35 de invenții antice pe care știința încă nu le poate explica + FOTO

Credeți că calculatoarele sunt o invenție modernă? Dar camerele de sunet care pot amplifica ceea ce spune cineva de 100 de ori sau mai mult, sau calendarele care pot fi recalibrate de la un an la altul? Nanotehnologia, operația de cataractă, oțelul flexibil, dar care poate tăia o batistă în aer sau o mașină zburătoare dotată cu un manual pentru a călători pe distanțe lungi?

Toate aceste invenții par moderne, dar sunt de fapt străvechi. Și ele îi derutează absolut pe cercetătorii moderni. Nu cunoaștem funcția multora dintre aceste invenții antice, nu știm cum au fost realizate sau cum ar fi putut să le facă popoarele antice, lipsite de tehnologia modernă. Deocamdată, multe sunt lăsate în seama speculațiilor.

Mecanismul de la Antikythera ar fi putut fi un proto-computer. Credit Foto: mentalfloss.com

1. Mama înaltei tehnologii antice a fost dispozitivul Antikythera

În 1900, scafandrii care explorau o epavă în largul insulei grecești Antikythera au descoperit un dispozitiv misterios care părea a fi primul computer din lume. Acesta era un disc metalic cu un sistem complex de angrenaje și pare să aibă o vechime de peste 2000 de ani.

Cercetătorii au petrecut zeci de ani încercând să descopere misterele dispozitivului de la Antikythera, dar nu reușesc să îi determine funcția sau modul de utilizare. Este posibil să fi avut legătură cu zodiacul și cu fazele lunii, alături de eclipsele lunare și solare. Dar, pur și simplu, nu știm.

Acest calendar antic avea o lungime de peste 50 de metri. Foto: dailymail.co.uk/PA

2. Primul calendar ar putea fi vechi de 10.000 de ani

O săpătură din 2004 în Aberdeenshire, condusă de National Trust for Scotland, a scos la iveală un calendar care a aparținut probabil unor oameni din epoca de piatră de acum 10.000 de ani. Calendarul este un pergament lung de 50 de metri care arată fazele lunii, precum și lunile solare.

Întregul pergament descrie o perioadă de un an de cicluri solare și lunare, dar era suficient de detaliat pentru ca utilizatorii să poată recalibra calendarul lunar și solar în fiecare an. Calendarul folosea săptămâni de 10 zile, aproximativ trei pe lună, pentru a se alinia cu fazele lunii.

Cupa Lycurgus își schimbă culoarea, datorită unei nanotehnologii străvechi. Credit: Foto: amusingplanet.com

3. Romanii aveau nanotehnologie

În anii 1950, Muzeul Britanic din Londra a achiziționat un potir roman vechi de 1600 de ani, cunoscut sub numele de Cupa Lycurgus, care părea să își schimbe culorile, în funcție de lumină. Dacă era luminat din spate, era de culoare verde jad. Dar dacă era luminat din față, era de un roșu intens, roșu sânge. Cercetătorii de la British Museum au rămas perplecși în ceea ce privește cauza acestui fenomen.

În anii 1990, cercetătorii care au studiat fragmente sparte din cupă au descoperit că răspunsul se afla într-o utilizare străveche a nanotehnologiei. Meșterii romani care au construit cupa au măcinat particule de aur până când acestea au avut un diametru de numai 50 de nanometri, mai puțin de o miime din dimensiunea unui bob de sare. Precizia lucrării indică faptul că, în momentul în care cupa a fost realizată, romanii erau maeștri ai nanotehnologiei.

Eolipila a fost primul motor cu aburi. Foto: Britannica.com

4. Un grec antic a inventat motorul cu aburi

Eolipilul a fost numit după Aiolos, zeul antic grec al vânturilor. A fost inventat de Heron Alexandrinus, cunoscut și sub numele de Eroul din Alexandria. Eolipilul conținea o sferă și duze care arunca abur.

Aburul emis de duze crea cuplul necesar pentru ca sfera să se rotească pe axa sa. La un moment dat, sfera ajungea să se rotească la o viteză stabilă, cu o viteză maximă de 1500 de rotații pe minut. Motorul cu aburi a fost reinventat în 1577 de către polimatul arab Taqu al-Din.

Acest obiect străvechi a fost folosit pentru a detecta cutremurele cu precizia din zilele noastre. Foto: ancient-code.com

5. Primul detector de cutremure ar putea avea 2000 de ani vechime

În China antică, un polimat pe nume Zhang Heng a proiectat un vas metalic uriaș, cu un diametru de aproximativ doi metri, care putea fi folosit pentru a detecta cutremurele. Acesta avea opt dragoni care șerpuiau pe exteriorul său, iar în fiecare dintre gurile lor se afla o bilă de bronz. Un cutremur ar fi desfăcut bilele, iar dragonii le-ar fi aruncat în gurile primitoare ale broaștelor de bronz.

Deși acest seismoscop nu putea prezice cutremurele, observatorii chinezi care l-au folosit au reușit să culeagă informații remarcabil de exacte. Aceștia puteau detecta cutremurele până în Vietnam și au adunat date similare cu cele pe care le caută geologii din zilele noastre.

Betonul roman era mai durabil și de lungă durată decât cel modern. Foto: asme.org

6. Vechii romani făceau beton mai bun decât noi

Betonul a fost folosit pe scară largă de către vechii romani în proiectele lor de construcție, fiind superior atât în ceea ce privește calitatea, cât și impactul asupra mediului față de ceea ce folosim noi astăzi. Pentru a crea betonul lor, aceștia amestecau var cu o rocă vulcanică înainte de a adăuga apă de mare. Apa sărată a declanșat o reacție chimică care a făcut ca substanța să fie incredibil de rezistentă.

Analizele compoziției chimice și moleculare a betonului antic au arătat că acesta încorpora minerale care ar putea fi folosite pentru a crea beton modern de înaltă performanță. În timp ce betonul modern este proiectat să reziste 50 de ani, betonul antic roman a rezistat mai mult de 2000 de ani, adesea sub apă.

CITIȚI ȘI: În sfârșit știm de ce betonul roman antic a rezistat testului timpului

Este aceasta o parte din cel mai vechi telescop din lume? Foto: smithsonianmag.com

7. Cel mai vechi telescop ar putea fi vechi de trei milenii

Treci peste, Galileo. În 1850, arheologii care săpau în ruinele asiriene antice - în Irakul de astăzi - au descoperit o lentilă veche de 3000 de ani, realizată din cristal de stâncă. De la această descoperire, cercetătorii au încercat să-i explice funcția.

Poate că era o lupă, cu o rezoluție de 3x. Poate că era o sticlă de ardere care putea focaliza razele soarelui pentru a putea aprinde un foc. Dar unii cercetători cred că lentila Nimrod era de fapt o parte a unui telescop antic. Acest lucru ar putea explica, eventual, cunoștințele astronomice avansate ale asirienilor, alături de afirmația lui Galileo, care a afirmat că anticii trebuiau să fi avut și ei telescoape.

Piatra soarelui trebuie să fi părut magică pentru vechii vikingi. Foto: cbsnews.com

8. O piatră magică a fost folosită în navigație

Vechii nordici au descris o bijuterie magică care era capabilă să determine poziția soarelui, chiar și atunci când acesta era întunecat, și care le permitea marinarilor să navigheze cu precizie pe marea liberă. Deși poveștile despre o astfel de piatră prețioasă pot părea asemănătoare cu ciocanul lui Thor, o descoperire din 2013 a dezvăluit că acestea erau adevărate.

Mitica piatră a soarelui era făcută din calcit, un cristal care putea determina poziția soarelui, chiar și în spatele norilor. Secretul său consta în capacitatea de a refracta de două ori lumina solară, ceea ce permitea navigarea cu un grad ridicat de precizie. Pentru anticii care foloseau piatra, este posibil ca aceasta să fi părut cu adevărat magică.

Prelucrarea metalelor în antichitate era, în multe privințe, mai bună decât cea pe care o creăm astăzi. Foto: ancient-origins.net/Societatea Americană de Chimie

9. Anticii se pricepeau mai bine decât noi la acoperirea metalelor

Astăzi folosim acoperiri metalice pentru a acoperi orice, de la DVD-uri la statui, la celule solare și echipamente electronice. Dar utilizarea acoperirilor metalice nu este deloc modernă, iar unele descoperiri indică faptul că anticii aveau tehnici mult mai bune decât noi.

Neavând cunoștințe avansate despre cunoștințele chimice și fizice ale metalelor, metalurgiștii antici au reușit să bată metalele în foi incredibil de subțiri înainte de a le aplica pe statui, bijuterii și alte obiecte. Aceștia foloseau chiar și mercur ca adeziv pentru a se asigura că aurirea metalului ultra-subțire rămânea la locul ei.

Bateria din Bagdad putea genera doi volți de electricitate. Foto: unmyst3.blogspot.com

10. Prima baterie ar putea avea 2000 de ani vechime

"Bateria din Bagdad" a fost descoperită în 1936 într-un sat paleolitic din afara orașului Bagdad din Irak, din zilele noastre. Existau de fapt mai multe baterii, fiecare constând dintr-un vas de lut cu un cilindru de cupru care se întindea pe toată lungimea sa. În interiorul cuprului, în cilindru se afla o tijă de fier, ținută în poziție cu asfalt.

În 1938, unul dintre cercetătorii care au efectuat săpăturile a emis ipoteza că ciudatele vase de lut erau de fapt baterii antice. Această teorie s-a dovedit a fi adevărată atunci când, aproximativ un deceniu mai târziu, experimentele au arătat că, atunci când erau umplute cu un lichid electrolitic, vasele generau doi volți de electricitate. Dar nu avem nicio idee despre ce alimentau aceste baterii antice.

Focul grecesc a fost probabil o formă timpurie de napalm. Foto: nationalinterest.org

11. Marina greacă antică ar fi putut avea balsamuri proto-Napalm

Napalmul a fost una dintre cele mai înfiorătoare substanțe pe care forțele americane le-au folosit în timpul războiului din Vietnam. Imaginile cu sate în flăcări și copii alergând goi pe străzi pentru a scăpa de furia sa au întors oamenii din State împotriva războiului în mod violent.

Dar este posibil ca napalmul să fi fost folosit de greci în celebrul "foc grecesc" care distrugea navele. Experimentele au arătat că nafta - obținută dintr-un țiței ușor - amestecată cu rășină de pin poate distruge o navă de lemn în câteva secunde, ceea ce corespunde perfect cu dovezile anecdotice pe care le avem despre incendiul grecesc.

O pagină din Manuscrisul Voynich. Fotografie: Wikipedia.org

12. Încă nu putem descifra Manuscrisul Voynich

În 1912, Wilfrid Voynich, un colecționar și librar de antichități american de origine poloneză, a achiziționat un manuscris ciudat care i-a lăsat perplecși pe toți cei care au încercat să-l studieze. Manuscrisul Voynich, așa cum este cunoscut, este o carte din secolul al XV-lea, scrisă într-un cod indescifrabil și acoperită cu imagini desenate de mână.

Multe dintre ilustrații par să reprezinte plante, ceea ce îi face pe cercetători să creadă că este posibil ca această carte să fie un text timpuriu de farmacologie, scris în cod pentru a ascunde rețetele de ochii curioși ai bisericii. Însă multe dintre imagini sunt de-a dreptul bizare, iar codul cu care este scris textul i-a pus în încurcătură pe cei mai înfocați descifratori de coduri.

Nu cunoaștem rețeta pentru oțelul de Damasc. Foto: nuga.ee

13. Nimic nu întrece oțelul de Damasc și nu știm ce este cu adevărat

În timpul Cruciadelor, războinicii europeni care se întorceau de la luptele cu armatele musulmane din Orientul Mijlociu purtau cu ei povești despre armele imbatabile pe care le foloseau soldații musulmani. Săbiile fabricate din așa-numitul oțel de Damasc ar fi putut fi săbii laser pentru daunele pe care erau capabile să le provoace.

Problema este că nu avem nicio idee despre cum a fost fabricat oțelul de Damasc sau din ce era compus. Este posibil să fi fost fabricat prin topirea fierului cu materie vegetală, ceea ce i-ar fi conferit flexibilitatea observată în relatările anecdotice. Dar nu știm care ar fi putut fi acea materie vegetală sau procesul pe care fierarii l-au folosit pentru a crea oțelul Damasc.

Săbii antice Ulfbehrt. Foto: pinterest.com

14. Săbiile vikingilor au fost fabricate cu o tehnologie pe care nordicii nu o aveau

Conform legilor vikinge, toți oamenii liberi erau obligați să aibă asupra lor o armă și să fie pregătiți de război 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Una dintre cele mai vechi săbii vikinge descoperite datează din anul 750 d.Hr., iar săbiile Ulfberht, în special, ridică multe întrebări. Prima întrebare este cum au fost confecționate, având în vedere că tehnologia nu a mai existat timp de încă 800 de ani.

În 2014, a fost descoperită o sabie vikingă care purta o inscripție în limba arabă, ceea ce acreditează ideea că săbiile vikinge ar fi putut fi de fapt fabricate cu oțel de Damasc. Dar cum au obținut rețeta și cum au făcut vikingii și arabii schimburi comerciale între ei când un continent întreg și Mediterana îi despărțeau?

Stâlpul de fier din Delhi rămâne un mister. Foto: tripadvisor.com

15. O coloană de fier veche de 1600 de ani din Delhi nu va rugini

Stâlpul de fier din Delhi este o coloană de fier de șase tone și 24 de metri înălțime, veche de 1600 de ani. În ciuda vârstei sale, nu prezintă rugină. Unii oameni de știință cred că climatul blând și arid din Delhi este motivul pentru care pilonul refuză să ruginească. Alții cred că aliajul metalic pe care inginerii antici au reușit să îl creeze este responsabil pentru starea imaculată a fierului.

Acel aliaj conține niveluri substanțiale de fosfor și este lipsit atât de sulf, cât și de mangan. Dar chiar dacă rezistența la rugină a coloanei este rezultatul climatului, ceea ce toți oamenii de știință sunt de acord este că este o piesă remarcabilă de inginerie antică.

Aceste dodecaedre romane au fost descoperite în toată Europa. Fotografie: Wikipedia.org

16. Dodecaedre romane au fost găsite în toată Europa

Europa pare să fie plină de dodecaedre antice din bronz care datează din timpul Imperiului Roman. Acestea au butoane pe toate vârfurile și par a fi prespapier antic perfect. La fel ca în cazul multor alte artefacte antice, nu avem nicio idee despre care era funcția acestor dodecaedre.

Dimensiunile lor variază între patru și 11 centimetri în diametru și au câte o gaură pe fiecare parte. Unii au emis teoria că sunt jucării pentru copii, în timp ce alții sugerează că nu sunt altceva decât suporturi antice pentru lumânări. Este posibil ca ele să fi fost folosite chiar pentru a determina mărimea inelelor oamenilor. Pur și simplu nu știm.

Discul Phaistos era fie o mașină de scris, fie o rugăciune antică. Foto: beforeitsnews.com/Leemage via Getty Images

17. Discul Phaistos ar fi putut fi o mașină de scris antică

În 1908, săpăturile de la "Palatul vechi" minoic din Creta au dus la descoperirea unui disc de lut copt la foc care era acoperit cu simboluri antice. Cele 242 de inscripții apar într-un model spiralat, iar discul a fost probabil forjat manual.

Cercetătorii nu știu cu adevărat care era funcția discului Phaistos, dar unii sugerează că este un tip de protoalfabet, compus din silabare mai degrabă decât din litere. Acest lucru i-a determinat pe unii să sugereze că a servit de fapt ca o mașină de scris antică, dar alții cred că inscripțiile ar putea fi o rugăciune antică.

Aceste bile de piatră cântăresc până la 16 tone. Foto: atchuup.com

18. Nu știm de ce olmecii făceau bile de piatră uriașe

Olmecii au fost un popor antic din America Centrală care a lăsat în urmă niște artefacte bizare pe care oamenii de știință moderni trebuie să le descifreze. Unul dintre acestea este o colecție de bile de piatră gigantice care au fost create probabil între anii 200 î.Hr. și 800 d.Hr.

Cele mai mari dintre bile cântăresc până la 16 tone și sunt realizate dintr-o rocă ígnea numită granodiorit. Știm cum au fost realizate - probabil prin turnarea unor matrițe uriașe din fier - dar nu avem nicio idee de ce au fost cheltuite resurse și energie atât de mari pentru a le crea. Sau ce funcție au avut de fapt.

Anticii au venit cu o teorie atomică care este remarcabil de asemănătoare cu cea modernă. Foto: timetoast.com

19. Grecii antici și indienii au dezvoltat amândoi teoria atomică

Lui John Dalton i se atribuie meritul de a fi venit cu ideea de atomi în secolul al XIX-lea. Dar atât filosofii din Grecia, cât și cei din India au venit cu idei denumite "atomism", practic prototeorii despre atom, cam în aceeași perioadă. Și au făcut acest lucru cu mai bine de 2500 de ani în urmă!

Acharya Kanad a fost un om de știință indian care a teoretizat faptul că un bob de orez din mâna sa poate fi descompus până la un punct în care nu mai poate fi descompus în continuare. În același timp, filozofii naturali greci au presupus că există atomul, adică ceva atât de mic încât nu mai poate fi tăiat.

Un savant indian antic a calculat rotația Pământului în jurul Soarelui. Foto: creatorsfingerprints.com

20. Cum a calculat un savant indian antic rotația Pământului?

Bhäskarächärya a fost un astronom și matematician indian care a trăit în secolul al XII-lea d.Hr. El era directorul unui observator astronomic din India când a făcut calcule precise care au arătat că Pământului îi ia puțin peste 365 de zile pentru a orbita în jurul Soarelui.

În mod surprinzător, el și-a făcut descoperirea cu sute de ani înaintea astronomilor occidentali. Dacă astronomii din Europa ar fi luat exemplu de la acest om de știință indian, care a trăit în timp ce ei erau împotmoliți în Evul Mediu, ar fi putut învăța mult mai multe. Rămâne însă întrebarea cum a reușit să facă calcule atât de precise fără tehnologia modernă.

Codex Gigas este un volum masiv. Foto: worldtruth.com

21. Un manuscris medieval ar fi putut fi scris într-o singură zi

Codex Gigas este un volum masiv din secolul al XIII-lea, atât de mare încât este nevoie de două persoane pentru a-l putea ridica. Scriitorul a folosit 160 de piei de animale pentru a finaliza lucrarea, dar și mai remarcabil este faptul că a fost finalizată într-un timp foarte scurt.

Legenda spune că, pentru ca un călugăr căzut în dizgrație să își salveze viața de mânia bisericii, a promis că va scrie toate cunoștințele din lume într-o singură zi. Pentru a-și îndeplini promisiunea, a făcut un pact cu diavolul pentru a putea scrie Codex Gigas în doar 24 de ore. Deși este posibil să nu conțină toate cunoștințele din lume sau să nu fi fost scris într-o singură zi, este remarcabil prin amploarea sa și pare să fi fost scris de o singură persoană într-un timp foarte scurt.

Calea de piatră în Atlantida japoneză. Foto: atlasobscura.com

22. Atlantida japoneză este veche de peste cinci milenii

În largul coastelor Japoniei, în apropiere de Yonaguni Jima, se află un oraș subacvatic despre care cercetătorii cred că are o vechime de peste 5.000 de ani. Când a fost descoperit pentru prima dată, în 1995, oamenii de știință credeau că este vorba doar de o colecție de roci subacvatice. De atunci, s-a dovedit a fi un întreg oraș scufundat.

Cercetătorii cred că orașul a fost locuit de vechii Jomoni, un popor japonez de vânători-culegători. Orașul este remarcabil de complex pentru epoca sa, dispunând de scări sculptate, turnuri boltite, străzi și o intrare din piatră. Probabil că s-a scufundat, în loc să cadă în mare, așa cum se zvonește că ar fi făcut-o Atlantida lui Platon, dar este totuși impresionant.

Desenul aparatului de zbor cunoscut sub numele de vimana. Foto: atlara.wordpress.com

23. Mașinile zburătoare antice indiene încă ne uimesc

O carte scrisă în India în anul 400 î.Hr. descrie în detaliu mașinile zburătoare cunoscute sub numele de vimanas. Autorul, Maharshi Bhardwaj, a descris cum să le dirijeze, ce făceau piloții pentru a se pregăti pentru zboruri lungi, cum erau propulsate navele în aer, cum protejau piloții navele de furtuni și chiar cum să treacă mașinile la energia solară.

Desenele și descrierile vimanelor încă îi lasă pe cercetători complet perplecși. Unii insistă că extratereștrii trebuie să le fi oferit prototipurile indienilor din vechime, în timp ce alții cred că mașinile zburătoare antice trebuie să fie o farsă. Alții cred că există o explicație perfect logică, deși nu știm care este aceasta.

Lista regilor sumerieni este un paralelipiped dreptunghic. Foto: pinterest.com

24. O listă antică de regi include povești despre marele potop

Lista regilor sumerieni este o listă a conducătorilor antici din ceea ce este astăzi Irakul. În listă sunt incluși conducători mitologici alături de alții, umani, despre care istoricii cred că ar fi putut face parte, de fapt, din dinastiile din zonă.

Dar ceea ce adaugă un grad suplimentar de intrigă listei este faptul că aceasta include și evenimente mitologice, inclusiv unele dintre poveștile eroului semizeu Gilgamesh, precum și povestea din Vechiul Testament a Marelui Potop. Unii cercetători privesc această listă ca pe o dovadă că poveștile din Vechiul Testament sunt adevărate. Însă adevărata natură a Listei regilor sumerieni rămâne un mister.

Isaac Newton nu a fost prima persoană care a descoperit gravitația. Foto: scientistinformation.blogspot.com

25. Cumva, vechii astronomi hinduși au descoperit legea lui Newton

Cu 1.200 de ani înainte ca celebrul profesor Lucasian de la Cambridge să vadă cum un măr cade în jos în loc să urce din copac, astronomii hinduși au privit cerul și au ajuns la aceeași concluzie. Unul dintre acești astronomi era cunoscut sub numele de Bhaskaracharya și a descoperit că aceeași forță care atrage obiectele spre pământ menținea planetele pe orbită.

În cuvintele sale: "Obiectele cad pe pământ datorită unei forțe de atracție a pământului. Prin urmare, Pământul, planetele, constelațiile, luna și soarele sunt ținute pe orbită datorită acestei atracții.

Este posibil ca exploziile nucleare să fie la fel de vechi ca și civilizația. Foto: planetdeadly.com

26. Anticii ar fi putut avea chiar și arme nucleare

Una dintre întorsăturile surprinzătoare ale invențiilor antice care îi nedumerește absolut pe cercetătorii moderni este ideea că Mahabharata spune povești care par să indice utilizarea armelor nucleare. Nu numai atât, dar în Rajasthan, India, a existat un nivel anormal de ridicat de cancer și de malformații congenitale în rândul populației antice de acolo.

Cea mai simplă explicație este că exploziile nucleare au provocat malformații congenitale și cancer. Dar cum se poate explica faptul că popoarele antice posedă arme nucleare? Ei bine, ei aveau teoria atomică. Cine poate spune că nu știau cum să scindeze atomii?

Rock cu scrisul lui Rongo Rongo. Foto: newscientist.com

27. Scrisul antic din Insula Paștelui nu seamănă deloc cu alte culturi

Statuile masive de moai care acoperă suprafața Insulei Paștelui nu sunt singurul mister care învăluie poporul polinezian care a ocupat această insulă. Aceștia aveau, de asemenea, o scriere cunoscută sub numele de Rongo Rongo, un sistem care folosea mai degrabă simboluri decât litere și care era probabil o formă de proto-scriere.

Dar o interpretare a Rongo Rongo rămâne la fel de evazivă ca întotdeauna, cel puțin în parte datorită faptului că nu seamănă deloc cu stilurile de scriere ale altor culturi din apropiere. Sau a oricărei alte culturi, de altfel! Simbolurile par să se bazeze mai ales pe motive religioase, dar nu avem nicio idee despre ceea ce scrie.

Omul Tollund se află într-o stare aproape impecabilă, deși are o vechime de peste 5000 de ani. Foto: theapricity.com

28. Execuții antice au avut loc în toată Europa nordică

Așa-numitul Tollund Man este un cadavru remarcabil de bine conservat, descoperit în Danemarca în 1950. Acesta datează din secolul al III-lea î.Hr., ceea ce îl face să fie anterior Epocii Fierului. El este unul dintre numeroasele cadavre care au fost descoperite și care erau la fel de bine conservate în mlaștinile din Europa nordică.

Ceea ce face ca aceste cadavre să fie atât de misterioase este faptul că ele par să fi fost executate și apoi aruncate într-o mlaștină. Se pare că această practică era comună în toată Europa nordică, în ciuda diferențelor sociale și biologice dintre multe dintre cadavre. Nimeni nu știe de ce atât de multe cadavre au fost aruncate în același mod.

Piramida Hellenikon din Grecia este mult mai veche decât cele mai cunoscute din Egipt. Foto: amusingplanet.com

29. Piramida Hellenikon ar fi putut fi un loc de înmormântare antic

Dar nu există nicio dovadă care să indice că ar fi fost un mormânt. Piramida a fost construită în Grecia antică în jurul anului 2720 î.Hr., cu mult înainte de faimoasele piramide din Giza, în Egipt. Cercetătorii cred că este posibil să fi avut loc o bătălie în apropiere, iar cei căzuți au fost comemorați prin intermediul piramidei.

Dar piramida Hellenikon pare să fie chiar mai misterioasă decât cele mai faimoase omologe ale sale din Giza. În timp ce vechii egipteni au lăsat în urmă o mulțime de indicii cu privire la natura piramidelor lor, cercetătorii care au explorat Hellenikon nu pot găsi mare lucru.

Nu poți să bagi o bucată de hârtie între unii dintre bolovani. Foto: bestandestravel.com

30. Peruanii preincași au construit o fortăreață masivă

La periferia orașului Cuzco, vechiul oraș incaș din Peru, se află o fortăreață construită din bolovani care au peste 200 de tone. Bolovanii sunt atât de perfect potriviți între ei încât, în unele locuri, nu poate încăpea nici măcar o bucată de hârtie între ei.

Cercetătorii sunt nedumeriți de modul în care acești ingineri antici au reușit să atingă un asemenea nivel de precizie. Unii presupun că utilizarea căldurii sau a unui lichid obținut din plante a făcut ca bolovanii să fie mai maleabili, în timp ce alții sugerează că complexul pe care îl vedem astăzi a fost inițial un complex realizat din lemn.

Liniile Sajama sunt cel mai mare sit arheologic din lume. Foto: amusingplanet.com/SpotImage/Google/DMapas

31. Cel mai mare sit arheologic din lume este un mister

Liniile Sajama străbat partea de vest a Boliviei pentru a forma cel mai mare sit arheologic din lume, unul care are o suprafață de peste 8.700 de mile pătrate. Miile de linii au fost gravate în pământ, probabil de către popoarele străvechi din Bolivia, care ar fi putut avea un scop religios pentru a crea aceste linii.

Liniile au o lățime de aproximativ trei până la zece metri fiecare și se conectează între ele în diferite puncte. Funcția sau scopul exact al liniilor este la fel de misterios ca întotdeauna, dar prezența unui vulcan în apropiere indică faptul că acestea ar fi putut avea legătură cu activitatea vulcanică care a devenit legată de religia locală.

Sushruta a fost un chirurg indian antic. Foto: sushruta.in

32. Doctorii antici reușesc să efectueze cu succes operații considerate dificile astăzi

Imaginați-vă un medic de acum două milenii și jumătate care efectua orice, de la operații complexe de cataractă la operații de cezariană și rinoplastie. Intră în scenă Sushruta, un medic și chirurg indian antic, despre care se spune că a aplicat cu atât de mult succes o proteză încât persoana respectivă a putut merge în luptă!

Aceste intervenții chirurgicale sunt considerate în mare parte moderne, dar au fost efectuate cu succes acum 2600 de ani. El și-a consemnat realizările într-o carte numită Sushruta Samhita, care include peste 120 de instrumente chirurgicale și 300 de proceduri chirurgicale. Probabil că s-ar potrivi destul de bine cu chirurgii moderni.

Hypogeum-ul era o structură subterană uriașă. Fotografie: Wikipedia.org

33. O cameră antică amplifică sunetul de 100 de ori

În 1902, arheologii au dat peste hipogeul de la Hal Săflieni. Este o structură subterană masivă, situată pe insula Malta, și este făcută din cărămizi de calcar. A fost construită probabil în jurul anului 2500 î.Hr. și a servit inițial ca sanctuar, deși ulterior a fost transformată în necropolă.

În interiorul hipogeului se află așa-numita cameră a oracolului, un loc în care sunetul este amplificat de până la 100 de ori în întreaga încăpere. Nu există niciun indiciu dacă inginerii antici au fost intenționați, cunoscând metode care ar putea provoca o astfel de amplificare a sunetului, sau dacă această caracteristică a fost un accident.

Ruinele de la Gobekli Tepe sunt ale unui templu antic. Foto: geniusofancientman.blogspot.it

34. Cel mai vechi templu din lume precede Stonehenge cu 6000 de ani

Gobekli Tepe este un sit din Turcia care a fost descoperit în 2008. Este cel mai vechi templu cunoscut din lume și datează de acum 13.000 de ani, din anul 11.000 î.Hr. Situl este misterios din mai multe motive, unul dintre acestea fiind faptul că este proiectat cu un nivel ridicat de precizie, dar a fost construit cu mult înainte de a fi inventate uneltele metalice sau chiar ceramica.

Misterioase sunt și capetele de animale care se află în vârful pilonilor care mărginesc templul. Cercetătorii nu au nicio idee despre ce ar trebui să însemne capetele de animale sau ce funcție a avut templul, deși pare să aibă un scop religios. Dar era oare conectat la stele sau la alte corpuri cerești? Chiar nu știm.

Pictura este cunoscută sub numele de White Shaman Rock. Foto: texasmonthly.com

35. Nativii americani Huichol au realizat picturi misterioase în peșteri

Una dintre cele mai mari picturi rupestre este o reprezentare albă de 24 de metri a unei creaturi asemănătoare cu o fantomă, care este cunoscută în mod obișnuit sub numele de "White Shaman Rock". Aceasta se află în Canionul Pecos Inferior din Texas, în colțul de sud-vest al statului. Cea mai bună explicație pe care o au cercetătorii cu privire la semnificația sa este că reprezintă un șaman care oferă acces în lumea spiritelor.

Pictorii au folosit probabil peyote, un drog halucinogen comun nativilor americani. De fapt, White Shaman Rock descrie probabil un ritual cu peyote al poporului Huichol, despre care se crede că l-a creat. Nimeni nu este pe deplin sigur de rolul pe care picturile l-au jucat în rândul oamenilor și culturii tribului.

Sursa: https://sciencesensei.com/

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *