-->
OBEZITATEA ȘI SLĂBIREA
Cum slăbești? Tot așa cum te îngrași, numai că invers
Obezitatea este o tulburare de nutriţie caracterizată prin sporirea anormală a greutăţii corporale. Se consideră obezitate depăşirea cu peste 15% a greutăţii ideale, reprezentată prin exprimarea în kilograme a numărului de centimetri care depăşesc 1 metru în înălţime (excluzând persoanele exagerat de înalte). Obezitatea e provocată fie de un exces de alimente, care se depun sub formă de grăsime, fie de unele boli, în special ale glandelor endocrine (hipofiză, tiroidă, suprarenale, sexuale). Indiferent de origine, obezitatea constituie o stare anormală a corpului, care dăunează inimii, arterelor, ficatului, provoacă diabet, gută, picior plat, varice. Media de viaţă a obezilor este cu 10 ani mai mică decât a oamenilor normali. Tratamentul se bazează în primul rând pe un regim alimentar din care se exclud până la eliminare făinoasele, dulciurile şi sarea, şi se reduc grăsimile.
Modalități de accelerare a metabolismului
Metabolismul este procesul prin care mâncarea se converteşte în energie. Acesta are loc în masa musculară şi organe, iar rezultatul este ceea ce numim „a arde calorii”.
- Mâncaţi întotdeauna micul dejun. Dacă săriţi
peste masa de dimineaţă, corpul va primi mesajul că va trece printr-o perioadă
de înfometare. Ca orice fiinţă care se protejează, el îşi va încetini metabolismul
şi vă veţi îngrăşa şi cu mâncare mai puţină la prânz.
- Mâncaţi seara cât mai devreme. E de preferat să luați
cina cu 3 ore înainte de culcare.
- Nu consumaţi mai puţin de 1000 de calorii
pe zi, deoarece metabolismul se va lenevi.
- Luaţi două gustări uşoare, compuse din
carbohidraţi (fructe proaspete, legume, cereale integrale). Acestea vă vor
ajuta să amăgiţi senzaţia de foame.
- Mâncaţi mai mulţi carbohidraţi (alimente din
plante) şi mai puţine grăsimi animale. Carbohidraţii impulsionează metabolismul
şi au mai puţine calorii.
- Practicaţi zilnic cel puţin un tip de exerciţii fizice (mers pe jos, jogging, înot, mers pe bicicletă, dans aerobic), de
preferat dimineaţa.
- Faceţi o plimbare de 15 minute în fiecare seară,
indiferent dacă afară plouă sau e foarte cald.
- Evitaţi alcoolul. Acesta scade metabolismul şi
stimulează apetitul.
- Evitaţi pilulele, prafurile şi medicamentele de
slăbit. Nu există soluţii rapide care să nu lase urmări, ci doar tenacitate şi
răbdare pentru a ajunge rezultatul dorit.
Tehnici orientale de alimentaţie
Bucătăria japoneză este una dintre cele mai
sănătoase din lume. Iată câteva
principii ce pot fi aplicate în alimentaţia persoanelor care suferă de
obezitate, recomandate de specialiştii în nutriţie din Japonia:
- Conţinut mare de orez integral - orezul poate reprezenta
felul principal de mâncare.
- Conţinut mic de grăsimi - se elimină mai ales grăsimile saturate.
- Consumaţi preponderent peşte, nu carne.
- Legumele joacă un rol important. Cele mai
populare sunt vinetele, ciupercile, cartofii, varza.
- Folosiţi aditivi naturali: ierburi, ghimbir, lămâie, seminţe de susan, muştar.
- Folosiţi aditivi naturali: ierburi, ghimbir, lămâie, seminţe de susan, muştar.
- Includeţi în felurile de mâncare soia și sos de
soia.
- Ca băutură, folosiţi ceaiul verde,
foarte bogat în antioxidanţi.
Alimente cu efect de ardere sau eliminare a grăsimilor
Alimente cu efect de ardere sau eliminare a grăsimilor
- Mâncaţi câte un castravete proaspăt, de două ori pe zi; acesta elimină toxinele din
sânge.
- Coaceţi într-o tigaie adâncă 400 g boabe de soia, pe foc mediu, timp de 5
minute (până devin mai închise la culoare). Lăsaţi-le să se răcească, puneţi
boabele într-o sticlă de 1 litru şi completaţi cu 500 ml oţet; lăsați la
frigider 5 zile, după care consumați câte o linguriţă, dimineaţa şi seara.
- Infuzie de frunze de păpădie, din două linguriţe de plantă la o cană cu apă fiartă. Se
beau 2-3 căni pe zi, după mesele principale. Frunzele tinere se pot consuma sub
formă de salată, primăvara.
- Osul iepurelui este considerat un diuretic complet inofensiv pentru organism. În plus, conţine o serie de substanţe de natură glucozidică şi săruri minerale care stimulează secreţiile glandelor, având acţiune diuretică şi depurativă. Ceaiul se prepară din 4 linguri de rădăcină mărunţită la un litru de apă şi se fierbe timp de 20 de minute. Lichidul se strecoară, se îndulceşte şi se bea pe parcursul unei zile.
- Osul iepurelui este considerat un diuretic complet inofensiv pentru organism. În plus, conţine o serie de substanţe de natură glucozidică şi săruri minerale care stimulează secreţiile glandelor, având acţiune diuretică şi depurativă. Ceaiul se prepară din 4 linguri de rădăcină mărunţită la un litru de apă şi se fierbe timp de 20 de minute. Lichidul se strecoară, se îndulceşte şi se bea pe parcursul unei zile.
Dieta cu crudităţi
Această dietă presupune să nu mâncăm decât alimente nepreparate termic timp de minimum 30 de zile. Puteţi mânca din belşug legume crude sub formă
de salate, sucuri, fructe crude, fulgi de cereale (grâu, orz, ovăz), miere şi
polen. Un loc special îl vor ocupa în cadrul acestei diete plantele
oleaginoase: seminţe de floarea-soarelui, dovleac, susan etc. neprăjite, miez
de nucă, arahide şi alune, toate neprăjite. Pe acestea le puteţi consuma în voie. Astfel, veţi scăpa de senzaţia chinuitoare de foame. În plus, sunt
bogate în vitaminele E şi F, care favorizează normalizarea proceselor
trofice la nivelul pielii.
Dieta 50%
Specialiştii o consideră nu numai un mijloc de slăbire
eficient, ci şi un tratament pentru afecţiuni dermatologice din cele mai
diverse, de la acnee la psoriazis şi dermatite atipice. Este un mijloc natural de purificare a organismului de toxinele care se găsesc în
produsele din carne. Condiţia esenţială pentru succesul ei deplin este ca 50%
din hrană să fie constituită din legume şi fructe. Produsele lactate – iaurt,
brânză degresată, lapte şi ouă sunt permise în cantităţi mici. Fiecare masă
va începe cu sucuri din legume, cum ar fi ţelină, pătrunjel, ridichi, sfeclă combinate
cu suc de mere sau morcov. Apoi, vor fi nelipsite de la fiecare masă salatele
de crudităţi cu legume bogate în fibre: morcov, varză, pătrunjel, salată verde,
spanac, sfeclă. Puteţi mânca pâine graham. Uleiul rafinat va fi înlocuit cu cel presat la rece.
Dieta de 5 zile
Este un regim alimentar care îmbină armonios
principiile nutritive. Datorită lui, veţi reuşi să scăpaţi de 4 kilograme în
termenul record de 5 zile. Însă, dacă sunteţi angrenat în activităţi
solicitante, ar fi bine să amânaţi începerea acestei diete pentru perioada de
concediu sau pentru o perioadă mai puţin stresantă. Ar fi indicat ca în
perioada în care veţi urma aceasta dietă să nu vă angajaţi în efectuarea de
eforturi prea mari, deoarece, ţinând cont că organismul se va afla într-o perioadă
catabolică, riscaţi să-l surmenaţi şi, în plus, veţi obosi repede.
Dieta constă în următoarele: luni: mere; marţi: carne slabă (de preferinţă pui,
vită sau peşte), fiartă sau friptă (în nici un caz prăjită); miercuri: lapte
degresat; joi: cartofi fierţi; vineri: fasole verde. În fiecare zi se bea multă
apă.
Cura de 7 zile
Această dietă de 7 zile constă în 6 mese pe zi, din 3 în 3 ore, între orele
7 şi 22. Mesele înseamnă câte un singur aliment, iar ordinea lor se păstrează
pe toată durata curei:
- cafea amară
- un ou fiert moale
- 100 g carne fiartă de vită, pui sau curcan
- un măr
- 100 g brânza de vaci
- un ceai neîndulcit sau suc de roşii
Alte cure de slăbire
Cura cu oţet de mere: Se pun câte două linguriţe de oţet de mere într-un pahar cu apă. Se beau trei pahare pe zi.
Cura de roşii: Se bea o cană cu suc de roşii în fiecare zi, dimineaţa, pe stomacul gol.
Cura cu ţelină: Se bea un pahar mic de suc de ţelină dimineaţa, pe stomacul gol.
Cura cu struguri: Se consumă 2 kg de struguri pe zi, două zile pe săptămână, fără a mai mânca altceva.
Alimente care ard rapid grăsimile
Vinetele pot fi incluse în meniul dv. cât de des doriți. Datorită consistenţei de „burete”, aceste legume au marea calitate de a absorbi grăsimile, iar conţinutul mare de fibre ajută digestia. Vinetele aduc organismului magneziu, cupru, acid folic, mangan, dar şi vitaminele B1, B3 şi B6. Conţinut caloric: 24 kcal/100 g.
- un ou fiert moale
- 100 g carne fiartă de vită, pui sau curcan
- un măr
- 100 g brânza de vaci
- un ceai neîndulcit sau suc de roşii
Alte cure de slăbire
Cura cu oţet de mere: Se pun câte două linguriţe de oţet de mere într-un pahar cu apă. Se beau trei pahare pe zi.
Cura de roşii: Se bea o cană cu suc de roşii în fiecare zi, dimineaţa, pe stomacul gol.
Cura cu ţelină: Se bea un pahar mic de suc de ţelină dimineaţa, pe stomacul gol.
Cura cu struguri: Se consumă 2 kg de struguri pe zi, două zile pe săptămână, fără a mai mânca altceva.
Alimente care ard rapid grăsimile
Vinetele pot fi incluse în meniul dv. cât de des doriți. Datorită consistenţei de „burete”, aceste legume au marea calitate de a absorbi grăsimile, iar conţinutul mare de fibre ajută digestia. Vinetele aduc organismului magneziu, cupru, acid folic, mangan, dar şi vitaminele B1, B3 şi B6. Conţinut caloric: 24 kcal/100 g.
Zmeura este un fruct despre care
se ştia că are multe calităţi, dar recent i-a fost descoperită o nouă
proprietate, care l-a transformat într-un fruct preţios pentru siluetă:
zmeura acţionează asupra ketonelor - celulele care captează grăsimile - şi
împiedică depunerea lor. Mâncați zmeură câtă vreți, pentru că vă ajută să slăbiți!
Conţinut caloric: 71 kcal/100 g.
Căpşunile au o mare calitate: conţin acid salicilic, care vă ajută să aveți o circulaţie limfatică
excelentă, ceea ce înseamnă reducerea edemelor şi a retenţiei de apă. Evident, acest lucru duce la o digestie rapidă şi la eliminarea
grăsimilor „topite” din organism. Trebuie mâncate însă fără zahar sau frişcă. Conţinut caloric: 50 kcal/100g.
Oţetul balsamic folosit în salatele de
sezon este un alt aliat în lupta cu kilogramele. Nu conţine grăsimi saturate şi
are acelaşi principiu de ardere a grăsimilor ca şi lămâia: fiind acid, prelungeşte
digestia, ceea ce duce la o absorbţie mai lentă a zahărului, în sânge. Nu abuzați
de el, pentru că are un conţinut destul de mare de zahăr! Conţinut caloric: 10
kcal/linguriţă.
Scorţişoara adăugată în salatele de
fructe sau în sucurile naturale este miraculoasă pentru silueta dv.. Are un conţinut
mare de fibre şi flavonoide, care taie pofta de zahăr. Iată deci un ajutor de
nădejde dacă simţiți nevoia să mâncați dulciuri. Presărați scorţişoară în cât
mai multe preparate.
Fulgii de ovăz conțin, ca toate cerealele integrale, multe fibre. Ceea ce îi deosebește de altele este conținutul mare de fibre, care absorb grăsimile și le elimină din organism, fără a le permite să se depună. Adăugați fulgi de ovăz peste salatele de legume sau fructe. Sunt foarte buni pentru sănătate. Nu abuzați, însă. Ca orice cereală, au un conținut caloric mare.
Și ceaiurile vă pot ajuta să slăbiți
Fulgii de ovăz conțin, ca toate cerealele integrale, multe fibre. Ceea ce îi deosebește de altele este conținutul mare de fibre, care absorb grăsimile și le elimină din organism, fără a le permite să se depună. Adăugați fulgi de ovăz peste salatele de legume sau fructe. Sunt foarte buni pentru sănătate. Nu abuzați, însă. Ca orice cereală, au un conținut caloric mare.
Și ceaiurile vă pot ajuta să slăbiți
Ceaiurile pentru slăbit
ajută la purificarea organismului, eliminând toxinele și excesul
de apă. Atunci când vreți să țineți o dietă, e bine să includeți în regimul de zi cu
zi și un ceai depurativ. Ceaiurile pentru slăbit pot fi băute și după mesele
copioase, pentru a ajuta organismul să digere mai ușor excesul de grăsimi.
Ceaiul de soc este unul dintre cele mai recomandate ceaiuri pentru
slăbit, întrucât elimină toxinele din organism, fiind diuretic și, într-o mică
măsură, laxativ. Pe lângă proprietățile diuretice, acesta este și foarte aromat
și plăcut la gust, chiar neîndulcit. Preparați dimineața un litru de
ceai pentru întreaga zi, din 6 linguri de flori uscate. Infuzia se prepară turnând apă clocotită peste
flori și lăsând-o acoperită 10-15 minute. Este ideală cu felii de lămâie.
Ceaiul de mentă este o altă băutură care
taie pofta de mâncare. Preparați o infuzie din 2 lingurițe de plantă uscată
sau câteva frunze de plantă verde, peste care turnați apă clocotită. Ceaiul de
mentă este ideal și după o masă copioasă, pentru că ajută la digestie. Atenție
însă, băut în exces, ceaiul de mentă constipă, fapt ce va îngreuna orice
cură de slăbire. De aceea, nu beți mai mult de 2 cești pe zi și alternați-l cu alte ceaiuri de slăbit.
Ceaiul verde este unul dintre cei mai eficienți antioxidanți:
dizolvă grăsimile și stopează absorbția acizilor grași. Este indicat în
toate dietele, pentru că ajută la menținerea greutății corporale și la echilibrarea
fluidelor în organism. În plus, inhibă dezvoltarea celulelor nocive în
organism și deci previne cancerul, menținând organismul tânăr pentru mai mult
timp.
Ceaiul negru are proprietăți asemănătoare cu ale ceaiului
verde, intensificând metabolismul și favorizând arderea grăsimilor. Cercetările
au demonstrat că două dintre substanțele prezente în ceaiul negru - teaflavina și tearubigina - se comportă asemănător insulinei, controlând nivelul
glicemiei.
Ceaiul de coada calului ajută organismul să
elimine toxinele din sânge, având în același timp o acțiune antimicrobiană.
Ceaiul se prepară din planta uscată, cam 5 lingurițe la 1 litru de apă. Se face
un decoct și se bea pe parcursul unei zile.
Ceaiul de urzică elimină apa acumulată în exces. Pentru un efect
garantat, trebuie băut zi de zi, până la două luni. Se poate prepara sub
forma unei infuzii de 4-5 lingurițe de frunze uscate de urzică la 1 litru de
apă fiartă. Ceaiul de urzică este indicat în cura de slăbire, deoarece are un
conținut bogat de vitamine și calciu. Pentru a ajunge la rezultatele dorite,
este bine să beți 1 litru de ceai de urzică pe zi (de preferat
dimineața și după masa de prânz)
Ceaiul de păpădie este un ceai depurativ, sudorific și diuretic. Se
beau cam două căni de ceai pe zi, preparat din planta uscată - 2 lingurițe la o
cană de apă fierbinte.
Ceaiul de anghinare ajută procesul de digestie, fiind un excelent
tonic hepatic. Se bea timp de o lună cam 2 căni de infuzie de anghinare pe zi.
Urmează o pauză de două săptămâni, după care cura se poate relua.
Ceaiul din frunze de dud este o altă soluție
pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus. Se folosesc doar
frunzele uscate. Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de frunze de dud la 250 ml
de apă clocotită. Se bea între mese, iar pentru un gust mai plăcut poate fi
îndulcit cu puțină miere (adăugată numai când ceaiul s-a răcorit).
Alte ceaiuri
eficiente pentru slăbit sunt ceaiul de cimbrișor, care pune metabolismul
leneș la lucru, fiind un fel de cofeină naturală, ceaiul de rozmarin,
care acționează împotriva stratului adipos și ajută la combaterea
celulitei, și ceaiul de anason, un condiment care protejează stomacul și
ficatul, cele mai afectate în cazul unui regim drastic de
slăbire.
-->
Am reusit si eu sa citesc cap coada aceasta super postare. Cred ca am reusit si eu sa inteleg o serie de lucruri si asta nu poate decat sa ma bucure. S-a facut lumina si in capul meu. Va multumesc!
RăspundețiȘtergere