VITALITATEA ALIMENTELOR
Dacă
abatoarele ar avea pereți de sticlă, întreaga omenire ar fi vegetariană. Paul McCartney
Vitalitatea alimentelor a fost prima
dată structurată de prof. Edmond Bordeaux Szekely. Conceptul își are
originile în observațiile și studiile practicilor spirituale antice, făcute de
acest cercetător. El a clasificat alimentele în patru categorii, în
conformitate cu calitățile și funcțiile acestora de a genera viață și sănătate
în corpurile noastre: biogene, bioactive, biostatice și biocide.
Alimentele biogene (care generează
viață) - cerealele integrale crude, germinate, nucile și semințele
înmuiate sau/și germinate, reînnoiesc celulele și regenerează viața. Acestea
sunt cele mai puternice alimente în ceea ce privește forța vitală. Ele dețin
secretul vieții, germenele care are puterea de reproducere pentru perpetuarea
speciei. Conțin sclipirea vieții ce strălucește în cei care le mănâncă în forma
lor naturală. Aceste alimente au în ele toți nutrienții esențiali, necesari
pentru sănătate și longevitate. Atunci când sunt germinate, nutrienții se
înmulțesc considerabil iar nucile, semințele și grânele devin mai ușor de
digerat.
Starea: Viața
înflorește. Este momentul în care semințele, cerealele sau nucile prind viață
și cresc, sunt în perioada adolescenței, pline de energie și viață și într-o
continuă creștere. De exemplu, în cazul grâului încolțit: vitamina E crește cu
300%, vitamina C crește cu 600% și vitamina A se dublează. Aceste
vitamine sunt antioxidanți puternici. Semințe și nuci diferite vor crea nutrienți
diferiți. Majoritatea nucilor și semințelor, în momentul în care sunt înmuiate
și germinate, eliberează enzimele digestive inhibitoare și astfel proteinele,
lipidele și carbohidrații complecși devin predigerate în aminoacizi, acizi
grași și carbohidrați mai simpli.
Cât consumăm:
Aceste alimente ar trebui să constituie 25% din totalul hranei zilnice.
Alimente bioactive (care susțin
viața): Toate vegetalele: fructe, legume, nuci, cereale, semințe și plantele cu
frunze verzi - crude, organice, proaspete, de uscat sau din mare. Aceste
alimente sunt pline de viață, dar nu la nivelul celor biogene. Diferența dintre
alimentele bioactive și cele biogene este cea dintre vitalitatea unui adult
sănătos și vitalitatea unui copil, care este într-o creștere rapidă. Vegetalele
cu frunze verzi, în care cuprindem și algele marine, sunt foarte importante
pentru sănătate. Ele sunt surse excelente de minerale: calciu și fier, enzime
și vitamine. Sunt, de asemenea, după cum spune renumitul naturalist Paavo
Airola, surse de proteină completă, cu o valoare de utilizare mult mai mare
decât cele animale. Vegetalele cu frunze verzi servesc corpului atât
pentru construcție, cât și pentru curățare.
Starea: Viața e
menținută la o rată mică. E bine să le mâncăm cât mai puțin procesate.
Cât consumăm: Aceste
alimente ar trebui să constituie 50% din alimentația zilnică. Când sunt
consumate împreună cu alimente biogene, ele sintetizează componente total
diferite, care execută funcții biogene și bioactive superioare. Cresc la
o rată redusă. Este bine să fie consumate neprocesate și cât mai proaspete.
Alimentele
biostatice
(care încetinesc viața): Alimentele gătite, vechi, îmbătrânite, congelate.
Starea: Viață
încetinită, deoarece această hrană nu conține nici vitalitate, nici prea mulți
nutrienți utilizabili. Ea asigură funcționarea minimă a organismului și
accelerează îmbătrânirea.
Cât consumăm: Proporția
acestor alimente în dieta noastră n-ar trebui să depășească 20%.
Alimentele
biocide
(care aduc moartea): Alimente și băuturi procesate, iradiate, de proveniență
animală. Adăugăm aici alimentele care conțin zahăr alb, grăsimi trans, faină
albă și cele provenite din agricultura industrială. Toate acestea sustrag forța
vitală.
Starea: Ceea ce
odată era viu, se află acum într-o stare de descompunere, de degradare. Din
cauza cantităților mari de elemente toxice adăugate, precum și a proteinei
animale excesive, aceste alimente creează multă aciditate, care duce la probleme
mari în organism, implicit la pierderea vitalității. Aceste alimente au fost
create de om, iar prin crearea lor, omul se autodistruge.
Cât consumăm – Aceste
alimente n-ar trebui să se regăsească în niciun procent în alimentația noastră.
Aproape toate bolile moderne ale omenirii sunt legate de hrana procesată.
Concluzii
În timpul și
după ce mâncăm o masă cu hrană gătită ne crește tensiunea arterială, iar pulsul
aproape că se dublează. Dacă se întâmplă să fim și fumători sau consumatori de
alcool, e clar că suntem constant predispuși la un atac de cord. Pe de altă
parte, plantele, în forma lor vitală, proaspătă, au un alt impact asupra
organismului. Astfel, când le consumăm, beneficiem de grăsimi sub forma
acizilor grași esențiali nesaturați, carbohidrați care se digeră lent și ne dau
energie pe o perioadă mai lungă de timp, și proteine complete predigerate, sub
formă de aminoacizi.
Există și moduri foarte sănătoase de a
conserva legumele pentru iarnă, care au avantaje deosebite. Astfel, în varza
crudă murată, prin fermentarea naturală a acidului lactic, se sintetizează
complexul de vitamine B (incluzând vitamina B12) și vitamina K. Acest procedeu
trebuie aplicat numai legumelor organice, și fără adăugare de sare, oțet, apă
sau orice altceva.
Ce trebuie să facem e să privim cu
atenție hrana noastră de zi cu zi și să o analizăm în comparație cu vitalitatea
pe care ne-o dă. Dacă nivelul de vitalitate nu ne este pe plac, putem încerca
să creștem procentul de alimente biogene sau bioactive și să-l reducem pe cel
al alimentelor biocide și biostatice. Sau pur și simplu să reducem sau să eliminam
alimentele biocide. Există o multitudine de lucruri pe care le putem încerca,
atâta vreme cât ne dorim să devenim mai energici, mai sănătoși și mai plini de
viață. Alegerea constă în ce ducem la gură, în rest facem cam același
efort.
Daniel Menrath - Dieta vieții
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.