Diferența dintre mersul pe jos, jogging și alergare

În peisajul mișcării umane, unde fiecare pas spune o poveste unică, există un spectru de expresii ritmice - de la cadența deliberată a unei plimbări pe îndelete până la ritmul implacabil al unui sprint în toată regula. Cu toții am experimentat poezia cinetică a mersului pe jos, a joggingului și a alergării, dar v-ați oprit vreodată să deslușiți complexitățile subtile care le deosebesc pe una de cealaltă?

Distincția dintre mers, jogging și alergare se reduce la doi factori strâns legați între ei: energia consumată și efortul muscular implicat. În esență, aceste trei activități reprezintă diferitele moduri în care ne propulsăm corpul dintr-un punct în altul, bazându-ne exclusiv pe forța noastră musculară. În timp ce discernerea mersului pe jos de ultimele două este relativ simplă, linia dintre jogging și alergare se estompează adesea, provocând confuzie.

Un instrument de măsură eficient pentru a măsura costul energiei este evaluarea efortului depus în timpul respirației. Cheltuiala este de aproximativ cinci calorii pe litru de oxigen inhalat, iar pe măsură ce mușchii noștri își intensifică activitatea, cererea de oxigen crește, determinând o respirație mai profundă și mai rapidă. Această normalizare a disparităților de fitness înseamnă că un atlet olimpic ar putea considera că ritmul său de jogging se aseamănă cu viteza de alergare a altora, datorită condiționării aerobice superioare și a nivelurilor sporite de anduranță. Astfel, clasificarea joggingului pentru aceștia depinde de sarcina musculară și de cererea de oxigen resimțită de mușchii și plămânii lor.

Acesta este motivul pentru care sugestia folosită în mod obișnuit, conform căreia joggingul este viteza cu care poți purta o conversație, este de fapt una valabilă. Înseamnă că sarcina de oxigen impusă plămânilor nu este atât de mare, astfel încât activitatea se califică drept jogging și nu alergare. 

Mersul pe jos, de exemplu, este o activitate cu un cost energetic scăzut, dar pe măsură ce mergem din ce în ce mai repede, cheltuiala de energie continuă să crească. Respirăm mai greu, până când ajungem în punctul în care energia pe care o consumăm depășește un anumit prag, iar răspunsul de optimizare al organismului intră în acțiune și schimbăm viteza. Un trecător care înregistrează o viteză de 8 km/h are un necesar de oxigen mai mare decât un alergător la aceeași viteză. Deci, într-adevăr, în momentul în care este atins acel prag, trecem de la mersul pe jos la alergare. Cantitatea de energie de care avem nevoie scade dramatic, încă o dată.

Acest salt de la mers la jogging la alergare este făcut în mod automat de către organism pentru a optimiza modul în care se mișcă și modul în care consumă energia disponibilă. Acest lucru este important pentru cei care folosesc mersul pe jos sau joggingul ca mijloc de a-și menține greutatea corporală. O plimbare rapidă și energică (în special una în care se folosesc greutăți la gleznă sau la încheietura mâinii) este posibil să ardă mai multe calorii decât o alergare. O alergare lentă s-ar putea să nu ardă neapărat mai multe calorii decât o alergare la limita superioară a alergării.

Cât de multă energie consumăm atunci când alergăm?

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când calculăm numărul de calorii arse în timpul unei plimbări, alergări sau alergări este că nu luăm în considerare numărul de calorii pe care le-am fi ars dacă am fi stat acasă și ne-am fi uitat la televizor. Acest lucru se numește arderea caloriilor de bază (BCB). Pentru a ne da seama cu adevărat câte calorii ardem atunci când facem exerciții fizice, ar trebui să luăm Caloriile totale arse (TCB) și să scădem Caloriile de bază arse (BCB), ceea ce ne va da Caloriile nete arse (NCB), care ne va arăta dacă merităm cu adevărat o înghețată după aceea sau nu. 

Datorită fiziologiei de adaptare a organismului, care își schimbă componența biologică după un exercițiu intens, alergarea mai are un avantaj față de jogging sau mersul pe jos, și anume, arderea ulterioară. Arderea ulterioară este o stare ridicată de ardere a caloriilor, care este mai mare decât arderea caloriilor de bază pe care o avem în mod normal în repaus și care persistă pentru o perioadă de timp după un exercițiu aerobic intens. 

Acesta este unul dintre motivele pentru care antrenamentele de tip HIIT (High Intensity Interval Training) sunt atât de eficiente și, de asemenea, de ce alergarea într-un ritm solicitant produce rezultate mai bune, mai repede decât mersul pe jos. După mersul pe jos, organismul revine aproape imediat la arderea normală a caloriilor de bază, în timp ce alergarea intensă produce o stare de consum ridicat de energie care poate persista până la o jumătate de oră după aceea.

Ca orientare generală, alergarea are ca rezultat, de obicei, arderea a aproximativ de două ori mai multe calorii decât mersul pe jos, chiar și înainte de a lua în considerare arderea caloriilor după efort. Joggingul se situează undeva la mijloc, producând ocazional mai puține calorii arse decât o plimbare viguroasă executată cu greutăți suplimentare la gleznă și încheietura mâinii.

Pentru cei care se bazează în prezent pe mersul pe jos ca metodă principală de antrenament cardiovascular, apare un considerent crucial: pentru a se apropia de o cheltuială energetică similară, trebuie să parcurgem o distanță dublă în mers față de alergare. Acest lucru se traduce prin luarea în considerare a doi kilometri de mers pe jos pentru fiecare kilometru care ar fi fost alergat pentru a obține o echivalență aproximativă a costului energetic.

În cele din urmă, este esențial să țineți cont de răspunsul adaptativ al organismului la exerciții fizice. Acesta se străduiește în permanență să se optimizeze, urmărind să minimizeze cheltuielile de energie. Acest lucru implică faptul că, dacă parcurgem în mod constant aceeași distanță zilnic pe jos timp de trei luni, competența noastră va crește, făcând ca activitatea să fie considerată mai puțin solicitantă. În consecință, arderea caloriilor scade, necesitând necesitatea fie de a ne intensifica ritmul, fie de a trece la alergare.

Acest principiu de adaptare se extinde și la jogging. Vine un moment în care trecerea la alergare devine imperativă. Când ajungem în această etapă, devine crucială introducerea de provocări, fie prin creșterea vitezei, extinderea distanțelor de alergare, varierea ritmului sau încorporarea echivalentului alergării cu antrenamentul în intervale de intensitate ridicată (HIIT). Acesta presupune împingerea intermitentă la efort maxim, urmată de scurte perioade de recuperare - o strategie menită să perturbe continuu ritmul și să optimizeze beneficiile cardiovasculare.

Beneficiile exercițiilor cardio

Exercițiile cardio sau aerobice reprezintă orice exercițiu care vă face să respirați mai tare și să vă faceți inima să bată mai repede. 

Unele dintre beneficiile unui antrenament cardio includ:

  • Reducerea riscului de demență 
  • Îmbunătățirea memoriei
  • Creșterea circulației
  • Un control mai bun al zahărului din sânge
  • O stare de spirit mai fericită
  • Adormire mai ușoară
  • Niveluri mai sănătoase ale colesterolului
  • O mai bună funcție erectilă

Pentru mulți oameni, alergarea este un exercițiu viguros, în timp ce mersul pe jos tinde să aibă o intensitate moderată.

Activitatea viguroasă este atunci când respiri repede și puternic, iar ritmul cardiac a crescut foarte mult. De asemenea, s-ar putea să vă fie greu să spuneți mai mult de câteva cuvinte fără să vă opriți să respirați.

În general, un minut de activitate viguroasă este egal cu 2 minute de activitate de intensitate moderată. 

Experții recomandă să faceți cel puțin 150 de minute de exerciții moderate sau 75 de minute de exerciții viguroase în fiecare săptămână. De asemenea, ei spun că ar trebui să faceți activități de întărire a mușchilor în două sau mai multe zile pe săptămână.

Mersul pe jos vs. alergarea

Există câteva diferențe esențiale între mersul pe jos și alergare. 

Exercițiul de început. Dacă abia începeți să faceți exerciții fizice sau nu sunteți în formă, începeți cu mersul pe distanțe scurte, apoi creșteți treptat distanța și durata. Chiar și mersul pe jos la un ritm ocazional de 3 km pe oră poate reduce riscul de probleme cardiace cu 31%, dacă îl faceți în mod regulat.

Ardeți calorii. Alergarea arde de peste două ori mai multe calorii pe minut decât mersul pe jos. 

Pentru o persoană care cântărește 160 de kilograme, mersul pe jos la un ritm de 3,5 mile pe oră timp de 30 de minute arde aproximativ 156 de calorii. Alergarea la 6 mile pe oră pentru același timp arde aproximativ 356 de calorii.

Impact redus vs. impact ridicat. S-ar putea să vă gândiți la mersul pe jos ca la o simplă alergare lentă. Dar atunci când mergeți, aveți un picior pe pământ în permanență. Când alergi, ești în aer în timpul fiecărui pas. De fiecare dată când aterizezi, corpul tău absoarbe impactul de aproximativ trei ori greutatea corpului tău.

Riscul de osteoartrită. Pentru că este mai obositoare, ați putea crede că alergarea ar crește riscul de osteoartrită. Osteoartrita apare atunci când perna dintre oase (cartilajul) se uzează, iar articulațiile devin dureroase și umflate.

Dar un studiu efectuat pe 74.752 de alergători și 14.625 de persoane care au mers pe jos a constatat că alergătorii au avut un risc mai mic de înlocuire a șoldului și de osteoartrită decât cei care au mers pe jos. Cercetătorii au spus că acest lucru se poate datora faptului că, în medie, alergătorii aveau indici de masă corporală (IMC) mai mici decât cei care mergeau pe jos. O greutate corporală mai mică înseamnă mai puțin stres asupra oaselor.

Riscul de rănireSusceptibilitatea la leziuni reprezintă o preocupare semnificativă pentru persoanele implicate în exerciții cu impact ridicat, în special pentru alergători, în comparație cu cei care merg pe jos, potrivit rezultatelor cercetării. Cuantificarea creșterii exacte a riscului rămâne o provocare, diverse studii raportând rate de rănire cuprinse între 19% și 79% în rândul alergătorilor.

Leziunile de suprasolicitare reprezintă aproximativ 80% din leziunile legate de alergare, iar frecvența și distanța parcursă în timpul alergării contribuie la o vulnerabilitate sporită. În mod surprinzător, chiar și alergarea doar o dată pe săptămână poate duce la leziuni de suprasolicitare. În plus, persoanele cu antecedente de leziuni anterioare la nivelul picioarelor se confruntă cu un risc crescut de a se confrunta cu leziuni ale picioarelor legate de alergare. În special, cercetările sugerează că ortezele și inserțiile pentru pantofi nu se dovedesc eficiente în prevenirea leziunilor cauzate de alergare.

Leziunile comune de alergare includ:

  • Genunchiul alergătorului
  • Tendinita lui Ahile
  • Aplegii tibiei
  • Fasceita plantară
  • Fracturi de stres
  • Sindromul benzii iliotibiale

Cei care merg pe jos au un risc mult mai mic de a se accidenta. Într-un studiu efectuat pe 14.536 de studenți care au făcut diverse tipuri de activitate fizică, cei care au mers pe jos au avut unele dintre cele mai mici rate de accidentare.

Atât alergarea, cât și mersul pe jos sunt forme excelente de exerciții fizice

Fie că este vorba de alergare sau de mers pe jos, acestea se dovedesc a fi forme de exerciții fizice extrem de benefice, după cum indică un studiu care a examinat 33.060 de alergători și 15.945 de persoane care merg pe jos. În mod surprinzător, mersul pe jos s-a dovedit a fi la fel de eficient în reducerea riscului de diabet, a colesterolului ridicat și a tensiunii arteriale ridicate, în comparație cu alergarea. În mod notabil, evaluarea s-a concentrat pe durata exercițiilor fizice și nu pe distanța parcursă.

În timp ce alergarea oferă mai multă eficiență, ea vine cu un risc ridicat de leziuni. În schimb, mersul pe jos este mai puțin obositor, necesitând sesiuni mai lungi sau mai frecvente pentru a obține beneficii comparabile. În cele din urmă, cel mai eficient exercițiu este cel care vă place cu adevărat și pe care este probabil să îl practicați în mod constant - fie că este vorba de alergare, mers pe jos sau o combinație a celor două.


Cum să obțineți mai mult din mersul pe jos

Iată câteva modalități de a vă îmbunătăți antrenamentul de mers pe jos.

Mergeți în grup. Mersul pe jos cu prietenii sau familia poate fi mai distractiv. De asemenea, vă poate ajuta să vă respectați planul de exerciții fizice.

Balansați-vă brațele. Îndoiți brațele la 90 de grade și legănați-vă brațele în mod natural în timp ce mergeți. Balansarea lor viguroasă vă încurajează să mergeți mai repede. De asemenea, vă oferă părții superioare a corpului un antrenament mai intens. De asemenea, veți arde cu 5% până la 10% mai multe calorii.

Încercați mersul înclinat. Dacă mergeți pe o bandă de alergare, creșteți înclinarea cu 5% sau 10%. Dacă mergeți în aer liber, căutați dealuri sau chiar o alee abruptă pentru a face plimbarea mai dificilă.

Plimbare în apă. Faceți acest lucru în apă puțin adâncă pe plajă sau într-o piscină. Rezistența apei crește intensitatea mersului, dar diminuează impactul asupra articulațiilor.

Bețe de mers pe jos. Bețele de mers vă pot ajuta să ardeți cu până la 30% mai multe calorii. Aceștia adaugă intensitate și vă ajută să vă mențineți o postură bună în timp ce mergeți.

Veste cu greutăți. O vestă cu greutăți adaugă intensitate, dar nu vă solicită umerii și încheieturile mâinilor, așa cum o fac greutățile pentru glezne și mâini. Alegeți una care reprezintă între 5% și 10% din greutatea dumneavoastră corporală.

Sumar

Deși mersul pe jos, joggingul și alergarea necesită energie pentru a propulsa corpul pe o anumită distanță, alergarea se remarcă prin cheltuieli energetice ridicate și cele mai rapide transformări fiziologice. Spre deosebire de mersul pe jos și de jogging, alergarea declanșează un efect de postcombustie, în care caloriile continuă să fie consumate pentru o perioadă după încheierea alergării.

Din punct de vedere al fitness-ului și al sănătății, înțelegem acest lucru:

  • Trebuie să mergem pe jos mai des și pe o distanță de două ori mai mare pentru a ne apropia de consumul de energie al alergării.
  • Joggingul este mai eficient decât mersul pe jos, astfel încât la un jogging este posibil să ardem mai puține calorii decât la viteza maximă de mers pe jos (deși pare mai rapid).
  • Alergarea este o provocare constantă pentru organism și, cu cât alergăm mai tare, cu atât mai multă energie trebuie să cheltuim pentru a menține ritmul.
  • În cele din urmă, corpul nostru se schimbă și se optimizează continuu, iar regimul nostru de alergare trebuie, de asemenea, să se schimbe în consecință pentru a ne provoca.

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • The Bund - Alianța pro Hitler a germanilor din America + documentar (EN)
    29.01.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); „THE BUND” – ALIANȚA PRO HITLER A GERMANILOR DIN AMERICA – Iisus Hristos și Adolf Hitler... Numai un nazist ar fi îndrăznit…
  • Descoperire uimitoare în Marea Piramidă
    01.04.2013 - 12 Comments
    --> SCHELETUL UNEI CREATURI JUMĂTATE OM, JUMĂTATE FELINĂ DESCOPERIT ÎN MAREA PIRAMIDĂ DIN EGIPT Acum trei ani, o…
  • 12 analize de sânge pe care ar trebui să ți le faci anual (și ce înseamnă ele)
    01.06.2023 - 0 Comments
    Analizele anuale de sânge pot fi importante din mai multe motive. Acestea ajută la monitorizarea stării dumneavoastră generale de sănătate și la detectarea oricăror afecțiuni medicale subiacente sau…
  • Sfaturi părintești...
    13.08.2012 - 18 Comments
    --> SFATURI PĂRINTEȘTI M-am gândit să împărtăşesc cu voi câteva dintre povețele și lecțiile de viață învățate de la tata. Probabil că aceste postări vor ajuta părinții şi nu…
  • Medicamentele - un simulacru de tratament + VIDEO (RO)
    20.08.2015 - 6 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MEDICAMENTELE  - UN SIMULACRU DE TRATAMENT - Raymond Francis  Principalul efect secundar al medicamentelor este moartea. Dr.…
  • Semne că ai îmbătrânit + slideshow
    10.08.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SEMNE CĂ AI ÎMBĂTRÂNIT Recent, cercetătorii britanici (care alții?) au inițiat un studiu, bazat pe un chestionar amplu, la care au…
  • Ce tipuri de oase pot consuma câinii?
    05.12.2021 - 0 Comments
    Este un pic mai complicat decât credeai.Câinii și oasele merg împreună ca untul cu dulceața, nu? Eh, într-un fel. Există unele oase pe care câinii le pot mânca (sau, tehnic vorbind, mesteca) și…
  • Un pic mai crud pentru dumneavoastră
    21.05.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); UN PIC MAI CRUD PENTRU DUMNEAVOASTRĂ Cel mai nou trend culinar din Statele Unite cucereşte Marea Britanie: preparatele să fie crude,…
  • Codex Alimentarius în România
    21.06.2013 - 1 Comments
    --> CODEX ALIMENTARIUS ÎN ROMÂNIA Din 31 decembrie 2009, Guvernul României a început, alături de alte 165 de state, reprezentând aproape 85% din populaţia planetei, implementarea Codex…
  • Valeriu Popa - De ce ne îmbolnăvim? + documentar (RO)
    12.07.2013 - 3 Comments
    --> DE CE NE ÎMBOLNĂVIM? Valeriu Popa (1924 - 1997) Majoritatea oamenilor privesc boala ca pe un ghinion în viaţa lor, o nedreptate, mai ales dacă este vorba de o maladie ereditară…
  • 30 de erori de traducere care te vor face să râzi (FOTO)
    25.09.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dacă conduci o afacere într-o țară turistică, ar fi o mișcare inteligentă să ai semne traduse în limba engleză. Totuși, inteligența ta se…
  • Biblioteca din Alexandria - trecut și prezent + slideshow
    10.06.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BIBLIOTECA DIN ALEXANDRIA Cunoaşterea înseamnă putere. Acest principiu a stat la baza dorinţei regelui Ptolemeu I de a crea în anul…
  • Codul proastelor maniere + VIDEO
    24.05.2012 - 4 Comments
    --> TUTUIALA Andrei Pleșu Tutuiala e la modă. E semnul cordialităţii de gaşcă, al democraţiei victorioase, al sociabilităţii americane. De vreme ce you înseamnă și tu și…
  • 21 de imagini aleatorii, dar minunate, care ne-au făcut să spunem „Ce tare!” + FOTO
    15.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ai nevoie de o mică distragere a atenției?De pe vârful Everestului până la o toaletă antică, aceste imagini vă vor face să rămâneți cu gura…
  • 19 fapte amuzante din filme
    15.09.2015 - 2 Comments
    1. Nimeni nu folosește toaleta în filme. Niciodată! În afară de cazul în care e o comedie. 2. Întrerupătoarele de lumini din filme fac zgomote puternice. 3. Dacă ești împușcat în mână sau în…
  • Omul nu a fost niciodată primitiv + documentar (RO)
    11.07.2016 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); OMUL NU A FOST NICIODATĂ PRIMITIV Un om care judecă nu va reuși niciodată să accepte ideea că arhitectura antică, de o perfecțiune ce…
  • Klaus Iohannis reprezintă interesele Germaniei în guvernul României
    02.01.2017 - 6 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); KLAUS IOHANNIS REPREZINTĂ INTERESELE GERMANIEI ÎN GUVERNUL ROMÂNIEI Articol publicat de Justițiarul în aprilie 2014, cu 8 luni…
  • Integrala manuscriselor Cantemir + VIDEO
    11.12.2012 - 0 Comments
    --> EVENIMENT CULTURAL EUROPEAN Au apărut primele 25 de volume din   „Integrala manuscriselor Cantemir” Lădiţa cu „Integrala manuscriselor Cantemir”, pe care a…
  • American Beauty... la cumpărături
    10.04.2017 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); AMERICAN BEAUTY... LA CUMPĂRĂTURI Grăsimea este noua normalitate a Americii. Conform unui studiu recent al CDC (Centrul pentru…
  • Solomon Marcus - Discurs de recepție excepțional, la Academia Română (eBook)
    17.05.2012 - 1 Comments
    --> SOLOMON MARCUS Discurs de recepție excepțional, la Academia Română Solomon Marcus s-a născut la data de 1 martie 1925 în orașul Bacău. După absolvirea studiilor liceale în orașul…
  • Creaţionism versus evoluţionism + documentare (RO)
    21.09.2012 - 2 Comments
    --> CREAȚIONISM VERSUS EVOLUȚIONISM Viața a apărut accidental... Dumnezeu a fugit de la locul accidentului. Valeriu Butulescu, scriitor Disputa creaționism/evoluționism durează…
  • Misteriosul mormânt nr. 10
    28.07.2012 - 2 Comments
    --> BISERICA DOMNEASCĂ A BASARABILOR MISTERIOSUL MORMÂNT NR. 10 Biserica domnească din Curtea de Argeș În timp ce autocarele cu turişti se varsă la Mănăstirea lui Manole,…
  • Scrisoarea deschisă a d-lui Simion Dascălu, expert UE, către președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso
    25.09.2012 - 2 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Argila Algo - sănătate din pământ + VIDEO
    23.03.2012 - 1 Comments
    --> ARGILA ALGO – SĂNĂTATE DIN PĂMÂNT – Interviu cu ing. chimist MIRCEA BOCAN Despre argila terapeutică ALGO am scris de mai multe ori în paginile revistei  „Formula As”. Tot…
  • 21 decembrie 2012 - o zi ca oricare alta + documentar (RO)
    19.12.2012 - 3 Comments
    --> 21 DECEMBRIE 2012 - O ZI CA ORICARE ALTA   Iată câteva precizări autorizate privind ziua de 21 decembrie 2012 – doomsday…
  • Medicina călugăriței Hildegard von Bingen
    13.04.2012 - 2 Comments
    --> MEDICINA LUI DUMNEZEU  DATĂ CĂLUGĂRIȚEI HILDEGARD VON BINGEN După o dispariţie de 800 de ani, au fost descoperite cunoştinţele detaliate ale călugăriței germane Hildegard…
  • Ghid pentru stomatologi. Ce criterii să ai în vedere la alegerea sterilizatorului autoclav
    29.06.2018 - 0 Comments
    Ghid pentru stomatologi. Ce criterii să ai în vedere la alegerea sterilizatorului autoclav Încă din 1879, când Charles Chamberland a inventat autoclavul - pe atunci conceput sub forma unui vas -…
  • 20 de idei practice de reutilizare a sticlelor de plastic (FOTO)
    30.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deșeurile din plastic ne contaminează solul, oceanele și căile navigabile de ani de zile, iar acest lucru trebuie să ia sfârșit dacă vrem…
  • Războiul împotriva copilului nostru
    12.11.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); RĂZBOIUL ÎMPOTRIVA COPILULUI NOSTRU Războaie sunt de când e lumea. Nu ştim să fi existat epocă istorică în care unii oameni să nu se fi…
  • Este Iadul exoterm sau endoterm?
    10.05.2012 - 1 Comments
    --> ESTE IADUL EXOTERM SAU ENDOTERM? Următoarea întrebare a fost pusă la un examen de chimie de la Universitatea Liverpool – Anglia. Răspunsul dat de unul dintre studenţi a fost atât…
  • Amintiri din tinerețea noastră + documentar
    18.05.2012 - 0 Comments
    --> AMINTIRI DIN TINEREŢEA NOASTRĂ Anii tinereţii noastre,  când ne durea în cot de comunism,  pentru că eram prea ocupaţi să ne trăim tinereţea... Din 1948, România…
  • Înțelegerea bolii Alzheimer și a demenței
    25.06.2024 - 0 Comments
    Boala Alzheimer și demența sunt probleme semnificative de sănătate la nivel mondial, afectând milioane de persoane și reprezentând provocări profunde pentru familii, îngrijitori și sistemele de…
  • Revolta generaţiei „rataţilor” de la BAC + VIDEO
    11.08.2012 - 19 Comments
    --> REVOLTA GENERAŢIEI „RATAŢILOR” DE LA BAC O scrisoare de protest postată pe Facebook de o tânără care a susţinut bacalaureatul în acest an Generaţia rataţilor!…
  • OSHO - A cădea în iubire + VIDEO (RO)
    14.09.2013 - 0 Comments
    --> A CĂDEA ÎN IUBIRE OSHO Să cazi în iubire (to fall in love) e atât de ușor... E ca și cum ai cădea într-o groapă. Să ieși din…
  • Diamantul memorial + VIDEO
    12.12.2014 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "0222328888"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; DIAMANTUL MEMORIAL Sub deviza „Noi imortalizăm…
  • Scheletele din dulapul lui Iohannis
    27.11.2014 - 23 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1604226866"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; SCHELETELE DIN DULAPUL LUI…
  • Uleiurile vegetale
    03.04.2012 - 3 Comments
    --> ULEIURILE VEGETALE Secretul unei inimi sănătoase? Înlocuirea grăsimilor saturate din alimentaţie, aşa cum sunt cele din unt sau untură, cu cele nesaturate, provenite din uleiuri…
  • Clasificarea alimentelor comercializate
    21.03.2012 - 0 Comments
    --> CLASIFICAREA ALIMENTELOR PE PIAȚA PRODUSELOR ALIMENTARE Piaţa produselor alimentare cunoaşte astăzi o intensă înnoire şi diversificare, pusă pe seama satisfacerii dorinţelor,…
  • 6 moduri neobișnuite prin care corpul tău te avertizează că ceva ar putea fi în neregulă
    08.04.2023 - 0 Comments
    De obicei, nu ne facem griji cu privire la sănătatea noastră până când ceva începe să ne deranjeze. Deși chiar și cei mai sănătoși oameni pot experimenta disconfort ocazional, există unele semnale…
  • Complicațiile toaletei moderne
    17.10.2012 - 0 Comments
    --> COMPLICAȚIILE TOALETEI MODERNE Ar fi fost bine dacă inventatorii toaletei moderne s-ar fi oprit înainte să o lanseze sub fundul umanității, spun specialiștii. Văzută ca un simbol al…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *