Detoxifierea organismului

-->

DETOXIFIEREA ORGANISMULUI

Interviu cu prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi, 
directorul Institutului de Cercetări Alimentare

- Zăpezile s-au dus şi primăvara ne bate la fereastră. În această perioadă, este dezintoxicarea o necesitate pentru organismul uman?

- Fără doar şi poate, dezintoxicarea este o necesitate, mai ales după sezonul rece, în care am abuzat de diverse preparate din carne, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Cu atât mai mult, cu cât trăim într-o eră în care industria agroalimentară a devenit super-intensivă şi utilizează organisme modificate genetic şi cantităţi mari de îngrăşăminte chimice, pesticide, hormoni şi antibiotice de sinteză. Și asta, culmea!, pentru obţinerea de alimente pentru om. Alimentul este transportorul cel mai semnificativ de substanţe xenobiotice, adică străine corpului uman: poluanţi, substanţe toxice provenite din mediul înconjurător. Ar trebui să conştientizăm că, prin alimente, toate aceste noxe ne ajung invariabil în farfurie şi apoi în corp. Sunt studii care arată că, prin intermediul alimentelor, pătrund în corpul nostru cam un milion de molecule carcinogene. Circa o mie ajung în organism prin inhalare, iar transcutanat (prin cosmetice şi detergenţi), circa o sută. Din păcate, pe lângă xenobiotice, regăsim în hrana de zi cu zi şi aditivii alimentari (E-urile, în număr de 350, admise de UE în momentul actual), care nu sunt consideraţi toxici, fiind incluşi în alimentaţie pentru ca diverse alimente să poată fi produse la nivel industrial şi pentru a le face – aş îndrăzni să spun – nenatural de frumoase și savuroase. Deocamdată, aromele nu sunt introduse în categoria aditivilor alimentari. Există peste 3.500 de arome artificiale folosite în industria alimentară, care au o legislaţie chiar mai relaxată decât cea a E-urilor, cu toate că aromele de sinteză, pe termen lung, au şi ele un efect nociv asupra organismului. S-a constatat, de pildă, că aromele, împreună cu aditivii alimentari, perturbă mecanismele fine de saţietate, ceea ce, în final, duce la îngrășare şi obezitate, iar de aici, la instalarea bolilor cronice, specifice civilizaţiei moderne.
Acum sute de ani, mediul natural nu era poluat, omul nu era asaltat de această multitudine de substanţe periculoase pentru sănătate şi organismul nu avea nevoie să fie detoxifiat, pentru că deţinea în mod natural mecanisme de detoxifiere. Azi, omul modern are mare nevoie de stimularea mecanismelor naturale de detoxifiere, pentru că numai aşa își mai poate curăţa corpul de toxine, cauza principală a apariţiei bolilor.

- Care este cea mai eficientă schemă de detoxifiere a organismului?

- După cum spuneam, în contextul vieţii moderne, mecanismele naturale de detoxifiere ale organismului uman sunt depăşite. Omul contemporan se simte obosit, vlăguit de energie, se trezeşte greu dimineaţa, are stări depresive, este anxios, nervos, îi lipseşte puterea de concentrare, cu toate că se hrăneşte şi se odihneşte suficient. Iată de ce trebuie să stimulăm detoxifierea, astfel încât să ne cureţe eficient organismul de substanţele nocive.

Detoxifierea ficatului. Cel mai important organ de detoxifiere este ficatul. El distruge viruşii şi microbii, neutralizează toxinele acestora, inactivează şi elimină substanţele toxice (medicamente chimice, vitamine sintetice, aditivi alimentari, metale grele), extrage şi elimină deşeurile celulare din sânge. Constipaţia, indigestia, pielea uscată sau petele de la nivelul pielii sunt semne că ficatul are nevoie de o detoxifiere.
Plantele cu proprietăţi coleretice (care stimulează secreţia biliară) şi colagoge (care stimulează evacuarea bilei în intestin) îmbunătăţesc drenajul hepatic şi eliminarea bilei, favorizând detoxifierea organismului. Anghinarea, ridichea neagră, păpădia, armurariul, ţintaura, cicoarea sălbatică, rozmarinul, trifoiul de baltă şi turmericul sunt plante care acţionează favorabil la nivel hepatic, asigurând o detoxifiere optimă. Un fitoterapeut poate crea o reţetă individualizată de detoxifiere cu unele dintre aceste plante, în funcţie de problemele asociate ale fiecărui pacient.
Fibrele alimentare au şi ele un rol deosebit în detoxifiere. O dată ajunse în intestin, ele leagă grăsimile de acizii biliari şi îi elimină împreună cu fecalele. Suplimentele alimentare pe bază de in, psyllium, fibre de ovăz şi fitosteroli scad nivelul colesterolului, lucru deosebit de important în afecţiunile cardiovasculare, hepatice şi biliare. Calculii biliari sunt formaţi cel mai frecvent din colesterol. De aceea, alegerea unei metode de detoxifiere naturală, care în acelaşi timp scade şi colesterolul, este o soluţie corectă.

Detoxifierea pielii. Detoxifierea eficientă a organismului presupune şi stimularea funcţiei de curăţare a pielii. În acest scop, se pot adopta mai multe metode: frecţia uscată, stimularea transpiraţiei prin exerciţiu fizic, sauna, băile calde, băile de aer cald, băile de soare, masajul. Orice metodă care duce la o transpiraţie abundentă este eficientă. Problemele pielii (eczeme, iritaţii) pot fi rezolvate prin metodele de detoxifiere şi curăţire intestinală. Dacă eliminarea toxinelor prin colon nu se desfăşoară corespunzător, organismul îşi creează alte supape pentru detoxifiere. În încercarea lui de a scăpa de excesul de substanţe toxice, pot apărea eczeme şi supuraţii din cauza eliminării substanţelor acide de către glandele sudoripare sau înlăturării deşeurilor coloidale de către glandele sebacee (acnee, furunculi, piele grasă, eczeme). Reacţiile alergice inflamatorii ale pielii sunt un semn că în interiorul corpului s-au acumulat multe toxine şi e nevoie de o cură de detoxifiere. De asemenea, stratul cornos al pielii, care se exfoliază, conţine atât celule moarte, cât şi toxine. De aceea, este bine să aplicăm şi tratamente de tipul peeling-ului, care îndepărtează celulele moarte şi elimină toxinele din corp. Părul şi unghiile au şi ele un rol important în detoxifiere. În păr se acumulează unele dintre cele mai periculoase substanţe toxice, în special metalele grele, cum ar fi cadmiul, stronţiul, plumbul şi aluminiul. O dată cu căderea firului de păr, aceste metale sunt eliminate din organism.

Detoxifierea rinichilor. O altă cale importantă de detoxifiere sunt rinichii, care filtrează până la 1.700 litri de sânge în 24 de ore şi elimină toxinele prin urină. Pentru purificarea organismului pe cale renală, se indică consumul de apă în cantitate mai mare şi diureticele. Cele mai bune sunt cele naturale: fructe, legume, plante cu acţiune diuretică (măceşe, iarba-neagră, mesteacăn, strugurii ursului, coacăze negre, mătase de porumb, cozi de cireşe, urzică). Medicamentele diuretice chimice din farmacii elimină şi unele minerale din corp, în special potasiul. De aceea, cura de detoxifiere cu plante medicinale e mult mai sigură.

Detoxifierea plămânilor. Prin aparatul respirator sunt eliminate deşeurile gazoase, care îi dau aerului expirat mirosul respingător numit halenă. De asemenea, prin căile respiratorii sunt eliminate sub formă de spută diverse deşeuri solide: praf, polen etc. Căile respiratorii pot fi curăţate cu ajutorul plantelor: eucaliptul, oregano, pătlagina, pinul, cimbrul şi cimbrişorul de câmp au proprietăţi expectorante şi fluidifiante, care facilitează eliminarea mucozităţilor ce îngreunează respiraţia. Cura se face prin folosirea acestor plante sub formă de ceaiuri sau inhalaţii.

Detoxifierea colonului. Cel mai important sistem de detoxifiere este colonul – partea terminală a sistemului gastrointestinal, în care au loc fenomene vitale pentru sănătate. Sistemul imunitar este asociat în proporţie de 70% cu sistemul gastrointestinal, fiind cantonat în zona intestinului gros. Sistemul gastrointestinal este a doua mare interfaţă cu mediul înconjurător (după piele) pentru că alimentele sunt părţi din mediul înconjurător pe care le mâncăm şi ele vin în contact mai întâi cu cavitatea bucală şi apoi cu sistemul care le prelucrează şi absoarbe. Deci sistemul gastrointestinal este calea cea mai activă de trecere din mediul extern în cel intern. Dacă prin piele pătrund numai 1% dintre noxe, prin sistemul gastrointestinal pătrund de un milion de ori mai multe substanţe toxice şi de o mie de ori mai multe decât prin plămâni. De aceea, este vital ca sistemul gastrointestinal să fie sănătos, pentru a ne apăra de noxe, metale grele, pesticide, reziduuri de îngrăşăminte chimice, dioxine, antibiotice şi hormoni de sinteză. Dar sistemul gastrointestinal trebuie să facă faţă şi altui asalt: bacteriile, virusurile, paraziţii şi fungii. Dacă digestia nu are loc corect şi în colon pătrund alimente nedigerate, este afectată microflora colonului. În colon avem mai multe bacterii decât propriile celule. Dacă un om obişnuit are în corp circa 60 de mii de miliarde de celule, colonul conţine peste 100 de mii de miliarde de celule bacteriene. Colonul este un adevărat ecosistem, numit microbiotă. Aceasta este formată din bacterii benefice şi bacterii patogene, de putrefacţie, periculoase pentru organism. Trebuie încurajată întotdeauna microflora benefică, deoarece ea se opune dezvoltării microflorei patogene, cea care generează substanţele cancerigene. Dacă nu facem periodic o detoxifiere a colonului, în timp apar procese de cancerizare. Cancerele colorectale, care sunt provocate de perturbarea acestei microflore, pot fi prevenite printr-o alimentaţie corectă, detoxifiere periodică şi stil de viaţă sănătos.

 - Pot fi considerate posturile perioade de detoxifiere?

- Suntem ceea ce mâncăm, dar mai ales ceea ce nu mâncăm. De aceea, orice detoxifiere este bine să înceapă cu un post. Din punct de vedere alimentar, postul este indicat pentru detoxifierea organismului, mai ales la ieşirea din iarnă, când s-a mâncat foarte multă carne. În timpul iernii, metabolismul este calat pe acumulare, din cauza temperaturilor scăzute şi a umidităţii ridicate. Consumăm mâncăruri grele, cu multă carne, grăsimi şi toxine. Primăvara, natura se trezeşte la viaţă, iar metabolismul nostru se schimbă şi trebuie să se detoxifice. În acest sezon apar şi alimentele cu cea mai mare importanţă în detoxifiere. Dintre vegetale, foarte bună este leurda – soră bună al usturoiului, care creşte spontan în flora sălbatică şi este un excelent aliment pentru detoxifiere şi întărire a sistemului imunitar. În această perioadă apar şi untişorul, ceapa verde, urzicile (o minune a naturii, extrem de eficiente în detoxifiere, reglarea indicelui de coagulare a sângelui şi aportul de fier), salata, morcovii, spanacul, cartofii noi – toate ajutând la detoxifierea organismului. Restricţia alimentară din cadrul postului este binevenită, pentru că în timpul iernii avem un exces de calorii, care este o cauză a intoxicării corpului. Prin arderea caloriilor din alimente, se generează nu numai energie, ci şi deşeuri: radicalii liberi – ucigaşii organismului. Or, stresul oxidativ este slab în timpul postului, iar acţiunea de intoxicare asupra celulelor şi asupra ţesuturilor corpului scade. Să nu uităm că trăim şi murim la nivel celular. Boala apare mai întâi la nivelul celulelor şi se extinde apoi la ţesuturi şi organe. De aceea trebuie să evităm, în primul rând, îmbolnăvirea celulelor. Dacă reuşim, facem cea mai bună prevenţie, pentru că adevărata medicină este cea preventivă, care nu ne permite să ajungem în situaţii de criză. Prevenţia nu se face prin medicamente, ci prin alimente şi stil de viaţă. Un demers important în sensul prevenţiei este tocmai ajutarea organismului să se detoxifice. Nu-i nicio fericire să trăieşti mult şi bolnav.

- În sezonul rece cu ce ne putem hrăni?

- Cele mai valoroase sunt legumele şi fructele care cresc în arealul în care trăim, ajunse la deplină maturitate şi consumate în sezonul lor de apariţie. Sigur că lucrurile sunt nuanţate. Decât să nu mănânci deloc fructe, este mai bine să mănânci una adusă din import. Să fim atenţi totuşi la legumele şi fructele importate din Uniunea Europeană, pentru că cele aduse de la distanţe mari suferă anumite procedee de tratare, pentru încetinirea degradării.

- Dintre vegetalele existente pe piaţă, pe care să le alegem?

- Putem alege, de pildă, citrice din Grecia sau Spania, care sunt foarte bune şi nici nu sunt tratate. La citricele care vin din afara Uniunii Europene există riscul să fie tratate cu substanţe de suprafaţă, cum ar fi bifenilul, care este cancerigen. Normele UE sunt mai restrictive decât normele celorlalte ţări. De exemplu, UE acceptă cu greu organismele modificate genetic, pe când în SUA nici măcar nu este obligatorie etichetarea alimentelor care conţin OMG. Totuşi, cele mai bune produse sunt cele autohtone, provenite de la micii producători, cu care se poate stabili o relaţie de fidelizare, când ajungi să le cunoşti produsele, iar ei încearcă să-ţi ofere ce au mai bun, pentru a nu te dezamăgi. Orice orăşean poate să meargă câţiva kilometri într-o comună apropiată şi să găsească un gospodar care să-i aprovizioneze cămara cu legume şi fructe biologice. Ţine mai mult de voinţă, decât de putinţă. În plus, mai iese din poluarea oraşului, iar alimentele, pe lângă prospeţime, gust şi sănătate, sunt mai ieftine decât cele din supermarket! 

- Cum putem mânca sănătos, dacă nu avem posibilitatea să ne procurăm alimente biologice?

- Cuvântul dietă provine din limba greacă şi nu înseamnă doar alimentaţie, ci şi stil de viaţă: gândire pozitivă, mişcare. Sfatul meu este ca oamenii să adopte pentru tot restul vieţii lor un stil de viaţă sănătos, adică alimentaţie diversificată şi echilibrată, sport şi gândire pozitivă. Trebuie să conştientizăm ce anume mâncăm, de unde vine mâncarea şi cum ajunge în farfuria noastră. „Cea mai arogantă idee a omului este că poate ajuta natura”, spunea Constantin Noica. Viaţa pe pământ se bazează pe lanţuri trofice: fiecare fiinţă o mănâncă pe alta, iar omul le mănâncă pe cele mai multe. Cele mai bune alimente provin din cele trei lanţuri sălbatice naturale: lanţul trofic oceanic (peştele, fructele de mare), lanţul trofic al pădurii (ciuperci, fructe de pădure, plante medicinale şi vânat sălbatic) şi lanţul trofic pastoral (animalele erbivore, porcii şi a păsările domestice crescute în aer liber). Din nefericire, pe mesele noastre ajung de cele mai multe ori alimente din lanţul trofic industrial, axat pe monocultură şi procesare industrială. La bază se află porumbul şi soia, care sunt modificate genetic, crescute cu îngrăşăminte chimice şi pesticide. Trebuie să conştientizăm că toate animalele de crescătorie (porcul, vita, pasarea, peştele) sunt tratate cu antibiotice şi hrănite cu nutreţuri preparate din porumb, soia şi cartofi modificate genetic. Astfel, nici produsele derivate din acestea – carnea, laptele, ouăle – nu vor avea aceeaşi calitate biologică şi nutriţională ca alimentele obţinute în cadrul lanţurilor trofice sălbatice sau pastorale.

Sursa: aici
-->

Comentarii

  1. Foarte uti acest articol! Ma bucur nespus ca am ascultat parerea unui om de marca din acest domeniu.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • ADN-ul este influențat de cuvinte și vibrații
    05.04.2016 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ADN-UL ESTE INFLUENŢAT DE CUVINTE ŞI VIBRAŢII Cercetări ruseşti recente au găsit…
  • Iarba grasă... și frumoasă - buruiană de leac
    26.03.2012 - 0 Comments
    --> IARBA GRASĂ – buruiana de leac Iarba grasă, (Portulaca oleracea) este o plantă cunoscută de mii de ani, utilizată ca aliment, dar şi ca medicament pentru unele boli. Ea creşte…
  • Uleiurile vegetale
    03.04.2012 - 3 Comments
    --> ULEIURILE VEGETALE Secretul unei inimi sănătoase? Înlocuirea grăsimilor saturate din alimentaţie, aşa cum sunt cele din unt sau untură, cu cele nesaturate, provenite din uleiuri…
  • 30+ fapte mai puțin cunoscute despre animale + FOTO
    05.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Liliecii orfani care sunt salvați sunt înfășurați strâns în pături pentru a imita îmbrățișarea caldă a aripilor mamei…
  • Tablete de stil de viață (Dynamic Living) - eBook
    13.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TABLETE DE STIL DE VIAŢĂ (Dynamic Living) Aileen Ludington și Hans Diehl – Lifestyle Medicine Institute, Loma…
  • Descoperire uimitoare în Marea Piramidă
    01.04.2013 - 12 Comments
    --> SCHELETUL UNEI CREATURI JUMĂTATE OM, JUMĂTATE FELINĂ DESCOPERIT ÎN MAREA PIRAMIDĂ DIN EGIPT Acum trei ani, o…
  • Dovleacul - aliatul inimii noastre
    23.03.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DOVLEACUL – ALIATUL INIMII NOASTRE Culoarea galben-portocalie dovedește că dovleacul este plin de betacaroten, ceea ce îi conferă…
  • Cum să prevenim și să dăm înapoi cancerul
    07.07.2014 - 1 Comments
    --> CUM SĂ PREVENIM ȘI SĂ DĂM ÎNAPOI CANCERUL Un interviu cu Raymond Francis - august 2012 Raymond Francis este un promotor al vindecării pe căi naturale. În acest scop, scrie cărți…
  • Marele jaf comunist - documentar
    20.05.2012 - 0 Comments
    --> MARELE JAF COMUNIST În august 1959, șase foști membri ai nomenclaturii comuniste și colaboratori ai Securității fură o mașină a Băncii Naționale în care se aflau 1,6 milioane…
  • Cele patru legăminte toltece (eBook)
    22.04.2012 - 0 Comments
    --> CELE PATRU LEGĂMINTE TOLTECE Miguel Ruiz Don Miguel Ángel Ruiz (n. 1952) este un scriitor mexican, șaman și profesor. El a fost un binecunoscut chirurg, până când a avut o…
  • Istoria fascinantă a hipnotismului + VIDEO
    19.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISTORIA FASCINANTĂ A HIPNOTISMULUI De mai bine de două secole, hipnoza rămâne un fenomen controversat. E ușor de înțeles senzația de…
  • Aspartamul - otrava cu zero calorii
    04.06.2015 - 0 Comments
    ASPARTAMUL – OTRAVA CU ZERO CALORII – Aspartamul este o substanţă care aduce prejudicii grave sănătăţii. Producătorii au ştiut de la început de pericolele acestei substanţe şi de faptul că ea…
  • Faceți cunoștință cu Kea - papagalul alpin cu un penaj unic! + FOTO
    02.12.2021 - 0 Comments
    Când vine vorba de păsări deosebite, kea este cu siguranță demn de menționat. Papagalii alpini s-au născut cu un penaj uimitor. Marginile măslinii-smarald venind în completarea penelor portocalii…
  • 19.03.2012 - 10 Comments
    "LA BELLE VERTE" FRUMOASA VERDE Un film extraordinar, un tablou al unui mod de viață ideal pe care e bine să-l menținem în atenția noastră, pentru a-l materializa ca realitate pe planeta…
  • Cine a plătit toate astea?
    25.08.2013 - 11 Comments
    --> CINE A PLĂTIT TOATE ASTEA? RĂSPUNS: Noi, cei care le dăm bani țiganilor cerșetori. Noi,…
  • OSHO - Farmacie pentru suflet + VIDEO (RO)
    06.07.2013 - 2 Comments
    --> FARMACIE PENTRU SUFLET OSHO Noi trăim unii cu alții, dar nu știm ce înseamnă să trăiești în cuplu. Putem trăi ani de zile…
  • Rețete culinare - Rețete de la SANO-VITA
    07.04.2012 - 0 Comments
    -->   Retete de la SANO-VITA -->
  • Secolul XX în fotografii celebre + slideshow
    25.01.2014 - 0 Comments
    --> SECOLUL XX ÎN FOTOGRAFII CELEBRE EXPOZIȚIA UNIVERSALĂ DE LA PARIS - 1900 Expoziția universală din 1900, organizată la Paris, a fost o manifestare emblematică a perioadei Belle…
  • Adevărata măsură a inteligenței
    22.04.2012 - 0 Comments
    --> ADEVĂRATA MĂSURĂ A INTELIGENŢEI Este foarte interesant că, deşi au diplome echivalente ca valoare, unii se târăsc în slujbe umile, în timp ce alţii fac salturi impresionante în…
  • Este viteza de internet de 100 Mbps suficientă pentru streamingul modern?
    15.08.2023 - 0 Comments
    În ultimii ani, modul în care ne uităm la televizor a cunoscut o schimbare majoră. S-au dus zilele în care tot ce aveam erau canalele de difuzare și programele difuzate pe calea aerului. În cele din…
  • 10 trucuri ușoare pentru a-ți îmbunătăți considerabil memoria
    31.12.2022 - 0 Comments
    V-ați gândit vreodată la ceva și ați uitat aproape imediat, dar ați decis că vă va veni mai târziu? Adevărul este că acea amintire specifică ar putea sau nu să fie încă acolo. Dacă ceva la care v-ați…
  • What World Records Some Countries Hold
    17.12.2022 - 0 Comments
    Country most at risk of extinction: MaldivesThe Republic of Maldives is an island country made up of a group of 26 atolls in the Indian Ocean. It is Asia's smallest state, both in population and land…
  • OSHO - maestrul spiritual nonconformist (VIDEO)
    05.06.2012 - 0 Comments
    --> OSHO - MAESTRUL SPIRITUAL NONCONFORMIST OSHO (Bhagwan Shree Rajneesh) este unul dintre cei mai cunoscuţi şi controversaţi guru (învăţători spirituali). Viaţa şi învăţăturile lui…
  • 8 citate inspiraționale ale lui George Clooney despre leadership, eșec și cum să rămâi umil
    13.05.2023 - 0 Comments
    Actorul-antreprenor are câteva cuvinte de înțelepciune pentru antreprenori.Actor, regizor, producător, umanitar, antreprenor - există ceva ce nu face George Clooney? Cu o listă atât de lungă de…
  • 12 analize de sânge pe care ar trebui să ți le faci anual (și ce înseamnă ele)
    01.06.2023 - 0 Comments
    Analizele anuale de sânge pot fi importante din mai multe motive. Acestea ajută la monitorizarea stării dumneavoastră generale de sănătate și la detectarea oricăror afecțiuni medicale subiacente sau…
  • 11 arme fascinante folosite de către Samurai + FOTO
    15.07.2023 - 0 Comments
    Samuraii erau o clasă nobilă de războinici din Japonia antică, care susțineau un cod de onoare cunoscut sub numele de Bushido. Erau pricepuți în artele marțiale și în război, servind ca protectori…
  • Efectele perverse ale telefonului mobil
    03.08.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); EFECTELE PERVERSE ALE TELEFONULUI MOBIL Telefonul mobil poate avea efecte perverse. Nu vorbim despre transformările inevitabile pe care…
  • 10 avantaje și 10 dezavantaje ale Instagram
    07.06.2023 - 0 Comments
    Instagram este o platformă populară de socializare care le permite utilizatorilor să partajeze fotografii și videoclipuri cu cei care îi urmăresc. A fost lansată în 2010 și, de atunci, a devenit una…
  • Hotelurile capsulă din Japonia + slideshow
    14.06.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); HOTELURILE CAPSULĂ DIN JAPONIA Dacă sunteți fericiții posesori de suficienți bani ca să vă permiteți o excursie în Japonia, dar nu…
  • Ceea ce ni se întâmplă este oglinda a ceea ce gândim + VIDEO
    06.02.2016 - 3 Comments
    CEEA CE NI SE ÎNTÂMPLĂ ESTE OGLINDA A CEEA CE GÂNDIM Dumitru Constantin Dulcan Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan este medic neurolog și psihiatru, autor a numeroase monografii,…
  • Viața ta e aici, pe pământ + VIDEO (RO)
    12.01.2014 - 3 Comments
    --> VIAȚA TA E AICI, PE PĂMÂNT După ce ați trecut de 60 de ani, pentru că nu mai aveți foarte mulți ani în față și pentru că nu puteți lua cu voi nimic atunci când vă duceți, n-are rost…
  • Dr. Călin Mărginean - Dieta ideală (VIDEO)
    10.04.2012 - 0 Comments
    --> DIETA IDEALĂ „Şi Dumnezeu a zis: Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ şi orice pom care are în el rod cu sămânţă. Aceasta să…
  • Pretinsa călătorie spre Lună a misiunii Apollo + documentar (RO)
    11.07.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRETINSA CĂLĂTORIE SPRE LUNĂ A MISIUNII APOLLO Termenul „aselenizare” înseamnă coborârea unui vehicul (cu sau fără echipaj uman) pe…
  • Prea multă medicină! + VIDEO
    29.04.2017 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PREA MULTĂ MEDICINĂ! Pilule fără efect, operaţii inutile, terapii riscante... Foarte multe dintre metodele medicinii alopate moderne…
  • 22 de fapte despre mâncăruri care sunt 100% adevărate + FOTO
    27.06.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Cei mai gustoși cartofi prăjiți sunt ultimii de la fundul pungii. 2. Și dacă rupi mai întâi colțurile unui biscuit, îl face să aibă…
  • 25 de invenții cu adevărat folositoare
    23.02.2016 - 0 Comments
    Se spune că necesitatea este mama invenției, și în timp ce s-ar putea să nu fie cazul pentru fiecare invenție în parte, majoritatea acestor invenții se dovedesc a fi utile. Cine știe? Una dintre…
  • Salvia - planta care salvează
    18.04.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SALVIA – PLANTA CARE SALVEAZĂ – „De ce să moară omul când în grădină crește salvia?”, spune un dicton din Evul Mediu. În Antichitate…
  • TAPPED (Povestea apei îmbuteliate și a resurselor de apă) – documentar (RO)
    22.05.2012 - 0 Comments
    --> TAPPED  Povestea apei îmbuteliate și a resurselor de apă „De la sticlele de plastic şi până în mările şi oceanele lumii, unde ajung într-un final majoritatea lor,…
  • Când și cum se mănâncă fructele
    28.07.2016 - 10 Comments
    CÂND ŞI CUM SE MĂNÂNCĂ FRUCTELE În general, oamenii nu ştiu cum să mănânce fructele. Iar corpul nostru strigă disperat după ele. Fructul este alimentul cel mai energizant, binefăcător,…
  • Adio dializă...
    30.03.2014 - 2 Comments
    --> ADIO DIALIZĂ...  BICARBONATUL CA ALTERNATIVĂ LA DIALIZĂ ÎN CAZURILE DE INSUFICIENȚĂ RENALĂ După un articol de Antje Bultmann, apărut în revista…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *