Marijuana legalizată: Canada se întoarce la înțelepciunea veacurilor trecute

În 1997, în Cehoslovacia a fost găsită o frânghie de cânepă datând din 26.900 î.Hr., fiind cel mai vechi obiect cunoscut asociat cu marijuana.  De atunci, cânepa a jucat un rol important în dezvoltarea umanității.  Timp de mii de ani, marijuana a fost nu numai legală, ci și o cultură importantă în rândul culturilor din întreaga istorie, deținând o valoare comercială, medicinală și spirituală. Astăzi, posesia și utilizarea recreativă a marijuanei în Canada a devenit legală, relatează BBC. Este doar a doua țară, după Uruguay în 2013, care redă acest statut legal drogului după aproape un secol de controale și interdicții. Având în vedere că multe minți moderne au început să înțeleagă utilizările plantei (un sondaj Nanos a constatat că 70% dintre canadieni sunt în favoarea legalizării) și că există dovezi că aceasta este folosită în medicamente în întreaga lume de mii de ani, ne întrebăm de ce a ajuns să fie considerată o otravă.

Canada legalizează marijuana concept. Sursa: freshidea via Fotolia

Cultivarea canabisului, denumit în mod obișnuit marijuana, datează de cel puțin 12.000 de ani, fiind una dintre cele mai vechi plante cultivate de omenire. Se crede că plantele de canabis sunt originare din Asia Centrală, mai exact din regiunile Mongolia și sudul Siberiei. Cele mai vechi dovezi culturale ale utilizării canabisului provin de la Yangshao, cea mai veche cultură neolitică cunoscută din China, care a prosperat de-a lungul văii râului Galben. Între 5.000 și 3.000 î.Hr., economia Yangshao a fost puternic influențată de canabis. Descoperirile arheologice arată că aceștia foloseau cânepa pentru îmbrăcăminte, țesut și producția de ceramică.

Amforă marcată cu cordon de cânepă Yangshao, 4800 î.Hr., Shaanxi

Prima utilizare consemnată a marijuanei ca medicament a avut loc în anul 2737 î.Hr. de către împăratul chinez Shen Nung.  Acesta a documentat eficacitatea medicamentului în tratarea durerilor de reumatism și gută.  Atât cânepa, cât și marijuana psihoactivă erau utilizate pe scară largă în China antică.  Chinezii antici foloseau practic fiecare parte a plantei Cannabis: rădăcina pentru medicamente; tulpina pentru textile, frânghii și fabricarea hârtiei; frunzele și florile pentru intoxicații și medicamente; și semințele pentru alimente și ulei.  Semințele de canabis erau, de asemenea, una dintre cerealele Chinei timpurii, iar mormintele antice din China aveau vase de sacrificiu umplute cu cânepă pentru viața de apoi.

Stânga: Fibra de cânepă din planta Cannabis sativa (Wikimedia Commons). Dreapta: Hârtie chinezească din fibră de cânepă, folosită pentru împachetat și nu pentru scris, excavată din mormântul Han al lui Wu Di (140-87 î.Hr.) de la Xi'An (Wikimedia Commons).

Inițial, cânepa a fost folosită pentru a crea primele reviste medicale din China, înlocuind treptat papirusul ca material principal pentru producția de hârtie, facilitând astfel diseminarea cunoștințelor scrise. Acest material versatil și-a croit drum în documentația istorică, înlocuind tăblițele de lut și mătasea costisitoare, făcând informațiile mai accesibile unui public mai larg.

În jurul anului 2000 î.Hr. sau mai devreme, fermierii de coastă transportau marijuana din China în Coreea. Ulterior, aceasta a ajuns în India între 2000 î.Hr. și 1000 î.Hr. în timpul invaziei ariene, unde canabisul era denumit "bhang". Arienii, vorbitori ai unei limbi indo-europene arhaice, au contribuit la religia ariană, care s-a dezvoltat prin tradiție orală și a fost documentată în cele patru Vedas, compilate între anii 1400 și 1000 î.Hr. Spiritele plantelor și animalelor erau venerate, iar marijuana a jucat un rol important în ritualurile lor. La fel ca și chinezii, populația Indiei are o istorie îndelungată de utilizare a cânepei în îmbrăcăminte și medicamente.

Canabis sălbatic în Uttarakhand, India (Wikimedia Commons)

Consumul de canabis în Egiptul antic a fost înregistrat încă din anul 2.000 î.Hr., fiind găsit pe pergamente care descriu plante medicinale.  A fost documentat pentru prima dată în Kemet (Egiptul antic) pentru tratarea durerilor de ochi și a cataractei.  Potrivit lui Diodorus Siculus, un istoric grec sicilian, femeile egiptene foloseau canabisul ca medicament pentru a alina tristețea și proasta dispoziție.  În anul 1213 î.Hr. a fost găsit polen de canabis pe mumia lui Ramses al II-lea.  Cercetări suplimentare au legat polenul de canabis de toate mumiile regale cunoscute.

Seshat, zeița egipteană antică a înregistrărilor și măsurătorilor. Pe capul ei se află o frunză și o floare de canabis. (Wikimedia Commons)

Marijuana a fost introdusă în Orientul Mijlociu între 2000 î.Hr. și 1400 î.Hr., unde a fost probabil folosită de sciți, un grup nomad indo-european.  Utilizarea medicală a plantei în Orientul Mijlociu este consemnată în anul 700 î.Hr. în Venidad, un vechi text religios persan care ar fi fost scris de Zoroastru.

Ilustrație manuscrisă cu cânepă, conopidă și lemn de sud (Wikimedia Commons)

Sciții au adus canabisul în Europa din Munții Altai în Germania, în urmă cu aproximativ 2.800 de ani. 

Grecii îl menționează ca remediu pentru dureri de urechi, edeme și inflamații în anul 200 î.Hr. 

De acolo, marijuana a ajuns în Marea Britanie în timpul invaziilor anglo-saxone din secolul al V-lea.

Cannabis sativa, așa cum apare în Grandes Heures ale Annei de Bretagne, (1505-1508). Aici avem, probabil, cea mai veche reprezentare botanică a plantei din lumea occidentală (masculină și feminină). (Wikimedia Commons)

Spaniolii au adus marijuana în America la mijlocul anilor 1500, iar englezii au introdus-o în Jamestown în 1611, unde a devenit o cultură comercială populară alături de tutun. 

În 1799, Napoleon a adus marijuana din Egipt în Franța, unde a fost studiată pentru calitățile sale analgezice și sedative.

Canabisul ca medicament (Wikimedia Commons)

Canabisul a ajuns în Statele Unite la începutul secolului al XX-lea, intrând în sud-vestul țării dinspre Mexic, în timp ce imigranții căutau refugiu în timpul Revoluției mexicane din 1910-1911. La începutul anilor 1900, diverse legi statale și locale din SUA au început să interzică consumul de marijuana. Legea federală privind impozitarea marijuanei din 1937 a interzis și mai mult consumul și vânzarea acesteia. Înainte de 1937 în Statele Unite (și de 1928 în Regatul Unit), canabisul avea o istorie de 5.000 de ani ca plantă terapeutică, fără niciun istoric de ilegalitate.

În Canada, canabisul s-a confruntat cu restricții în 1923, când a fost catalogat drept un "drog nou" și adăugat în grabă la "Legea pentru interzicerea utilizării necorespunzătoare a opiului și a altor droguri". La acea vreme, era relativ necunoscut în țară și a câștigat popularitate abia în anii 1960, coincizând cu o creștere semnificativă a condamnărilor pentru consumul său. Canada a legalizat "marijuana medicală" în 2001, iar guvernul britanic a anunțat recent că, începând cu 1 noiembrie, medicii vor avea la dispoziție canabisul prescris pentru uz medical. Se pare că autoritățile guvernamentale din întreaga lume ar putea recunoaște treptat efectele pozitive, mai degrabă decât negative, ale acestui remediu străvechi.

Citiți și: Cânepă - Canabis - Marijuana

Sursa: https://www.ancient-origins.net/

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • TOP 10 ORAȘE PE CARE SĂ LE VIZITEZI ÎN 2018
    06.05.2018 - 0 Comments
    1. Sevilia, Spania În ultimii 10 ani, Sevilia s-a transformat în totalitate. Cândva o metropolă congestionată de trafic, odihnindu-se pe laurii săi istorici, Sevilia a înflorit într-un oraș al…
  • Mit și adevăr despre unele alimente
    27.03.2012 - 1 Comments
    --> MIT ŞI ADEVĂR DESPRE UNELE ALIMENTE Când vine vorba despre alimentaţie şi mai ales despre diete şi idei pentru a elimina surplusul de kilograme, imaginaţia umană întrece…
  • Codex Alimentarius în România
    21.06.2013 - 1 Comments
    --> CODEX ALIMENTARIUS ÎN ROMÂNIA Din 31 decembrie 2009, Guvernul României a început, alături de alte 165 de state, reprezentând aproape 85% din populaţia planetei, implementarea Codex…
  • Plante de top în vindecarea cancerului + eBook
    24.05.2014 - 0 Comments
    --> PLANTE DE TOP ÎN VINDECAREA CANCERULUI În ziua de azi, când din ce în ce mai mulți oameni sunt diagnosticați cu cancer, iar tratamentele agresive ale medicinii alopate le fac mai…
  • Chiar avem nevoie de lapte?
    23.04.2014 - 1 Comments
    --> CHIAR AVEM NEVOIE DE LAPTE? Nutriționiștii David Ludwig și Walter Willett de la Universitatea Harvard afirmă că laptele ar trebui să fie doar o preferință alimentară și nu o cerință…
  • Dr. Călin Mărginean - Substanțe endogene, periculos a fi exogene (VIDEO)
    12.04.2012 - 0 Comments
    --> SUBSTANȚE ENDOGENE, NECESARE ȘI UTILE, DAR CARE, DEVENIND EXOGENE, SUNT PERICULOASE PENTRU ORGANISMUL NOSTRU Ce vrea să ne comunice dr. Călin Mărginean în această prezentare…
  • 15 fapte întortocheate despre Cubul Rubik + VIDEO
    06.05.2024 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Numiți „jucărie” pe propriul risc puzzle-ul Cubul Rubik cu șase fețe: Ernő Rubik, ungurul care l-a inventat în 1974, preferă să…
  • Rețete culinare - Maioneză de soia
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> MAIONEZĂ DE SOIA Aveți nevoie de: 1 măsură făină de soia 3 măsuri apă rece 3 măsuri ulei 2-3 linguri zeamă de lămâie, după gust sare, piper proaspăt măcinat Punem…
  • O lume fără România (VIDEO + slideshow)
    01.06.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM AR ARĂTA LUMEA FĂRĂ ROMÂNIA?  CEI MAI CUNOSCUŢI CERCETĂTORI ŞI INGINERI ROMÂNI Pe parcursul îndelungatei sale istorii,…
  • OMS declară ASPARTAMUL posibil cancerigen. Iată ce înseamnă asta pentru sucul tău dietetic.
    22.07.2023 - 0 Comments
    Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), care este agenția specializată în cancer a Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că aspartamul poate fi un posibil pericol cancerigen…
  • Obezitatea și slăbirea
    28.03.2012 - 1 Comments
    --> OBEZITATEA ȘI SLĂBIREA  Cum slăbești? Tot așa cum te îngrași, numai că invers Obezitatea este o tulburare de nutriţie caracterizată prin sporirea anormală a…
  • Efectele perverse ale telefonului mobil
    03.08.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); EFECTELE PERVERSE ALE TELEFONULUI MOBIL Telefonul mobil poate avea efecte perverse. Nu vorbim despre transformările inevitabile pe care…
  • Rețete culinare - Tocaniță de ciuperci
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> TOCĂNIȚĂ DE CIUPERCI Ingrediente 500 gr ciuperci 2 gogoșari 2 roșii 1 ceapă 2-3 căței de usturoi 1 legătură de mărar sare, piper și numai o lingură de ulei Mod de…
  • 10 fapte fascinante despre orașul antic Pompei
    14.03.2023 - 0 Comments
    După erupția Muntelui Vezuviu din 24 august 79, întregul oraș Pompei din Golful Napoli a fost îngropat și uitat până la mijlocul secolului al XVIII-lea. Astăzi, Pompeiul este unul dintre cele mai…
  • TAPPED (Povestea apei îmbuteliate și a resurselor de apă) – documentar (RO)
    22.05.2012 - 0 Comments
    --> TAPPED  Povestea apei îmbuteliate și a resurselor de apă „De la sticlele de plastic şi până în mările şi oceanele lumii, unde ajung într-un final majoritatea lor,…
  • Motan curios dat afară din bibliotecă, obține sprijin masiv pe Internet + FOTO
    27.12.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Faceți cunoștință cu Max, motanul, o felină curioasă care iubește să exploreze Colegiul Macalester din apropiere. Max a fost salvat de…
  • Cine ne face nouă morală...
    16.05.2012 - 3 Comments
    --> CINE NE FACE NOUĂ MORALĂ - ROMÂNIA VERSUS TÂLHARII MORALIȘTI AI PLANETEI - În ultima vreme, reprezentanții unor diverse națiuni pretinse civilizate și dezvoltate ne țin lecții…
  • 7 motive pentru a începe să adăugați scorțișoară în alimentație
    15.10.2020 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Scorțișoara a fost considerată un condiment de lux in Europa Evului Mediu. Arabii au transportat-o pe căi terestre greoaie și numai…
  • 18 animale de companie care se prostesc pentru a vă înveseli ziua + FOTO
    20.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dacă ați avut vreodată un animal de companie, v-ați dat seama că acești prieteni cu 4 picioare fac o mulțime de lucruri care ne încurcă.…
  • Adevărata măsură a inteligenței
    22.04.2012 - 0 Comments
    --> ADEVĂRATA MĂSURĂ A INTELIGENŢEI Este foarte interesant că, deşi au diplome echivalente ca valoare, unii se târăsc în slujbe umile, în timp ce alţii fac salturi impresionante în…
  • Rubrica mondenă în presa românească din secolul al XIX-lea
    02.12.2015 - 0 Comments
    RUBRICA MONDENĂ  ÎN PRESA ROMÂNEASCĂ DIN SECOLUL AL XIX-LEA În 1865, în perioada în care Transilvania era încorporată Imperiului Austro-Ungar, renumitul cărturar Iosif Vulcan, devenit…
  • Castelul de coral + documentar (RO)
    16.04.2012 - 0 Comments
    --> CASTELUL DE CORAL Construit de un leton imigrant, castelul uimește și astăzi. Cel care l-a făcut pare să fi redescoperit secretul piramidelor, levitaţiei şi…
  • Cine și când a început Al Doilea Război Mondial
    23.08.2013 - 5 Comments
    -->  CINE ȘI CÂND A ÎNCEPUT AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL „23 August 1944 - ziua eliberării patriei noastre de sub jugul fascist”. Timp de peste patru decenii, 23 august a fost ziua…
  • Statul pe scaun este considerat la fel de rău ca și fumatul?
    16.07.2023 - 0 Comments
    Nu, statul pe scaun nu este considerat la fel de rău ca fumatul în ceea ce privește riscurile pentru sănătate. Fumatul este un obicei extrem de dăunător care este recunoscut pe scară largă ca fiind…
  • Cerșetoarele cu copii în brațe
    11.01.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CERȘETOARELE CU COPII ÎN BRAȚE Am dat peste acest articol absolut întâmplător, într-una din acele zile în care navighez pe Internet…
  • Scheletele din dulapul lui Iohannis
    27.11.2014 - 23 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1604226866"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; SCHELETELE DIN DULAPUL LUI…
  • Un pic mai crud pentru dumneavoastră
    21.05.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); UN PIC MAI CRUD PENTRU DUMNEAVOASTRĂ Cel mai nou trend culinar din Statele Unite cucereşte Marea Britanie: preparatele să fie crude,…
  • David Icke - Sionismul Rothschild + documentar (RO)
    11.05.2012 - 0 Comments
    -->   SIONISMUL ROTHSCHILD David Icke Familia Rothschild - Profeții banilor  (The House of Rothschild - Money's Prophets) RO         …
  • Sfaturi pentru femei... și bărbați
    01.03.2014 - 1 Comments
    --> SFATURI PENTRU FEMEI George Călinescu (1899-1965) - poet, romancier, dramaturg, eseist și istoric literar - Pentru o fată, reușita în viață nu este o chestiune de studiu…
  • 15 actori despre care nu știai că au apărut în videoclipuri muzicale înainte de a fi celebri
    02.06.2023 - 0 Comments
    O mulțime de actori și-au început cariera în proiecte neașteptate, de la aparițiile lui Ben Affleck în emisiuni speciale de după școală sau nenumăratele nume care și-au lansat cariera în telenovele.…
  • Dacii - Adevăruri tulburătoare (documentar) + Dacia Revival (eBook)
    26.04.2012 - 1 Comments
    --> 800x600 Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 …
  • Cum arătau Statele Unite acum 100 de ani
    04.07.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM ARĂTAU STATELE UNITE ACUM 100 DE ANI Secolul XX a însemnat o perioadă de schimbări majore pentru țările occidentale, mai…
  • Robert Irwin își găsește un partener perfect de selfie în timp ce se autoizolează la grădina zoologică din Australia + FOTO
    26.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); A fost o perioadă atât de grea pentru întreaga omenire și toată lumea știe că, în acest moment, autoizolarea este una dintre cele mai bune…
  • Condimentele și mirodeniile
    21.03.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CONDIMENTELE ŞI MIRODENIILE - BENEFICIILE LOR PENTRU SĂNĂTATE - Condimentele sunt utilizate de secole nu numai pentru a da…
  • Alimentația în funcție de grupa sanguină
    27.05.2012 - 0 Comments
    --> ALIMENTAŢIA ÎN FUNCŢIE DE GRUPA SANGUINĂ …
  • Cele mai ciudate 10 restaurante din lume!
    21.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Când ați fost la un restaurant, ați fost vreodată serviți în spatele gratiilor, de către „gardieni”, într-o celulă de închisoare? Sau ați…
  • Viitor cu cap de mort - Radu Cinamar (eBook)
    18.06.2012 - 0 Comments
    -->  VIITOR CU CAP DE MORT - ÎN CULISELE PUTERII - Radu Cinamar Radu Cinamar este pseudonimul unui autor care a scris patru cărţi pline de dezvăluiri ale unor secrete care privesc…
  • Încrederea în sine - secretul fericirii tale + VIDEO
    29.07.2013 - 0 Comments
    --> ÎNCREDEREA ÎN SINE – SECRETUL FERICIRII TALE – Ai încredere în tine. Știi mai mult decât crezi că știi. Benjamin Spock Trebuie să fii conștient că, fiind tu însuți, vei fi…
  • Să tot stai la închisoare... + VIDEO
    04.01.2013 - 1 Comments
    --> SĂ TOT STAI LA ÎNCHISOARE... Norvegia este cunoscută pentru sistemul de detenție mai liberal, însă chiar și cei mai optimiști criminali cu siguranță nu s-ar gândi să…
  • Dezvăluirea misterelor de la Cernobîl: Descoperiți 15 fapte despre cea mai gravă catastrofă nucleară din lume + BONUS
    08.08.2023 - 0 Comments
    Pătrundeți într-o lume învăluită în mister, unde tăcerea vorbește mai tare decât cuvintele, iar structurile abandonate șoptesc povești din trecut. Cuibărit în inima Ucrainei, Cernobîl este o amintire…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *