Totul despre banane + VIDEO


TOTUL DESPRE BANANE

Cremoase, dulci și cu un gust minunat, bananele au și calitatea excepțională de a crește tot timpul anului. Bananierul este o plantă ierboasă, care aparține familiei Musaceae, din care face parte și pătlagina noastră. Tulpina unui bananier poate ajunge până la 8 metri înălțime, iar frunzele de la vârf pot căpăta dimensiuni de până la 3 metri lungime. Bananele sunt grupate în ciorchini, pe o tulpină care poate însuma și 200 de fructe. După ce a rodit, planta aeriană moare, dar rădăcina continuă să producă lăstari. Aceștia sunt replantați, înființându-se astfel noi culturi.


Scurtă istorie

Se presupune că bananierul este originar din Malaezia, unde creștea acum 4000 de ani. De acolo, s-a răspândit până în Filipine și în India, existența lui fiind consemnată în anul 327 î.e.n. de către generalii lui Alexandru cel Mare. Planta a fost introdusă în Africa de către comercianții arabi și descoperită aici în anul 1482, de către exploratorii portughezi, care au dus-o ulterior pe continentul american, locul unde astăzi se produc majoritatea bananelor.
În Statele Unite, bananele au apărut pe piață abia în secolul al XIX-lea și inițial au făcut doar deliciul locuitorilor din orașele de coastă, deoarece, fiind perisabile, nu puteau fi transportate prea departe. În secolul XX, odată cu apariția refrigeratoarelor și a mijloacelor de transport rapid, bananele s-au putut comercializa în toată lumea. Astăzi, ele sunt cultivate în regiunile tropicale și subtropicale, iar cei mai mari producători au plantații în Ecuador, Costa Rica, Mexic și Brazilia.

Beneficii pentru sănătate

Medicina naturistă utilizează toate părțile unui bananier: lăstarii, rădăcina, florile și, bineînțeles, fructele. Astfel, din plantă se prepară suc, extracte, decocturi, infuzii. Chiar și cenușa obținută prin arderea întregii plante are proprietăți medicinale.

O banană proaspătă are 105 calorii și un indice glicemic scăzut. Conține cca 80 de nutrienți, printre care, în cea mai mare cantitate, se regăsesc vitaminele C, B6 și B7, mangan, potasiu, cupru și fibre. Sportivii o apreciază cu deosebire, deoarece conferă energie.

Fiind una dintre cele mai bune surse de potasiu, banana asigură o bună protecție cardiovasculară, previne hipertensiunea și ateroscleroza. Pe lângă aceste beneficii, potasiul din banane ajută la menținerea densității osoase, împiedicând pierderea calciului prin urină, fenomen care apare la cei obișnuiți să mănânce sărat.

Bananele sunt recunoscute pentru efectul lor antiacid, prin care stomacul este protejat de gastrită sau ulcer. Mai întâi, anumite substanțe din banane activează celulele pereților stomacali să producă un mucus antiacid protector, după care alte substanțe, numite inhibitori de protează, ajută la eliminarea bacteriei cauzatoare de ulcer, Helicobacter pylori.

Bananele sunt o alegere bună și pentru cei care suferă de diaree. Netratată imediat, diareea ne poate scoate rapid din corp electroliți importanți. Bananele restabilesc nivelul de potasiu, unul dintre cei mai importanți electroliți, care reglează mecanismul eliminării. În același timp, aceste fructe ne salvează și de constipație. Ele conțin pectină, o fibră solubilă care ajută la normalizarea mișcărilor tractului digestiv, diminuând astfel riscul de cancer de colon.

Bananele protejează vederea. Tuturor ne-au spus mamele, când eram mici, să mâncăm morcovi, ca să ne menținem ochii sănătoși și strălucitori, dar ca adulți, se pare că fructele sunt mult mai importante. Pentru atingerea acestui obiectiv, nutriționiștii recomandă 3 mese de fructe pe zi, ceea ce unora li se pare cam mult. Ei bine, cu o singură banană pe zi, problema e rezolvată.

Cum alegem și cum depozităm bananele

Bananele pot fi mai mari sau mai mici, dar indiferent de mărime, ele au același gust și aceeași calitate. Deoarece sunt culese cât sunt încă verzi, nu e ceva neobișnuit ca, pe lângă bananele galbene, să găsim și banane verzi în magazine. Le vom alege deci în funcție de momentul în care vrem să le consumăm. Trebuie doar să avem în vedere că, cu cât sunt mai verzi, cu atât mai mult va dura până când se vor coace.
Bananele necoapte trebuie lăsate la temperatura camerei, și nu puse în frigider, deoarece le întrerupem procesul de coacere, riscând să nu se mai coacă atunci când le readucem în cameră. Dacă vrem să le grăbim coacerea, le punem într-o pungă de hârtie, sau le învelim într-un ziar, adăugând, eventual, și un măr, ca să accelerăm procesul. Doar bananele deja coapte, care nu se consumă în următoarele 2-3 zile, pot fi puse la frigider. În acest caz, când le scoatem, trebuie să le lăsăm mai întâi să ajungă la temperatura camerei, ca să-și recapete gustul și aroma.

Cum se produc și se comercializează bananele

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *