CUM ARATĂ UNELE DINTRE ALIMENTELE NOASTRE
ÎN
HABITATUL LOR NATURAL
Cu toții știm cum arată plantele care fac mere, portocale, căpșuni sau
nuci, dar puțini dintre noi știm cum cresc în habitatul lor natural multe alte
alimente vegetale, pe care le apreciem ca gustoase și sănătoase. De pildă, câți
dintre noi ne-am întrebat vreodată cum arată planta care face cacao sau cea
care produce gustoasele și hrănitoarele arahide? Dacă v-am trezit curiozitatea,
urmăriți imaginile de mai jos. În mod sigur vă vor surprinde.
Fisticul este sămânța unui
arbust care se cultivă în livezi, în regiunile muntoase și însorite din Grecia,
Turcia, Iran, Kîrgîstan, Turkmenistan, Pakistan și Afganistan. Fiecare pom este
fie feminin, fie masculin și după 7-10 ani de la plantarea puietului începe să
producă niște fructe care conțin un sâmbure alungit care, ajuns la maturitate,
devine fisticul pe care-l mâncăm. La început, fructul este verde, iar când se
coace devine galben-roșiatic și se crapă cu un pocnet ce poate fi auzit.
Fisticul are o valoare alimentară deosebită: conţine 62% lipide,
proteine, carbohidraţi, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fier, zinc și
vitaminele A, E şi C.
Arahidele, spre surprinderea
noastră, cresc într-un mod total diferit decât fisticul. În loc să crească pe
crengi, ele se dezvoltă în pământ, ca legumele (de aceea se mai numesc și alune
de pământ). Mai mult, spre deosebire de alte alimente grupate sub denumirea de alune
sau nuci, arahidele au un înveliș exterior moale. Conţin cantităţi mari
de vitamina B3, vitamina E şi zinc. Zincul este important pentru regenerarea ţesuturilor,
vitamina E este un antioxidant puternic ce previne afecţiunile cardiovasculare
şi cancerul, iar vitamina B3 are un rol important în funcţionarea sistemului
nervos şi în menţinerea sănătăţii pielii.
Piperul, cea mai populară
mirodenie de pe planetă, este un arbust cățărător (viță) cu tulpina
lemnoasă, care poate ajunge până 10 metri înălțime. Face flori mici, în ciorchini,
din care se formează fructele de un roșu închis. Când se usucă fructele ajunse
la maturitate, ele devin piper negru, când se usucă fructele încă verzi, ele
devin piper verde, iar când se usucă doar semințele fructelor, acestea devin
piper alb. Dar, indiferent de culoare, piperul nu numai că dă gust
mâncărurilor, ci și ne aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate: este
antibacterian, ajută digestia și este o sursă bună de fier, potasiu, mangan,
vitamina C, vitamina K și fibre.
Cacaoa. Theobroma cocoa, un arbore care poate crește până la 8 metri înălțime
în regiunile tropicale din America Centrală și de Sud, este cel care ne dă
ciocolata. Capsulele pe care le produce acesta conțin 20-60 de semințe (boabe),
înconjurate de o pulpă albă. În țările de baștină, această pulpă este folosită
pentru prepararea de sucuri, smoothy-uri sau jeleuri, în timp ce boabele sunt
comercializate în întreaga lume, pentru a fi transformate în delicioasa
ciocolată. Toată lumea știe că o ceașcă de ciocolată caldă creează brusc bună
dispoziție. Explicația: cacaoa conține două antidepresive naturale –
fenilefrina și cofeina. Dar, în timp ce cafeaua nu este recomandată pe timpul
sarcinii, cacaoa nu are astfel de contraindicații. După câteva
înghițituri, organismul începe să producă un hormon special – endorfina,
supranumită și hormonul fericirii – care ne dă o stare de bine. În pudra de cacao există vitamine, proteine,
fier, zinc și acid folic.
Mango este un pom care
aparține familiei de plante cu flori Anacardiaceae. Este nativ din sudul Asiei, dar poate
crește foarte bine și în alte zone tropicale și subtropicale ale globului, în
care temperaturile nu scad niciodată până la limita înghețului. Când
pomul este tânăr, frunzele sale sunt de culoare portocalie. Pe măsură ce crește,
culoarea acestora se schimbă în roz, apoi în roșu aprins și la sfârșit în verde
închis. Florile pe care le produce acest pom sunt mici, albe, cu cinci petale,
și răspândesc un miros dulceag, plăcut. Fructul său este o drupă (fruct cărnos,
cu coajă și cu un singur sâmbure în interior) căreia îi ia între 3 și 6 luni să
se coacă. În funcție de soi, la maturitate fructul poate fi galben, roşu, verde sau
portocaliu. Conține betacaroten, zahăr, vitaminele A, B-6, C, K, acid folic,
calciu, fier și fibre.
Caju este un copac
tropical veșnic verde, originar din America de Sud, ale cărui flori sunt la
început mici și verzi, după care devin roșiatice. Fructul produs de acest
copac, cunoscut și sub numele de „mărul de caju”, crește pe tija florii și poate
fi galben sau roșu. Pulpa fructului are un gust dulce și este foarte
hrănitoare. La capătul acestui fruct crește o drupă de forma unui rinichi și
este ceea ce numim nuca de caju, un aliment pe cât de delicios, pe atât de
sănătos. În primul rând, caju conține proantocianide, o clasă de
flavonoide care înfometează tumorile și blochează divizarea celulelor
canceroase. Mai conține: cupru, magneziu, calciu și vitamina K, acid oleic și
grăsimi sănătoase.
Semințele de susan sunt produse de o
plantă care are un grad înalt de toleranță la condițiile de mediu. Aceasta
poate crește în locuri în care nicio altă cultură n-ar rezista. Florile sale
sunt de obicei galbene și de formă tubulară, dar pot fi și albe, albastre sau
purpurii. Fructele plantei sunt niște capsule canelate de circa 8 centimetri
lungime, în care stau semințele, un aliment-medicament dintre cele mai
eficiente: regenerează pielea, previn diabetul, reduc tensiunea arterială,
protejează împotriva radiațiilor, întăresc oasele. Toate acestea, însă, cu o
condiție: înainte de a fi consumate, semințele de susan trebuie râșnite. Numai
așa își vor livra în întregime prețiosul conținut.
Vanilia
este o plantă cățărătoare, cu miros plăcut, din familia orhideelor.
Crește în Mexic și în America Centrală și poate atinge 10 metri înălțime. Are
flori galben-verzui, care durează doar o zi, și din care se formează păstăi ce
pot atinge 20 de centimetri lungime. În sălbăticie, florile de vanilie au 1%
șanse să fie polenizate. De aceea, pentru a fi valorificată, e nevoie de lucrători
care să o polenizeze manual. Apoi, din păstăi se extrage componentul principal,
vanilina, una dintre cele mai scumpe mirodenii din lume. Dar în afară de aroma
senzațională, care o face nelipsită din deserturi, vanilia este și un remediu
natural pentru diverse afecțiuni: relaxează sistemul nervos, este antispasmodică, antiseptică şi digestivă. În același
timp este şi un bun afrodisiac.
Scorțișoara este obținută din scoarța unor copaci originari din India,
China şi Sri-Lanka (Ceylon), care aparțin genului Cinnamomum. Aroma
plăcută și gustul dulceag şi iute al scorţişoarei se datorează uleiului
volatil, în componenţa căruia se găseşte aldehidă cinamică, felandren, eugenol,
taninuri, zaharuri și elemente minerale, mai ales calciu. Scorţişoara este
cunoscută demult în medicina populară ca stimulent al digestiei şi tonic
general. Măreşte apetitul și are acţiune antisclerotică şi tonifiantă. Reduce balonarea
abdominală şi durerile gastrice și stopează hemoragiile interne, mai ales cele
uterine. Are și proprietăţi antiseptice şi antiparazitare. Din scoarţă se
prepară o esenţă care este întrebuinţată ca remediu antigripal, precum şi la
corectarea gustului unor medicamente. Din frunzele şi florile plantei se obţine
un ulei volatil, folosit în parfumerie şi în producerea medicamentelor şi
săpunurilor, iar din seminţe se obţine un ulei gras, care este utilizat la
producerea lumânărilor.
Ananasul, în mod
surprinzător, nu atârnă în pom, ci crește de jos în sus. Planta, care poate atinge
1,5 metri înălțime, are frunzele tari, cerate, și poate face până la 200 de
flori. Culoarea acestora variază de la mov deschis (lila) la roșu. Aceste flori
sunt absolut necesare pentru producerea fructului mare, cărnos și zemos, a
cărui apariție n-ar fi posibilă fără efortul lor conjugat. Împreună, toate
aceste flori vor forma în cele din urmă corpul ananasului. Ca și celelalte
fructe, ananasul este inclus nu numai în rândul plantelor alimentare, ci și al
celor medicinale. Are proprietăți revigorante, antiinflamatorii,
detoxifiante, antidepresive și purgative. Conţine fibre, fitonutrienți,
pectine, polizaharide, potasiu, magneziu, fier, mangan, acid folic, vitaminele
B1, B5, B6 și C, antioxidanți și polifenoli (betacaroten). Însă, din punct de
vedere medicinal, bromelaina este cel mai preţios compus al ananasului, deoarece
este capabilă să descompună proteinele cărnii în aminoacizi, adică ceea ce
corpul poate folosi.
Kiwi este un fruct care
crește pe o plantă agățătoare (viță). În natură, florile sale sunt rareori
polenizate, deoarece nu sunt prea atrăgătoare pentru albine. Astfel, se poate
să treacă și 7 ani de la însămânțare până când planta să înflorească pentru
prima oară. Fructele se culeg manual, după care sunt lăsate câteva zile, ca să
se coacă complet. Fructul de kiwi are un puternic rol antioxidant,
antiinflamator și protector cardio-vascular. Reglează tensiunea arterială,
previne îmbătrânirea, scade colesterolul, împiedică depunerea plăcilor de
aterom pe pereții vaselor, are rol antitrombotic, anticoagulant și protector al
sistemului nervos.
Migdalele sunt produse de un
pom fructifer căruia îi priește climatul mediteranean, unde poate crește până
la 10 metri înălțime. Face niște flori mari, albe sau roz, care apar înaintea
frunzelor, la începutul primăverii. Fructele sale încep să se maturizeze la 7-8
luni de la înflorire. Acestea sunt niște drupe verzui, cu un înveliș gros,
înăuntrul cărora se găsește sămânța tare, lemnoasă, care conține migdala. Migdalele
sunt bogate în vitaminele A și B, grăsimi bune, albumină, calciu și fosfor. De
reținut: Există două specii de migdale: dulci și amare. Cele amare conțin o
substanță numită amigdalină, care previne și tratează cancerul.
Cafeaua este produsul unui
arbust nativ din Africa și Asia tropicală. Fructele acestuia seamănă cu niște cireșe
roșii sau purpurii. Acestea sunt, de fapt, niște drupe ce conțin fiecare două
semințe – boabele de cafea propriu-zise. Acestea apar după 3-5 ani de la
plantare și le trebuie 9 luni ca să se coacă. Partea bună însă este că, o dată
înrădăcinată, planta este capabilă să producă fructe în continuare, timp de
50-60 de ani. Cafeaua conține câteva substanțe care afectează corpul uman la
nivel chimic. Ca mecanism de apărare al plantei, bobul de cafea conține niște substanțe chimice care sunt
considerate psihotrope ușoare pentru om, dar toxice în doze mari. Cafeaua
conține cafeină, care acționează ca un stimulent. Singurul risc al cafelei este
dependența, prin urmare, să nu uităm dictonul „moderație în toate”.
Șofranul, supranumit
„mirodenia regilor”, se extrage din stigmatul florilor unei plante
mediteraneene numită științific Crocus
sativus. Aceasta produce niște flori liliachii, cu un miros dulceag, ca de
miere. Pentru a obține un gram de șofran e nevoie de 150 de flori, iar pentru a
obține 450 de grame de șofran sunt necesare 225.000 de stigmate, ceea ce-l face
cel mai scump condiment din lume. Șofranul datează din Egiptul Antic și
era extrem de prețuit în Grecia Antică pentru culoarea și proprietățile sale
aromatice. Arabii
au fost cei care, în secolul al X-lea, au introdus cultivarea șofranului în
Spania. În timpul Renașterii, Veneția era considerată cel mai important
centru pentru comerțul cu șofran. Dar prețurile ridicate au însemnat și
falsificarea șofranului, și se spune că Henry al VIII-lea, care-l prețuia, obișnuia
chiar să-i condamne la moarte pe falsificatori.
Varza de Bruxelles este o
legumă din familia verzei (Brassica
oleracea). Mugurii chiar arată ca niște verze în miniatură și se formează
pe o tulpină, lângă zona în care frunzele sunt prinse de aceasta. Fiecare
tulpină poate produce până la 1,5 kg de verzișoare. Varza de
Bruxelles este bogată în proteine, fibre, carbohidraţi, vitaminele A, B, E și K. Conține totodată cupru, potasiu, fosfor, fier, sodiu, magneziu, calciu,
zinc, acid folic, mangan. Datorită acestui conţinut de vitamine
şi minerale, varza de Bruxelles ajută la cicatrizarea rănilor, menţine pielea
sănătoasă, previne apariţia cancerului de colon şi de plămâni. De
asemenea, previne îmbolnăvirea ochilor şi stimulează buna funcţionare a inimii.
Consumate proaspete, doar puțin înăbușite, aceste verzișoare sunt o
delicatesă. Însă, pentru a profita de efectele lor benefice,
trebuie să ne asigurăm că au fost crescute organic și să le preparăm la aburi.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.