Marijuana legalizată: Canada se întoarce la înțelepciunea veacurilor trecute

În 1997, în Cehoslovacia a fost găsită o frânghie de cânepă datând din 26.900 î.Hr., fiind cel mai vechi obiect cunoscut asociat cu marijuana.  De atunci, cânepa a jucat un rol important în dezvoltarea umanității.  Timp de mii de ani, marijuana a fost nu numai legală, ci și o cultură importantă în rândul culturilor din întreaga istorie, deținând o valoare comercială, medicinală și spirituală. Astăzi, posesia și utilizarea recreativă a marijuanei în Canada a devenit legală, relatează BBC. Este doar a doua țară, după Uruguay în 2013, care redă acest statut legal drogului după aproape un secol de controale și interdicții. Având în vedere că multe minți moderne au început să înțeleagă utilizările plantei (un sondaj Nanos a constatat că 70% dintre canadieni sunt în favoarea legalizării) și că există dovezi că aceasta este folosită în medicamente în întreaga lume de mii de ani, ne întrebăm de ce a ajuns să fie considerată o otravă.

Canada legalizează marijuana concept. Sursa: freshidea via Fotolia

Cultivarea canabisului, denumit în mod obișnuit marijuana, datează de cel puțin 12.000 de ani, fiind una dintre cele mai vechi plante cultivate de omenire. Se crede că plantele de canabis sunt originare din Asia Centrală, mai exact din regiunile Mongolia și sudul Siberiei. Cele mai vechi dovezi culturale ale utilizării canabisului provin de la Yangshao, cea mai veche cultură neolitică cunoscută din China, care a prosperat de-a lungul văii râului Galben. Între 5.000 și 3.000 î.Hr., economia Yangshao a fost puternic influențată de canabis. Descoperirile arheologice arată că aceștia foloseau cânepa pentru îmbrăcăminte, țesut și producția de ceramică.

Amforă marcată cu cordon de cânepă Yangshao, 4800 î.Hr., Shaanxi

Prima utilizare consemnată a marijuanei ca medicament a avut loc în anul 2737 î.Hr. de către împăratul chinez Shen Nung.  Acesta a documentat eficacitatea medicamentului în tratarea durerilor de reumatism și gută.  Atât cânepa, cât și marijuana psihoactivă erau utilizate pe scară largă în China antică.  Chinezii antici foloseau practic fiecare parte a plantei Cannabis: rădăcina pentru medicamente; tulpina pentru textile, frânghii și fabricarea hârtiei; frunzele și florile pentru intoxicații și medicamente; și semințele pentru alimente și ulei.  Semințele de canabis erau, de asemenea, una dintre cerealele Chinei timpurii, iar mormintele antice din China aveau vase de sacrificiu umplute cu cânepă pentru viața de apoi.

Stânga: Fibra de cânepă din planta Cannabis sativa (Wikimedia Commons). Dreapta: Hârtie chinezească din fibră de cânepă, folosită pentru împachetat și nu pentru scris, excavată din mormântul Han al lui Wu Di (140-87 î.Hr.) de la Xi'An (Wikimedia Commons).

Inițial, cânepa a fost folosită pentru a crea primele reviste medicale din China, înlocuind treptat papirusul ca material principal pentru producția de hârtie, facilitând astfel diseminarea cunoștințelor scrise. Acest material versatil și-a croit drum în documentația istorică, înlocuind tăblițele de lut și mătasea costisitoare, făcând informațiile mai accesibile unui public mai larg.

În jurul anului 2000 î.Hr. sau mai devreme, fermierii de coastă transportau marijuana din China în Coreea. Ulterior, aceasta a ajuns în India între 2000 î.Hr. și 1000 î.Hr. în timpul invaziei ariene, unde canabisul era denumit "bhang". Arienii, vorbitori ai unei limbi indo-europene arhaice, au contribuit la religia ariană, care s-a dezvoltat prin tradiție orală și a fost documentată în cele patru Vedas, compilate între anii 1400 și 1000 î.Hr. Spiritele plantelor și animalelor erau venerate, iar marijuana a jucat un rol important în ritualurile lor. La fel ca și chinezii, populația Indiei are o istorie îndelungată de utilizare a cânepei în îmbrăcăminte și medicamente.

Canabis sălbatic în Uttarakhand, India (Wikimedia Commons)

Consumul de canabis în Egiptul antic a fost înregistrat încă din anul 2.000 î.Hr., fiind găsit pe pergamente care descriu plante medicinale.  A fost documentat pentru prima dată în Kemet (Egiptul antic) pentru tratarea durerilor de ochi și a cataractei.  Potrivit lui Diodorus Siculus, un istoric grec sicilian, femeile egiptene foloseau canabisul ca medicament pentru a alina tristețea și proasta dispoziție.  În anul 1213 î.Hr. a fost găsit polen de canabis pe mumia lui Ramses al II-lea.  Cercetări suplimentare au legat polenul de canabis de toate mumiile regale cunoscute.

Seshat, zeița egipteană antică a înregistrărilor și măsurătorilor. Pe capul ei se află o frunză și o floare de canabis. (Wikimedia Commons)

Marijuana a fost introdusă în Orientul Mijlociu între 2000 î.Hr. și 1400 î.Hr., unde a fost probabil folosită de sciți, un grup nomad indo-european.  Utilizarea medicală a plantei în Orientul Mijlociu este consemnată în anul 700 î.Hr. în Venidad, un vechi text religios persan care ar fi fost scris de Zoroastru.

Ilustrație manuscrisă cu cânepă, conopidă și lemn de sud (Wikimedia Commons)

Sciții au adus canabisul în Europa din Munții Altai în Germania, în urmă cu aproximativ 2.800 de ani. 

Grecii îl menționează ca remediu pentru dureri de urechi, edeme și inflamații în anul 200 î.Hr. 

De acolo, marijuana a ajuns în Marea Britanie în timpul invaziilor anglo-saxone din secolul al V-lea.

Cannabis sativa, așa cum apare în Grandes Heures ale Annei de Bretagne, (1505-1508). Aici avem, probabil, cea mai veche reprezentare botanică a plantei din lumea occidentală (masculină și feminină). (Wikimedia Commons)

Spaniolii au adus marijuana în America la mijlocul anilor 1500, iar englezii au introdus-o în Jamestown în 1611, unde a devenit o cultură comercială populară alături de tutun. 

În 1799, Napoleon a adus marijuana din Egipt în Franța, unde a fost studiată pentru calitățile sale analgezice și sedative.

Canabisul ca medicament (Wikimedia Commons)

Canabisul a ajuns în Statele Unite la începutul secolului al XX-lea, intrând în sud-vestul țării dinspre Mexic, în timp ce imigranții căutau refugiu în timpul Revoluției mexicane din 1910-1911. La începutul anilor 1900, diverse legi statale și locale din SUA au început să interzică consumul de marijuana. Legea federală privind impozitarea marijuanei din 1937 a interzis și mai mult consumul și vânzarea acesteia. Înainte de 1937 în Statele Unite (și de 1928 în Regatul Unit), canabisul avea o istorie de 5.000 de ani ca plantă terapeutică, fără niciun istoric de ilegalitate.

În Canada, canabisul s-a confruntat cu restricții în 1923, când a fost catalogat drept un "drog nou" și adăugat în grabă la "Legea pentru interzicerea utilizării necorespunzătoare a opiului și a altor droguri". La acea vreme, era relativ necunoscut în țară și a câștigat popularitate abia în anii 1960, coincizând cu o creștere semnificativă a condamnărilor pentru consumul său. Canada a legalizat "marijuana medicală" în 2001, iar guvernul britanic a anunțat recent că, începând cu 1 noiembrie, medicii vor avea la dispoziție canabisul prescris pentru uz medical. Se pare că autoritățile guvernamentale din întreaga lume ar putea recunoaște treptat efectele pozitive, mai degrabă decât negative, ale acestui remediu străvechi.

Citiți și: Cânepă - Canabis - Marijuana

Sursa: https://www.ancient-origins.net/

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *