-->
YOGA NUTRIŢIEI
Omraam Mikhael Aivanhov
Azi voi vorbi despre nutriţie şi
vă voi spune lucruri de o maximă importanţă. Foarte puţini, chiar şi dintre cei
învăţaţi şi evoluaţi, ştiu aceste lucruri. Pentru început, ar putea să pară neinteresante,
dar pe măsură ce ascultaţi şi exersaţi aceste lucruri,veţi vedea că sunt extrem
de bogate şi darnice, putând să vă schimbe întreaga existenţă.
NUTRIŢIA PRIVEȘTE OMUL CA UN ÎNTREG
Presupuneţi că, pentru un
motiv sau altul, sunteţi lipsit de mâncare câteva zile şi sunteţi prea slăbit
chiar şi pentru a vă mişca. Puteţi fi erudit, bogat... nimic din ceea ce ştiţi
sau posedaţi nu poate înlocui fructul sau bucata de pâine pe care o puneţi în
gură: o îmbucătură şi reînviaţi! O înghițitură e tot ce aveți nevoie pentru ca forţele
şi mecanismele întregului vostru sistem să înceapă să funcţioneze din nou. Există
anumite elemente în alimente care redau sănătatea şi vigoarea mai eficient
decât orice gând, emoţie sau putere a voinţei, dar nu vă daţi seama de asta. Mâncarea
n-are nicio altă importanţă pentru voi în afară de mijlocul de a vă satisface
un instinct şi nu vedeţi să aibă vreun efect emoţional sau intelectual asupra
voastră. Totuşi, mâncarea e cea care face posibil tot ce faceţi: să vorbiţi, să
simţiţi, să gândiţi. Iniţiaţii au ştiut dintotdeauna importanţa nutriţiei, descoperind
de mult timp că alimentele sunt concepute şi pregătite în laboratoare divine cu
infinită înţelepciune şi că ele conţin elemente magice, ce pot face omul să
aibă revelaţii. Ei mai ştiu că trebuie să creeze anumite condiţii înainte de a
beneficia de alimente.
Deşi hrana stă la originea tuturor
războaielor şi revoluţiilor, nu se poate spune că lumea o consideră de primă
importanţă. Oamenii, ca și animalele, sunt instinctivi în ceea ce priveşte mâncatul,
şi nu au noţiunea de beneficiu spiritual, ce poate deriva din a mânca într-un
anumit mod; de fapt, ei nu ştiu să mănânce. Urmăriţi-i și veţi vedea cât de
mecanic mănâncă, înghiţind fără să mestece şi lăsând tot felul de idei haotice
şi sentimente să se amestece cu procesul de digestie şi eliminare. Şi apoi se
miră că se îmbolnăvesc. E din modul lor de a mânca. În familie, toţi sunt
ocupaţi să citească, să privească la televizor, să muncească. Apoi se aşează la
masă şi încep să pălăvrăgească, să se certe. O masă luată în asemenea condiţii
te face să nu mai vrei altceva după aceea decât să dormi; eşti aşa de greu, că
nu mai ai entuziasm pentru nimic. Dacă ai mânca cum trebuie, te-ai simţi în
formă, lucid şi gata de lucru după masă.
Cum ar trebui să se mănânce?
Vă voi spune ce face un Iniţiat. Mai întâi, ştiind că trebuie să pregătească
cele mai bune condiţii posibile pentru a beneficia de elementele pe care Natura
le-a creat, începe prin a se reculege, rămânând tăcut şi închinându-şi
gândurile Creatorului. Tăcerea la masă nu e caracteristică mânăstirilor.
Iniţiaţii şi înţelepţii au mâncat întotdeauna în tăcere. Inițiatul mai ştie că
prima îmbucătură e cea mai importantă (cel mai important moment al oricărei
acţiuni este primul pas) pentru că ea semnalizează eliberarea forţelor. Dacă
începi într-o stare de armonie, orice vei face va fi armonios până la capăt. Apoi,
el mănâncă încet şi mestecă bine, nu doar de dragul digestiei, ci pentru că
gura este un laborator spiritual care absoarbe energiile eterice subtile
înainte de a transmite părţile grosiere spre stomac. Gura este pentru planurile
subtile ceea ce stomacul este pentru planul fizic, un instrument perfecţionat,
cu glande pe şi sub limbă, care captează particulele eterice, ceea ce explică
de ce, când eşti slăbit de foame, poţi fi complet refăcut şi bine dispus de
prima îmbucătură, înainte chiar ca ea să ajungă în stomac. Gura absoarbe
energia şi o trimite la sistemul nervos înainte ca alimentele mai puţin subtile
să ajungă în stomac.
Să nu vă surprindă să auziţi
că din alimente pot fi extrase elemente eterice. Fructul, de exemplu, este
alcătuit din materie solidă, lichidă, gazoasă şi eterică. Toţi suntem
conştienţi de substanţa solidă şi lichidă, dar puţini sunt conştienţi de cea
subtilă, care aparţine zonei aerului. Nimeni nu acordă nici cea mai mică
atenţie părţii eterice, care are de-a face cu culoarea şi mai ales cu viaţa
fructului şi care este cea mai importantă parte, pentru că aceasta ne hrăneşte
corpurile subtile. Căci pe lângă corpul său fizic, omul mai are şi altele, mai
subtile (eteric, astral, mental, cauzal, budic, atmic, care sunt sediile
funcţiilor fizice şi spirituale). Omul ar trebui să se întrebe cum să le hrănească,
decât să le lase să flămânzească. El ştie oarecum ce să-i dea corpului său
fizic (zic „oarecum”, pentru că majoritatea mănâncă carne, care e dăunătoare
atât fizic, cât şi psihic) dar nu are idee ce să-i dea corpului eteric (vital),
astral (emoţional), mental, nemaivorbind de cele superioare.
După cum v-am spus, e de ajutor
pentru corpul fizic să mestecăm bine, dar pentru corpul eteric e nevoie să
adăugăm ceva în plus: respiraţia. La fel cum o briză animă flacăra, tot așa, respirând
profund în timpul mesei ajutăm la combustie. Digestia, respiraţia şi meditaţia
sunt forme de combustie, singura diferenţă fiind gradul de căldură şi puritatea
substanţei. Dacă vă opriți din mâncat din când în când şi răsuflaţi profund,
arderea ce are loc permite corpului eteric să extragă particulele subtile din
mâncare şi, cum corpul eteric este centrul vitalităţii, memoriei şi sensibilităţii,
e în avantajul vostru să aveţi grijă să fie alimentat. Corpul astral este
hrănit cu substanţe chiar mai subtile decât particulele eterice: emoţii şi
sentimente. Dacă vă gândiți cu dragoste la mâncarea pe care o mâncaţi, corpul
vostru astral va extrage din ea părţile preţioase de care are nevoie şi, ca
rezultat, se va umple cu dragoste pentru toată lumea. Vă veţi simţi fericiţi şi
împăcaţi, având doar o dorinţă – să trăiţi în armonie cu Natura. Acest
sentiment nu prea mai există azi, pentru că oamenii nu mai au acea atitudine
protectoare, atentă și plină de dragoste față de obiecte, copaci, munţi, stele
etc. Sunt prea ocupaţi de ei înşişi şi se simt ameninţaţi chiar şi când sunt în
siguranţă acasă sau dorm. De fapt, ei nu sunt ameninţaţi. Sentimentul de a fi
abandonat de Mama Natură vine din faptul că nu şi-au hrănit corpul astral! Când
acesta este hrănit corespunzător, aveţi un sentiment minunat de bunăstare, care
vă face să fiți generos şi tolerant în viaţă şi dacă aveți probleme importante
de rezolvat, veți proceda cu tact şi înţelegere, ştiind să faceți concesii.
Pentru a alimenta corpul
mental, Iniţiatul se concentrează cu ochii închişi asupra mâncării. Cum
mâncarea este pentru el o manifestare a divinității, el încearcă să-i vadă
toate aspectele: de unde vine, ce conţine, ce calităţi are și ce entităţi au
îngrijit-o, pentru că există fiinţe invizibile care au grijă de plante şi
copaci. Mintea îi e preocupată de aceste lucruri în timp ce extrage elemente
din mâncare, ce sunt încă mai subtile decât cele necesare corpului astral. O
masă luată astfel îl lasă cu o înţelegere pe care nu o avea la început. Majoritatea
oamenilor îşi imaginează că doar prin lectură, studiu şi meditaţie îşi dezvoltă
capacităţile intelectuale. Însă, deşi studiul şi meditaţia sunt indispensabile,
ele singure nu sunt suficiente. Corpul mental trebuie hrănit cu anumite elemente
în timpul meselor, ca să fie puternic şi rezistent la eforturi prelungite. Trebuie
să înţelegeţi că corpul astral este cel care susţine emoţiile iar corpul mental
vă susţine mintea, gândirea. Aceste două corpuri trebuie hrănite corespunzător,
pentru a face față sarcinii de a vă trăi viaţa.
Pe lângă corpurile eteric,
astral și mental, omul mai are şi alte corpuri alcătuite dintr-o substanţă şi
mai înalt spirituală: cauzal, buddhic şi atmic sau centrele raţiunii,
sufletului şi spiritului, care trebuie și ele hrănite. Hrana lor e sentimentul
de gratitudine. Recunoștința, care și ea e pe cale de dispariţie din existenţa
umană, e cea care deschide uşile spirituale. Totul devine clar, vedeţi, simţiţi,
trăiţi! Recunoștința transformă materia grosieră în lumină şi bucurie. Învăţaţi
să fiţi recunoscători. Când vă hrăniţi cele trei corpuri superioare, particulele
subtile sunt distribuite în creier, în plexul solar şi în toate celelalte
organe. Vă daţi seama că aveţi şi alte necesităţi, că lucruri de o natură
infinit superioară există pentru voi, iar aceasta vă deschide poarta spre posibilităţi
mai mari. Când aţi terminat de mâncat, nu trebuie să vă întoarceţi la dispute sau
muncă, nici să vă întindeţi. Rămânând liniştit un moment şi respirând profund,
energiile pe care le-aţi acumulat vor fi distribuite în tot sistemul şi atunci veţi
fi gata să efectuaţi orice muncă. Nu uitaţi, începutul este cel mai important
moment în toată activitatea.
HRANI YOGA
În prezent, oamenii sunt
dezechilibraţi de viaţa agitată pe care o duc şi încearcă orice în speranţa de
a-şi recâştiga echilibrul: yoga, zen, meditaţie transcendentală, relaxare... Nu
am nimic împotriva acestora, dar există un mod mai simplu şi mai eficace de
reechilibrare şi anume cel de a mânca corect. Când mănânci neglijent şi
indiferent, grăbit, în mijlocul gălăgiei, discuţiilor, tensiunii, la ce bun să
meditezi sau orice altceva după aceea? Ar fi mai bine să folosiți această
ocazie pe care o aveţi de două sau trei ori pe zi pentru a face ceva care să pună
în regulă celulele şi să vă armonizeze întregul sistem. Dacă vă cer să faceţi
un efort şi să mâncaţi în linişte (reţinându-vă nu numai de la a vorbi, ci şi
de la a face zgomot cu cuţitul, furculiţa) să mestecaţi fiecare bucăţică mult
timp şi, din când în când, să respiraţi profund şi mai ales să mulţumiţi cerului
pentru toate bogăţiile conţinute în mâncare, e pentru că aceste exerciţii,
aparent neînsemnate, sunt mijloace de dobândire a autocontrolului. Învăţând să
controlați lucruri mărunte, dobândiţi control asupra lucrurilor mari. Când văd
pe cineva neglijent şi neatent în probleme mărunte, ştiu că viaţa lui a fost
dezordonată în trecut şi va fi şi pe viitor, dacă nu face ceva, pentru că totul
e inter-relaţionat.
Ştiu că nu-i uşor să stai
tăcut în timpul mesei şi să te concentrezi numai asupra mâncării. Chiar dacă
reuşeşti să fii liniştit şi să-ţi controlezi gesturile, în interior faci gălăgie
cu sentimentele sau gândurile îți hoinăresc. Nutriţia devine o practică yoga dacă
atunci când mănânci ajungi să-ţi dedici toată atenţia şi controlul procesului
de a mânca. Dacă reușești să-ți controlezi gândurile în timpul mesei, vei reuși
să-ţi controlezi gândurile și în viaţa zilnică. Dacă ești mereu atent să nu te
laşi cuprins de gânduri şi sentimente negative, drumul e pavat şi-ţi va fi
uşor. Bineînțeles că nu toate problemele tale vor fi rezolvate doar pentru că
ai învățat să mănânci corect, dar acesta este un punct de plecare. Asta nu înseamnă
însă că poţi să te relaxezi în restul timpului. Pe scurt, e de dorit să mănânci
atent şi e bine să fii atent şi în timpul zilei. Una nu exclude pe cealaltă.
Mâncatul este un ritual magic,
în care mâncarea se transformă în sănătate, forţă, dragoste, lumină.
Observaţi-vă singuri: dacă mâncaţi într-o stare de mânie, agitaţie, nemulţumire,
veţi rămâne cu un gust amar în gură toată ziua; vă veţi simţi nervos şi
încordat şi, dacă sunt probleme de rezolvat, veţi fi negativ în reacţii,
deciziile vor fi incorecte, nu veţi fi destul de generos și nu veți face concesii.
N-are rost să vă justificaţi „Sunt aşa de nervos, n-am încotro!” şi apoi să
luaţi nişte medicamente pentru a încerca să vă calmaţi. Pentru a vă liniști
sistemul nervos, trebuie să învăţaţi să mâncaţi corect. Orice altceva trebuie
lăsat deoparte când vă aşezaţi la masă, chiar afaceri, pentru că singurul lucru
important acum e să vă hrăniţi în acord cu regulile divine. Dacă mâncaţi corect,
restul se va aranja de la sine când veţi fi terminat. Astfel, economisiţi şi
timp şi efort. Nu trebuie să credeţi că problemele se rezolvă mai bine şi mai
repede dacă sunteţi încordat şi nerăbdător. De fapt e invers. Lucrurile vă
scapă din mâini, spuneți vorbe nechibzuite, aveţi un efect negativ asupra altora,
după care vă trebuie timp să îndreptați lucrurile.
Majoritatea oamenilor nu văd
că şi cea mai mică acţiune din viaţa zilnică este semnificativă. Cum să te aştepţi
ca ei să vadă că modul de a-şi dezvolta inteligenţa, dragostea sau voinţa e de
a mânca în mod corect? Toţi cred că inteligenţa e ceva ce dezvolţi prin lectură
şi studiu. Ei cred că inima e trezită când ai o soţie şi copii de care să ai
grijă şi să-i protejezi; şi că puterea voinţei o dezvolţi prin efort fizic,
sport etc. Dar să-ţi dezvolţi mintea şi inima în timpul mesei? Ei bine, da! În
timpul mesei îţi dezvolţi inima, mintea, voinţa. Poate nu-ți poţi petrece tot
timpul în bibliotecă sau la universitate, poate nu te căsătoreşti şi n-ai copii,
poate n-ai ocazia să faci eforturi prelungite, dar cu siguranţă vei mânca, toţi
sunt obligaţi să mănânce. Vreţi să vă dezvoltaţi mintea? De câte ori mânuiţi
ceva la masă, făcând-o cu grijă, fără a lovi lucrurile unul de celălalt, fără a
deranja pe nimeni, vă dezvoltaţi mintea, deveniţi inteligent, atent şi
receptiv. Când văd oamenii scăpând cuţitele şi furculiţele, răsturnând lucruri,
ştiu imediat că duc lipsă de inteligenţă. Pot avea tot felul de titluri şi
diplome, pentru mine nu au inteligenţă. La ce bun un titlu dacă nu eşti bun să apreciezi
distanţele? Să zicem că vrei să muţi un pahar. Dacă nu măsori cu ochiul cât de departe
e paharul de alte obiecte, vei răsturna și sparge ceva. Vei zice că e o mică
lipsă, dar una care poate atinge proporţii uriaşe în evenimentele viitoare din
viaţă. Oamenii neîndemânateci şi neglijenţi îşi aduc mari pagube în viață. A nu
fi atent, a face gafe, a răni oameni, a deranja lucrurile, sunt toate parte a
unei atitudini care provoacă suferinţă şi resentimente ce necesită ani pentru a
fi reparate. Când vreau să iau această sticlă cu apă de pe masă, îmi amintesc
că a fost în frigider și că e umedă, așa că o şterg înainte de a o apuca şi
astfel sunt sigur că n-o să-mi alunece din mână. Aşa trebuie să fie totul, și
la masă, și în viaţă. Dacă ceva e în afara conştiinţei tale, va fi în afara controlului
tău, nu-i vei fi stăpân şi nu te va asculta. Pentru a controla ceva, trebuie
să-l domini în gând.
Un alt lucru, înainte de a vă
aşeza la masă: asiguraţi-vă că nu lipseşte nimic, ca să nu trebuiască să vă mai
ridicaţi să aduceţi sarea, o farfurie, un cuţit. Adesea când sunt invitat,
gazda trebuie să părăsească masa de mai multe ori pentru că a uitat ceva;
totuşi, ar trebui să ştie, căci repetă acelaşi lucru în fiecare zi. Dar nimeni
nu dă vreo atenţie şi astfel o viaţă întreagă e petrecută întrerupând masa
pentru a mai aduce ceva. E un semn sigur că nu eşti atent şi grijuliu nici în
probleme mai mari. Dacă încerci să mănânci fără a face zgomot sau a-i deranja
pe cei din jur, îţi vei dezvolta inima. Oamenii gândesc: „Ce contează ceilalţi?”
şi de aceea lumea întreagă degenerează; nimeni nu se gândeşte la ceilalţi.
Oamenii nu sunt capabili să
trăiască împreună pentru că nu au respect și grijă de ceilalţi. A mânca
împreună le dă o şansă să-şi dezvolte caracterul şi să-și extindă conştiinţa. La
masă poţi învăţa controlul supraveghindu-ţi gesturile şi reţinându-te de la a
face zgomot. Ştiu că vă cer ceva greu de făcut, dar dacă reuşiţi, veți fi
uimiți de rezultat. Se poate spune cât de evoluată este o persoană dacă este
conștientă că aparține unui întreg şi că armonia întregului nu trebuie să fie
perturbată de acţiunile, gândurile şi sentimentele lui, de gălăgia lui interioară.
Veţi întreba: „Ce înseamnă gălăgia interioară?” Noi facem gălăgie în interiorul
nostru cu neliniştile şi nemulţumirile noastre, şi asta perturbă atmosfera
psihică a întregului. Nu ne dăm seama cât de dăunătoare este această gălăgie
până în ziua în care sistemul nostru cedează şi avem de înfruntat o boală
psihică sau fizică.
În timp ce mâncaţi, trebuie să
vă gândiţi la mâncare cu dragoste, pentru că aceasta o va face să-şi deschidă
comorile pentru voi. Când soarele încălzeşte florile, ele se deschid; când el
dispare, florile se închid. Dacă iubiţi mâncarea, ea se va deschide şi va emana
o aromă pentru voi şi vă va da particulele eterice pe care le căutaţi. Veţi
vedea în ce stare minunată vă veţi afla din momentul în care veţi înceta să mai
mâncaţi automat, doar pentru a vă umple golul din stomac. Oamenii nu ştiu să se
trateze cu dragoste, să vorbească, să meargă, să privească şi să respire cu
dragoste. Dacă ar şti, cerul ar fi cu ei.
În timpul mesei poţi să-ţi
dezvolţi mintea, inima şi voinţa, deoarece, făcând gesturi reţinute, armonioase,
îți folosești voinţa. Când eşti nervos, ia următoarea masă ca o ocazie de a te
calma. Mestecă încet şi fii atent la orice gest; în câteva minute vei fi calm
din nou. Va veni ziua când nutriţia va fi cea mai bună yoga. Toate celelalte:
Radja-yoga, Karma-yoga, Hathayoga, Jnani-yoga, Agni-yoga sunt minunate, dar e
nevoie de ani pentru a obţine cele mai mici rezultate, în timp ce Hrani-yoga,
cum îi zic eu, [hrani înseamnă
mâncare în limba bulgară] rezultatele sunt imediate. E cel mai uşor de învăţat,
toate creaturile o practică inconştient. Această yoga, aşa de puţin cunoscută
și de greşit înţeleasă, are în ea toată alchimia, toată magia.
Chiar dacă eşti copleşit de
muncă sau ai multe lucruri de făcut, nu încerca să te ascunzi în spatele
pretextului că nu ai timp pentru viaţa spirituală. De trei ori pe zi ai cele
mai bune condiţii pentru a comunica cu Cerul. Se poate să nu ai timp pentru
rugăciune, pentru lectură sau meditaţie, dar oricine are timp pentru a mânca. De
ce să nu folosești acest moment pentru a merge un pas înainte spre perfecţiune,
trimiţând divinității un gând plin de dragoste şi recunoştinţă. Începe azi să
faci din mesele tale un moment spiritual. Oamenii cred că sunt deja perfecţi (de
ce nu, se conformează legilor societăţii, nu fac niciun rău, îşi îndeplinesc sarcinile
profesionale şi familiale) dar dacă nu au şi activitate spirituală, lumea
divină le va rămâne închisă şi nu vor gusta niciodată bucuria, fericirea,
plenitudinea, lumina. Da, ei sunt perfecţi; dar ce este această stranie perfecţiune
care nu are timp pentru suflet şi spirit?
Desigur, toţi trebuie să
muncească pentru propria existenţă, pentru a supravieţui, dar trebuie să
găsească şi câteva minute pentru a-și hrăni sufletul şi spiritul. Toţi au venit
pe Pământ cu o misiune, dar majoritatea sunt prea ocupaţi gândindu-se la succesul
lor social, crezând că, dacă l-au atins, sunt perfecţi. De ce nu emană lumina
dinspre ei, dacă sunt perfecţi? Pentru că nu au timp pentru viaţa spirituală
sau pentru propriul progres. Suntem aici, pe Pământ, pentru un foarte scurt
timp şi când plecăm, nu vom lua cu noi niciuna din achiziţiile noastre materiale
– maşini, case, obiecte... Toate acestea vor rămâne în urmă. Ni se vor permite
doar achiziţiile interioare. Acest lucru nu l-ați înțeles şi de aceea sunteţi dornici
de posesiuni materiale. Pentru ce? Veţi lăsa în urmă totul când veți pleca,
veţi fi goi, săraci. Trebuie să lucraţi spiritual la masă. Se poate ca rezultatele
să nu se vadă imediat, poate nimeni nu va aprecia ce faceţi, dar mergeţi
înainte, continuaţi să acumulați bogăţii spirituale, dezvoltând cele mai bune
calităţi şi virtuţi în voi înșivă. Când vă veți întoarce în următoarea încarnare,
Cerul vă va da condiţii mai bune și vă va ajuta să înfloriţi în continuare, pentru
că aţi început adevărata muncă în această încarnare. Acest adevăr, luat din
Ştiinţa Divină, este pentru voi, să-l ştiţi. În cele din urmă, el vă va ilumina
şi veţi fi salvat.
Să luăm un fruct și să ne
închipuim că e o scrisoare scrisă de Creator cu raze de soare şi că viaţa
noastră depinde de felul în care citim această scrisoare. Dacă nu ştim s-o
citim, nu vom trage multe beneficii din ea. Ce păcat! O fată sau un băiat care
primeşte o scrisoare de la persoana iubită o citeşte şi o reciteşte, o mânuiește
cu grijă, căci e preţioasă pentru ei. Omul e singura creatură care nu face niciun
efort pentru a descifra scrisoarea Creatorului. Chiar şi animalele sunt mai
interesate. Fructul este o scrisoare de dragoste de la Dumnezeu, ce trebuie
descifrată. Este cea mai elocventă scrisoare, care spune: „Eşti iubit! Cineva
ţine la tine aşa de mult, încât vrea ca tu să ai viaţă şi-ţi trimite mijlocul
de a trăi!” Oamenii preferă să înghită în grabă şi nu fac nicio încercare de a
citi mesajul: „Copilul meu, vreau să devii ca acest fruct, gustos, dulce şi
perfect. Acum tu eşti tare şi acru, încă necopt. Acest fruct s-a copt la soare:
fii ca el, expune-te la soare, soarele spiritual, şi el te va transforma din
ceva acid şi indigest într-o fiinţă cu culori cereşti”. Asta a pus Creatorul în
mâncare pentru noi. Se poate ca voi să nu-l auziţi, dar eu îl aud. Dacă ştim să
ascultăm, mâncarea ne vorbeşte. Ea este lumină şi sunet condensate, dar dacă
gândurile vă sunt ocupate în altă parte, nu puteţi auzi vocea luminii. Lumina
şi sunetul nu sunt lucruri separate, lumina cântă, este muzică. Ar trebui să
ascultaţi muzica luminii; este Cuvântul sacru.
S-ar mai putea spune că
mâncarea este un fel de „radiestezie”. Fiecare fiinţă sau obiect îşi are propria
radiaţie, iar un radiestezist este cel care prinde aceste radiaţii şi le
interpretează. Mâncarea pe care o mâncăm a primit radiaţii de pretutindeni, din
cosmos, soare, stele, cele patru elemente şi toate aceste radiaţii au lăsat
urme invizibile, dar totuşi reale, forţe şi particule de energie. Deşi Natura
vede cât de ignoranţi şi somnolenţi sunt oamenii, ea este aşa de generoasă,
încât spune: „Ce contează. Le voi umple mâncarea cu forţele care-i ţin în
viaţă, fie că sunt conştienţi sau nu!” Dacă omul mănâncă inconştient, mâncarea
îl ajută să crească fizic, îl ţine în viaţă, dar nu-l va ajuta și spiritual. Pentru
a primi cele mai subtile particule din mâncare, trebuie să fii pe deplin conştient,
trezit, plin de iubire. Dacă întregul sistem e gata să primească hrana în acest
mod perfect, atunci ea își va revărsa bogăţiile ascunse. Expuneţi o floare la căldură
şi lumină, se va deschide şi vă va da parfumul ei. Lăsaţi-o la întuneric, afară
în frig, și nu se va deschide. Hrana rămâne şi ea deschisă sau închisă, după
atitudinea celui care o ia. Când se deschide, vă dă tot ce are: energii pure,
divine.
ALEGEREA HRANEI
Unii oameni nu văd legătura
între ceea ce mănâncă şi starea sănătăţii lor. Totuşi, omul îşi construieşte
corpul cu hrana pe care o absoarbe, el e format din ceea ce consumă. Așadar, să
nu credeţi că veţi străluci de sănătate indiferent ce înghiţiţi. Există un
raport între ceea ce mâncaţi şi cum vă odihniţi. Când vă îndopaţi cu amestecuri
nefireşti, sistemul vostru nu va fi capabil să le elimine şi vă veţi îmbolnăvi.
E important să fiţi atenţi la ce introduceţi în corpul vostru. Cineva va aminti
poate versetul din Evanghelie, în care Iisus spune că nu e important ce intră
în om, ci ce iese din el... Acest lucru trebuie interpretat. E oare raţional să
gândeşti că dacă bagi murdărie în ceva, va ieşi puritate? Doar un Iniţiat are
capacitatea de a transforma orice mănâncă în lumină. Ceilalţi, dacă-și vor
introduce impurităţi, acelea vor şi ieşi. Nu e posibil să le transforme dacă nu
sunt nici inteligenţi, nici puri, nici iubitori şi nici buni.
Numai dacă ştii cum să lucrezi
spiritual poţi neutraliza otrava şi impuritatea din hrană şi s-o transformi în
lumină. Iar dacă nu lucrezi la nivel spiritual, nici cea mai bună hrană din
lume nu te va putea transforma. Viaţa interioară a gândului şi a sentimentului
este esenţială. Ştiu că experţii în regimuri înclină spre anumite alimente în
raport cu altele. Ar putea avea dreptate, dar cel mai important e modul în care
mănânci. Mănâncă ce-ţi place, dar numai într-un anumit fel şi în cantităţi
rezonabile. Numai așa vei fi sănătos. Am observat că oamenii care urmează un regim
macrobiotic sau alte regimuri asemănătoare nu devin mai buni sau mai puternici,
ci dimpotrivă, sunt într-o stare mai proastă. N-am nimic împotriva
macrobioticii, recunosc că e ceva bun în ea, dar nu sunt de acord că mâncatul trebuie
pus pe primul plan, ca cel mai important lucru în viaţă. Hrana e doar un
mijloc, lucrul cu adevărat important e viaţa psihică, spirituală, din spatele acţiunii
de a mânca. Nicio mâncare minunată nu a împiedicat vreodată pe cineva să fie
crud, rău, depravat sau doritor să domine lumea. Aparent, a fi vegetarian nu
ajută la nimic. Hitler a fost vegetarian, în timp ce alţii, care au mâncat carne,
au devenit sfinţi şi profeţi. Fără educaţie, igienă sau hrană de calitate, doar
cu ceea ce ei considerau cel mai important – spiritul – au făcut minuni!
Să ne întoarcem la hrana de
fiecare zi. Pe plan fizic, ea nu este aproape niciodată absolut pură. De cele
mai multe ori nu ştim ce ni se dă, dar în domeniul gândului şi sentimentului
poţi alege să iei ce e mai bun şi să arunci restul. Gândurile şi sentimentele
sunt substanţa corpurilor noastre subtile şi, metaforic vorbind, dacă vom
construi o cocioabă, nu ne va vizita un prinţ, ci un cerşetor sau un hoţ. Ne
construim singuri corpurile eteric, astral şi mental şi destinul nostru depinde
de materialul pe care-l folosim. Potrivit calităţii corpurilor noastre subtile,
vom fi vizitaţi de entităţi strălucitoare sau întunecate, dăruiți cu bucurie
sau suferinţă, cu lumină sau întuneric. Viitorul fiecăruia dintre noi depinde
de modul în care ne hrănim. Când mănânci hrana inferioară, ce se întâmplă în
plan fizic? Se vede în felul în care arăţi şi te simţi; oamenii te întreabă ce
s-a întâmplat. Din moment ce calitatea hranei îţi schimbă aspectul, de ce n-ar
fi la fel şi cu gândurile şi sentimentele tale? Unele te fac frumos şi sănătos,
iar altele te fac urât şi bolnăvicios; de ce să nu ţinem seama de asta şi să nu
acţionăm în consecinţă?
Înainte de a se transforma pe
sine, omul trebuie să dobândească particule noi, de o calitate mai bună, mai fină.
Deci, doar a respecta liniştea la masă nu e suficient, trebuie să umplem
această linişte cu cele mai elevate gânduri şi sentimente, dacă vrem să avem
puterea elementului magic, care e hrana adecvată pentru corpurile noastre
subtile. Liniştea nu trebuie să fie un gol, în natură nu există aşa ceva. Fiecare
spaţiu e umplut cu forţe şi elemente care devin cu atât mai pure, cu cât sunt mai
aproape de zonele cereşti. Tăcerea este o mină de aur magică şi plină de
bogăţii. Cele patru elemente – pământ, apă, aer, foc – corespund celor patru
stări ale materiei conţinute în hrana pe care o absorbim în fiecare zi. Trebuie
să comunicăm cu îngerii acestor elemente când mâncăm, îngerul pământului, al
apei, al aerului, al focului, şi să le cerem să ne reconstruiască corpul fizic
şi să-l facă pur. Fiecare înger reprezintă o virtute anume sau o calitate: pământul
- stabilitate, apa - puritate, aerul - inteligenţă, focul - iubirea divină.
Dacă, în timp ce mănâncă, omul
se leagă de aceşti patru îngeri, particulele pe care le primeşte vor fi
spirituale, cu care el îşi poate construi corpurile sale subtile, inclusiv
corpul de lumină. Când va reuși să-şi construiască acel corp luminos, el va
deveni într-adevăr nemuritor. Corpul fizic nu durează mult, el trebuie restituit,
cu toate elementele lui, mamei Pământ de unde a venit. Dar în corpul lui de
lumină, Corpul Gloriei, omul trăieşte etern. Corpul Gloriei este un sâmbure
eteric, pe care-l moştenim şi pe care trebuie să-l dezvoltăm, hrănim şi formăm.
La fel cum mama lucrează luni la sămânţa primită de la tata, adăugând cel mai
bun material pentru a forma o fiinţă, aşa și noi trebuie să lucrăm pe plan
spiritual. Dacă nu ne gândim niciodată la asta, dacă nu facem nimic, el rămâne
ascuns. Din fericire, nu moare, căci e fără de moarte, ci aşteaptă ascuns până
ni se trezeşte conştiinţa să-l dezvoltăm, să-l facem luminos şi puternic. Din
acest motiv, trebuie să învăţaţi să mâncaţi şi să beţi lumină când vă hrăniți,
fiind siguri că mâncarea voastră vă aduce noua viaţă. Dacă veţi comunica cu îngerii
celor patru elemente atunci când mâncaţi, ei vă vor deveni prieteni şi
colaboratori. Uitaţi toate grijile şi gândurile rele care otrăvesc mâncarea şi
vă îmbolnăvesc şi conectaţi-vă cu îngerii celor patru elemente. Astfel vă veţi
naşte într-o nouă viaţă.
VEGETARIANISMUL
Problema nutriţiei e una
amplă, cu multe ramificaţii. Noi suntem hrăniţi nu doar de mâncarea şi băutura
pe care o consumăm la masă, ci şi de alte lucruri, cum ar fi: sunete, culori,
mirosuri. Ideea că în lumea invizibilă sunt fiinţe care se hrănesc cu mirosuri
plăcute sau rele a dat naştere la tradiţia de a arde tămâie în biserică, pentru
că mirosul pur şi plăcut atrage spirite luminoase, iar mirosul greţos atrage
entităţi diabolice. Spiritele se mai hrănesc cu sunet şi culoare, iar acestea
pot fi folosite ca mijloc de a le atrage. Marii pictori au ştiut acest lucru. În
Evanghelie se spune: „Trupul nostru este templul viu al lui Dumnezeu”. De ce să
pătăm acest templu cu impurităţi? Dacă oamenii ar înţelege, în primul rând, cum
au fost creaţi, ar fi mai atenţi la materialul pe care-l folosesc pentru a
construi acest templu în care El poate veni şi locui. Omul care mănâncă carne
se aseamănă mai mult cu un cimitir plin de cadavre în putrefacţie decât cu un templu.
Alimentele pe care fiecare
creatură alege să le mănânce sunt semnificative. Dacă vreţi să vedeți efectele
unei diete carnivore, mergeţi la grădina zoologică și priviţi carnivorele. Veţi
vedea că mamifere carnivore sunt animale înspăimântătoare care emană mirosuri
puternice, în timp ce erbivorele sunt paşnice, pentru că hrana lor nu le face agresive.
La fel e şi cu oamenii – mâncătorii de carne sunt mai brutali decât vegetarienii.
Diferenţa între hrana vegetală
şi cea animală constă în cantitatea de raze solare pe care o conţin: fructele
şi legumele sunt impregnate cu lumină solară în asemenea măsură, încât ai putea
zice că sunt lumină condensată. Mâncând fructe şi legume, absorbi lumină solară,
fără materie reziduală, în timp ce carnea e săracă în energie solară şi de aceea
se strică repede. Orice se strică repede este dăunător organismului. Mai există
un pericol în consumul de carne: când sunt sacrificate, animalele sunt în
panică. Această teamă le umple glandele cu o secreţie letală, caree pătrunde în
sistemul celui care le mănâncă. Efectele asupra sănătăţii sunt dezastruoase. Veți
spune: „Dar carnea e aşa de bună!” Iată-vă din nou, gândindu-vă numai la
gratificarea personală! Tot ce te interesează e plăcerea ta, tot ce contează e
momentul, chiar dacă asta înseamnă masacrarea a milioane de animale... plus a ta.
Trebuie să ştiţi că tot ce
absorbiţi prin hrană, devine un fel de antenă internă ce captează diverse unde.
Carnea vă leagă cu zonele inferioare ale lumii astrale şi cu fiinţele care
devorează ca animale sălbatice. Carnea este o legătură invizibilă cu teama,
cruzimea, instinctele primare. Oricine v-ar vedea spectrul, ar fi tulburat de
culorile din aura voastră. În sfârşit, a lua viaţa unui animal este o faptă
gravă. Nu numai că încalcă porunca „Să nu ucizi!”, dar îi fură animalului şansa
de a evolua în existenţa prezentă. A omorî un animal nu înseamnă numai a-i lua
viaţa, ci şi şansa pe care i-a dat-o Natura. Sufletul animal nu e la fel ca cel
uman, dar totuşi e un suflet, iar cel ce mănâncă carne poartă suflete de
animale în el, manifestându-se în mod sălbatic. În lumea invizibilă, sufletele
animalelor omorâte şi mâncate de om se ataşează de el şi cer să fie compensate:
„Ne-ai lipsit de posibilitatea de a evolua, acum tu trebuie să ne trăiești
viața pe care ne-ai furat-o!”. Aşa se explică de ce mulţi oameni au reacţii
animalice şi, dacă încearcă să-şi dezvolte natura superioară, vor fi
împiedicaţi de celulele de animal din interior, care refuză să asculte.
În Geneză este consemnat că,
înainte de cădere, Dumnezeu a spus simplu: „Iată, v-am dat orice iarbă care
face sămânță şi care este pe faţa întregului pământ, şi orice pom care are în
el rod cu sămânță: aceasta să fie hrana voastră”. În ceea ce priveşte peştele,
problema e diferită. De milioane de ani peştii au existat fără condiţii
adecvate evoluţiei. Ei au sistem nervos rudimentar, astfel că s-ar putea spune
că mâncându-i, îi facem să evolueze. Asta pe lângă faptul că peştele conţine un
element numit iod, care a fost destinat pentru această epocă.
Evanghelia mai spune: „Oriunde
este stârv, vor fi şi vulturi” şi acest adevăr se aplică pe toate planurile:
fizic, astral și mental. Dacă vreți să fiţi sănătoși, nu atrageţi vulturii cu
stârvuri pe niciun plan! Cerul nu se va manifesta prin nimeni care e deschis
impurităţii. Carnea reprezintă violenţă în plan fizic, instincte necontrolate
în plan astral şi egoism în plan mental.
Biblia spune că, înainte de cădere,
Adam avea o faţă frumoasă şi strălucitoare şi iubea animalele, care îl
respectau şi-l ascultau. După cădere, el şi-a pierdut faţa pură, iar animalele
i-au devenit duşmani. Animalele nu au încredere în om. Păsările își iau zborul
la apropierea lui, toate creaturile se gândesc la el ca la un duşman. Motivul:
pentru că a căzut din înălţimile spirituale. Acum el poate să-şi recâştige
splendoarea originară, supunându-se legilor iubirii şi înţelepciunii şi să se împace
cu Creaţia. Când o va face, va aduce Regatul Domnului pe pământ.
În aparenţă, războaiele sunt
cauzate de probleme economice, politice etc. dar de fapt sunt rezultatul uciderii
animalelor. Legea dreptăţii este implacabilă. Omul trebuie să plătească cu sânge
pentru sângele vărsat, omenesc sau animal. Milioane de litri de sânge cerând răzbunarea
Cerului s-au absorbit în Pământ. Evaporarea lui atrage nu numai microbi, ci şi
larve şi entităţi joase din lumea invizibilă. Aceste adevăruri vă sunt încă
necunoscute vouă şi majorităţii oamenilor şi nu vor fi, probabil, acceptate,
dar sunt obligat să vi le dezvălui. Şi aşa, noi continuăm să ucidem animalele.
Nu ne dăm seama că Natura e un organism vast, un sistem a cărui funcţionare e
perturbată de uciderea atâtor celule vii. Se creează un dezechilibru şi nu
trebuie să fim surprinşi când izbucnesc războaiele. Milioane de animale sunt
măcelărite de noi pentru consum, fără a şti că în lumea invizibilă aceste
animale sunt legate de oameni: ucigând animale, ucidem oameni. Toţi vorbesc de
a scoate războiul în afara legii, de instaurarea păcii cu orice preţ, dar pacea
nu poate rezista pe Pământ atâta timp cât omorâm animalele.
ASPECTUL MORAL
Oamenii îşi închipuie că
trebuie să mănânce cantităţi mari de mâncare pentru a fi puternici şi sănătoşi.
De fapt, vă obosiţi sistemul când îl supraîncărcaţi. Procesul digestiv este
suprasolicitat şi, când sistemul nu poate elimina corespunzător, apare boala. De
fapt, puţină foame prelungeşte viaţa. Dacă mănânci întotdeauna cât poţi şi te
scoli îmbuibat de la fiecare masă, nu mai ai energie, eşti greoi şi somnolent
şi n-ai chef să faci nimic. Dacă însă părăseşti masa uşor flămând, refuzând
alte câteva îmbucături care ţi-ar fi plăcut, corpul eteric, pentru a compensa,
merge în zone mai înalte după elementele de care ai nevoie. În loc să fii
flămând, eşti vioi şi uşor, gata de lucru, deoarece corpul eteric a absorbit
elementele superioare mâncării obişnuite. Mâncând pe săturate sau mai rău, în
exces, vă dezechilibraţi sistemul și împiedicaţi corpul eteric să funcţioneze
aşa cum trebuie, ceea ce deschide uşa entităţilor din planul astral inferior:
văzând abundenţa de hrană pe care în mod inconştient le-aţi oferit-o, se reped
la festin. După câteva minute sunteţi din nou flămânzi. Golul este acolo,
mereu, întotdeauna cerând mai mult. Voi înşivă sprijiniţi furtul, elementele
înfometate din planul astral inferior fiind bine hrănite pe socoteala voastră. Când
spun să părăsiți masa uşor flămânzi, chiar asta vreau să spun, pentru că dacă-i
refuzaţi sistemului vostru totul, corpul eteric nu mai poate completa
diferenţa. Dar dacă, să zicem, renunţaţi la 20 grame din fiecare kilogram,
atunci, datorită efectului eteric care se adaugă, vă veţi simţi uşor şi dornic
de muncă. Veţi spune: „Dar e aşa de tentant să mai iei!” Ştiu, dar ce ziceţi de
puterea voinţei, de hotărârea voastră? Acesta este momentul s-o puneți la
încercare.
Desigur, depinde de fiecare câtă
mâncare trebuie mănânce, nu toţi au aceleași nevoi. Dar trebuie să ştiţi că prea
multă mâncare este dăunătoare sănătăţii. În plus, când mâncaţi mai mult decât
aveți nevoie luați de la alţii şi dacă toţi ar face la fel, lumea s-ar dezechilibra.
Neînţelegeri, revoluţii, războaie au un singur lucru la origine: lăcomia oamenilor
care-şi pot permite să acumuleze tot felul de lucruri (alimente, terenuri, obiecte)
în dezavantajul altora. Conştiinţa colectivă nu este încă suficient trezită
pentru a prevedea consecinţele lăcomiei excesive. Nevoia de a lua mai mult
decât au nevoie este ceea ce-i face pe oameni să vrea să subjuge, să domine și
chiar să-și ucidă semenii. Așa măruntă cum poate să pară, lăcomia e punctul de
pornire al tuturor conflictelor. Ar trebui să fim învăţaţi de la cea mai mică
vârstă să controlăm acest instinct; dacă nu, va atinge proporţii uriaşe în
fiecare domeniu al existenţei noastre şi va fi pentru noi o sursă de nefericire.
Renunțați la ideea că trebuie
să mâncaţi mult pentru a fi sănătoşi. O mamă ar trebui să-şi înveţe copilul să
măsoare lucrurile cu atenţie, să înţeleagă că, luând prea mult pentru el,
lipseşte pe altcineva de acel ceva, dacă nu pe plan fizic, atunci pe planurile
astral sau mental. Trebuie să ne gândim și la ceilalți. Câţi dintre noi îşi
împart bogăţia după ce o dobândesc, vreau să zic bogăţia gândurilor şi
sentimentelor? Când sunteţi într-o stare minunată, când vă simţiţi fericit în
legătură cu ceva, vă gândiţi să împărtăşiţi acea fericire cu cei de lângă voi,
sau o păstraţi toată? Când debordaţi de fericire, daţi puţin din această
abundenţă și celor de lângă voi. Dacă puteţi face asta, dacă conştiinţa vă e
dezvoltată suficient ca să simţiţi astfel, atunci numele vostru va fi înscris
în registrele cereşti ca fiind inteligent şi iubitor. De acum înainte, nu uitați
să păstrați în limite rezonabile mâncarea pe care o mâncați şi că mâncatul nu e
doar ceva fizic. În plus, dacă învățați să mâncați conştient şi cu iubire,
chiar dacă reduceți din cantitate, veți extrage incredibil de multă energie. O
singură bucăţică mâncată aşa dă suficientă energie pentru a trimite un tren în
jurul lumii...
POSTUL CA PURIFICARE
Când mâncaţi, sistemul vostru
absoarbe ce-i e necesar şi încearcă să se debaraseze de ce-i e străin sau
dăunător. Sistemul nu mai poate face această eliminare când e supraîncărcat sau
când mâncarea ce-i este dată conţine prea multe impurităţi. Atunci, reziduurile
se acumulează în diferite organe, mai ales în intestine. Cum putem distinge
hrana pură de cea impură? Hrana care putrezeşte repede şi lasă multe rămăşite
în sistem nu este pură, chiar dacă este spălată şi gătită. Hrana care nu se
degradează repede, precum fructele şi legumele, care sunt pline de energie solară,
e pură. Dar chiar şi atunci când hrana e pură, lasă în urmă reziduuri în
sistem. De aceea, Iniţiatul recomandă postul din când în când, pentru a elibera
corpul fizic de impurităţi. Postitul este o lege a Naturii. Animalele ştiu
instinctiv că trebuie să postească şi mănâncă iarbă pentru a se purifica atunci
când sunt bolnave.
Când mobila e acoperită de
praf, o ştergeţi, dar când se pune problema de a vă curăţa propriul organism
cel puţin o dată pe săptămână, pentru ca milioanele de muncitori, celulele
corpului nostru, să se poată odihni, nu faceţi nimic. Câteodată aveţi febră, vă
curge nasul, vă apar erupţii pe piele – este o purificare. Oamenii nu concep să
se purifice singuri, obligând organele s-o facă neîntrerupt. Eu sugerez 24 de
ore de post în fiecare săptămână; 24 de ore nu consumaţi nimic altceva decât apă
fierbinte. În acest timp lucraţi spiritual, gândiţi, ascultaţi muzică bună şi
citiţi cărţi ce inspiră, pentru a vă purifica sentimentele şi corpul fizic.
Dacă veți face acest lucru regulat, veţi constata că reziduurile nu au miros. Dacă
reziduurile eliminate de intestine şi prin transpiraţie au un puternic miros neplăcut,
puteţi fi sigur că sunteţi bolnav sau veţi fi. Veţi răspunde că mirosul depinde
de hrana pe care o consumaţi. Nu, dacă vă veţi observa cu atenţie, veţi vedea
că atunci când sunteţi neliniștit, furios sau gelos, mirosul se schimbă.
Mirosul unei persoane este foarte revelator.
Când începeți să postiți,
puteți experimenta dureri de cap, palpitaţii, senzaţii de leşin. Nu vă temeți, e
ceva normal. Nimeni n-a murit pentru că a postit din când în când, dar mii de
oameni mor zilnic din supraalimentare. Poate fi nou şi deranjant pentru sistem
la început, dar e doar momentan şi de fapt, un semn bun. Dacă puteţi suporta
puţină neplăcere şi continuați postul, veţi vedea că destul de repede tulburările
interne fac loc unei linişti extraordinare. Nu trebuie să judecaţi postitul
după primele efecte, nu există niciun pericol; dimpotrivă, oamenii tulburaţi
sunt chiar cei care au cea mai mare nevoie de post. Tulburarea e dată de
reziduurile supra-abundente vărsate în sânge. Oamenii cred că postul îi
slăbeşte şi le dă un aspect nesănătos, ceea ce poate fi adevărat la început,
dar când devii mai uşor, pielea ţi se luminează şi eşti mai plăcut la privit.
Dacă nu cunoşti limbajul Naturii, te poţi speria de moarte de un mic
disconfort. Îți spui: „Am palpitaţii, pot să mor!” şi începi să mănânci din
nou, congestionându-ţi sistemul la loc. Cum perturbările dispar când începi să mănânci,
tragi concluzia c-ai avut dreptate să întrerupi postului, dar nu-i aşa. Oamenii
serios interesaţi de post trebuie să înveţe să gândească altfel. Ei trebuie să
continue postul până încetează tulburările, ceea ce va fi în scurt timp.
Tulburările sunt rezultatul Naturii ce încearcă să elibereze organismul de
depuneri, iar cel mai bun lucru e să aşteptăm până se face acel lucru. Refuzând
să aştepţi, faci aceeaşi greşeală ca oamenii care iau pilule pentru a opri
febra. Aceasta îi poate face să se simtă mai bine pe moment, dar a coborî febra
pregăteşte calea pentru o boală mult mai serioasă. E mai bine să lăsăm sistemul
să reacţioneze singur.
Când sistemul este
supraîncărcat, face tot ce poate pentru a elimina reziduurile. Cum îl puteţi ajuta
să o facă? Bând apă, apă fierbinte. Câteva ceşti succesive vor coborî febra
imediat: canalele se dilată şi sângele circulă liber, ducând impurităţile afară
din corp pe canalele normale. Apa fierbinte e esenţială când postiţi. Aduceţi-o
la punctul de fierbere ca să ucideţi germenii şi lăsaţi-o să se aşeze. Când
spălaţi vasele cu apă rece, farfuriile sunt încă unsuroase. Apa fierbinte e
necesară şi în organism pentru a dizolva substanţe pe care apa rece le lasă
intacte, scoțându-le din organism prin pori, rinichi etc. În acest fel, veţi fi
întinerit. Aţi putea bea apă fierbinte în fiecare zi, înainte de micul dejun;
este un excelent remediu împotriva arteriosclerozei, reumatismului etc. Apa fierbinte
poate să nu fie plăcută la început, dar puţin câte puţin veţi simţi că devine o
plăcere. Apa fierbinte este un remediu excelent, dar, fiind e aşa de simplă și
ieftină, nimeni n-o ia în serios. Când postiţi, corpul vostru eteric lucrează
pentru a aduce puritate corpului fizic. Postul face corpul eteric să lucreze,
timp în care corpul fizic se odihneşte. Corpul fizic şi cel eteric sunt
parteneri şi dacă doar unul lucrează, balanţa e dezechilibrată.
V-am spus că una dintre cele
mai importante reguli de nutriţie e aceea de a vă opri din mâncat înainte de a
fi sătui. De ce? Pentru că dacă vă ridicaţi de la masă încă flămând, sistemul
vostru reacţionează la această insuficienţă, iar corpul eteric asigură ceea ce
lipseşte; de aceea, dacă aşteptaţi puţin, nu vă va mai fi foame şi vă veți simţiţi
mult mai bine decât dacă aţi fi mâncat pe săturate. Totdeauna părăsiţi masa
uşor flămânzi. Nimic nu te face să îmbătrâneşti mai repede decât a-ţi încărca
stomacul. Și dacă surplusul trebuie îndepărtat, de ce să-l mai acumulăm? Poate
credeţi că ceea ce vă spun nu este prea important şi cu siguranţă nu un subiect
iniţiatic, dar dacă părăsiţi masa de fiecare dată simţindu-vă uşor gol, dacă postiţi
şi beţi apă fierbinte din când în când, veţi vedea binefacerile extraordinare
chiar şi în viaţa voastră spirituală.
Voi adăuga câteva cuvinte
despre cum trebuie să terminaţi un post care a durat câteva zile. Dacă mâncaţi
normal brusc, poate fi fatal. Prima zi, luaţi câteva căni de suc de roșii; ziua
a doua, supă şi biscuiţi; a treia, începeţi să mâncaţi normal, dar nu prea
mult. Astfel, nu riscaţi nimic. După un asemenea post, veți fi plini de
sentimente şi revelaţii noi, subtile şi minunate, veți arăta și vă veți simţi mai
tânăr, mai liber, ca şi cum ceva greu din sistemul vostru a fost ars odată cu
impurităţile. Frica şi ignoranţa îi împiedică pe oameni să postească şi să se
regenereze.
ÎNŢELESUL BINECUVÂNTĂRII
Astăzi, cea mai mare parte a
alimentelor pe care le mâncăm au fost otrăvite cu tot felul de substanțe chimice.
Practic, e imposibil să găseşti ceva comestibil care să fie proaspăt şi pur.
Fructele şi legumele sunt crescute cu îngrășăminte, peştii provin din ape
poluate. Cât timp vor mai putea oamenii să supravieţuiască într-o asemenea
lume? Tot de ce pare să-i preocupe pe producători este profitul, iar dacă murim
sau nu otrăviţi, prezintă puţin interes. Totodată, e important să ştim că hrana
noastră poate fi afectată, alterată și de felul în care ne gândim la ea în timp
ce o mâncăm. Când doi oameni se
întâlnesc, la început ei vibrează diferit, dar pe măsură ce trece timpul, are
loc un fel de rezonanţă care-i face să vibreze la unison. La fel e şi cu mâncarea.
Dacă mănânci distrat, fără pregătire, mâncarea rămâne străină, dar dacă
stabileşti de la început o relaţie cu ea, va avea un cu totul alt efect. Aţi
văzut cum ţin un fruct în mâini înainte de a-l mânca. O fac pentru a-l încălzi,
a-l familiariza cu mine şi a-i face corpul eteric să se deschidă spre mine şi
să mă hrănească.
Când vrei să îmblânzeşti un
animal sălbatic, mai întâi încerci să te împrieteneşti cu el. Îi zâmbeşti şi-i
vorbeşti blând. Animalele, plantele şi oamenii au nevoie să simtă dragoste
înainte de a accepta să fie îmblânziţi. La fel e și cu mâncarea şi chiar cu
medicamentele. Trebuie să lucrezi asupra materiei eterice înainte ca ea să
poată acţiona favorabil asupra sistemului tău. O piatră în mână, dacă e făcută
să vibreze în mod prietenos, devine protectoare, poate chiar să te vindece. Şi
această lege există în toate domeniile. Când cumperi o pereche de pantofi, la
început sunt prea strâmţi şi ţepeni; dar puţin câte puţin se lasă şi devin
comozi; au fost folosiţi de tine. Când te muţi într-o casă nouă, la început te
simţi nelalocul tău; eşti străin acolo. În timp, începe să vibreze cu tine şi
viaţa ta. Te bucuri întorcându-te la ea; a devenit acasă. La fel e şi cu
mâncarea. Curios, nimeni nu se gândeşte că mâncarea are nevoie să fie tratată
într-un anume fel pentru a forma o legătură cu voi, pentru a se familiariza cu
voi, cu nevoile voastre. Înainte să fie pusă pe masă, a fost mânuită şi
împachetată de tot felul de oameni străini, cu care n-aveți nicio legătură. Dar
dacă culegi un fruct şi-l ţii în mâini cu drag, cu respect, va începe să
vibreze diferit, va deveni prietenul tău. Secretul de a face mâncarea să dea
tot ce are mai bun în ea e de a o încălzi, de a o umple cu iubirea ta înainte
de a o mânca. Se va deschide ca o floare şi-ţi va da parfumul. Dacă nu-ţi place
mâncarea din fața ta, n-o mânca, pentru că-ţi va fi duşman şi sistemul tău nu o
va absorbi.
SCOPUL MÂNCATULUI
Fructele şi legumele pe care
le mâncăm sunt pline de energie solară concentrată. Trebuie să învăţăm să
extragem această energie şi s-o trimitem centrilor, pentru ca sistemul s-o
distribuie. Acest lucru poate fi făcut doar participând în gând când mâncăm;
numai prin gând conştient şi concentrat vom face mâncarea să elibereze această
energie închisă. Procesul e la fel ca într-o centrală nucleară. De fapt, dacă
aţi şti cum să mâncaţi, câteva îmbucături ar fi suficiente pentru a extrage
destulă energie pentru a mişca tot universul. Procesul fisiunii nu e limitat
doar la stomac, el are loc şi în plămâni şi în creier. În creier? veţi întreba.
Da, un Iniţiat adâncit în meditaţie și extaz trimite curenţi, unde şi flăcări
în spaţiu. De unde vine toată această energie? Din creier. Şi totuşi greutatea
mesei rămâne aceeaşi. Câteva particule de materie se dezintegrează în creier
iar această dezintegrare eliberează energia psihică pe care o trimite în lume.
Oamenii de ştiinţă
contemporani cred că ei au făcut descoperirea fisiunii, sau a scindării atomului,
dar procesul este cunoscut Iniţiaţilor de mii de ani. Ei nu şi-au dezvăluit
cunoştinţele din cauza pericolului, ei ştiau că omul nu e încă stăpân pe
instinctele lui şi că va folosi această descoperire pentru a distruge lumea,
ceea ce s-a şi întâmplat. În viitor, când oamenii vor fi mai evoluaţi şi vor
avea acces la marile mistere ale Naturii, vor şti cum să extragă energie din
ocean, aer, minerale, copaci etc. şi vor putea avea realizări uimitoare. Pe
moment, ar fi suficient să-şi dea seama câtă energie se poate obţine din
mâncare, gândind într-un anumit mod în timp ce mănâncă. Nutriţia nu e altceva
decât un război între organismul uman şi materie, elementele de asimilat: ceea
ce e acceptabil e asimilat, restul e respins. Pentru ca sistemul să absoarbă
hrana corect, trebuie s-o descompună – pentru a construi trebuie mai întâi să
distrugi. Acest lucru se face automat, inconştient, dar participând în gând
într-un anumit fel putem acţiona asupra mâncării pentru a o face să se deschidă
şi să ne permită să extragem energia de care avem nevoie pentru a ne realiza
munca materială şi spirituală.
Omul mănâncă, toate creaturile
mănâncă, dar de ce mănâncă? Toţi ştiu de ce – pentru a trăi. Dar e acesta
singurul motiv? Există mai mult de un motiv, scop, în tot ce facem, şi a mânca
e mai mult decât a rămâne în viaţă. Râmele mănâncă solul şi, făcând asta, îl
fertilizează înainte de a-l elimina, îi dau noi calităţi. La fel e cu noi şi
mâncarea ce o mâncăm. Oamenii sunt mai evoluaţi decât materia (hrana) sunt
dotaţi cu viaţă şi puterea de a gândi şi simţi şi, trecând mâncarea în corpul
lor, ei o transformă în ceva mai viu, mai rafinat, mai spiritual. Toate
creaturile, plantele, animalele, oamenii fac materia cu care se hrănesc să
evolueze, pentru că o impregnează cu noi elemente. Este datoria fiecărei ființe
din Natură să hrănească regnul de sub el, astfel încât să poată evolua. Aşa se
întâmplă şi cu noi. Există fiinţe mai sus şi mai avansate decât noi, a căror
menire e să ne transforme. Viaţa e o serie neîntreruptă de schimbări între
limitele organică şi anorganică, schimburi care au loc la fiecare nivel. Astfel,
oamenii mai inteligenţi îi educă pe ignoranţi, cei care sunt buni şi generoşi
au grijă de delincvenţi şi criminali, cei puternici îi ajută pe cei slabi, cei
bogaţi dau săracilor. De ce? De dragul evoluţiei, pentru ca aceia ce sunt în
urmă să avanseze.
Pentru ca evoluţia să aibă
loc, trebuie să existe un schimb între doi poli opuşi. Acesta e motivul real
pentru a mânca, motivul din spatele nevoii de nutriţie. Inteligenţa Cosmică ar
fi putut, fără îndoială, să găsească alte mijloace să-şi facă creaturile să
evolueze, dar El a ales aceasta. Pentru a evolua, fiecare creatură trebuia să
fie absorbită mai sus decât ea. Vedeţi, oamenii şi râmele au aceeaşi datorie,
ei sunt colaboratori fie că-şi dau seama sau nu. Înainte de a coborî pe Pământ,
ei au semnat contracte, promiţând să muncească pentru a transforma, a da viaţă.
Corpul uman e alcătuit din particule
de materie care, când moare corpul, se întorc la cele patru elemente: pământ,
apă, aer, foc. Dacă în timpul vieţii omului aici, pe Pământ, aceste particule devin
mai vii, mai inteligente, mai expresive, vor fi folosite pentru a forma
creaturi de un ordin mai ridicat; dacă ele au degenerat în loc de a se ameliora
din cauza vieţii de animal sau de criminal pe care corpul a dus-o, atunci vor
servi să formeze creaturi inferioare, naturi din cele mai grosiere. Acum vedeţi
cât de departe merg responsabilităţile umane?
Omul este răspunzător în
timpul vieţii pe pământ şi chiar după moarte, de particulele de materie din
corpul său, dacă ele sunt impregnate cu lumină, dragoste, bunătate şi puritate
sau dacă sunt impregnate cu vibraţii rele, emanate de egoism, activităţi
criminale sau viaţă degenerată. Chiar după moarte, el continuă să fie
responsabil. Nu va fi urmărit de nimeni pentru crimele comise, datoriile
făcute. Cum ar fi prins? Dar omul e responsabil pentru gândurile rele,
sentimentele rele, acţiunile rele. Acesta e adevărul, deşi majoritatea dintre
noi nu suntem conştienţi de asta şi nu avem idee cât de departe merge
responsabilitatea noastră.
Mâncatul, băutul, respiratul,
munca, în fiecare din activităţile noastre putem transforma materia umplând-o
cu ce avem, adică îi dăm mai multă viaţă, mai multă dragoste, mai multă
inteligenţă şi lumină. Plantele se hrănesc cu minerale şi făcând asta le ridică
la nivelul de plante; animalele mănâncă plante şi le ridică la nivelul de
animal; oamenii mănâncă animale şi le ridică la nivel uman. Întrebarea pe care
nu aţi pus-o niciodată e: cine mănâncă oamenii? Două feluri de creaturi se hrănesc
cu fiinţe umane. Aşa cum unii oameni mănâncă, nu animale, ci produse animaliere
ca lapte şi ouă, aşa entităţi invizibile mănâncă nu fiinţe umane, ci emanaţii
ale lor, gânduri şi sentimente. Depinzând de faptul dacă ele sunt bune sau
rele, adică gânduri înălţătoare sau josnice, sentimente nobile sau grosiere, ele
servesc să hrănească fie îngeri, fie entităţi joase. Trebuie să înţelegeţi în
ce fel îngerii hrănesc arhanghelii, aceştia principalităţile şi aşa mai departe
până la Serafim, a cărui emanaţie e hrană pentru Dumnezeu.
Din cele mai vechi timpuri,
Iniţiaţii au ştiut că ştiinţa lor va fi greşit interpretată de neiniţiaţi, de
mase, şi aşa au îmbrăcat fiecare mare adevăr, fiecare revelaţie în imagini
descifrabile doar de cei pregătiţi suficient. De exemplu Biblia spune că lui
Dumnezeu îi face plăcere dulcele miros de sacrificiu şi ofrande arzând.
Înseamnă asta că-i place mirosul de friptură, sau e mai degrabă o imagine
pentru a ne arată că emanaţiile spirituale venite dintr-un sacrificiu oferit
Lui servesc ca hrană pentru toate entităţile superioare, inclusiv Dumnezeu.
Pentru că şi El acceptă hrana. Cum suntem creaţi după imaginea lui şi mâncăm,
trebuie că şi El mănâncă. Poate nu exact în acelaşi mod, cu dinţi, stomac şi
intestine. El e aşa de pur şi de sublim, că nu ni-l putem imagina mâncând. Dar
ar fi acest lucru menţionat în Biblie dacă n-ar fi un adevăr profund ascuns în
spatele imaginii?
Sarcina omului e să absoarbă
materie şi să-i dea viaţă, trecând-o prin corpul lui. Acesta e adevăratul scop
al mâncatului. Omenirea mănâncă de milioane de ani şi treptat lumea s-a schimbat,
mai ales pentru că sunt aşa de mulţi oameni conştienţi, făcându-şi munca aşa de
generos, încât mănâncă şi de 5-6 ori pe zi, contribuind la transformarea
materiei. Lumea ar trebui să răsplătească şi să încurajeze asemenea oameni pentru
munca lor. Gândiţi-vă la toţi acei porci, curcani, pui şi iepuri care dispar
datorită lor! Câtă nerăbdare de a îmbunătăţi lumea! În timp ce săracii
vegetarieni, cu frunzele lor de salată, cum să-i pui pe piedestal? De fapt nu e
o problemă de a introduce materie în stomac ci de a o face să treacă prin
plămâni, inimă, creier. Viața nu stă neclintită odată ce am primit-o, ea curge
înainte şi noi primim constant mai multă viaţă, mereu nouă, proaspătă. De aceea,
nu doar mâncând îmbunătăţim materia, ci și prin acţiunile noastre, felul în
care vorbim, privim, mergem, muncim. Da, nutriţia cuprinde şi toate aceste
lucruri. Pentru a servi creaţia, a fi folositor lumii introducând un element
divin în ea, trebuie să avem o viaţă perfectă şi să fim impregnaţi cu lumină, astfel
ca vieţile noastre să umple pe toţi şi toate din jurul nostru cu lumină. Şi
atunci, acest ideal de a face tot cu ce venim în contact mai viu, mai luminos,
mai frumos, deci transformat, ne va transforma şi pe noi, iar lumea invizibilă
ni se va alătura.
LEGEA INTERSCHIMBURILOR
Dacă ar fi să vă spun că
legile care guvernează nutriţia sunt aceleaşi cu cele care guvernează concepţia,
veţi fi surprinşi şi nu veţi vedea legătura. Există! În minutul în care vă
aşezaţi să mâncaţi, creaţi condiţii care vor da naştere gândurilor,
sentimentelor, acţiunilor. Nu puteţi crea fără a mânca. Starea părinţilor în
momentul concepţiei determină destinul copilului. Starea în care eşti determină
natura comportamentului tău fizic şi psihic. Mâncarea e sămânţa vie ce produce
un copil, copilul gândirii, simţirii, acţiunii voastre. Când mănânci înfuriat,
nemulţumit sau stresat înainte de a merge la serviciu, vei fi prost dispus
toată ziua, vibraţiile tale vor fi haotice şi tot ce vei face va fi afectat
negativ. Chiar dacă pari calm, emanaţiile tale vor trăda agitaţia şi tensiunea
interioară, indiferent cât încerci să le controlezi. Dacă însă mănânci relaxat,
vei rămâne toată ziua armonios. Indiferent cât ai de alergat, sub cât stres vei
fi, în tine va fi linişte. Nu lua neliniştea şi problemele tale la masă,
lasă-le la uşă, pentru a fi reluate când ai terminat de mâncat, dacă trebuie. Repet,
masa e o ocazie pentru exerciţiu spiritual; începe-o curăţându-ţi mintea de
orice te-ar împiedica să mănânci în linişte şi armonie şi dacă nu poţi imediat,
aşteaptă până te calmezi, pentru că altfel îţi vei otrăvi sistemul, hrana va fi
contaminată de nelinişte şi vei fi într-o stare haotică, rezultat al mâncatului
în condiţii incorecte.
Nutriţia e o formă de
concepţie, iar dragostea e o formă de nutriţie. Cerul te va face răspunzător
pentru ce ai pus în sufletul şi inima partenerului tău. Restul nu prezintă interes.
Dacă îl îmbrăţişezi pe cel drag când eşti nefericit şi descurajat, pentru a te
face să te simţi mai bine (lucru frecvent), faci un act criminal; contaminezi
cealaltă persoană cu toată mizeria ta. Nu trebuie să alegi acel moment. Iubeşte
pe cine-ţi place, sărută pe cine-ţi place, dar nu înainte de a te asigura în
inimă şi suflet că nu le dai decât dragoste şi lumină. În aceste condiţii,
Cerul va fi de partea ta. Oamenii te pot condamna pentru asta, dar Cerul va
aplauda. Un copil petrece 9 luni în pântecul mamei şi când se naşte, cordonul
ombilical e tăiat şi e lăsat să se hrănească independent. El nu mai e în pântecul
mamei, ci în acela al Mamei Natura şi e hrănit prin alt cordon ombilical,
plexul solar. În ţări ca India, China, Japonia există tehnici vechi de a te
hrăni prin plexul solar. Ştiu că aţi vrea să vi le descriu, dar la ce bun, dacă
nu puteţi mânca nici măcar în spiritul drept?
E imposibil să nu fii plin de
admiraţie pentru modul frumos în care Inteligenţa Divină a aranjat lucrurile.
Prin simplul gest de a mânca un fruct, pui viaţă în întregul tău corp.
Inteligenţa Divină a ştiut de ce anume are nevoie fiecare organ, celulă, atom
din corpul nostru, pentru a face întregul să funcţioneze. Grație hranei pe care
o mâncăm, continuăm să vedem, auzim, respirăm, gustăm, atingem, vorbim, cântăm.
Nu poţi să nu te miri şi să nu te umpli de admiraţie. De acum încolo, conectați-vă
la Inteligenţa Divină și arătați-vă recunoştinţa. Veţi face descoperiri extraordinare.
Citiți
și „Calea tăcerii” și „Semințele fericirii” de Omraam Mikhael Aivanhov aici:
-->
Am mai invatat ceva sanatos.
RăspundețiȘtergereStiam ca 99% din boli vin in urma unei alimentatii nesanatoase si ceea ce am citit aici mi-a adus o completare.