10 cei mai înfricoșători zei din mitologia antică

De-a lungul întregii istorii umane, zeii și zeițele au stârnit respect, devotament și teamă. În diverse mitologii globale, găsim o multitudine de entități divine care au inspirat o admirație și o teamă profundă în rândul adepților lor. Aceste ființe formidabile, personificând frecvent aspecte fundamentale ale lumii naturale și ale existenței umane, au exercitat autoritate asupra tărâmurilor vieții și morții, războiului și păcii, haosului și ordinii. Astăzi, pornim într-o explorare a narațiunilor din jurul celor zece zeități cele mai înspăimântătoare din mitologia antică, a căror simplă menționare putea evoca groază în sufletele muritorilor.

Kali, zeița hindusă a morții. Sursa: super / Adobe Stock.

1. Zeus, Suveranul tunetului

Zeus, suveranul panteonului grecesc, domnea de pe tronul său înalt de pe Muntele Olimp. Cu fulgerele sale și stăpânirea asupra vremii, el a apărut ca o divinitate puternică și adesea furioasă. În calitate de zeu al tunetului și al fulgerului, furtunile sale erau atât mărețe, cât și terifiante. Oamenii de rând credeau că succesul sau eșecul recoltelor lor depindea de mila sa, obligându-i să muncească cu sârguință pentru a-l liniști. Atunci când viața și bunăstarea ta depind de cineva, frica devine un însoțitor inevitabil.

În calitate de conducător al Muntelui Olimp, Zeus prezida adunarea divină a zeilor și zeițelor, luând decizii cruciale și menținând ordinea în cadrul panteonului divin. Acest aspect i-a consolidat și mai mult poziția de zeu venerat în Grecia antică. Zeus a întruchipat un personaj cu multiple fațete, renumit atât pentru înțelepciunea sa, cât și pentru temperamentul său volatil. Judecățile sale puteau fi echitabile și drepte, însă furia sa putea stârni impulsivitate și răzbunare. De exemplu, miturile povestesc calvarul punitiv al lui Prometeu, legat de o stâncă, unde un vultur îi consuma zilnic ficatul, pentru ca acesta să se regenereze în fiecare noapte, perpetuându-i veșnic agonia. Răsplata acestei ilustre zeități a fost infamă.

Prometeu legat de o stâncă, cu ficatul mâncat de un vultur, într-o gravură de Lucien. (Domeniu public)

2. Thor, Marele Atacator

Thor, zeul norvegian al tunetului, își flutura formidabilul său ciocan, Mjölnir, înzestrat cu o putere inegalabilă. El a fost gardianul statornic al zeilor împotriva uriașilor și a altor adversari amenințători, iar tunetul răsunător a fost atribuit carului tunător care îl urma în urma sa. În multe ocazii, personajul lui Thor a fost descris ca fiind inteligent și jovial. Cu toate acestea, reputația sa ca sursă de venerație s-a extins în lung și în lat, stârnind atât venerație, cât și trepidație în rândul celor care îl onorau pe el și pe dușmanii săi legendari.

Thor poseda abilitatea de a comanda elementele, invocând tunetul și furtunile. Vechile comunități nordice care îi aduceau omagiu au înțeles că recoltele lor puteau fi devastate de furtunile violente din timpul verii. Ei credeau că astfel de izbucniri furtunoase erau manifestări ale mâniei lui Thor și se străduiau să își liniștească divinitatea furioasă. Adesea, pentru a-l liniști era nevoie de ofrande, uneori implicând oameni și animale. În ciuda eforturilor lor, furtunile de vară continuau să îi asalteze.

Lupta lui Thor cu uriașii (1872) de Mårten Eskil Winge.  (Domeniu public)

3. Sekhmet, Leoaica mâniei

În Egiptul antic, Sekhmet a apărut ca o zeiță feroce care întruchipa războiul și devastarea. Reprezentată în mod obișnuit ca o leoaică, ea dezlănțuia plăgi și nenorociri asupra adversarilor ei, fără să arate milă în mânia ei. Vechii egipteni erau renumiți pentru zeitățile lor puternice și adesea necruțătoare, iar Sekhmet s-a remarcat ca fiind una dintre cele mai temute din întregul panteon. Sekhmet era legată în principal de război, distrugere și vindecare, fiind astfel o forță atât protectoare, cât și răuvoitoare.

Interesant este faptul că dușmanii Egiptului Antic erau cei care nutreau cea mai profundă teamă de Sekhmet. Conștienți că faraonii egipteni intrau în luptă sub protecția ei, armatele adverse tremurau de frică. Ea era văzută ca o ființă formidabilă, jumătate femeie și jumătate leoaică, capabilă să sfâșie rândurile inamice și să aducă moarte și suferință. Cu toate acestea, în cele din urmă, săbiile și topoarele egiptenilor au fost cele care au dat loviturile fatale, iar leoaica a rămas doar un spectru înfricoșător.

Statuia lui Sekhmet, zeiță egipteană cu cap de leoaică. Cunoscută ca zeița războiului și a distrugerii (abrilla/Adobe Stock)

4. Hades, marele stăpân al lumii subterane

Hades, suveranul Lumii de dincolo din mitologia greacă antică, inspira teamă datorită rolului său esențial în judecarea sufletelor și a obscurității care învăluia viața de după moarte. Stăpânirea sa a rămas învăluită în enigmă, iar muritorii se apropiau de numele său cu îngrijorare. Lumea de dincolo, denumită frecvent "Casa lui Hades" sau pur și simplu "Hades", era tărâmul în care sufletele celor plecați călătoreau după moarte. Nu semăna cu conceptul de chin veșnic, asemănător Iadului creștin, ci constituia mai degrabă un domeniu în care sufletele existau într-o stare vag mistică.

În ciuda asocierii sale cu tărâmul morții, Hades nu întruchipa în mod inerent răul sau malevolența. El nu făcea decât să-și îndeplinească datoria de conducător al vieții de apoi și de gardian al celor decedați. Cu toate acestea, Hades era temut pentru apropierea sa de moarte și de umbrele lumii subterane. Grecii antici, profund superstițioși, erau reticenți chiar și în a-i rosti numele. În plus, persistau temerile legate de temperamentul său volatil și de capacitatea de a aplica pedepse severe. O legendă relata cum Hades l-a condamnat pe Sisif la un ciclu etern de împingere a unui bolovan masiv pe un deal abrupt, doar pentru ca acesta să se rostogolească înapoi când se apropia de vârf, obligându-l să înceapă din nou sarcina într-o repetiție fără sfârșit.

5. Înfricoșătoarea zeiță Kali, Mama Întunericului

Kali, o zeiță hindusă asociată cu distrugerea și transformarea, a evocat teroarea prin înfățișarea sa formidabilă. Împodobită cu o ghirlandă de capete tăiate și cu o limbă plină de sânge, simbolizându-i ferocitatea, Kali este o zeitate puternică și complexă în hinduism, care încorporează atât dimensiunea distructivă, cât și cea regeneratoare a divinității. Ea întruchipează trecerea inexorabilă a timpului, dizolvarea ego-ului și ciclul etern al vieții, al morții și al renașterii. Devotații ei cred că invocarea ei poate facilita eliberarea din ciclul nașterii și al morții, conducând la emanciparea spirituală, cunoscută sub numele de moksha.

Adepții lui Kali îi imploră binecuvântarea pentru protecție, îndepărtarea obstacolelor și eradicarea influențelor negative din viața lor. Ei îi recunosc natura binevoitoare, alături de capacitatea de distrugere, și astfel o țin într-o stare de venerație și respect. Un mit singular subliniază puterea înfricoșătoare a lui Kali - povestea în care ea îl învinge pe demonul Raktabija. Raktabija avea capacitatea de a genera duplicate ale sale cu fiecare picătură de sânge care cădea pe pământ. Când ceilalți zei s-au trezit inundate de o armată de clone ale lui Raktabija, au implorat-o pe Kali să le ceară ajutorul. Fără ezitare, Kali a evitat continuarea replicării consumând fiecare picătură din sângele său vărsat, decapitându-l ulterior.

În această imagine, Kali, zeița asociată atât cu distrugerea, cât și cu regenerarea, mânuiește o sabie și stă în picioare cu un cap tăiat, în timp ce îl calcă pe Shiva, consortul ei. (Domeniu public)

6. Ares, zeul războiului

Ares, zeul grec al războiului, se bucura de tumultul și brutalitatea conflictului. Dispoziția sa capricioasă și însetată de sânge făcea din el o divinitate a cărei prezență pe câmpul de luptă inspira teamă. Ares s-a născut din Zeus, șeful zeilor, și Hera, regina zeilor. Avea o soră pe nume Eris, zeița discordiei. Deși Ares nu a impus același cult răspândit ca alte zeități, el a avut o importanță în obiceiurile religioase ale Greciei antice, în special în domeniile legate de război. Soldații se temeau de el și se străduiau cu sârguință să-i câștige favoarea. Anumite orașe au ridicat temple dedicate lui Ares, unde războinicii ofereau sacrificii înainte de a intra în luptă, căutându-i protecția și bunăvoința. Pentru oamenii de rând, neobișnuiți cu rigorile războiului, Ares era o figură care trezea o profundă teamă datorită asocierii sale cu vărsarea de sânge. Pentru ei, el simboliza fațetele distructive și brutale ale războiului.

Ares, zeul războiului. Sursa: Gennady Kuchin /Adobe Stock

7. Tiamat, haosul primordial

În cadrul mitologiei babiloniene, Tiamat și-a asumat rolul de zeiță primordială a haosului, manifestându-se ca un dragon monstruos. Ea s-a angajat într-un conflict tumultuos împotriva zeilor mai tineri, fiind emblematică pentru puterile haosului și ale devastării. Fiind una dintre cele mai formidabile divinități antice, ea ocupă o poziție centrală în narațiunea babiloniană a creației, Enuma Elish, în care servește drept adversar principal. În această epopee, ea adună o armată formidabilă de monștri și ființe haotice pentru a se opune zeilor mai tineri, sub conducerea lui Marduk, care a fost ales drept campionul lor.

Confruntarea dintre Tiamat și Marduk ocupă un loc central în mit și culminează cu o confruntare feroce și decisivă. În cele din urmă, Marduk învinge, împărțind trupul lui Tiamat în două părți, folosindu-se de una pentru a făuri cerurile și de cealaltă pentru a modela Pământul. Tiamat întruchipează forțele haosului și ale dezordinii din cosmos, care trebuie să fie îmblânzite și puse sub control pentru apariția creației și a ordinii. Babilonienii îi purtau o mare teamă, dar, în același timp, îi purtau un respect profund, recunoscând că distrugerea și haosul sunt fațete inerente ale existenței.

Un monstru al haosului (poate Tiamat) și un zeu al soarelui, poate Marduk. (TYalaA/CC BY-SA 4.0)

8. Tezcatlipoca, schimbătorul de formă

Tezcatlipoca, o divinitate aztecă, era strâns legată de destin și de magie. El se manifesta frecvent sub forma unui jaguar, semănând frică și dezordine. Natura sa capricioasă îl făcea un zeu cu adevărat terifiant. O figură proeminentă în mitologia aztecă, numele său se traduce prin "Oglinda fumegândă" sau "Oglinda de obsidian". Tezcatlipoca este reprezentat în mod obișnuit cu o oglindă sau un scut care reflectă chipul observatorului, simbolizând capacitatea sa de a dezvălui adevărata esență a indivizilor și obiectelor. El și-a asumat un rol dublu în mitologia aztecă, servind atât ca forță creatoare, cât și ca vestitor al distrugerii, întruchipând natura ciclică a existenței.

Ritualurile dedicate lui Tezcatlipoca includeau frecvent sacrificii umane, deoarece aztecii credeau că oferirea sângelui victimelor sacrificiale era imperativă pentru a-i liniști pe zei și pentru a proteja existența continuă a lumii. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că era temut, având în vedere că orice zeitate care cere sânge uman ar fi provocat în mod natural teamă.

Tezcatlipoca, conducătorul oglinzii fumurii, reprezentat cu oglinzi circulare de obsidian care îi împodobesc tâmpla, pieptul și piciorul (Codex Borgia) (ilustrație de S. Campbell, bazată pe Díaz & Rodgers 1993 / Antiquity Publications Ltd).

9. Angra Mainyu, spiritul malefic zoroastrian

Angra Mainyu, cunoscut și sub numele de Ahriman, este personificarea răutății în cadrul zoroastrismului. El se află în opoziție cu Ahura Mazda, zeul asociat cu lumina și bunăvoința, personificând întunericul, dezordinea și toate elementele de devastare. Zoroastrismul aderă la un sistem de credință dualist, subliniind o luptă fundamentală între forțele binelui, reprezentate de Ahura Mazda, și cele ale răului, întruchipate de Angra Mainyu. Acest dualism constituie principiul fundamental al credinței și cosmologiei zoroastriene. În consecință, Angra Mainyu este portretizat ca fiind întruchiparea tulburării, a ruinei și a înșelăciunii. Rolul său cuprinde semănarea discordiei, a necazurilor și a neadevărurilor în întreaga lume.

Mai mult, i se atribuie crearea unei serii de spirite malefice și demoni care să-l ajute în eforturile sale de a submina armonia și ordinea stabilite de Ahura Mazda. Având în vedere responsabilitatea sa pentru diferitele forme de suferință, moarte și nenorocire din lume, Angra Mainyu insuflă, fără îndoială, teamă printre adepții acestei religii străvechi.

Angra Mainyu (cunoscut și sub numele de Ahriman) își găsește sfârșitul în mâinile lui Faramarz într-un episod din Shahnameh. (Sursa imaginii: Vezi pagina pentru autor / CC BY 4.0)

10. Surt, uriașul de foc din Ragnarök

Surt, un uriaș de foc din mitologia nordică, este menit să joace un rol esențial în producerea Ragnarök, sfârșitul cataclismic profețit al lumii. Înarmat cu o sabie de foc, el conduce forțele distrugerii în confruntarea apocaliptică supremă. Conform profețiilor nordice, în timpul Ragnarök, Surt va prelua comanda uriașilor de foc, care sunt urmașii lui Muspel, și îi va conduce într-o confruntare finală împotriva zeilor și a adversarilor lor. Surt este renumit pentru sabia sa înflăcărată, care emite o căldură toridă și o strălucire orbitoare, ceea ce îl face una dintre cele mai temute figuri dintre giganții de foc. În cursul Ragnarök, Surt, împreună cu legiunile sale de uriași de foc, va înainta din tărâmul incendiar Muspelheim, un tărâm învăluit în flăcări, pentru a se angaja în lupta cu zeii. Acest conflict titanic va duce la ștergerea cosmosului, flăcările lui Surt înghițind lumea și făcând-o să se scufunde sub mare, căci totul va ceda în fața ravagiilor focului. În consecință, mulți credincioși obișnuiți aveau o profundă teamă chiar și la simpla menționare a lui Surt sau a unuia dintre cei de felul său. Fiind cel responsabil de dispariția tuturor zeităților nordice, Surt este, fără îndoială, o figură formidabilă în mitologie.

Pentru a insufla teamă în credincioși

Aceste zeități străvechi, caracterizate prin abilitățile lor mărețe și prin dispoziții adesea capricioase, au funcționat ca simboluri ale fațetelor imprevizibile și de neîmblânzit inerente atât lumii naturale, cât și existenței umane. Ei aveau legături cu elemente ale lumii naturale și ale vieții umane care erau în același timp inspiratoare și înfricoșătoare, reflectând esența complexă și multiplă a mitologiilor antice.

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Tunelul secret din Bucegi + VIDEO
    21.04.2012 - 1 Comments
    --> TUNELUL SECRET DIN BUCEGI Puţini sunt cei care ştiu că nemţii au avut ambiţii mari în România, în pe­rioada lor de ocupaţie. De inamici. Ei au contribuit – şi iar nu se ştie…
  • Rețete culinare - Hrișcă cu măr și banană
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> HRIȘCĂ CU MĂR ȘI BANANĂ Acesta este un desert raw vegan, pe cât de sănătos, pe atât de delicios. Și se face atât de simplu... Iată: - Se pun la înmuiat doi pumni de hrișcă cu…
  • Istoria secretă a imperiului american + documentare
    30.04.2012 - 1 Comments
    --> ISTORIA SECRETĂ A IMPERIULUI AMERICAN Istoria ne învaţă că imperiile nu dăinuiesc; ele fie se prăbuşesc, fie sunt răsturnate. Urmează un război şi un alt imperiu vine să umple…
  • O cină în întuneric
    20.09.2014 - 3 Comments
    --> O CINĂ ÎN ÎNTUNERIC Alwyn Menezes Vreau să vă împărtășesc o experiență minunată pe care am avut-o recent în Singapore. Într-o seară de vineri am fost invitat la un eveniment…
  • Alimente și ceaiuri care ne pregătesc de iarnă
    29.10.2012 - 2 Comments
    --> ALIMENTE ȘI CEAIURI CARE NE PREGĂTESC PENTRU IARNĂ O multitudine de factori, aflați mai mult sau mai puțin sub controlul nostru, fac ca răcelile și gripele să devină un fapt…
  • Arborele de ceai
    20.03.2012 - 0 Comments
    --> ARBORELE DE CEAI Arborele de ceai (Camellia sinensis) este originar din sud-estul Asiei. Condiţiile climatice favorabile sunt: căldură, umezeală, ploi frecvente. Necultivat, poate…
  • Programul zilnic de viață sănătoasă + slideshow
    03.10.2012 - 1 Comments
    --> 8 SFATURI PENTRU A ATINGE SUTA DE ANI FERICIT Conform Institutului Național de Statistică din Marea Britanie, 35% dintre copiii născuți în 2012 vor depăși vârsta de 100 de ani. În…
  • 50 de alimente care previn cancerul
    23.06.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 50 DE ALIMENTE CARE PREVIN CANCERUL Mâncarea sănătoasă ajută la prevenirea cancerului. Expertul în nutriţie Sven David Müller afirmă că…
  • Pericolele din pâinea albă
    17.11.2013 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PERICOLELE DIN PÂINEA ALBĂ Știați că, în urmă cu zeci de ani, guvernul elvețian, fiind informat asupra pericolului pentru sănătate…
  • 7 motive pentru a începe să adăugați scorțișoară în alimentație
    15.10.2020 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Scorțișoara a fost considerată un condiment de lux in Europa Evului Mediu. Arabii au transportat-o pe căi terestre greoaie și numai…
  • 18 pisici care sunt fascinate de bradul de Crăciun (FOTO)
    26.12.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Deja e Crăciunul??? Nu cred! 2. E cel mai frumos lucru pe care l-am văzut vreodată 3. Domn, Domn să-nălțăm! 4. Dumnezeule... e…
  • Adevărul despre mafia industriei farmaceutice + documentare
    10.08.2012 - 13 Comments
    ADEVĂRUL DESPRE MAFIA INDUSTRIEI FARMACEUTICE  ROSTIT DE UN INSIDER Interviu cu Vania Atudorei, microbiolog român, directorul Companiei Sterigen din Canada Nu e un conspiraționist, nu e…
  • Cineva a decis să inverseze fotografiile celebrităților în funcție de sex, iar rezultatul este mai bun decât ne-am fi așteptat + 30 FOTO
    28.01.2022 - 0 Comments
    Cu mult înainte ca Instagram și Snapchat să existe, mulți dintre noi au folosit diverse filtre și efecte pentru a-și îmbunătăți fotografiile. Dar s-a gândit vreodată vreunul dintre noi la ce ne…
  • Cele mai bune plante de interior | 15 plante care sunt bune pentru sănătatea ta
    22.12.2022 - 0 Comments
    Iată care sunt cele mai bune plante pentru interior, care vă vor îmbunătăți sănătatea, dar vă vor și înveseli interiorul casei. Aceste plante sunt bune în interior, ușor de îngrijit și cele mai bune…
  • 7 povești de dragoste antice care au zguduit lumea
    30.11.2023 - 0 Comments
    De-a lungul paginilor de istorie, se derulează povești de dragoste care depășesc constrângerile timpului și normele societății - romane care își pun amprenta de neșters asupra tapiseriei lumii. Fie…
  • 40+ Ilustrații oneste despre cum sunt cu adevărat căsătoria și viața de familie + FOTO
    12.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Yehuda Devir este un popular ilustrator și desenator de benzi desenate din Israel, cunoscut pentru desenarea tuturor lucrurilor fantastice…
  • Laptele - mesaj către pacienții mei
    13.08.2014 - 2 Comments
    --> LAPTELE - MESAJ CĂTRE PACIENȚII MEI Robert M. Kradjian, MD Chirurg oncolog - Centrul medical Seton, Daly City, California, SUA Problema cu alimentele este aceea că au o aură…
  • Știați că...
    01.04.2015 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Ortodoxia + VIDEO (RO)
    16.05.2017 - 13 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ORTODOXIA Ieri seară am fost iar atacat, pentru a nu știu câta mie oară, de un grup de habotnici religioși ortodocși, care s-au legat…
  • Pământul își mărește volumul! + VIDEO
    06.06.2012 - 6 Comments
    --> PĂMÂNTUL ÎȘI MĂREȘTE VOLUMUL   Pornind de la teoria general acceptată că, de la momentul Big-Bang-ului, Universul continuă să se extindă, artistul expert în animație Neal…
  • Hreanul - mai tare decât descoperirea lui Fleming
    25.03.2012 - 0 Comments
    --> HREANUL – antibioticul natural Forţa lui vindecătoare e remarcabilă. Iuţeala rădăcinii îl face foarte eficient în tratarea bolilor reumatice şi a căilor respiratorii superioare.…
  • Vindecarea cancerului cu bicarbonat de sodiu + VIDEO (RO)
    13.04.2012 - 4 Comments
    --> VINDECAREA CANCERULUI CU BICARBONAT DE SODIU Întotdeauna mi-a plăcut o soluţie simplă la o problemă aparent complicată. Nu dărâmi casa pentru a repara o ţeavă spartă. E clar că…
  • Masa fatală
    16.10.2016 - 8 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MASA FATALĂ Mâncarea e o obsesie. Burta care cugetă, pântecele care ne salvează de cotidianul tern. În aşteptarea meselor,…
  • 18 poze care arată că animalele au cele mai sincere inimi + FOTO
    13.10.2021 - 0 Comments
    Indiferent cât de obraznice sau nevoiașe pot deveni uneori animalele noastre de companie, inimile lor sunt întotdeauna pline de dragoste și nimic altceva. Pisicile care fac ceva prostesc pentru a-și…
  • 10 cei mai înfricoșători zei din mitologia antică
    03.11.2023 - 0 Comments
    De-a lungul întregii istorii umane, zeii și zeițele au stârnit respect, devotament și teamă. În diverse mitologii globale, găsim o multitudine de entități divine care au inspirat o admirație și o…
  • 20 cele mai bizare insulte din întreaga lume
    21.08.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Spania „Eres tan feo que hiciste llorar a una cebola!” „Ești atât de urât că ai făcut o ceapă să plângă!” Tăierea unei cepe te va…
  • Beneficiile mersului pe jos
    09.09.2014 - 1 Comments
    --> BENEFICIILE MERSULUI PE JOS Corpul uman este făcut pentru a merge. S-a constatat că un mers în ritm normal timp de 30 de minute are un impact enorm asupra stării noastre de…
  • Istoria ceaiului
    20.03.2012 - 2 Comments
    --> ISTORIA CEAIULUI Arborele de ceai (Camellia sinensis), planta ale cărei frunze sunt folosite în producerea ceaiului, îşi are originea în sudul Chinei (provincia Yunnan).…
  • OSHO - Ambiție înseamnă nefericire + VIDEO (RO)
    26.09.2014 - 0 Comments
    --> AMBIȚIE ÎNSEAMNĂ NEFERICIRE OSHO Dacă nu vei renunța la ambiție, vei trăi într-o suferință permanentă. Ambiția este sursa tuturor frământărilor și regretelor. De fapt, ce înseamnă…
  • Creatura din Insula Jekyll + documentar (RO)
    14.08.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CREATURA DIN INSULA JEKYLL G. Edward Griffin G. Edward Griffin este un scriitor și producător de film documentar cu multe titluri de…
  • Inima - motorul nostru intern
    31.05.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INIMA – MOTORUL NOSTRU INTERN Inima noastră este unul dintre cele mai mari miracole ale lumii vii. Ea muncește fără încetare pe…
  • Alimentația anticancer - o terapie cu gust delicios
    02.04.2012 - 6 Comments
    --> ALIMENTAŢIA ANTICANCER  - O TERAPIE CU GUST DELICIOS - Medicina oficială acceptă, în sfârşit, o realitate pe care naturismul o susţine de mult timp: o alimentaţie corectă…
  • 6 moduri neobișnuite prin care corpul tău te avertizează că ceva ar putea fi în neregulă
    08.04.2023 - 0 Comments
    De obicei, nu ne facem griji cu privire la sănătatea noastră până când ceva începe să ne deranjeze. Deși chiar și cei mai sănătoși oameni pot experimenta disconfort ocazional, există unele semnale…
  • OSHO - Viața este o experiență a extremelor + VIDEO (RO)
    28.05.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VIAȚA ESTE O EXPERIENȚĂ A EXTREMELOR OSHO Viața constă în extreme, este o tensiune între opoziții. A fi exact la mijloc pentru…
  • 40 de trucuri geniale de bucătărie care îți vor schimba pentru totdeauna modul în care mănânci
    21.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Majoritatea oamenilor adoră o masă delicioasă făcută în casă, dar urăsc să petreacă mult timp în bucătărie, așa că este logic să găsim o…
  • Morcovul - alimentul medicament
    27.03.2012 - 0 Comments
    --> MORCOVUL - alimentul medicament Sute de ani i-au trebuit morcovului să treacă de la stadiul de medicament la cel de aliment. Acum este, după cartof, una dintre cele mai…
  • Capsula Mundi + VIDEO (RO)
    20.02.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CAPSULA MUNDI Adio coșciuge! Acest sac organic te va transforma într-un copac, atunci când vei muri. …
  • Prostia la români - sezonul estival (slideshow)
    12.05.2012 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "6203181050"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; Prostia la români - sezonul estival from…
  • Când broaștele devin gustări spumoase: O dilemă canină + Fapte despre broasca comună europeană
    16.08.2023 - 0 Comments
    Când broaștele devin gustări spumoase: O dilemă caninăSalutări, dragi minți curioase și neastâmpărați veseli! Astăzi, ne îmbarcăm într-o aventură amfibiană, care cercetează fenomenul deconcertant al…
  • Oameni-cobai în experimente medicale + documentar (RO)
    06.01.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); OAMENI-COBAI ÎN EXPERIMENTE MEDICALE - ISTORIA ȘOCANTĂ A MEDICINII MODERNE ȘI A PSIHIATRIEI - Statele Unite ale Americii pretind că…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *