Există un moment potrivit pentru a da jos decorațiunile de Crăciun?

În zilele noastre, Crăciunul a devenit pentru mulți o sărbătoare seculară, asociată mai puțin cu nașterea lui Iisus, ci mai degrabă cu reuniunile de familie și cu schimbul nerăbdător de cadouri. Prin urmare, mulți oameni iau decizia de a da jos decorațiunile de Crăciun în funcție de momentul potrivit, mai degrabă decât de o dată prestabilită.

În unele cazuri, ei pot asocia decizia lor cu anumite repere evidente, cum ar fi Boxing Day sau sosirea Anului Nou. Uneori, aceste repere sunt de natură mai personală. Ziua mea de naștere este la începutul lunii ianuarie și, când eram copil, părinții mei au lăsat întotdeauna bradul de Crăciun și decorațiunile sus până când a trecut ziua mea de naștere.

Dar, există un moment potrivit pentru a da jos bradul de Crăciun și decorațiunile asociate? Pentru cei care încă mai onorează sensul original al Crăciunului, sau cel puțin încearcă să o facă, există de fapt momente corecte pentru a da jos decorațiunile și a le împacheta până anul viitor.

În unele ramuri ale creștinismului, Noaptea a douăsprezecea (sau Ajunul Epifaniei) marchează venirea Epifaniei, care are loc fie pe 5, fie pe 6 ianuarie. În imagine, o reprezentare a celei de-a douăsprezecea nopți vesele.

Cele 12 zile ale Crăciunului

În vremurile contemporane, mulți sunt familiarizați cu "Cele 12 zile de Crăciun" ca fiind un cântec de sărbători de lungă durată, iar câțiva selecționați îl pot recita din memorie fără a consulta versurile. Cu toate acestea, dincolo de asocierile sale muzicale, cele 12 zile de Crăciun au o semnificație în creștinism, având o legătură profundă cu figuri spirituale cheie. Datând din secolul al IV-lea, această tradiție simbolizează perioada dintre nașterea lui Iisus și sosirea celor trei magi, sau magii, la iesle, unde l-au vizitat inițial pe viitorul Rege al Regilor.

În cadrul catolicismului, numărătoarea inversă a celor 12 zile începe pe 26 decembrie și se încheie pe 6 ianuarie, care este recunoscută ca Ziua Epifaniei. Epifania are o importanță deosebită în credința creștină, deoarece marchează producerea a două evenimente cruciale din viața lui Iisus - și anume, sosirea magilor la iesle și botezul lui Iisus administrat de Sfântul Ioan Botezătorul.

În tradiția protestantă, ziua de Crăciun, 25 decembrie, este socotită ca fiind prima dintre cele 12 zile, ceea ce face ca 5 ianuarie să fie ultima zi. În acest sistem, sosirea magilor ar reprezenta începutul fazei de după Crăciun și nu sfârșitul acesteia. 

În ciuda acestei mici diferențe, atât versiunea catolică, cât și cea protestantă a celor 12 zile de observare a Crăciunului oferă o piatră de hotar semnificativă și adecvată pentru cei care doresc să își îndepărteze decorațiunile de Crăciun la momentul potrivit. Îndepărtarea lor în ziua Epifaniei sau în ziua următoare leagă decizia de date importante din istoria creștină, care sunt strâns asociate cu celebrarea Crăciunului.


Există întotdeauna alternativa celor 40 de zile

Pentru cei cărora le place să prelungească prezența bradului și a decorațiunilor de Crăciun, există o veste îmbucurătoare. În anumite obiceiuri religioase, se crede că sezonul Crăciunului se întinde pe durata a 40 de zile și nu 12. Potrivit acestei perspective, data crucială este 2 februarie, care comemorează prezentarea lui Iisus la Templul din Ierusalim de către Maria și Iosif. Acest eveniment marchează acceptarea sa oficială în iudaism. Ziua de 2 februarie este denumită în mod obișnuit Sărbătoarea prezentării lui Iisus Hristos sau, mai pe scurt, Candela. Cu această ocazie, indivizii aprind lumânări pentru a onora această piatră de hotar profund semnificativă din viața lui Iisus.

Unii cred că Sfeștania (sau ziua următoare) este momentul perfect pentru a îndepărta toate obiectele de sărbătoare asociate cu celebrarea Crăciunului. Ei remarcă relația evidentă dintre luminile strălucitoare pe care le atârnăm de Crăciun și lumânările puternic aprinse care sunt afișate de credincioși în această zi sacră.

Inutil să mai spunem că această tradiție alternativă este ideală pentru cei care sunt infectați cu niveluri extraordinare de spirit de Crăciun și care ar prefera să își lase bradul și luminile atârnate cât mai mult timp.

În aceste zile, decizia de a da jos decorațiunile de Crăciun este o alegere personală, marcând sfârșitul sezonului de sărbători. (artiemedvedev / Adobe Stock)

În căutarea adevăratului spirit de Crăciun

În ianuarie 2019, firma de cercetare de marketing YouGov a realizat un sondaj în Statele Unite, invitând la răspunsuri la o întrebare simplă: când vă dați jos bradul de Crăciun? Cei 1.046 de bărbați și femei care au participat la sondaj au răspuns după cum urmează:

  • În ziua de Crăciun: 4%
  • După Crăciun, dar înainte de Anul Nou: 16%
  • În prima săptămână din ianuarie: 37%
  • Mai târziu în ianuarie: 13%
  • În februarie sau mai târziu: 2%
  • Nu știu sau nu sunt sigur: 2%
  • Noi nu împodobim un brad de Crăciun în casa noastră: 26%

Se pare că doar un mic procent dintre acești respondenți au luat deciziile pe baza unor considerente religioase specifice. Cu toate acestea, este interesant faptul că cel mai mare procent de respondenți a ales de departe prima săptămână din ianuarie ca fiind momentul potrivit pentru a-și doborî copacii. Acest lucru coincide destul de bine cu încheierea celor 12 zile de Crăciun, ceea ce sugerează că mulți oameni au fost cumva influențați de această tradiție fără să realizeze acest lucru.

În cele din urmă, fiecare trebuie să decidă singur când ar trebui să își dea jos decorațiunile. Dar pentru cei care ar dori să adauge un element mai spiritual la observarea viitoarelor sărbători, există tradiții venerate la care se pot inspira.

Sursa: https://www.ancient-origins.net/

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *