Știați că strămoșul aplicațiilor pentru smartphone-uri poate fi urmărit până în Evul Mediu? Volvela, un dispozitiv interactiv pe bază de hârtie, a avut un rol multifațetat în timpul utilizării sale istorice. Acesta a facilitat calculele celeste, a ajutat la diagnosticarea medicală și a ghidat navigația pe mare.
Volvela a funcționat atât ca un cronometru pe timp de noapte pentru a ști când să se administreze medicamente, cât și ca un instrument matematic, servind în același timp ca ajutor vizual pentru ilustrarea unor concepte teologice complexe. Unii au descris volvele chiar ca fiind un fel de computer analogic timpuriu.
Volvele - Diagrame cu roți de hârtie cu aplicații multiple
În mod obișnuit, volanele constau în unul sau mai multe discuri de hârtie rotative, sau "roți", pe care erau scrise sau imprimate informații sau date. Utilizatorii roteau aceste discuri pentru a alinia diferite informații, ceea ce le permitea să efectueze calcule sau să găsească răspunsuri la anumite întrebări - de aici și denumirea de "grafic cu roți". Faptul că era făcută din hârtie însemna, de asemenea, că erau relativ ușor de produs (gândit că atunci când au fost create pentru prima dată erau limitate la elită din cauza costului ridicat al creării pergamentului).
"Realizat din cercuri de hârtie sau pergament, volvele era în parte ceas, în parte dischetă și în parte glob de cristal", a explicat J. Paul Getty Trust. Confecționate din hârtie sau pergament, volvele erau alcătuite din piese mobile din hârtie care se întorceau și indicau corpuri cerești, în cazul cronometrului, sau atributele lui Dumnezeu și argumente pentru existența sa, în cazul așa-numitei "volvele mistice".
De fapt, acestea seamănă izbitor de mult cu astrolabele, instrumente metalice antice care au precedat volanele și care serveau la observarea și calcularea poziției corpurilor cerești. În zilele noastre, volvele au fost eclipsate de apariția instrumentelor digitale. Cu toate acestea, ele apar ocazional în mediile educaționale, unde servesc drept curiozități captivante, aruncând lumină asupra rădăcinilor istorice ale principiilor de calcul și de vizualizare.
Llull din Mallorca și primele volvele existente
Se crede că volvele au fost aduse în Europa din lumea arabă în secolele al XI-lea și al XII-lea. Cu toate acestea, primele exemple existente ale acestui tip de dispozitiv interactiv pe hârtie au fost create de Ramon Llull din Majorca. Potrivit Vice, Llull a fost "fascinat de un dispozitiv arab numit zairja, care era un dispozitiv mecanic de divinație cu discuri rotative de litere care trebuiau să răspundă la întrebări filozofice".
Considerat unul dintre cei mai mari filozofi-științifici ai secolelor XIII și XIV în Europa, Llull le-a numit volvelles, de la cuvântul latin volvere, care înseamnă "a se întoarce".
Un articol publicat de Muzeul J. Paul Getty îl descrie pe Llull ca fiind un filozof mistic. Llull s-a născut în 1232 la Majorca și a murit acolo în 1315. A avut o epifanie religioasă în 1265 și a devenit membru al celui de-al treilea ordin al Sfântului Francisc din Assisi, potrivit History of Computers.
Llull a predicat că cele trei credințe abrahamice - iudaismul, creștinismul și islamul - ar trebui să fie unite. De asemenea, a mers la Tunis și a încercat să convertească musulmanii de acolo la creștinism. Prin unirea celor trei religii, el a sperat că oamenii de o singură credință ar putea lupta împotriva așa-numitelor "hoarde din Asia" care amenințau și invadau Orientul Mijlociu și Europa.
Pe lângă numeroase tratate religioase, a scris despre alchimie, botanică, astronomie și alte științe. A scris, de asemenea, primul roman catalan, Blanquerna, precum și Ars Magna, care cuprindea Alia ars eleccionis, Ars eleccionis și Ars notandi. În cadrul acestor trei lucrări, a evidențiat Istoria calculatoarelor, Llull "a anticipat cu câteva secole lucrările proeminente privind teoria alegerilor".
Utilizarea unui volvele pentru a calcula timpul noaptea
Muzeul Getty a descris modul în care funcționa volvela, asemănător cu un astrolabiu, pentru măsurarea timpului:
"Determinarea orei pe timp de noapte se realiza prin procesul nu foarte simplu de aliniere a dispozitivului cu o stea polară; închiderea unui ochi; centrarea crucii de cercuri pe față, echidistantă de ambii ochi; și localizarea unei alte stele care se rotea în jurul stelei centrale. Atâta timp cât nu vă mișcați câtuși de puțin capul sau mâinile, ați putea să vă determinați locul în univers!"
Se crede că dispozitivul de cronometrare prezentat la Getty seamănă izbitor de mult cu una dintre volvelele lui Llull, cunoscută sub numele de "Sfera nopții". Această invenție ingenioasă le permitea utilizatorilor să calculeze timpul în timpul nopții, depășind astfel absența unui cadran solar. Llull intenționa să o folosească pentru ca oamenii să poată administra medicamente la momentul cel mai puternic, în concordanță cu mișcările corpului ceresc.
Volvele mistice ale lui Llull și rezolvarea disputelor religioase
Credeți sau nu, dar prima volvelă a lui Llull a fost ingenios creată pentru a ajuta la rezolvarea disputelor religioase. Printr-o interacțiune complexă de figuri geometrice interconectate, care respectă cu meticulozitate un set de reguli definite, Llull s-a străduit să cuprindă întregul spectru al gândirii umane. "Aceste declarații sau enunțuri erau totuși reprezentate doar printr-o serie de semne, adică lanțuri de litere", a precizat History of Computers.
Unii au mers atât de departe încât au afirmat că Llull a fost un pionier al teoriei calculului și au descris volvela sa ca fiind primul calculator analogic din lume. "Inovația radicală a lui Llull a fost primul instrument fizic folosit vreodată de logicieni - experți în logică. Acesta permitea utilizatorului să combine aspecte aparent disparate și incongruente ale gândirii și limbajului, pe care le conecta prin figuri geometrice complicate", a explicat National Catholic Register.
"Inovația radicală pe care Llull a introdus-o în domeniul logicii este, de fapt, construcția și utilizarea unei mașini făcute din hârtie pentru a combina elemente ale gândirii, adică elemente ale limbajului", a explicat History of Computers.
Suspiciunea medievală a inovatoarei Volvelle
În mod ciudat, se credea că volvele au puterea de a prezice viitorul, în timp ce numerele au avut o importanță mistică până în secolul al XVI-lea. În perioada medievală au existat suspiciuni și acuzații la adresa utilizatorilor de volvele, deoarece aceste dispozitive erau uneori legate de practici răuvoitoare și de magie neagră. Cu toate acestea, odată cu evoluția gândirii științifice, volvele și-au găsit un nou rol în conservarea și generarea de cunoștințe, devenind instrumente valoroase în căutarea iluminării.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.