Marijuana legalizată: Canada se întoarce la înțelepciunea veacurilor trecute

În 1997, în Cehoslovacia a fost găsită o frânghie de cânepă datând din 26.900 î.Hr., fiind cel mai vechi obiect cunoscut asociat cu marijuana.  De atunci, cânepa a jucat un rol important în dezvoltarea umanității.  Timp de mii de ani, marijuana a fost nu numai legală, ci și o cultură importantă în rândul culturilor din întreaga istorie, deținând o valoare comercială, medicinală și spirituală. Astăzi, posesia și utilizarea recreativă a marijuanei în Canada a devenit legală, relatează BBC. Este doar a doua țară, după Uruguay în 2013, care redă acest statut legal drogului după aproape un secol de controale și interdicții. Având în vedere că multe minți moderne au început să înțeleagă utilizările plantei (un sondaj Nanos a constatat că 70% dintre canadieni sunt în favoarea legalizării) și că există dovezi că aceasta este folosită în medicamente în întreaga lume de mii de ani, ne întrebăm de ce a ajuns să fie considerată o otravă.

Canada legalizează marijuana concept. Sursa: freshidea via Fotolia

Cultivarea canabisului, denumit în mod obișnuit marijuana, datează de cel puțin 12.000 de ani, fiind una dintre cele mai vechi plante cultivate de omenire. Se crede că plantele de canabis sunt originare din Asia Centrală, mai exact din regiunile Mongolia și sudul Siberiei. Cele mai vechi dovezi culturale ale utilizării canabisului provin de la Yangshao, cea mai veche cultură neolitică cunoscută din China, care a prosperat de-a lungul văii râului Galben. Între 5.000 și 3.000 î.Hr., economia Yangshao a fost puternic influențată de canabis. Descoperirile arheologice arată că aceștia foloseau cânepa pentru îmbrăcăminte, țesut și producția de ceramică.

Amforă marcată cu cordon de cânepă Yangshao, 4800 î.Hr., Shaanxi

Prima utilizare consemnată a marijuanei ca medicament a avut loc în anul 2737 î.Hr. de către împăratul chinez Shen Nung.  Acesta a documentat eficacitatea medicamentului în tratarea durerilor de reumatism și gută.  Atât cânepa, cât și marijuana psihoactivă erau utilizate pe scară largă în China antică.  Chinezii antici foloseau practic fiecare parte a plantei Cannabis: rădăcina pentru medicamente; tulpina pentru textile, frânghii și fabricarea hârtiei; frunzele și florile pentru intoxicații și medicamente; și semințele pentru alimente și ulei.  Semințele de canabis erau, de asemenea, una dintre cerealele Chinei timpurii, iar mormintele antice din China aveau vase de sacrificiu umplute cu cânepă pentru viața de apoi.

Stânga: Fibra de cânepă din planta Cannabis sativa (Wikimedia Commons). Dreapta: Hârtie chinezească din fibră de cânepă, folosită pentru împachetat și nu pentru scris, excavată din mormântul Han al lui Wu Di (140-87 î.Hr.) de la Xi'An (Wikimedia Commons).

Inițial, cânepa a fost folosită pentru a crea primele reviste medicale din China, înlocuind treptat papirusul ca material principal pentru producția de hârtie, facilitând astfel diseminarea cunoștințelor scrise. Acest material versatil și-a croit drum în documentația istorică, înlocuind tăblițele de lut și mătasea costisitoare, făcând informațiile mai accesibile unui public mai larg.

În jurul anului 2000 î.Hr. sau mai devreme, fermierii de coastă transportau marijuana din China în Coreea. Ulterior, aceasta a ajuns în India între 2000 î.Hr. și 1000 î.Hr. în timpul invaziei ariene, unde canabisul era denumit "bhang". Arienii, vorbitori ai unei limbi indo-europene arhaice, au contribuit la religia ariană, care s-a dezvoltat prin tradiție orală și a fost documentată în cele patru Vedas, compilate între anii 1400 și 1000 î.Hr. Spiritele plantelor și animalelor erau venerate, iar marijuana a jucat un rol important în ritualurile lor. La fel ca și chinezii, populația Indiei are o istorie îndelungată de utilizare a cânepei în îmbrăcăminte și medicamente.

Canabis sălbatic în Uttarakhand, India (Wikimedia Commons)

Consumul de canabis în Egiptul antic a fost înregistrat încă din anul 2.000 î.Hr., fiind găsit pe pergamente care descriu plante medicinale.  A fost documentat pentru prima dată în Kemet (Egiptul antic) pentru tratarea durerilor de ochi și a cataractei.  Potrivit lui Diodorus Siculus, un istoric grec sicilian, femeile egiptene foloseau canabisul ca medicament pentru a alina tristețea și proasta dispoziție.  În anul 1213 î.Hr. a fost găsit polen de canabis pe mumia lui Ramses al II-lea.  Cercetări suplimentare au legat polenul de canabis de toate mumiile regale cunoscute.

Seshat, zeița egipteană antică a înregistrărilor și măsurătorilor. Pe capul ei se află o frunză și o floare de canabis. (Wikimedia Commons)

Marijuana a fost introdusă în Orientul Mijlociu între 2000 î.Hr. și 1400 î.Hr., unde a fost probabil folosită de sciți, un grup nomad indo-european.  Utilizarea medicală a plantei în Orientul Mijlociu este consemnată în anul 700 î.Hr. în Venidad, un vechi text religios persan care ar fi fost scris de Zoroastru.

Ilustrație manuscrisă cu cânepă, conopidă și lemn de sud (Wikimedia Commons)

Sciții au adus canabisul în Europa din Munții Altai în Germania, în urmă cu aproximativ 2.800 de ani. 

Grecii îl menționează ca remediu pentru dureri de urechi, edeme și inflamații în anul 200 î.Hr. 

De acolo, marijuana a ajuns în Marea Britanie în timpul invaziilor anglo-saxone din secolul al V-lea.

Cannabis sativa, așa cum apare în Grandes Heures ale Annei de Bretagne, (1505-1508). Aici avem, probabil, cea mai veche reprezentare botanică a plantei din lumea occidentală (masculină și feminină). (Wikimedia Commons)

Spaniolii au adus marijuana în America la mijlocul anilor 1500, iar englezii au introdus-o în Jamestown în 1611, unde a devenit o cultură comercială populară alături de tutun. 

În 1799, Napoleon a adus marijuana din Egipt în Franța, unde a fost studiată pentru calitățile sale analgezice și sedative.

Canabisul ca medicament (Wikimedia Commons)

Canabisul a ajuns în Statele Unite la începutul secolului al XX-lea, intrând în sud-vestul țării dinspre Mexic, în timp ce imigranții căutau refugiu în timpul Revoluției mexicane din 1910-1911. La începutul anilor 1900, diverse legi statale și locale din SUA au început să interzică consumul de marijuana. Legea federală privind impozitarea marijuanei din 1937 a interzis și mai mult consumul și vânzarea acesteia. Înainte de 1937 în Statele Unite (și de 1928 în Regatul Unit), canabisul avea o istorie de 5.000 de ani ca plantă terapeutică, fără niciun istoric de ilegalitate.

În Canada, canabisul s-a confruntat cu restricții în 1923, când a fost catalogat drept un "drog nou" și adăugat în grabă la "Legea pentru interzicerea utilizării necorespunzătoare a opiului și a altor droguri". La acea vreme, era relativ necunoscut în țară și a câștigat popularitate abia în anii 1960, coincizând cu o creștere semnificativă a condamnărilor pentru consumul său. Canada a legalizat "marijuana medicală" în 2001, iar guvernul britanic a anunțat recent că, începând cu 1 noiembrie, medicii vor avea la dispoziție canabisul prescris pentru uz medical. Se pare că autoritățile guvernamentale din întreaga lume ar putea recunoaște treptat efectele pozitive, mai degrabă decât negative, ale acestui remediu străvechi.

Citiți și: Cânepă - Canabis - Marijuana

Sursa: https://www.ancient-origins.net/

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Daniel Ridgway Knight - Pictorul femeilor și al florilor + slideshow
    01.03.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DANIEL RIDGWAY KNIGHT PICTORUL FEMEILOR ȘI AL FLORILOR Daniel Ridgway Knight s-a născut pe 15 martie 1839 în Chambersburg,…
  • 15 fapte interesante despre Islanda
    12.07.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Când Stalin a murit, pe 5 martie 1953, majoritatea islandezilor l-au jelit ca pe un erou. 2. Leifur Eiríksson a descoperit…
  • 8 fapte fascinante pe care probabil că nu le știai despre pielea ta
    02.05.2023 - 0 Comments
    Este cel mai mare organ al corpului tău, dar cât de multe știi despre rolul pe care pielea ta îl joacă în sănătatea ta?Modificările la nivelul pielii pot dezvălui multe despre sănătatea…
  • Bruce Lipton - Inteligența unei celule + documentar (RO)
    22.10.2013 - 0 Comments
    --> INTELIGENȚA UNEI CELULE Bruce Lipton Fragment din interviul luat în oct. 2008 de Cristian Mureșan - TVR Cluj C.M.: Kervran a studiat transmutaţiile biologice la plante,…
  • 10 fapte fascinante despre gândaci + VIDEO
    20.12.2022 - 0 Comments
    Majoritatea proprietarilor de locuințe sunt conștienți de riscurile pentru sănătate și siguranță asociate cu infestările cu gândaci, inclusiv alergiile și astmul declanșate de alergenii gândacilor,…
  • Misterioasa legătură dintre Sirius și istoria omenirii
    13.10.2013 - 6 Comments
    --> MISTERIOASA LEGĂTURĂ DINTRE SIRIUS ȘI ISTORIA OMENIRII În multe civilizații străvechi de pe glob, Sirius sau Steaua…
  • Țeapa H2O + VIDEO
    18.07.2014 - 2 Comments
    -->  ȚEAPA H2O    – CUM SE ÎMBOGĂȚESC COMERCIANȚII DE APĂ PLATĂ – Consumatorii de apă minerală naturală necarbogazoasă din comerț sunt manipulați prin reclame…
  • Istoria secretă a imperiului american + documentare
    30.04.2012 - 1 Comments
    --> ISTORIA SECRETĂ A IMPERIULUI AMERICAN Istoria ne învaţă că imperiile nu dăinuiesc; ele fie se prăbuşesc, fie sunt răsturnate. Urmează un război şi un alt imperiu vine să umple…
  • Hotărârile Sfântului Sinod asupra francmasoneriei + documentar (RO)
    23.08.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 …
  • Colesterolul - realități pe care doctorul nu ți le spune + VIDEO
    30.05.2013 - 21 Comments
    --> COLESTEROLUL – REALITĂȚI PE CARE DOCTORUL NU ȚI LE SPUNE – Tocmai ai primit rezultatele analizelor de sânge iar nivelul colesterolului total este 300! Intri în panică și asculți…
  • 10 trucuri ușoare pentru a-ți îmbunătăți considerabil memoria
    31.12.2022 - 0 Comments
    V-ați gândit vreodată la ceva și ați uitat aproape imediat, dar ați decis că vă va veni mai târziu? Adevărul este că acea amintire specifică ar putea sau nu să fie încă acolo. Dacă ceva la care v-ați…
  • 16 lucruri despre pisici pe care oamenii le găsesc dezgustător de adorabile + FOTO
    23.11.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Pentru început, ele încap în orice container posibil. 2. își pot mișca urechile precum antenele parabolice, și fac des…
  • 17 fapte despre Australia
    19.02.2016 - 0 Comments
    1. Cea mai mare proprietate din Australia este mai mare decât Belgia. 2. Primele forțe de poliție ale Australiei au fost compuse din cei mai cuminți pușcăriași. 3. Compania aeriana Qantas…
  • Omul - manual de utilizare + eBook
    21.04.2016 - 0 Comments
    OMUL - MANUAL DE UTILIZARE SCURT ÎNDRUMAR PENTRU ECHILIBRUL FIZIC, MENTAL ȘI EMOŢIONAL Francisc Manolescu Acest material este, cititorule, special pregătit pentru ca tu să beneficiezi de…
  • Dr. Călin Mărginean - Hipertensiunea arterială + VIDEO
    10.04.2012 - 1 Comments
    --> HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ Nu aștepta să înghiți un pumn de medicamente! Un stil de viață sănătos te ajută să-ți menții tensiunea arterială în limite normale. …
  • 7 povești de dragoste antice care au zguduit lumea
    30.11.2023 - 0 Comments
    De-a lungul paginilor de istorie, se derulează povești de dragoste care depășesc constrângerile timpului și normele societății - romane care își pun amprenta de neșters asupra tapiseriei lumii. Fie…
  • Ortodoxia + VIDEO (RO)
    16.05.2017 - 13 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ORTODOXIA Ieri seară am fost iar atacat, pentru a nu știu câta mie oară, de un grup de habotnici religioși ortodocși, care s-au legat…
  • Secretele „pierdute” ale lui Nikola Tesla – documentar (RO)
    15.06.2012 - 1 Comments
    --> O ÎNDREPTARE ISTORICĂ: NIKOLA TESLA A FOST ROMÂN! Îl consideră de-al lor și sârbii, și croații, și americanii, și românii. Căci cine nu s-ar mândri cu un geniu despre care se spune…
  • Masa fatală
    16.10.2016 - 8 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MASA FATALĂ Mâncarea e o obsesie. Burta care cugetă, pântecele care ne salvează de cotidianul tern. În aşteptarea meselor,…
  • Românii care au inventat elicopterul
    02.01.2016 - 1 Comments
    ROMÂNII CARE AU INVENTAT ELICOPTERUL Știaţi că elicopterul a fost inventat de inginerul Paul Cornu? Pe data de 13 noiembrie 1907, acesta a reuşit primul zbor din lume, cu un elicopter ce…
  • Actori care arată ca personajele pe care le-au interpretat
    24.01.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ACTORI CARE ARATĂ CA PERSONAJELE PE CARE LE-AU INTERPRETAT Actorii sunt oameni care se prefac că sunt altcineva. Asta-i meseria…
  • Terapia cu sunete + VIDEO
    11.04.2012 - 0 Comments
    --> TERAPIA CU SUNETE Terapia cu sunete este o terapie alternativă, bazată pe efectele sunetelor şi ale vibraţiilor de joasă frecvenţă asupra sănătăţii umane. Cercetările privind…
  • The Red Crabs Annual Migration + VIDEO
    17.12.2022 - 0 Comments
    Christmas Island is a small territory in the Indian Ocean, without its own government, belonging to Australia. It is located 2,360 km north-west of Perth, the capital of Australia, and 500 km south…
  • Cine le-a inventat primul? + documentar (RO)
    28.04.2012 - 0 Comments
    --> CINE LE-A INVENTAT PRIMUL? „Mă îndoiesc că noi am fi acei inovatori care credem că suntem‚ a spus un biolog. Noi nu suntem decât imitatori. Adesea inventatorii nu fac…
  • 11 obiceiuri comune în unele țări, dar care îi derutează pe străini
    03.05.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Diferențele culturale pot duce uneori la situații jenante sau confuze. Imaginați-vă că sunteți născuți în Marea Britanie, India sau…
  • Pledoarie pentru viață lungă + VIDEO
    29.11.2012 - 0 Comments
    --> PLEDOARIE PENTRU VIAȚĂ LUNGĂ Ovidiu Bojor Ovidiu Bojor, doctor în farmacie, membru al Academiei de Științe…
  • Sofia Nădejde - o femeie de nădejde a epocii sale
    30.06.2014 - 1 Comments
    --> SOFIA NĂDEJDE  – O FEMEIE DE NĂDEJDE A EPOCII SALE – Sofia Nădejde (1856-1946), născută în Botoșani, a fost o publicistă, prozatoare și autoare dramatică de orientare…
  • Cânepa - drog sau medicament + VIDEO (RO)
    03.05.2016 - 1 Comments
    CÂNEPA – DROG SAU MEDICAMENT? În vreme ce unor bătrâni trecuţi de 80 de ani, care cultivă din moşi strămoşi pe ţarina lor cea mai veche plantă de cultură a omenirii, li se face dosar penal şi…
  • Cancerul adoră zahărul
    04.03.2016 - 2 Comments
    CANCERUL ADORĂ ZAHĂRUL „Nu zeii sunt vinovaţi pentru bolile oamenilor. Ele sunt rezultatul nesăbuinței lor”. Pitagora Toți doctorii au învățat la facultate despre Otto Warburg și…
  • David Icke - Cum eradicăm o boală?
    09.09.2012 - 4 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Fanatismul religios și nevoia de „sânge” + VIDEO
    21.11.2012 - 8 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FANATISMUL RELIGIOS ȘI NEVOIA DE „SÂNGE” Surprinzător de real, secolul…
  • Vindecările paranormale ale lui Joăo de Deus + documentar (RO)
    17.08.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VINDECĂRILE PARANORMALE ALE LUI JOĂO DE DEUS Săptămânal, mii de oameni din toată lumea se adună într-un sătuc aflat la o oră de mers cu…
  • Gândul ca energie + documentar (RO)
    24.11.2014 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "4570505163"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; GÂNDUL CA ENERGIE Motto: Ceea ce suntem este…
  • Puțină istorie ne face mai deștepți + VIDEO (RO) + documentar (RO)
    01.05.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PUŢINĂ ISTORIE NE FACE MAI DEŞTEPŢI – FAMILIILE ROTHSCHILD, MORGAN ȘI ROCKEFELLER – În anul 1815, Nathan Rothschild a preluat…
  • Laptele - ne face bine sau rău? + VIDEO
    01.10.2013 - 0 Comments
    --> LAPTELE – NE FACE BINE SAU RĂU? Raymond Francis Țin prelegeri în toată țara despre cum să ne menținem sănătoși sau cum să ne…
  • Drojdia de bere - o uzină de medicamente
    23.03.2012 - 3 Comments
    --> DROJDIA DE BERE  - O UZINĂ DE MEDICAMENTE Era în iarna anului 1898, într-o seara friguroasă de februarie, când inginerul german Wolfgang Schulze a rămas mult după lăsarea…
  • 20 dintre cele mai inovatoare și utile invenții din 2015
    12.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Centre de relaxare pentru pisici. 2. Făcălețe decorative. 3. Semnale indicatoare pentru cicliști - designer Elnur…
  • Puterea subconștientului tău + documentar (RO)
    19.10.2016 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PUTEREA SUBCONȘTIENTULUI TĂU Omule, tu faci minuni fără să știi și nu cunoști puterea formidabilă a gândirii tale. Să știi că tot ce…
  • Semnele deficienței de fier
    23.02.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SEMNELE DEFICIENȚEI DE FIER Deficiența de fier este o problemă de sănătate extrem de răspândită, care afectează milioane de oameni.…
  • Fizica și filozofia puterii gândului + VIDEO (RO)
    05.03.2013 - 0 Comments
    --> FIZICA ŞI FILOZOFIA PUTERII GÂNDULUI Omul este produsul gândurilor sale; ce gândește, aceea devine. Mahatma Gandhi, părintele independenței…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *