O singură injecție ar putea înlocui sterilizarea pisicilor femele

Pe tărâmul înduioșător al tovărășiei animalelor de companie, iubitele noastre feline sunt în centrul atenției, fermecându-ne cu poznele lor jucăușe și cu toarcetele lor atrăgătoare. În calitate de părinți dedicați animalelor de companie, este responsabilitatea noastră să le asigurăm bunăstarea și fericirea. Printre numeroasele moduri în care ne putem arăta devotamentul, o practică se evidențiază ca fiind o piatră de temelie a deținerii responsabile a animalelor de companie - sterilizarea.

Sterilizarea, o practică benefică și recunoscută pe scară largă, a fost mult timp susținută pentru impactul său pozitiv asupra sănătății felinelor și a controlului general al populației. Dincolo de beneficiile imediate ale reducerii numărului de pui nedoriți, sterilizarea contribuie în mod semnificativ la îmbunătățirea calității vieții atât pentru pisicile masculi, cât și pentru cele femele. Cu toate acestea, progresele recente din domeniul științei veterinare au deschis calea unei noi abordări potențiale a sterilizării pisicilor femele, care promite să le ridice bunăstarea la niveluri fără precedent.

Fiți alături de noi în timp ce ne adâncim în acest concept revoluționar, explorând beneficiile remarcabile ale sterilizării și dezvăluind în același timp o perspectivă inovatoare care ar putea revoluționa îngrijirea și compania pe care o împărtășim cu prețioasele noastre partenere feline. Descoperiți potențialul din spatele acestei noi abordări și porniți într-o călătorie spre un viitor mai luminos pentru prietenii noștri blănoși. Articolul nostru nu numai că face lumină asupra minunilor legate de deținerea responsabilă a animalelor de companie, dar deschide, de asemenea, ușa către o lume a îngrijirii pline de compasiune și progresiste. Haideți să explorăm împreună, pentru dragostea pisicilor.

O singură injecție cu un tratament experimental de terapie genică ar putea fi suficientă pentru a împiedica definitiv o pisică să se reproducă, potrivit unui studiu de mică amploare, care a demonstrat că este un concept de bază.

Din cele peste 600 de milioane de feline domestice care se plimbă pe planeta noastră, se crede că un procent uimitor de 80 la sută sunt animale vagaboande, fără stăpân sau casă.

Această potențială nouă metodă de sterilizare ar putea ajuta la controlul populațiilor de pisici vagaboande în mod mai sigur și mai eficient decât îndepărtarea chirurgicală a ovarelor sau a uterului pisicii, care necesită prinderea, sterilizarea și eliberarea femelelor.

În acest caz, tratamentul implică hormonul anti-müllerian (AMH), care se conectează la receptorii din ovare și ajută la reglarea ovulației.

Administrat prin injecție intramusculară, acesta determină celulele să producă niveluri extreme de AMH, o tehnică care s-a demonstrat anterior că suprimă dezvoltarea foliculilor din ovare la șoareci și induce contracepție permanentă.

Acest nou studiu a folosit nouă feline femele, dintre care șase (Betty, Dolly, Jacque, Abigail, Barbara și Mary) au primit tratamentul de terapie genică. Pentru comparație, trei (Michelle, Nancy și Rosalyn) nu au primit acest tratament.

O comparație între pisicile tratate cu (dreapta) și fără (stânga) tratamentul de terapie genică. (Philippe Godin/Marie-Charlotte Meinsohn)

Toate cele nouă pisici au fost implicate în două teste de împerechere care au durat 4 luni, au fost adăpostite cu un mascul în zilele lucrătoare timp de opt ore pe rând și au fost monitorizate pentru interacțiuni de reproducere, împreună cu ecografii săptămânale pentru a evalua dacă erau gestante.

Toate cele trei pisicuțe de control au conceput după prima interacțiune de împerechere, dând naștere la pui de doi până la patru pisoi. Cu toate acestea, niciuna dintre cele șase pisici tratate nu a rămas însărcinată.

Cercetătorii au concluzionat că injecțiile de sterilizare au fost sigure și eficiente în suprimarea permanentă a ovulației la toate cele șase pisici.

Chiar mai bine, la doi ani după ce pisicile au primit injecțiile, niciuna nu a prezentat reacții adverse.

Nivelurile de AMH din serul lor sanguin au fost oarecum reduse după primul an, dar au rămas peste pragul țintă doi ani mai târziu. Sunt necesare studii suplimentare pentru a vedea cât timp ar putea dura aceste efecte.

"Arătăm că acest contraceptiv vectorial previne ovulația indusă de reproducere, duce la infertilitate completă și poate constitui o strategie sigură și durabilă pentru a controla reproducerea la pisica domestică", scriu cercetătorii.

Pe lângă faptul că acționează asupra ovarelor, creșterea bruscă a AMH ar putea avea un impact și asupra unor părți ale creierului pisicii, inhibând, eventual, comportamentul sexual sau reproductiv și prin intermediul hormonilor.

"Toate cele trei femele de control s-au împerecheat în mod repetat cu ambii masculi, în timp ce patru dintre cele șase femele tratate au respins fiecare încercare de împerechere a masculilor reproducători în timpul ambelor teste de împerechere", scriu cercetătorii.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a vedea în ce măsură tratamentul prin terapie genică modifică activitatea neuronală în părțile creierului implicate în comportamentul reproductiv.

Dar rezultatele inițiale sugerează că terapia genică poate suprima ovulația fără a compromite celelalte roluri pe care ovarul și uterul le joacă în sănătatea animalelor.

Timp de decenii, oficialii au sterilizat chirurgical pisicile vagaboande pentru a nu le eutanasia, dar nu este clar dacă această politică funcționează cu adevărat în reducerea numărului de pisici vagaboande sau în salvarea vieților lor pe străzi.

Multe dintre aceste pisici neglijate, aflate în libertate, sunt responsabile de uciderea animalelor sălbatice indigene sau de răspândirea bolilor, iar pe măsură ce se reproduc, numărul lor continuă să crească.

Pentru fiecare pui pe care îl are o pisică vagaboandă, aproximativ 75 la sută dintre pui mor înainte de a împlini șase luni. Dar nu există suficiente date concrete pentru a spune dacă programele de sterilizare ajută la reducerea acestui număr de decese.

În zonele îndepărtate, practica este și mai dificilă. În Australia, milioane de pisici din tufișuri au fost sacrificate cu hrană otrăvitoare, spre deosebire de sterilizare, tocmai din acest motiv și, cu toate acestea, reacția publicului a fost extremă.

De-a lungul anilor, oamenii de știință au explorat metode mai etice de control al pisicilor, inclusiv pilule sau implanturi contraceptive.

Injecțiile de terapie genetică sunt o altă opțiune de explorat.

Studiul a fost publicat în Nature Communications.

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • 23 de ilustrații uimitoare care arată cum ar fi dacă oamenii și animalele ar face schimb de roluri
    05.05.2016 - 0 Comments
    Iubim animalele și facem totul ca animalele noastre de companie să fie fericite. Dar oare chiar le facem fericite? Și cum rămâne cu animalele pe care le folosim ca hrană sau pentru…
  • 9/11 - Mărturia șocantă a unui fost pilot CIA
    11.09.2015 - 3 Comments
    9/11 - MĂRTURIA ȘOCANTĂ A UNUI FOST PILOT CIA  TURNURILE GEMENE NU AU FOST LOVITE DE AVIOANE REALE Chiar dacă au trecut 14 ani de la atentatul asupra World Trade Center din New York,…
  • Fapte amuzante și fascinante despre jocul de aventură pisicesc - STRAY
    25.11.2024 - 0 Comments
    Stray, jocul video indie dezvoltat de BlueTwelve Studio și publicat de Annapurna Interactive, a luat cu asalt lumea jocurilor atunci când a fost lansat în 2022. Cu premisa sa unică - să joci ca o…
  • Pavel Coruț - Ce se ascunde în spatele magiei?
    01.01.2015 - 32 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE SE ASCUNDE ÎN SPATELE MAGIEI? Pavel Coruț În lumea noastră modernă, un fenomen nociv, ruşinos pentru gradul nostru de…
  • Test de cultură generală (slideshow)
    17.08.2012 - 2 Comments
    --> CULTURA GENERALĂ ÎN CITATE   Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE …
  • 46 de fapte, superstiții și tradiții de Anul Nou din întreaga lume
    21.12.2022 - 0 Comments
    Anul Nou marchează sfârșitul unui an vechi și începutul unui nou an.  Oamenii tind să sărbătorească această zi în funcție de modul în care le spune inima pentru a o face memorabilă. …
  • Rețete culinare - Ciorbă de piept de pui cu tarhon
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> CIORBĂ DE PIEPT DE PUI CU TARHON Ingrediente pentru 4 porții: - doi morcovi - două linguri de ulei - o jumătate de piept de pui - un păstârnac - două cepe - un ardei gras -…
  • Cum să instalezi un AC portabil în camera ta, în 10 pași simpli
    04.06.2023 - 0 Comments
    Aparatele de aer condiționat portabile sunt opțiuni excelente pentru răcirea camerei în timpul verii și pentru încălzirea acesteia în timpul iernii. Aceste accesorii grozave sunt ieftine, flexibile…
  • 25 de invenții inteligente care-ți vor face viața mult mai ușoară
    15.06.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Există oameni, peste tot în lume, care inventează produse noi, în fiecare zi. Eu nu sunt atât de creativ, dar măcar știu că cineva este, și…
  • Rețete culinare - Bucătărie fără carne - Alina Jarnea (eBook)
    07.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BUCĂTĂRIE FĂRĂ CARNE Cui se adresează această carte? Într-un cuvânt, TUTUROR! Această carte a apărut în urma experienţei proprii în…
  • Se mai respectă astăzi Jurământul lui Hipocrate? + VIDEO
    24.06.2014 - 0 Comments
    --> SE MAI RESPECTĂ ASTĂZI JURĂMÂNTUL LUI HIPOCRATE? Jurământul hipocratic este poate cel mai cunoscut text medical din antichitatea greacă. Acesta cere tânărului care tocmai și-a…
  • Terapia cu sunete + VIDEO
    11.04.2012 - 0 Comments
    --> TERAPIA CU SUNETE Terapia cu sunete este o terapie alternativă, bazată pe efectele sunetelor şi ale vibraţiilor de joasă frecvenţă asupra sănătăţii umane. Cercetările privind…
  • Ce instrumente se găsesc într-un cabinet stomatologic?
    30.06.2018 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ce instrumente se găsesc într-un cabinet stomatologic? Instrumentarul stomatologic a fost folosit încă de la începuturile…
  • Cătina - polivitamina naturii
    21.03.2012 - 0 Comments
    --> CĂTINA – polivitamina naturii Cătina albă (Hippophea rhamnoides) este un arbust întâlnit la noi în ţară în zonele subcarpatice din Moldova şi Muntenia, pe văile…
  • Valeriu Popa - Sfaturi pentru sănătate
    11.04.2012 - 0 Comments
    -->   VALERIU POPA– SFATURI PENTRU SĂNĂTATE Frica micşorează diametrul vaselor de sânge, ca urmare a unei vărsări excesive de adrenalină în sânge. Acest fapt duce la o…
  • Tablete de stil de viață (Dynamic Living) - eBook
    13.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TABLETE DE STIL DE VIAŢĂ (Dynamic Living) Aileen Ludington și Hans Diehl – Lifestyle Medicine Institute, Loma…
  • OSHO - Omul nu are un destin + VIDEO (RO)
    12.04.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); OMUL NU ARE UN DESTIN OSHO Viața ta este viața ta și nu poate fi trăită decât într-un singur fel; nu există alternativă. Iar…
  • Erich von Däniken și teoria astronautului antic + eBook + documentare (RO)
    16.10.2013 - 2 Comments
    --> TEORIA ASTRONAUTULUI ANTIC În a doua jumătate a secolului XX, câțiva autori nonconformiști au lansat în scrierile lor teoria fascinantă a extratereștrilor antici. Este vorba de…
  • Secretul apei de piramidă + eBooks
    04.02.2014 - 3 Comments
    --> SECRETUL APEI DE PIRAMIDĂ Mircea-Mugurel Șerban Scurtimea vieţii, opacitatea simţurilor, amorţeala indiferenţei şi ocupaţiile neprofitabile ne lasă să ştim foarte puţine…
  • Sucurile de fructe și legume - beneficii pentru sănătate
    05.03.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SUCURILE DE FRUCTE ȘI LEGUME – BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE – Datorită conținutului lor bogat în aminoacizi, săruri minerale, enzime și…
  • OSHO - Meditația - calea perfectă (eBook + VIDEO)
    08.06.2012 - 0 Comments
    -->   MEDITAȚIA - CALEA PERFECTĂ DESPRE OSHO 1931 – 11 decembrie, Osho (Bhagwan Shree Rajneesh) se naşte într-o familie modestă jaină, la Kuchwada în Madhya Pradesh…
  • Postul declanșează mecanismele de vindecare + VIDEO
    04.09.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); POSTUL DECLANȘEAZĂ MECANISMELE DE VINDECARE De-a lungul istoriei civilizaţiei umane, postul alimentar a fost învestit cu valenţe…
  • Virusuri, bacterii și medicina „pasteurizată” + VIDEO
    30.08.2012 - 3 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • E 951 - ASPARTAM
    01.05.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); E 951 - ASPARTAM Aspartam este denumirea tehnică (produsul chimic) a celebrelor NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure etc.…
  • Rasismul din insulele britanice
    09.09.2013 - 0 Comments
    --> RASISMUL DIN INSULELE BRITANICE Rasismul este o veche năpastă în spațiul britanic, cele două națiuni aflate în conflict (cea britanică şi cea…
  • Mircea Eliade - articole din presa vremii
    03.06.2012 - 2 Comments
    --> MIRCEA ELIADE –ARTICOLE DIN PRESA VREMII Piloţii orbi [Vremea, Nr. 505, 19 septembrie 1937, p. 3] Imoralitatea clasei conducătoare românești, care deține…
  • 20 de fapte despre fotbalistul superstar Kylian Mbappé
    20.12.2022 - 0 Comments
    Atacantul în vârstă de 20 de ani de la Paris Saint-German a devenit o senzație internațională după prestația sa uluitoare de la Cupa Mondială 2018. El a devenit unul dintre cei mai adorați cetățeni…
  • 21 de lucruri pe care omenirea ar fi trebuit să le inventeze mult mai devreme + FOTO
    21.12.2021 - 0 Comments
    În prezent, auzim în mod constant despre noi invenții. Dar înainte, visam la aceste creații futuriste doar după ce citeam cărți SF. Probabil că v-ați gândit cât de tare ar fi să aveți buzunare în…
  • 7 motive pentru care ești mușcat de țânțari mai des decât alții
    28.08.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Te-ai întrebat vreodată ce face ca sângele tău să fie atât de delicios pentru nenorociții ăștia zburători? Se pare că sunt multe motive…
  • 10 organe secrete pe care nu știai că le ai
    02.11.2015 - 0 Comments
    1. Plămâni de bețiv Un set de plămâni pre-înnegriți care se activează când corpul este în stare de ebrietate. Acest lucru explică de ce unii oameni fumează doar când sunt beți. 2. Vezică de…
  • Uniunea Europeană - o nouă Uniune Sovietică? + VIDEO (RO)
    27.03.2016 - 0 Comments
    UNIUNEA EUROPEANĂ – O NOUĂ UNIUNE SOVIETICĂ? Împreună cu Soljenițîn și Saharov, disidentul Vladimir Bukovski a zguduit comunismul anilor '70, devenind, după plecarea în Occident, unul dintre cei…
  • 15 cele mai interesante upgrade-uri ale iOS 9
    17.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); În timp ce lumea încă se obișnuiește cu iOS 9, noi am făcut o listă cu cele mai interesante 15 upgrade-uri ale noului iOS, pe care le vei…
  • Regele Ferdinand al României - un neamț care a jurat să fie un bun român + slideshow
    01.12.2014 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "7154366414"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; REGELE FERDINAND AL ROMÂNIEI – UN NEAMȚ CARE A…
  • Cine și când a început Al Doilea Război Mondial
    23.08.2013 - 5 Comments
    -->  CINE ȘI CÂND A ÎNCEPUT AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL „23 August 1944 - ziua eliberării patriei noastre de sub jugul fascist”. Timp de peste patru decenii, 23 august a fost ziua…
  • Zece motive pentru a iubi pisicile
    30.07.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ZECE MOTIVE PENTRU A IUBI PISICILE Dacă omul ar fi încrucişat cu o pisică, el ar fi îmbunătăţit, dar ar deteriora pisica. Mark…
  • Ghid pentru stomatologi. Ce criterii să ai în vedere la alegerea sterilizatorului autoclav
    29.06.2018 - 0 Comments
    Ghid pentru stomatologi. Ce criterii să ai în vedere la alegerea sterilizatorului autoclav Încă din 1879, când Charles Chamberland a inventat autoclavul - pe atunci conceput sub forma unui vas -…
  • 11 arme fascinante folosite de către Samurai + FOTO
    15.07.2023 - 0 Comments
    Samuraii erau o clasă nobilă de războinici din Japonia antică, care susțineau un cod de onoare cunoscut sub numele de Bushido. Erau pricepuți în artele marțiale și în război, servind ca protectori…
  • Ce este Biblia? + VIDEO (RO)
    24.12.2012 - 4 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *