Dieta vieții - eBook


VITALITATEA ALIMENTELOR

Dacă abatoarele ar avea pereți de sticlă, întreaga omenire ar fi vegetariană. Paul McCartney

Vitalitatea alimentelor a fost prima dată structurată de prof. Edmond Bordeaux Szekely. Conceptul își are originile în observațiile și studiile practicilor spirituale antice, făcute de acest cercetător. El a clasificat alimentele în patru categorii, în conformitate cu calitățile și funcțiile acestora de a genera viață și sănătate în corpurile noastre: biogene, bioactive, biostatice și biocide.

Alimentele biogene (care generează viață) - cerealele integrale crude, germinate, nucile și semințele înmuiate sau/și germinate, reînnoiesc celulele și regenerează viața. Acestea sunt cele mai puternice alimente în ceea ce privește forța vitală. Ele dețin secretul vieții, germenele care are puterea de reproducere pentru perpetuarea speciei. Conțin sclipirea vieții ce strălucește în cei care le mănâncă în forma lor naturală. Aceste alimente au în ele toți nutrienții esențiali, necesari pentru sănătate și longevitate. Atunci când sunt germinate, nutrienții se înmulțesc considerabil iar nucile, semințele și grânele devin mai ușor de digerat.

Starea: Viața înflorește. Este momentul în care semințele, cerealele sau nucile prind viață și cresc, sunt în perioada adolescenței, pline de energie și viață și într-o continuă creștere. De exemplu, în cazul grâului încolțit: vitamina E crește cu 300%,  vitamina C crește cu 600% și vitamina A se dublează. Aceste vitamine sunt antioxidanți puternici. Semințe și nuci diferite vor crea nutrienți diferiți. Majoritatea nucilor și semințelor, în momentul în care sunt înmuiate și germinate, eliberează enzimele digestive inhibitoare și astfel proteinele, lipidele și carbohidrații complecși devin predigerate în aminoacizi, acizi grași și carbohidrați mai simpli.
Cât consumăm: Aceste alimente ar trebui să constituie 25% din totalul hranei zilnice.

Alimente bioactive (care susțin viața): Toate vegetalele: fructe, legume, nuci, cereale, semințe și plantele cu frunze verzi - crude, organice, proaspete, de uscat sau din mare. Aceste alimente sunt pline de viață, dar nu la nivelul celor biogene. Diferența dintre alimentele bioactive și cele biogene este cea dintre vitalitatea unui adult sănătos și vitalitatea unui copil, care este într-o creștere rapidă. Vegetalele cu frunze verzi, în care cuprindem și algele marine, sunt foarte importante pentru sănătate. Ele sunt surse excelente de minerale: calciu și fier, enzime și vitamine. Sunt, de asemenea, după cum spune renumitul naturalist Paavo Airola, surse de proteină completă, cu o valoare de utilizare mult mai mare decât cele animale. Vegetalele cu frunze verzi servesc corpului atât pentru construcție, cât și pentru curățare.
Starea: Viața e menținută la o rată mică. E bine să le mâncăm cât mai puțin procesate.
Cât consumăm: Aceste alimente ar trebui să constituie 50% din alimentația zilnică. Când sunt consumate împreună cu alimente biogene, ele sintetizează componente total diferite, care execută funcții biogene și bioactive  superioare. Cresc la o rată redusă. Este bine să fie consumate neprocesate și cât mai proaspete.

Alimentele biostatice (care încetinesc viața): Alimentele gătite, vechi, îmbătrânite, congelate.
Starea: Viață încetinită, deoarece această hrană nu conține nici vitalitate, nici prea mulți nutrienți utilizabili. Ea asigură funcționarea minimă a organismului și accelerează îmbătrânirea.
Cât consumăm: Proporția acestor alimente în dieta noastră n-ar trebui să depășească 20%.

Alimentele biocide (care aduc moartea): Alimente și băuturi procesate, iradiate, de proveniență animală. Adăugăm aici alimentele care conțin zahăr alb, grăsimi trans, faină albă și cele provenite din agricultura industrială. Toate acestea sustrag forța vitală.
Starea: Ceea ce odată era viu, se află acum într-o stare de descompunere, de degradare. Din cauza cantităților mari de elemente toxice adăugate, precum și a proteinei animale excesive, aceste alimente creează multă aciditate, care duce la probleme mari în organism, implicit la pierderea vitalității. Aceste alimente au fost create de om, iar prin crearea lor, omul se autodistruge.
Cât consumăm –  Aceste alimente n-ar trebui să se regăsească în niciun procent în alimentația noastră. Aproape toate bolile moderne ale omenirii sunt legate de hrana procesată.

Concluzii
În timpul și după ce mâncăm o masă cu hrană gătită ne crește tensiunea arterială, iar pulsul aproape că se dublează. Dacă se întâmplă să fim și fumători sau consumatori de alcool, e clar că suntem constant predispuși la un atac de cord. Pe de altă parte, plantele, în forma lor vitală, proaspătă, au un alt impact asupra organismului. Astfel, când le consumăm, beneficiem de grăsimi sub forma acizilor grași esențiali nesaturați, carbohidrați care se digeră lent și ne dau energie pe o perioadă mai lungă de timp, și proteine complete predigerate, sub formă de aminoacizi.

Există și moduri foarte sănătoase de a conserva legumele pentru iarnă, care au avantaje deosebite. Astfel, în varza crudă murată, prin fermentarea naturală a acidului lactic, se sintetizează complexul de vitamine B (incluzând vitamina B12) și vitamina K. Acest procedeu trebuie aplicat numai legumelor organice, și fără adăugare de sare, oțet, apă sau orice altceva.

Ce trebuie să facem e să privim cu atenție hrana noastră de zi cu zi și să o analizăm în comparație cu vitalitatea pe care ne-o dă. Dacă nivelul de vitalitate nu ne este pe plac, putem încerca să creștem procentul de alimente biogene sau bioactive și să-l reducem pe cel al alimentelor biocide și biostatice. Sau pur și simplu să reducem sau să eliminam alimentele biocide. Există o multitudine de lucruri pe care le putem încerca, atâta vreme cât ne dorim să devenim mai energici, mai sănătoși și mai plini de viață. Alegerea constă în ce ducem la gură, în rest facem cam același efort.


Daniel Menrath - Dieta vieții

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *