Există un moment potrivit pentru a da jos decorațiunile de Crăciun?

În zilele noastre, Crăciunul a devenit pentru mulți o sărbătoare seculară, asociată mai puțin cu nașterea lui Iisus, ci mai degrabă cu reuniunile de familie și cu schimbul nerăbdător de cadouri. Prin urmare, mulți oameni iau decizia de a da jos decorațiunile de Crăciun în funcție de momentul potrivit, mai degrabă decât de o dată prestabilită.

În unele cazuri, ei pot asocia decizia lor cu anumite repere evidente, cum ar fi Boxing Day sau sosirea Anului Nou. Uneori, aceste repere sunt de natură mai personală. Ziua mea de naștere este la începutul lunii ianuarie și, când eram copil, părinții mei au lăsat întotdeauna bradul de Crăciun și decorațiunile sus până când a trecut ziua mea de naștere.

Dar, există un moment potrivit pentru a da jos bradul de Crăciun și decorațiunile asociate? Pentru cei care încă mai onorează sensul original al Crăciunului, sau cel puțin încearcă să o facă, există de fapt momente corecte pentru a da jos decorațiunile și a le împacheta până anul viitor.

În unele ramuri ale creștinismului, Noaptea a douăsprezecea (sau Ajunul Epifaniei) marchează venirea Epifaniei, care are loc fie pe 5, fie pe 6 ianuarie. În imagine, o reprezentare a celei de-a douăsprezecea nopți vesele.

Cele 12 zile ale Crăciunului

În vremurile contemporane, mulți sunt familiarizați cu "Cele 12 zile de Crăciun" ca fiind un cântec de sărbători de lungă durată, iar câțiva selecționați îl pot recita din memorie fără a consulta versurile. Cu toate acestea, dincolo de asocierile sale muzicale, cele 12 zile de Crăciun au o semnificație în creștinism, având o legătură profundă cu figuri spirituale cheie. Datând din secolul al IV-lea, această tradiție simbolizează perioada dintre nașterea lui Iisus și sosirea celor trei magi, sau magii, la iesle, unde l-au vizitat inițial pe viitorul Rege al Regilor.

În cadrul catolicismului, numărătoarea inversă a celor 12 zile începe pe 26 decembrie și se încheie pe 6 ianuarie, care este recunoscută ca Ziua Epifaniei. Epifania are o importanță deosebită în credința creștină, deoarece marchează producerea a două evenimente cruciale din viața lui Iisus - și anume, sosirea magilor la iesle și botezul lui Iisus administrat de Sfântul Ioan Botezătorul.

În tradiția protestantă, ziua de Crăciun, 25 decembrie, este socotită ca fiind prima dintre cele 12 zile, ceea ce face ca 5 ianuarie să fie ultima zi. În acest sistem, sosirea magilor ar reprezenta începutul fazei de după Crăciun și nu sfârșitul acesteia. 

În ciuda acestei mici diferențe, atât versiunea catolică, cât și cea protestantă a celor 12 zile de observare a Crăciunului oferă o piatră de hotar semnificativă și adecvată pentru cei care doresc să își îndepărteze decorațiunile de Crăciun la momentul potrivit. Îndepărtarea lor în ziua Epifaniei sau în ziua următoare leagă decizia de date importante din istoria creștină, care sunt strâns asociate cu celebrarea Crăciunului.


Există întotdeauna alternativa celor 40 de zile

Pentru cei cărora le place să prelungească prezența bradului și a decorațiunilor de Crăciun, există o veste îmbucurătoare. În anumite obiceiuri religioase, se crede că sezonul Crăciunului se întinde pe durata a 40 de zile și nu 12. Potrivit acestei perspective, data crucială este 2 februarie, care comemorează prezentarea lui Iisus la Templul din Ierusalim de către Maria și Iosif. Acest eveniment marchează acceptarea sa oficială în iudaism. Ziua de 2 februarie este denumită în mod obișnuit Sărbătoarea prezentării lui Iisus Hristos sau, mai pe scurt, Candela. Cu această ocazie, indivizii aprind lumânări pentru a onora această piatră de hotar profund semnificativă din viața lui Iisus.

Unii cred că Sfeștania (sau ziua următoare) este momentul perfect pentru a îndepărta toate obiectele de sărbătoare asociate cu celebrarea Crăciunului. Ei remarcă relația evidentă dintre luminile strălucitoare pe care le atârnăm de Crăciun și lumânările puternic aprinse care sunt afișate de credincioși în această zi sacră.

Inutil să mai spunem că această tradiție alternativă este ideală pentru cei care sunt infectați cu niveluri extraordinare de spirit de Crăciun și care ar prefera să își lase bradul și luminile atârnate cât mai mult timp.

În aceste zile, decizia de a da jos decorațiunile de Crăciun este o alegere personală, marcând sfârșitul sezonului de sărbători. (artiemedvedev / Adobe Stock)

În căutarea adevăratului spirit de Crăciun

În ianuarie 2019, firma de cercetare de marketing YouGov a realizat un sondaj în Statele Unite, invitând la răspunsuri la o întrebare simplă: când vă dați jos bradul de Crăciun? Cei 1.046 de bărbați și femei care au participat la sondaj au răspuns după cum urmează:

  • În ziua de Crăciun: 4%
  • După Crăciun, dar înainte de Anul Nou: 16%
  • În prima săptămână din ianuarie: 37%
  • Mai târziu în ianuarie: 13%
  • În februarie sau mai târziu: 2%
  • Nu știu sau nu sunt sigur: 2%
  • Noi nu împodobim un brad de Crăciun în casa noastră: 26%

Se pare că doar un mic procent dintre acești respondenți au luat deciziile pe baza unor considerente religioase specifice. Cu toate acestea, este interesant faptul că cel mai mare procent de respondenți a ales de departe prima săptămână din ianuarie ca fiind momentul potrivit pentru a-și doborî copacii. Acest lucru coincide destul de bine cu încheierea celor 12 zile de Crăciun, ceea ce sugerează că mulți oameni au fost cumva influențați de această tradiție fără să realizeze acest lucru.

În cele din urmă, fiecare trebuie să decidă singur când ar trebui să își dea jos decorațiunile. Dar pentru cei care ar dori să adauge un element mai spiritual la observarea viitoarelor sărbători, există tradiții venerate la care se pot inspira.

Sursa: https://www.ancient-origins.net/

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Erich von Däniken și teoria astronautului antic + eBook + documentare (RO)
    16.10.2013 - 2 Comments
    --> TEORIA ASTRONAUTULUI ANTIC În a doua jumătate a secolului XX, câțiva autori nonconformiști au lansat în scrierile lor teoria fascinantă a extratereștrilor antici. Este vorba de…
  • Este viteza de internet de 100 Mbps suficientă pentru streamingul modern?
    15.08.2023 - 0 Comments
    În ultimii ani, modul în care ne uităm la televizor a cunoscut o schimbare majoră. S-au dus zilele în care tot ce aveam erau canalele de difuzare și programele difuzate pe calea aerului. În cele din…
  • Misterul craniilor de cristal + documentar (RO)
    02.10.2014 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MISTERUL CRANIILOR DE CRISTAL În Mexic, America Centrală și America de Sud au fost descoperite niște cranii din cristal de origine…
  • 8 motive pentru care să NU bei 8 pahare de apă pe zi + VIDEO
    01.08.2013 - 18 Comments
    --> 8 MOTIVE PENTRU CARE SĂ NU BEI  8 PAHARE DE APĂ PE ZI Toată lumea cunoaște recomandarea: „Beți 8 pahare de apă pe…
  • 24 Titanic Facts You Probably Didn't Know About + VIDEO
    20.12.2022 - 0 Comments
    1. The richest passenger on board the Titanic was John Jacob Astor IV. His net worth was around $85 million (or $2 billion in today's terms). Astor perished with the Titanic. He was last seen smoking…
  • Există viață după pensionare + VIDEO (RO)
    24.10.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); EXISTĂ VIAȚĂ DUPĂ PENSIONARE Sfaturile de mai jos nu se adresează neapărat numai persoanelor recent pensionate sau celor pentru care…
  • ADN - activare, vindecare și iluminare
    09.05.2016 - 2 Comments
    ADN - ACTIVARE, VINDECARE ȘI ILUMINARE Totul este energie. Einstein a stabilit definitiv acest lucru prin faimoasa lui teoremă E=MC², care demonstrează schimbul dintre energie şi materie. În…
  • Ghid pentru stomatologi. Ce criterii să ai în vedere la alegerea sterilizatorului autoclav
    29.06.2018 - 0 Comments
    Ghid pentru stomatologi. Ce criterii să ai în vedere la alegerea sterilizatorului autoclav Încă din 1879, când Charles Chamberland a inventat autoclavul - pe atunci conceput sub forma unui vas -…
  • 15 părți ale corpului uman ce vor dispărea în viitor
    04.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); În primul capitol din „Originea omului și selecția sexuală”, Charles Darwin a identificat aproximativ o duzină de componente ale corpului…
  • Robert Irwin își găsește un partener perfect de selfie în timp ce se autoizolează la grădina zoologică din Australia + FOTO
    26.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); A fost o perioadă atât de grea pentru întreaga omenire și toată lumea știe că, în acest moment, autoizolarea este una dintre cele mai bune…
  • Derusificarea și „dezghețul”... - Dan Ciachir (eBook)
    13.07.2012 - 1 Comments
    --> DERUSIFICAREA ȘI „DEZGHEȚUL” FEȚELE REGIMULUI COMUNIST ÎN ANII '50-'60 Dan Ciachir s-a născut pe data de 17 septembrie 1951. A urmat cursurile Facultății de Filologie…
  • Taxi către infern - documentar (RO)
    14.05.2012 - 0 Comments
    --> TAXI CĂTRE INFERN Preambul: George Carlin - Politică și război „made in USA” (RO) Taxi to the Dark Side (RO) Documentarul descrie cazul unui taximetrist afgan care,…
  • Capsula Mundi + VIDEO (RO)
    20.02.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CAPSULA MUNDI Adio coșciuge! Acest sac organic te va transforma într-un copac, atunci când vei muri. …
  • Paradisul din Letonia
    23.03.2016 - 3 Comments
    PARADISUL DIN LETONIA Letonia este una dintre țările baltice din nordul Europei, având ca vecine Estonia, Lituania, Rusia, Belarus și Suedia. Aici, la 80 km de capitala Riga, există un tărâm de…
  • Mircea Eliade - articole din presa vremii
    03.06.2012 - 2 Comments
    --> MIRCEA ELIADE –ARTICOLE DIN PRESA VREMII Piloţii orbi [Vremea, Nr. 505, 19 septembrie 1937, p. 3] Imoralitatea clasei conducătoare românești, care deține…
  • Expresia „a vărsa lacrimi de crocodil” are origini medievale bizare
    20.11.2023 - 0 Comments
    Astăzi, atunci când cineva acuză pe altcineva că vărsa „lacrimi de crocodil”, sugerează că persoana respectivă manifestă tristețe falsă sau nesinceră. Dar cum a apărut această expresie? Răspunsul ne…
  • Cine și când a început Al Doilea Război Mondial
    23.08.2013 - 5 Comments
    -->  CINE ȘI CÂND A ÎNCEPUT AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL „23 August 1944 - ziua eliberării patriei noastre de sub jugul fascist”. Timp de peste patru decenii, 23 august a fost ziua…
  • 20 de lucruri costisitoare care și-au meritat banii pe termen lung
    29.01.2023 - 0 Comments
    Uneori, este dificil să iei o decizie atunci când ești pe cale să cumperi un lucru scump fără să știi dacă acesta va fi cu adevărat util sau nu. Dar anumite lucruri se dovedesc a fi atât de…
  • Știința din spatele celei mai temute maladii
    15.10.2014 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ŞTIINŢA DIN SPATELE CELEI MAI TEMUTE MALADII  Ştiinţa din spatele acestei maladii de speriat numită cancer este una simplă şi…
  • Poți să-ți vindeci viața - VIDEO + eBook
    07.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
  • Blestemul lui Tutankhamon + slideshow + documentar (RO)
    29.11.2013 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BLESTEMUL LUI TUTANKHAMON Pe 29 noiembrie 1922, egiptologii Howard Carter și Lordul Carnarvon se aflau în fața mormântului lui…
  • De ce foloseau anticii vase de cupru? + VIDEO
    06.05.2013 - 25 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE FOLOSEAU ANTICII VASE DE CUPRU? Cuprul este capabil să distrugă bacteriile și virușii nedoriți. Este interesant că medicina…
  • Hotelurile capsulă din Japonia + slideshow
    14.06.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); HOTELURILE CAPSULĂ DIN JAPONIA Dacă sunteți fericiții posesori de suficienți bani ca să vă permiteți o excursie în Japonia, dar nu…
  • 82 de fapte mai puțin cunoscute despre viața lui Lionel Messi
    19.12.2022 - 1 Comments
    Următoarele sunt câteva fapte uimitoare despre Lionel Messi, care demonstrează că este cu siguranță unul dintre cei mai buni din lume!1- Numele său complet este Lionel Andres Messi…
  • 17 fapte despre Australia
    19.02.2016 - 0 Comments
    1. Cea mai mare proprietate din Australia este mai mare decât Belgia. 2. Primele forțe de poliție ale Australiei au fost compuse din cei mai cuminți pușcăriași. 3. Compania aeriana Qantas…
  • Laptele - nutritiv sau toxic? + documentare
    21.07.2012 - 0 Comments
    --> LAPTELE - NUTRITIV SAU TOXIC? Miliarde de dolari au fost investite de industria producătoare de lactate pentru a ne convinge că laptele și derivatele sale sunt sănătoase sau…
  • Creaţionism versus evoluţionism + documentare (RO)
    21.09.2012 - 2 Comments
    --> CREAȚIONISM VERSUS EVOLUȚIONISM Viața a apărut accidental... Dumnezeu a fugit de la locul accidentului. Valeriu Butulescu, scriitor Disputa creaționism/evoluționism durează…
  • Din secretele industriei cărnii
    31.07.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DIN SECRETELE INDUSTRIEI CĂRNII Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi Aditivii sintetici din semipreparatele din carne rămân în organism…
  • American Beauty... la cumpărături
    10.04.2017 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); AMERICAN BEAUTY... LA CUMPĂRĂTURI Grăsimea este noua normalitate a Americii. Conform unui studiu recent al CDC (Centrul pentru…
  • Virusuri, bacterii și medicina „pasteurizată” + VIDEO
    30.08.2012 - 3 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Uimitoarele descoperiri ale lui Gaston Naessens + documentar (RO)
    27.08.2012 - 1 Comments
    --> UIMITOARELE DESCOPERIRI ALE LUI GASTON NAESSENS La nu moment dat, peisajul ştiinţei medicale a fost „în pericol” de a suferi o…
  • Salar de Uyuni - Oglinda lumii + VIDEO
    30.12.2013 - 2 Comments
    --> SALAR DE UYUNI – OGLINDA LUMII Cu o suprafață de 12.000 km², Salar de Uyuni din Bolivia este o imensă suprafață de sare, considerată una din cele 7 minuni naturale ale lumii.…
  • Vindecările paranormale ale lui Joăo de Deus + documentar (RO)
    17.08.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VINDECĂRILE PARANORMALE ALE LUI JOĂO DE DEUS Săptămânal, mii de oameni din toată lumea se adună într-un sătuc aflat la o oră de mers cu…
  • Triunghiul morții din Marea Neagră (slideshow)
    27.04.2012 - 0 Comments
    --> „TRIUNGHIUL BLESTEMAT” DIN MAREA NEAGRĂ O mulţime de mistere înconjoară Marea Neagră, locul unde – spun diverşi cercetători - s-ar fi produs Potopul lui Noe, dar şi unde se…
  • Scurt istoric al bibliotecilor antice și moderne + VIDEO
    11.06.2012 - 0 Comments
    -->     SCURT ISTORIC AL BIBLIOTECILOR ANTICE ȘI MODERNE Colectarea și depozitarea de cunoștințe scrise este o practică veche de când lumea. Cele aproximativ 30.000 de…
  • Cosmeticele îngrașă + VIDEO
    28.06.2012 - 0 Comments
    --> COSMETICELE ÎNGRAȘĂ Ai câteva kilograme în plus și ești disperată că nu le poți da jos, deși mănânci corect, faci exerciții și bei multă apă? Te întrebi unde greșești de…
  • 9/11 - Mărturia șocantă a unui fost pilot CIA
    11.09.2015 - 3 Comments
    9/11 - MĂRTURIA ȘOCANTĂ A UNUI FOST PILOT CIA  TURNURILE GEMENE NU AU FOST LOVITE DE AVIOANE REALE Chiar dacă au trecut 14 ani de la atentatul asupra World Trade Center din New York,…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *