Dezvăluirea celor mai mari iluzii ale istoriei: Separarea realității de ficțiune

În tapiseria mereu schimbătoare a timpului, istoria a fost țesută cu nenumărate povești, mituri și legende transmise din generație în generație. În timp ce aceste povești adaugă o notă de magie trecutului nostru colectiv, unele au devenit atât de adânc înrădăcinate în mintea noastră încât sunt adesea confundate cu fapte irefutabile. Dar, dragi cititori, adevărul poate fi uneori mai fascinant și mai uimitor decât miturile însele.

În această călătorie prin analele timpului, ne îmbarcăm într-o căutare antrenantă pentru a desluși enigmaticele mituri istorice care au captivat mințile de veacuri. Cu fiecare întoarcere de pagină, vom descoperi farmecul puternic al acestor povești și modul în care au modelat percepția noastră asupra lumii. Dar, pe măsură ce ne adâncim, fiți pregătiți pentru dezvăluiri uimitoare - pentru că suntem pe cale să punem la îndoială ceea ce credeam că știm.

De la figuri legendare care s-ar putea să nu fi fost atât de eroice pe cât credem noi, la evenimente uimitoare care au fost ascunse de trecerea timpului, această explorare ne va conduce la o nouă înțelegere a celor mai durabile enigme ale istoriei. Credințele noastre pot fi zdruncinate, dar cunoștințele pe care le vom dobândi vor fi transformatoare.

A inventat Edison, de fapt, becul? Chiar purtau vikingii acele pălării stupide? A murit cu adevărat Ecaterina cea Mare într-o poziție compromițătoare cu un cal? Aceste întrebări, și altele asemănătoare, ne-au bântuit pe toți din când în când. Alimentate de licențele artistice luate de emisiunile TV istorice sau pur și simplu de concepțiile greșite adesea repetate de public, există o cantitate surprinzătoare de lucruri despre istorie pe care toată lumea pare să le înțeleagă foarte greșit. 

Istoria este un subiect vast, complicat și derutant, compus dintr-o mulțime de povești și personaje cu adevărat ciudate. Unele dintre aceste povești sunt adevărate, altele sunt exagerate, iar altele sunt pur și simplu minciuni flagrante și nerușinate. În ce mituri istorice prostești ai crezut în tot acest timp? Pregătește-te ca preconcepțiile tale să fie spulberate cu brutalitate.

Așadar, luați loc și pregătiți-vă să vă fie stârnită curiozitatea pe măsură ce ridicăm vălul de pe cele mai mari mituri istorice pe care oamenii le consideră realități. Alăturați-vă nouă în această călătorie iluminatoare, în timp ce dezgropăm adevăruri ascunse și redescoperim adevărata esență a trecutului nostru comun. Haideți să punem la îndoială narațiunile care au rămas necontestate timp de secole și să ne îmbarcăm într-o căutare a acurateței istorice fără precedent.

Sunteți gata să pătrundeți în inima celor mai enigmatice mistere ale istoriei? Atunci haideți să ne îmbarcăm împreună în această aventură captivantă. Trecutul ne așteaptă, dornic să-și dezvăluie secretele și să rescrie poveștile pe care credeam că le cunoaștem.

1. Walt Disney l-a inventat pe Mickey Mouse

Mickey Mouse este probabil unul dintre cele mai cunoscute personaje de desene animate din istorie și a contribuit la transformarea lui Walt Disney într-o forță majoră la Hollywood. Dar majoritatea poveștilor despre origini trec cu vederea faptul că nu Walt Disney l-a creat pe Mickey Mouse. De fapt, Mickey a fost inspirat de una dintre creațiile lui Disney, Oswald the Lucky Rabbit, după ce Disney a pierdut drepturile de animație în favoarea Universal.

În căutarea unei noi vedete, Disney a apelat la animatorul Ub Iwerks pentru a-l transforma pe Oswald într-un șoarece. Iwerks l-a desenat pe Mickey, dar Disney și-a însușit meritele, câștigând chiar un Oscar în 1932 pentru crearea personajului.

2. Luptele cu arme de foc se întâmplau tot timpul în Vestul american

Western-urile de la Hollywood prezintă întotdeauna multiple schimburi de focuri de armă, cu pistolari care trag în saloane, pe strada principală sau oriunde altundeva. Dar în adevărata istorie a Vestului american au existat mult mai puține schimburi de focuri de armă. De fapt, foarte puțini bărbați purtau chiar și tocurile de pistol cu tocuri joase caracteristice, iar confruntările tensionate din filme rareori se întâmplau în viața reală. Iar duelul cu "tragere rapidă", o caracteristică din multe filme care imită duelurile europene, se pare că a avut loc doar de două ori în Vechiul Vest.

Chiar și cuvântul "pistolar" a fost inventat pentru un film western din 1920. În schimb, bărbații înarmați din Vestul american erau numiți de fapt "trăgători".

3. Gladiatorii erau cu toții sclavi

Filme precum Gladiator și Spartacus au popularizat mitul conform căruia gladiatorii din Roma antică erau sclavi, forțați să lupte până la moarte pentru plăcerea aristocraților răsfățați. Dar acest mit este mai mult hollywoodian decât istoric. De fapt, mulți gladiatori se ofereau voluntar să lupte, înscriindu-se în școlile de gladiatori pentru glorie și bogăție.

Unii dintre acești gladiatori erau foști soldați, cavaleri sau chiar romani din clasa superioară care doreau să-și arate forța. Mulți se antrenau pentru a-și răni, nu pentru a-și ucide adversarii. Și, timp de câteva secole, și femeile au luptat ca gladiatori.

4. Emisiunea originală "Războiul lumilor" a provocat haos public

În 1938, o piesă de teatru radiofonic a declanșat o urgență națională, determinând oamenii să inunde străzile înarmați cu puști de vânătoare. Sau, cel puțin, acesta este mitul care înconjoară Războiul lumilor, de Orson Welles. O emisiune difuzată de PBS în 2013 susținea chiar că "mai mult de un milion de oameni, [au fost] convinși, chiar dacă doar pentru scurt timp, că Statele Unite erau devastate de invadatori extratereștri". De fapt, foarte puțini oameni au ascultat emisiunea lui Welles. Un sondaj de audiență a arătat că doar 2% din totalul ascultătorilor de radio au fost conectați la Războiul lumilor. 

În schimb, mitul a fost promovat de ziare, care vedeau în radio un concurent. Pentru a distruge noua tehnologie, ziarele din întreaga țară au susținut că programul lui Welles era periculos, provocând panică și păcălind oamenii. The New York Times a publicat un editorial intitulat "Teroare prin radio", care, în esență, numea noul mediu știri false:

Întreaga națiune continuă să se confrunte cu pericolul unor știri incomplete și neînțelese, prin intermediul unui mediu care încă nu a dovedit ... că este competent pentru a îndeplini funcția de știri.

5. Vincent Van Gogh și-a tăiat întreaga ureche

Cunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari pictori olandezi din toate timpurile, Vincent van Gogh este, de asemenea, celebru pentru lupta sa cu bolile mintale. Și, potrivit unui mit, van Gogh și-a tăiat propria ureche după ce a pus capăt unei relații amoroase tulburi.

În realitate, van Gogh s-a îndrăgostit de o lucrătoare sexuală pe nume Clasina Maria Hoornik, care, în cele din urmă, s-a întors la meseria ei, împingându-l pe artist și mai mult în disperare. Cu toate acestea, ani mai târziu, s-a crezut că un van Gogh bolnav și-a tăiat doar porțiunea inferioară a lobului urechii și a dăruit-o unei cu totul alte lucrătoare de bordel - una pe care tocmai o cunoscuse.

Considerat mult timp ca fiind în întregime un mit, deoarece unele surse indicau că van Gogh și-a tăiat doar o mică parte din ureche, noi dovezi au ieșit la iveală în 2016. Un desen al urechii disecate, realizat de un medic care l-a tratat pe van Gogh, arată că urechea a fost aproape în întregime tăiată, cu excepția unei mici părți din lobul inferior.

6. Feministele și-au ars sutienele

În anii 1960, mișcarea pentru drepturile femeilor a cerut egalitate cu bărbații, promovând salarii egale și accesul la contraceptive. Dar mitul conform căruia feministele hippie și-au ars sutienele în semn de protest provine de fapt din mass-media, nu de la protestatari.

Mitul arderii sutienului datează de la protestele împotriva concursului Miss America din 1968. În timpul protestului, femeile și-au aruncat sutienele, corsetele, mopurile și ustensilele de gătit într-un coș de gunoi, declarând că obiectele sunt "instrumente de tortură feminină". Un articol din New York Post și-a luat libertăți cu adevărul și a inventat "arzătoarele de sutiene" pentru a le lega pe femei de protestatarii de război care și-au ars cărțile de recrutare.

7. Tortura medievală a fost toată despre „Iron Maiden”

Tortura medievală era oribilă, sângeroasă și dureroasă. Călăii tăiau oamenii în două, foloseau faimosul "zdrobitor de capete" și îi rupeau pe oameni pe roată. Dar unul dintre dispozitivele de tortură cel mai bine identificate cu perioada medievală ar fi putut fi inventat mult mai târziu. Faimoasa fecioară de fier, un sicriu căptușit cu țepi pentru a împunge victimele, a fost inventat de fapt în secolul al XVIII-lea. După ce un filozof german de la sfârșitul secolului al XVIII-lea a descris o execuție medievală macabră cu o fecioară de fier, dispozitivul a început brusc să apară în muzeele din Europa, dar aceste versiuni datează în mare parte de la începutul anilor 1800.

Medievalistul Peter Konieczny subliniază că multe povești mitice despre tortura medievală brutală au început să apară în timpul Iluminismului, ca o modalitate de a pune în contrast perioada medievală "sălbatică" cu sofisticarea secolului al XVIII-lea. De fapt, Konieczny relatează că cea mai comună metodă de tortură medievală era pur și simplu legarea oamenilor cu frânghii.

8. Napoleon Bonaparte era exagerat de scund

Napoleon Bonaparte a fost un geniu militar care s-a ridicat de la începuturi umile și a devenit împărat al unei mari părți a Europei. Dar astăzi, cei mai mulți oameni și-l amintesc pe Napoleon pentru statura sa scundă. Cu toate acestea, Napoleon avea de fapt în jur de 1,70 m. Deci, de ce atât de mulți cred în mitul înălțimii mici a lui Napoleon?

În timp ce a cucerit o mare parte din Europa, Napoleon a adunat o listă impresionantă de dușmani, care este posibil să fi creat acest mit pentru a ataca și submina succesul lui Napoleon. De asemenea, este posibil să fi existat o confuzie între unitățile de măsură britanice și cele franceze, deoarece Napoleon avea 1,70 m în cele din urmă.

9. Vrăjitoarele au fost arse pe rug în Salem

Procesele vrăjitoarelor din Salem au fost cele mai brutale vânători de vrăjitoare din istoria Americii, în care tinere puritane au condamnat la moarte femei mai în vârstă, acuzându-le de vrăjitorie. În Salem, 20 de persoane și-au pierdut viața în timpul proceselor din 1692. Dar procesele din Salem au fost minuscule în comparație cu mult mai marile procese europene ale vrăjitoarelor, când istoricii spun că până la 100.000 de persoane au fost executate ca vrăjitoare.

Încă alte mituri înconjoară Salemul. De exemplu, vrăjitoarele acuzate la Salem nu au fost arse de vii, așa cum se întâmpla în procesele franceze și germane. La Salem, 19 femei au fost spânzurate, în timp ce un bărbat care a refuzat să pledeze în procesul său, Giles Corey, a fost presat până la moarte.

De ce spânzurare? Salem, în calitate de colonie engleză, a urmat legea engleză, iar pedeapsa pentru vrăjitorie în Anglia era spânzurarea.

10. Thomas Edison a inventat becul

Nu, Thomas Edison nu a inventat becul. Mai mulți inventatori au contribuit la realizarea primului bec cu incandescență, Humphry Davy și Frederick de Moleyns având contribuții cheie la începutul anilor 1800. Dar aceste becuri au eșuat în mare parte, deoarece inventatorii au folosit filamente care se degradau încet și înnegreau interiorul becului. De asemenea, multe dintre aceste becuri timpurii au durat doar câteva ore înainte de a se stinge complet.

Contribuția cheie a lui Edison a creat primul bec util din punct de vedere comercial în jurul anului 1880. Prin îndepărtarea aerului din interiorul becului și introducerea filamentelor de hârtie carbonizată, Edison a creat un bec care a rezistat 600 de ore.

11. Maria Antoaneta a spus „Să mănânce cozonac”

A fost Maria Antoaneta o regină răsfățată care a dat petreceri luxoase în timp ce poporul francez murea de foame? Cu siguranță nu o ajută la imaginea ei faptul că majoritatea oamenilor cred că atunci când a aflat că supușii ei muritori de foame în primele luni ale Revoluției Franceze, Marie Antoinette a spus "lăsați-i să mănânce prăjituri". Doar că majoritatea istoricilor cred că Maria Antoaneta nu a rostit niciodată aceste cuvinte.

Observația este probabil anterioară Mariei Antoaneta cu peste un secol, existând dovezi că soția regelui Ludovic al XIV-lea, Marie-Thérèse, a făcut un comentariu similar despre țăranii care mâncau produse de patiserie.

12. Einstein a picat la matematică

Fizicianul Albert Einstein a fost, fără îndoială, un geniu. Câștigătorul premiului Nobel a dezvoltat teoria relativității, schimbând fizica pentru totdeauna. Dar un mit face ca geniul lui Einstein să pară mai ușor de înțeles: povestea conform căreia un tânăr Einstein a picat la matematică. Doar că povestea nu este adevărată.

Einstein a primit note mari la fiecare materie, iar la 11 ani, lista sa de lecturi includea manuale de fizică de nivel universitar. Einstein a picat, totuși, un examen de admitere la un colegiu tehnic la vârsta de 16 ani, probabil pentru că examenul era în limba franceză, iar el nu vorbea fluent această limbă.

13. Oamenii din Evul Mediu credeau că Pământul este plat

Potrivit unui mit popular, europenii din Evul Mediu credeau că Pământul este plat până când Cristofor Columb a venit să demonstreze că este rotund. Cu toate acestea, istoricii sunt de acord că europenii educați știau că Pământul este rotund cu secole înainte.

În Grecia antică, Pitagora, Aristotel și Euclid au scris cu toții despre un Pământ sferic, iar "Geografia" lui Ptolemeu, cel mai important text clasic pentru epoca explorărilor, a afirmat în mod clar că Pământul era rotund. Iar europenii educați nu erau singurii care credeau într-un Pământ rotund. 

După cum subliniază mulți istorici, chiar și marinarii medievali știau că planeta nu era plată, deoarece, în timp ce corăbiile înalte treceau peste orizont, pânzele lor erau ultimul lucru la vedere - ceea ce dovedește că Pământul avea o curbă.

14. Gandhi a eliberat de unul singur India

Mahatma Gandhi și-a pus viața în pericol pentru țara sa, supunându-se unor posturi istovitoare pentru a aduce pacea în India și pentru a promova autonomia prin metode nonviolente. Iar la 30 ianuarie 1948, Gandhi și-a dat viața pentru cauza sa, când un fanatic hindus l-a executat pe lider. Totuși, Gandhi nu a inventat de unul singur protestele non-violente și nici nu i-a alungat pe britanici din India.

În timp ce Gandhi a condus una dintre mișcările pentru o Indie independentă, Marea Britanie ar fi putut fi mai îngrijorată de revoltele violente care protestau împotriva dominației coloniale. În special, între 1945-1947, amenințarea Armatei Naționale Indiene care se împotrivea dominației britanice a subminat legitimitatea Regatului Unit și a jucat un rol important în retragerea Marii Britanii din 1947.

15. Sir Isaac Newton a descoperit gravitația când un măr i-a căzut în cap

În secolul al XVII-lea, Isaac Newton a făcut o serie de descoperiri uimitoare despre univers, de la ecuații matematice care explicau rotația planetelor la cercetări asupra luminii și a prismelor. Dar cea mai cunoscută descoperire a sa a fost teoria gravitației. Iar descoperirea sa a implicat un măr, dar nu unul care i-a căzut în cap.

Potrivit biografului său, William Stukeley, care l-a intervievat pe Newton, tânărul om de știință a fost martor la căderea unui măr dintr-un copac în timp ce "stătea într-o dispoziție contemplativă" în grădina familiei sale. Povestea a captat imaginația oamenilor și, la un moment dat, a evoluat de la a vedea un măr căzând la a fi lovit în cap cu mărul.

16. Vikingii purtau căști cu coarne sau aripi

Vikingii sunt practic sinonimi în zilele noastre cu acele căști cu coarne ciudate pe care se presupune că le purtau. Se pare că majoritatea vikingilor adevărați nu le-au purtat niciodată. Și puteți da vina pe opera din secolul al XIX-lea pentru perpetuarea acestui mit.

Celebrul ciclu Der Ring des Nibelungen al lui Richard Wagner i-a descris pe vikingi cu căști cu coarne în anii 1870, bazându-se pe reprezentări artistice ale vikingilor din secolul al XIX-lea, care și-au luat mai multe libertăți față de adevăr.

Ce purtau de fapt vikingii? Toate dovezile din secolele VIII-XI, perioada de apogeu a vikingilor, indică faptul că războinicii fie mergeau la luptă cu capul descoperit, fie purtau căști de piele și de fier fără ornamente.

17. Victorienii își acopereau picioarele de masă din modestie

Victorienii erau cu siguranță cunoscuți pentru modestia lor, iar o anecdotă susține că își acopereau chiar și picioarele de la masă, pentru a nu inspira gânduri necurate. Mitul a pornit inițial ca o glumă despre americanii pudici. În 1839, un ofițer britanic pe nume Frederick Marryat a scris despre călătoriile sale în America, repetând o poveste despre o tânără însoțitoare care cerea un vocabular castă. După ce s-a zgâriat la genunchi, Marryat a întrebat-o de picior, la care ea i-a răspuns că un gentleman ar trebui să folosească cuvântul "membre" doar în fața unei doamne, chiar și atunci când vorbește despre mobilă.

Marryat a urmat povestea cu una despre un pian care purta la picioare "pantaloni mici și modești, cu volane în partea de jos", pentru a menține "cea mai mare puritate a tinerelor doamne". Cumva, ținta glumei s-a schimbat, dar mitul este în continuare fals.

18. Ecaterina cea Mare a murit după ce s-a „încurcat” cu un cal

Femeile conducătoare puternice se confruntă adesea cu zvonuri dure, iar Ecaterina cea Mare nu a făcut excepție. Împărăteasa rusă a devenit chiar ținta unei povești deosebit de urâte, potrivit căreia ar fi murit în timp ce încerca să întrețină relații sexuale cu un cal. Povestea afirmă că calul a căzut peste împărăteasa în vârstă de 67 de ani, strivind-o până la moarte.

Zvonul a dărâmat reputația Ecaterinei, catalogând-o drept un monstru deviant sexual. În realitate, Ecaterina a murit singură în camera ei din cauza unei hemoragii cerebrale.

19. Mussolini a făcut ca trenurile să circule la timp

Dictatorul italian Benito Mussolini a fondat Partidul Fascist și s-a aliat cu Adolf Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După ce a ajuns la putere în 1922, Mussolini a ținut să afirme că printre realizările sale se numără și faptul că a făcut ca trenurile să circule la timp. Deși sistemul feroviar italian s-a îmbunătățit după tratamentul distructiv la care a fost supus în timpul Primului Război Mondial, acest lucru a avut foarte puțin de-a face cu Mussolini însuși - în schimb, a fost propagandă pentru regimul său totalitar.

Chiar și cu toate laudele sale, trenurile tot nu circulau la timp în Italia lui Mussolini.

20. Adolf Hitler a fost un socialist

Sub conducerea lui Adolf Hitler, naziștii se numeau Partidul Național-Socialist al Muncitorilor Germani - dar grupul fascist nu prea avea nimic în comun cu filozofia socialismului. De fapt, partidul nazist a folosit termenul "socialism" în parte pentru a-și ascunde ideologia de extremă dreapta cu un termen asociat în mod normal cu stânga. De asemenea, partidul și-a folosit numele pentru a sublinia faptul că era pro muncitor și pro-Germania, transformându-și în esență numele în propagandă pentru mișcare. 

În loc să pună accentul pe o organizare socială egalitară cu proprietatea comună asupra mijloacelor de producție, ca în socialism, Hitler a promovat un totalitarism fascist în care conducătorul acționa ca un dictator. Naziștii au fost naționaliști declarați cu o agendă rasistă, nu socialiști.

Sursa: https://www.ranker.com/

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *