiunile muntoase din Asia Centrală, inclusiv în țări precum Mongolia, China, Rusia și părți din Iran.

3. Haină de blană groasă: Pisicile Manul au o blană incredibil de densă și luxoasă, care le ajută să supraviețuiască în medii dure. Blana lor asigură o izolare excelentă împotriva temperaturilor scăzute și le ajută să se integreze în mediul lor stâncos.

4. Comportamentul nocturn: Pisicile Manul sunt în principal nocturne, ceea ce înseamnă că sunt mai active în timpul nopții. Acest comportament le ajută să evite căldura zilei în habitatele lor adesea aride și extreme.

5. Vânători solitari: Aceste pisici sunt creaturi solitare și preferă să vâneze singure. Principala lor dietă constă în rozătoare mici, precum gerbilii și pika, care sunt abundente în habitatele lor de mare altitudine.

6. Față expresivă: Una dintre cele mai captivante trăsături ale pisicii Manul este expresia expresivă a feței sale. Pupilele lor rotunde, urechile mici și ochii mari le conferă o privire mereu surprinsă sau morocănoasă, ceea ce le face un subiect preferat pentru meme-urile de pe internet.

7. Vocalizări limitate: Spre deosebire de multe alte specii de pisici, pisicile Manul nu produc o gamă tipică de mieunat și toarce. În schimb, comunică folosind șuierături, mârâituri și, ocazional, chemări înalte în timpul sezonului de împerechere.

8. Probleme de conservare: Din cauza pierderii habitatului, a braconajului și a schimbărilor climatice care afectează ecosistemele lor montane, pisicile Manul sunt incluse în categoria "aproape amenințate" de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN). Eforturile de conservare sunt cruciale pentru supraviețuirea lor.

9. Rata de reproducere lentă: Pisicile Manul au o rată de reproducere relativ lentă, femelele dând naștere, de obicei, la pui mici, de unul până la șase pui, după o perioadă de gestație de aproximativ 66-75 de zile.

10. Descendență străveche: Pisicile Manul au o descendență străveche, care datează de aproximativ 4 milioane de ani. Se crede că se numără printre primele specii de pisici sălbatice care au deviat de la strămoșul comun al pisicilor moderne.

Sursă parțială: https://www.boredpanda.com/

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • 7 moduri de a face sărbătorile extraordinare pentru copiii dumneavoastră
    16.12.2015 - 0 Comments
    Această perioadă a anului poate fi o provocare pentru orice părinte. Cum școlile, întreprinderile, bisericile și comunitățile de pretutindeni se pregătesc pentru a sărbători Crăciunul, următoarele…
  • 40+ Ilustrații oneste despre cum sunt cu adevărat căsătoria și viața de familie + FOTO
    12.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Yehuda Devir este un popular ilustrator și desenator de benzi desenate din Israel, cunoscut pentru desenarea tuturor lucrurilor fantastice…
  • AGARTHA - Tărâmul de dincolo de poli + documentar (RO) + slideshow
    09.10.2012 - 0 Comments
    --> AGARTHA - TĂRÂMUL DE DINCOLO DE POLI Întotdeauna m-a uimit faptul că, deşi lucruri despre care am fost învăţaţi că sunt…
  • Prea multă medicină! + VIDEO
    29.04.2017 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PREA MULTĂ MEDICINĂ! Pilule fără efect, operaţii inutile, terapii riscante... Foarte multe dintre metodele medicinii alopate moderne…
  • OSHO despre invidie + VIDEO
    26.07.2012 - 1 Comments
    --> OSHO despre invidie Invidia este unul dintre cele mai puternice sentimente. Invidia înseamnă a trăi prin comparație. Cineva e mai sus decât tine. Te afli întotdeauna…
  • Top 10 premiere timpurii incredibile în fotografie + FOTO
    04.01.2023 - 0 Comments
    Această listă funcționează în ordine cronologică inversă și se concentrează în principal pe primii ani și pe cele mai importante descoperiri în domeniul fotografiei.10. Prima fotografie scanată…
  • Țelina – tonicul sistemului imunitar
    02.04.2012 - 0 Comments
    --> ŢELINA - tonicul sistemului imunitar Este uimitor de câtă popularitate se bucură legumele exotice în defavoarea unor legume precum ţelina, plantă alimentară cu tradiţie în…
  • Sucurile de fructe și legume - beneficii pentru sănătate
    05.03.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SUCURILE DE FRUCTE ȘI LEGUME – BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE – Datorită conținutului lor bogat în aminoacizi, săruri minerale, enzime și…
  • 14 obiecte de uz casnic care nu sunt atât de utile pe cât vor producătorii să ne facă să credem
    12.05.2023 - 0 Comments
    Rafturile supermarketurilor sunt pline de diverse produse de uz casnic care promit să îndepărteze petele, să scape de bacterii și multe alte lucruri aparent utile. Dar, în realitate, nu toate sunt…
  • Cum arăta viața pe Pământ înainte de apariția oamenilor, potrivit paleontologilor + FOTO
    01.06.2022 - 0 Comments
    Desigur, dinozaurii au cutreierat pământul înainte ca noi, oamenii, să fi apărut, dar știați că și multe alte animale de neimaginat au trăit înaintea noastră? Mulțumită paleontologilor și…
  • Politețea pe hartă
    18.04.2012 - 0 Comments
    --> POLITEŢEA PE HARTĂ O dată cu începutul existenţei sale sociale, umanitatea a impus norme de comportament în toate domeniile esenţiale ale vieţii: hrana, vestimentaţia, relaţiile…
  • Rețete culinare - salată de cușcuș
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> SALATĂ CU CUȘCUȘ Este o salată răcoritoare, ce poate fi preparată rapid. Este ideală când vrem să mâncăm ceva sănătos și ușor de digerat. Ingrediente - 1 cană de cușcuș -…
  • Chemtrails - un genocid planetar + documentar (RO)
    15.08.2015 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "8712232609"; google_ad_width = 468; google_ad_height = 60; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Istoria mirodeniilor
    10.02.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISTORIA MIRODENIILOR Mirodeniile sunt acele substanţe care îmbunătăţesc calitatea preparatelor alimentare şi care, de milenii, continuă…
  • Merișorul - inamicul infecțiilor
    26.03.2012 - 2 Comments
    --> MERIŞORUL - inamicul natural al infecţiilor Merişorul este un arbust cu frunze mereu verzi şi flori de culoare albă sau roşie. Creşte în zonele muntoase de la noi din ţară, de…
  • 25+ de pisici care iubesc căldura mai mult ca orice (FOTO)
    09.06.2016 - 0 Comments
    Trei fapte despre pisici: 1. Își petrec majoritatea vieții dormind. 2. Atunci când nu dorm, complotează să cucerească lumea. 3. Atunci când nu dorm și nu complotează împotriva…
  • Chiar avem nevoie de lapte?
    23.04.2014 - 1 Comments
    --> CHIAR AVEM NEVOIE DE LAPTE? Nutriționiștii David Ludwig și Walter Willett de la Universitatea Harvard afirmă că laptele ar trebui să fie doar o preferință alimentară și nu o cerință…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *